Yorkshire terrier: istorie, standard, caracter, conținut și reguli pentru alegerea unui cățeluș (+ fotografie)

Însăși farmecul, aspectul expresiv și aspectul inimitabil, favoritul publicului, Yorkshire Terrier nu a fost întotdeauna extrem de drăguț și inofensiv. Emoția creată astăzi pentru rasă este generată parțial de modă, dar nu trebuie să pierdeți din vedere unicitatea acestor firimituri. Puii în miniatură sunt așezați într-o cană și, cu o creștere adecvată, cresc ca animale de companie autosuficiente, gata să protejeze proprietarul în orice moment.

Referință istorică

Astăzi, câinele Yorkshire Terrier este perceput ca un animal de companie decorativ care își însoțește stăpânii de pretutindeni. Paltonul luxos și fața fermecătoare sunt rezultatul unei selecții și selecții atente, dar personajul Yorkie are o legătură directă cu istoria rasei. Apropo, originea Terrierilor Yorkshire este acoperită de întuneric și ceață. Acest lucru nu este surprinzător atunci când considerați că primii crescători erau oameni de rând semi-alfabetizați limitați literalmente în toate..

Deci, să ne mutăm în nordul Angliei din secolele XVII-XVIII. Nobilimea engleză, distrându-se cu momeala câinilor și vânătoarea în masă, oamenii săraci, întrerupând de la firimituri la firimituri. Popularizarea vânătorii a dus la dispariția animalelor sălbatice mari, dar urmașul monarhist nu a putut rămâne fără distracția lor preferată. O țară a fost introdusă o lege care interzice păstrarea câinilor mari de către straturile inferioare ale populației. Yorkshire, un județ din nordul Angliei, era literalmente plin de șobolani și șoareci, iar populația lor era susținută de o agricultură destul de dezvoltată și de lipsa „contrabalansului natural”.

Pisicile nu erau populare din cauza dezorganizării inventate. Bărbații cu dungi mustăți au fost arși de vii la evenimente de masă, considerându-i complici ai răului. În timp ce ronronele au ocolit Marea Britanie pe al zecelea drum, rozătoarele nu numai că au distrus stocurile, ci și au amenințat sănătatea umană. Pentru fermieri, singura alternativă a fost păstrarea animalelor de companie permise de lege. Câinele săracului ar fi trebuit să fie mic sau, mai bine zis, să se încadreze într-o buclă cu un diametru de puțin peste 17 cm. Supunându-se monarhilor, oamenii au selectat cei mai mici pui din așternuturi pentru reproducere ulterioară. Legea privind limitarea dimensiunii câinilor a dat viață nu doar Yorkshire Terrier-ului, ci și binecunoscutului Bull Terrier.

Este interesant! Primii Yorkiști au protejat casa și proviziile de șobolani, au ajutat la vânătoarea de goferi și de o pasăre mică. Rasa a participat chiar la momeli de șobolan, iar câinii care au câștigat lupte atât de dificile au fost considerați neprețuiți.

Până la mijlocul secolului al VIII-lea, populația câinilor mici gri-albastru a crescut semnificativ. Au fost numiți Waterside Terriers și au fost folosiți activ în vânătoarea țintită a șobolanilor, inclusiv pe apă. Practicitatea și necesitatea i-au obligat pe proprietarii de câini să-și ducă animalele cu patru picioare cu ei peste tot. Principalele rute de călătorie au urmat litoralul Yorkshire și Lancashire. Câinii mici s-au răspândit rapid în toată Anglia și coloniile sale, care au jucat un rol semnificativ în dezvoltarea rasei.

După migrația masivă a scoțienilor, a apărut în Anglia o altă rasă de câini de vânătoare mici. În ciuda diferențelor evidente dintre cei cu patru picioare care trăiesc în munți, câmpii și mlaștini, întreaga linie de rasă a fost unită printr-un singur nume - Scotch Terrier. Trei rase incluse în linie au participat la reproducerea Yorkies, acestea erau Paisley, Clydesdale și descendenții lor Manchester Terriers..

Huddersfield Ben este „tatăl rasei” și primul câine care a fost numit oficial Yorkshire Terrier. Producătorul s-a născut în 1865 și a fost vândut către Yorkshire. Conform rapoartelor, Ben era același descendent al Scotch Terrierilor. Redenumirea în Yorkshire a fost un tribut adus regiunii, care a jucat un rol cheie în reproducerea, îmbunătățirea și dezvoltarea rasei. Ben a devenit tatăl multor producători și campioni de elită, a câștigat 74 de premii și a murit tragic sub roțile unei căruțe trase de cai..

Este interesant! Recunoașterea internațională a Yorkilor a „început” în America, când în 1872 standardul rasei a fost adoptat de AKC (American Kennel Club). Astăzi rasa este recunoscută și răspândită în întreaga lume..

Aspect

Terrierii moderni din Yorkshire sunt mult mai mici și mai sofisticați decât strămoșii lor, rasa a trecut mult timp la rangul de decorativ, și-a pierdut pardoseala și s-a îmbrăcat într-o haină elegantă, curgătoare, pe podea. Cu toate acestea, câinele aparține speciei terrierilor pigmei, are un os destul de puternic și având în vedere proporțiile, nu poate fi numit fragil. Descrierea rasei sugerează limitarea greutății câinilor la 3,1 kg. Înălțimea este nelimitată, dar câinele trebuie să fie proporțional și să îndeplinească toate cerințele standardului. Apoi, vom exprima așa-numitele soiuri de Yorkshire Terrier:

 • Mini York - de fapt, o căsătorie de rasă, vândută pentru mulți bani. Un Yorkie este considerat „mini” dacă greutatea sa la adult nu depășește 1,8 kg. Pentru a obține astfel de pui, împerecherea se efectuează între un mini-câine și o cățea standard (greutate 3 kg). Cu un anumit grad de probabilitate, pot exista mini-bebeluși în așternut. Cățelele miniaturale nu sunt permise pentru reproducere!

Important! Fii atent dacă visul tău este un mini-york! Crescătorii necinstiți pur și simplu nu hrănesc puii, astfel încât bebelușii să nu se îngrașe și să fie vânduți la un preț mai bun. Drept urmare, câinele moare dintr-un „motiv necunoscut”, iar proprietarul nou creat nu poate decât să se întristeze.

 • Biewer sau Biewer Yorkshire Terrier - o rasă separată, nerecunoscută FCI tricolor Yorkies. Biewers sunt crescuți în Germania, din împerecherea Yorkies standard. Crescătorii, Werner și Gertrude Biver, au încercat în repetate rânduri să condamne necinstea, dar încercările au eșuat. Potrivit oponenților, rasa provine din împerecherea Yorkshire Terrierilor și a câinilor de lapte maltezi (maltezi).
 • York standard.

Yorkiesul de rasă pură are o serie de trăsături distinctive, în primul rând structura și culoarea hainei. După cum arată practica, chiar și un pedigree și un pachet de documente nu sunt întotdeauna o garanție pentru obținerea unei rase adevărate. Din fericire, câinii în miniatură sunt atât de populari încât există zeci de canise oficiale și un potențial proprietar are întotdeauna de ales..

Rasa standard

 • Cap - mic în comparație cu corpul. Fruntea este rotunjită moderat, trecerea la bot este pronunțată. Botul este scurt, cu buzele strânse. Mușchii de mestecat nu sunt exprimați.
 • Dinții - mic, în picioare fără spațiu, închis cu o încuietoare - mușcătură de foarfecă.
 • Nas - mic, cu nări rotunde, negru.
 • Ochi - plantat la o distanță și lățime medie, nu trebuie să fie convex. Pigmentarea irisului este cât se poate de întunecată, într-o paletă maro. Aspectul este plin de viață, inteligent, alert.
 • Urechi - formă triunghiulară erectă, regulată. Cartilajul urechii nu este prea gros, ci ferm. Din exterior, urechile sunt acoperite cu păr nu prea lung, cel mai saturat de culoare.
 • Corp - nu lung, format pătrat, aspect compact. Gâtul este de lungime medie, dar ascuns sub haina. Greierul este slab, umerii sunt suficient de puternici, cutia toracică este ovală, nu prea adâncă și largă. Spatele este scurt, lat și puternic. Linia de burta moderat ascunsa.
 • Membre - netedă, rafinată, cu îmbinări bine dezvoltate. Genunchii și cârligele la un unghi obtuz, slab exprimat. Coatele și cârligele sunt strict paralele. Periile sunt bine rotunjite, bine tricotate. Gheare moderat curbate, negre.
 • Coadă - purtat jos, la nivelul coloanei vertebrale sau ușor mai sus (la mers doar deasupra nivelului spatelui). De obicei, coada este pe jumătate ancorată, dar dacă procedura este interzisă de lege - lungimea naturală.

Tipul și culoarea stratului

Cel mai mare atu al Yorkshire Terrier-ului este haina sa. Datorită unei „haine de blană” perfect netede, mătăsii, Yorkie este inclusă în cele mai înalte cercuri ale societății, apare în mod regulat în fotografii în mass-media și este prezentată ca un animal de companie popular la televizor. Pe fundalul odelor de laudă, lâna și culoarea Yorkie sunt „cartea de vizită”, caracteristicile sunt atât de unice încât fac posibilă diferențierea rasei între mestizii și chiar fenotipuri.

Notă! Yorkienii nu au nici un substrat.

Părul de gardă al Yorkshire Terrierului este perfect plat, moale, strâns, strălucitor și matasos. Nu sunt permise părul ondulat, părul ridicat sau firul. Părul de pe bot și frunte este mai scurt decât pe părțile laterale ale capului și pe corp. Botul, urechile și obrajii sunt cele mai strălucitoare zone maro-roșiatice (sau din această paletă) ale corpului. Există, de asemenea, marcaje de culoare brun-roșcat pe picioare, dar acestea nu trebuie să se ridice deasupra cotului. Culoarea roșie ar trebui să fie curată, fără păr gri, păr întunecat, „placă”.

Important! Bronzul maro-roșcat nu trebuie să atingă gâtul câinelui.

Cușca toracică și abdomenul sunt vopsite într-o paletă roșie deschisă. Structura de colorare este specială - bogată la rădăcină și lumină la capete. Banda largă de la partea din spate a capului până la capătul spatelui este albastru închis metalic (nu argintiu). Păturile de orice culoare sunt inacceptabile pe o zonă de culoare albastru închis.

Notă! Până în 1990, câinii cu urechile neînălțate complet, cu părul grosier sau cu blană erau autorizați pentru reproducere. Astăzi, indivizii cu astfel de caracteristici sunt renunțați la reproducere și nu pot avea un rating mai mare decât „satisfăcător”.

Sfaturi pentru alegerea unui catelus

Puii Yorkshire Terrier provoacă o mare de emoții și pozitivitate, dar alegerea greșită a unui viitor animal de companie vă poate întuneca în mod semnificativ viața. Popularitatea a jucat o glumă crudă cu rasa - o mulțime de „oameni de afaceri” care sunt indiferenți atât pentru sănătatea câinilor, cât și pentru experiențele tale, au devenit interesați de ea. Nu există o rețetă universală cu instrucțiuni clare despre cum să alegeți un cățeluș Yorkshire Terrier, dar următoarele sfaturi vă vor ajuta să identificați imediat escrocii și să-i ocoliți:

 • Cățelușul și părinții săi trebuie să aibă un pachet de documente - acesta este un pedigree, certificate de expoziții, certificate veterinare ale absenței bolilor comune și vaccinări. Pașaportul veterinar este doar un adaos, nu este un document.
 • Trebuie să vedeți personal habitatul câinilor - acest lucru vă va proteja de cumpărarea unui cățeluș de „fermă”.
 • Yorkies și alte rase miniaturale sunt vândute la vârsta de 3 luni. O vânzare anterioară (mai ales când vine vorba de un mini-York) ar trebui să vă alerteze.
 • De obicei, la vârsta de 3 luni, bebelușii au deja urechi, dar pot cădea în perioada de schimbare a dinților (cu 4 luni). Orice crescător decent vă va avertiza în legătură cu acest lucru, vă va arăta cum să tăiați părul pe urechi (acest lucru este important) și să lipiți cartilajul pentru refacere.
 • Orice crescător responsabil va fi de acord să ajute la urechile unui Yorkie chiar și după cumpărare.
 • Nu în ultimul rând, un cățeluș Yorkshire Terrier nu poate fi ieftin sau vândut „pentru sine”. Orice crescător care se respectă onorează puritatea rasei! Există o singură excepție - vânzarea unei „căsătorii” în temeiul unui acord privind sterilizarea obligatorie.

Sfat!Întrebați crescătorul ce ar dori să îmbunătățească la câinii săi. Divorțul de afaceri va răspunde că acuzațiile sale sunt perfecte!

Caracter și antrenament

Standardul desemnează nu numai date externe, ci și caracteristicile rasei - inteligent, activ, curajos. Personajul Yorkshire Terrier nu implică confuzie, dorință de a sta într-un singur loc sau lașitate, caz în care nu ar mai fi terrier. În plus, deja o chestiune de creștere, vă puteți ține secția în mână, puteți obține un câine închis și laș și să vă îngrijiți toată viața. A doua opțiune este socializarea și educarea Yorkshire Terrierului, ceea ce va face posibilă creșterea unui leu în miniatură.

Tine minte! Chiar și cei mai mici Yorkies nu sunt conștienți de propriile dimensiuni! Nu lăsați câinele de pe lesă înainte de a stăpâni comenzile „Fu” și „Vino la mine”. Există două rezultate tragice - evadarea sau lupta cu un câine mai mare.

Nu presupunem că rasa nu are nevoie de un "exercițiu", repetăm, un Yorkie este un terrier, ceea ce înseamnă un vânător cu toate circumstanțele însoțitoare. Bineînțeles, datorită dimensiunii sale, animalul de companie ar trebui să primească sarcini normalizate, atât morale, cât și fizice. Nu uitați de jocul în aer liber și mersul pe jos - aceștia sunt factori esențiali în dezvoltarea personajului.

Din fericire, formarea în York nu necesită un înalt profesionalism. Primul lucru de făcut este să oferiți câinelui încredere în dvs. și antrenamentul va merge ca un ceas. Rasa se distinge prin sensibilitatea și bunul „simț al dispoziției” proprietarului. Fii pozitiv, nu te îndrăgosti de manipulare, dacă este necesar - arată rigiditate (nu fizică, desigur). După cumpărare și adaptare, încercați să-l învățați pe York să meargă la scutec (dacă crescătorul nu a făcut-o), stăpâniți comenzile „Place”, „Fu” și „Come to me”. Nu cereți performanțe perfecte unui copil sub 6 luni, este important pentru dvs. să stabiliți contactul!

Întreținere și îngrijire

Yorkshire Terrier este versatil în ceea ce privește condițiile de viață. Câinele se va obișnui perfect într-un apartament cu o cameră sau într-o casă cu un teren adiacent. Când este ținut în casă, animalul de companie va merge la toaletă pe stradă - acesta este un plus cert, dar rasa este predispusă la „muncă la sol” și dacă aveți o grădină de legume - acesta este un minus. Păstrarea unui Yorkshire Terrier într-un apartament nu este împovărată de probleme. Rasa nu se varsă (dacă animalul de companie mănâncă corect), se distinge prin curățenie și precizie. Singura nuanță este energia nesfârșită inerentă terrierilor! Animalul de companie trebuie să aibă mai multe tipuri diferite de jucării disponibile gratuit, altfel va trece la mobilier, fire sau pantofi. Un alt plus neîndoielnic este abilitatea de a-l obișnui pe Yorke cu toaleta, mai exact cu tava.

Important! Rasa este considerată hipoalergenică din cauza lipsei substratului. Cu toate acestea, alergia la York este posibilă dacă reacția corpului este legată de secrețiile pielii câinelui.!

În continuare, să vorbim despre minusurile și nuanțele conținutului. Deci, York are nevoie de:

 • Îngrijirea minuțioasă a hainei, care implică periaj zilnic, tuns regulat (cel puțin o dată în 2 luni). Există mai multe tipuri standard de tunsori, dar dacă câinele dvs. nu se pregătește pentru spectacol, puteți experimenta. Yorkies sunt predispuși la supraîncălzire, astfel încât o lună mai caldă este recomandată o tunsoare scurtă..
 • Tunsori igienice pentru urechi și bot. Procedura joacă un rol deosebit de important în timpul formării urechilor și a antrenării câinelui să aibă grijă.
 • Curățarea bărbii după ce a mâncat dacă câinele mănâncă alimente naturale sau semi-umede.
 • Scăldându-se la nevoie, dar nu des. Privată de substrat, pielea se usucă cu un contact frecvent cu apa.
 • Decuparea regulată a unghiilor, curățarea urechilor, a ochilor.
 • Curățarea profesională a dinților cel puțin o dată la șase luni.
 • Îmbrăcăminte și încălțăminte - iarnă, demisezon și pentru condiții meteorologice nefavorabile. Mulți proprietari din Yorkie pun la îndoială necesitatea de a purta pantofi. Dacă vedeți că câinele își strânge labele și este inconfortabil pe stradă, cu siguranță sunt necesare pantofi, în special pentru reprezentanții miniaturali ai rasei.
 • Schimbarea dinților în Yorkshire Terrier este asociată cu o scădere bruscă a nivelului de calciu din organism, care poate provoca probleme cu articulațiile și părul și căderea urechilor. Dacă observați că la 4–5 luni haina animalului dvs. de companie începe să se estompeze sau să cadă - acesta este primul semnal de alarmă! Consultați medicul veterinar sau crescătorul pentru sfaturi. Nu experimentați cu introducerea suplimentelor de vitamine „prin ochi”, mai ales dacă câinele mănâncă alimente uscate.

Notă! Dacă urechile cățelușului tău au căzut complet, situația poate fi remediată printr-o simplă intervenție chirurgicală plastică. Cu toate acestea, după asezarea artificială a urechilor, câinele trebuie exclus din reproducere..

Îngrijirea unui Yorkshire Terrier joacă un rol mic în comparație cu o nutriție adecvată. O dietă analfabetă, hrană industrială de calitate slabă sau supraalimentare vor face ca animalul tău de companie să fie un infirm în sensul literal al cuvântului. Cei mai mulți proprietari și crescători cu experiență recomandă hrănirea Yorkiesului numai cu alimente comerciale super premium. Apropo, astăzi puteți cumpăra alimente specializate pentru Yorkshire Terrier de orice vârstă. Un câine sănătos care nu are alergii poate mânca alimente naturale, cu condiția ca alegerea alimentelor să fie responsabilă.

Sănătate

Speranța de viață de 14-16 ani presupune o sănătate bună și o rasă comparativă fără probleme. Ar trebui să se înțeleagă că statisticile se referă la câinii de rasă cu un psihic puternic și examinați pentru bolile ereditare / congenitale. Dintre afecțiunile comune ale Yorkies, trebuie să evidențiați:

 • Boli ale urechii - asociate în principal cu supravegherea sau hipotermia.
 • Calcul dentar, inflamația gurii - asociat cu compoziția specială a salivei rasei și formarea rapidă a tartrului.
 • Întârzierea schimbării dinților - dinții din lapte nu se slăbesc sau cad, în ciuda creșterii molarilor. Întrebarea necesită un control atent, altfel curbura dinților și deteriorarea mușcăturii nu pot fi evitate.
 • Indigestie, indigestie - există două motive: boala dentară și scurtarea intestinului. Vizitele regulate la medicul veterinar (o dată la 3-4 luni) și un meniu compus corespunzător previn posibile probleme.
 • Probleme în activitatea pancreasului - cel mai adesea asociat cu „dieta goală” din alimente uscate de calitate scăzută. Produsele industriale de calitate scăzută sunt fabricate pe bază de leguminoase, pe care sistemul digestiv din York nu le poate digera..
 • Lacrimi și entorse de ligamente, tendoane, fracturi, luxații - leziuni pe care le primesc Yorkii la căderea de la înălțime sau sărituri nereușite.
 • Luxații congenitale, vertebre neregulate (în formă de pană), necroză a capului femural - boli genetice și numai prima este garantată a fi detectată înainte de vârsta de 3 luni.
 • Ataxia - o boală moștenită genetic, exprimată prin slăbiciune sau lipsa totală de control a oricărui grup muscular. Se poate manifesta la orice vârstă.
 • Hernie ombilicala - un defect congenital care poate fi eliminat terapeutic sau printr-o intervenție chirurgicală simplă.
 • Hidrocefalie - acumularea de lichid în cavitatea craniului. Dezvoltă la orice vârstă. Opțiunile de tratament depind de tabloul clinic.
 • Greutate excesiva - lăsați câinelui un bol plin cu mâncare și mergeți la muncă? Nu vă mirați, animalul de companie va mânca din plictiseală și va crește în greutate, iar acest lucru va afecta cu siguranță articulațiile și sănătatea în general.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Yorkshire terrier: istorie, standard, caracter, conținut și reguli pentru alegerea unui cățeluș (+ fotografie)