Câini fără păr: listă de rase

Aceste animale de companie neobișnuite, adesea complet lipsite de păr, sunt o adevărată salvare pentru persoanele care suferă de alergii, deoarece sunt hipoalergenice și inodore. Datorită unicității lor, câinii fără păr au o istorie foarte interesantă. Lista raselor include cele recunoscute de comunitățile cinologice și cele care încă așteaptă recunoașterea mondială..

Terrier fără păr american

Chinez crestat

Reprezentanții acestei rase sunt de două subtipuri: acoperite cu păr și fără păr. În cea din urmă, lâna acoperă coada, partea inferioară a picioarelor și formează o creastă amuzantă de mohawk pe cap. Sunt câini activi, agili, devotați membrilor familiei lor. Înțelegeți-vă bine cu alte animale de companie. Cinologii spun că câinii chinezi fără păr sunt perfect antrenabili și își pot aminti cu ușurință orice trucuri dificile. Crescătorii notează că câinele este ușor antrenat pentru așternut, așa că se poate descurca fără mersul în aer liber..

Aveți nevoie de îngrijire regulată a pielii. În sezonul rece, au nevoie de salopete pentru mers și „pantofi” speciali pentru a proteja labe sensibile de daune.

Nud chinezesc

Pharaoh Hound (fără păr egiptean)

A fost crescut pentru prima dată în Malta. Înălțimea la greabăn este de 59 până la 63 cm pentru bărbați și de 53 până la 61 cm pentru cățele. Sunt rareori agresivi. Deștept și inteligent, dar în același timp destul de încăpățânat. Se pot gândi la comenzile proprietarului și, dacă se dorește, le ignoră. Activ, care are nevoie de activitate fizică regulată. În caz contrar, pot fi activi în apartament: scoarță, neliniște, strica mobilierul sau pantofii.

Atenţie! Nu este recomandat să-i lăsați pe egipteni goi de pe lesă, deoarece au un simț al mirosului puternic și pot „fugi după miros” și se pot pierde.

Nu ar trebui să obțineți un câine faraon dacă există pisici sau animale mici în casă. Cu un grad ridicat de probabilitate, un câine tânăr va urmări pisica și va încerca să-l omoare.

Ușor de îngrijit. Crescătorii recomandă o dată pe săptămână să ștergeți animalul de companie cu o cârpă tare și să masați pielea cu o mănușă de cauciuc.

Faraon Hound

Peruvian fără păr (câine de urici fără păr)

La fel ca chinezii fără păr, reprezentanții acestei rase sunt acoperiți cu păr doar pe cap, vârful cozii și labe. Există trei tipuri:

  • mic - cântărind de la 4 la 7 kg;
  • mediu - cântărind de la 7 la 12 kg;
  • mare - cântărind de la 12 kg.

Culoarea pielii poate fi variată: de la negru de cărbune la lăptos. Conform standardelor, petele de culori contrastante sunt acceptabile, cu toate acestea, o culoare solidă indică „puritatea” așternutului.

O rasă foarte veche. Primele mențiuni despre acești câini au fost descoperite în era incașă. Apoi, colonizatorii au adus animale de companie neobișnuite în Europa, unde au câștigat rapid popularitate datorită aspectului lor neobișnuit..

Fapt interesant: golul peruvian are un al doilea nume poetic - floarea lunii a orhideei inca.

În Peru, acești câini sunt considerați o comoară națională, atribuindu-le numeroase abilități mistice..

Important: Peruvian Hairless este unul dintre puținii câini care transpira. Această caracteristică se datorează localizării glandelor sudoripare pe piele și nu pe tampoanele labelor, ca la alte rase..

Aceste animale de companie au instincte de vânătoare bine dezvoltate și calități de pază. Este important să începeți creșterea catelului cât mai devreme posibil, pentru a-l învăța o reacție adecvată față de alte persoane. Crescătorii susțin că sunt animale de companie active, jucăușe și distractive, care se înțeleg bine cu copiii. Singura avertisment este că persoanele goi peruviene au nevoie de îngrijire a pielii. Deoarece câinele transpira, este necesar să-l scăldăm după mers (sau măcar să-l ștergem cu o cârpă umedă), altfel poate apărea acnee pe piele. De asemenea, pielea de pe urechile animalului de companie este foarte subțire, de aceea este recomandat să o ungeți zilnic cu o cremă pentru bebeluși grasă, fără parfum..

Peruanii păzeau urina, așa că fiecare cățeluș care traversa țara a fost scos afară.

Peruvian fără păr (câine de urici fără păr)

Nud mexican (Xoloitzcuintli)

A apărut pentru prima dată acum aproximativ 3 mii de ani. Aztecii se închinau lui Xolo și îi considerau animale supranaturale.

Fapt interesant: numele Xoloitzcuintli este format din două părți: Xolotl - zeul soarelui, al vieții și al morții și „chintle” - un slujitor. De aceea, după moartea proprietarului, câinele a fost ucis și îngropat împreună cu stăpânul său, astfel încât să-l servească chiar și în viața de apoi..

Astăzi Xolo este apreciat pentru jucăușul său, dragostea față de copii, îngrijirea fără pretenții și dispoziția calmă. Sunt animale active, sociabile și amabile. Foarte loial străinilor, deoarece instinctele de vânătoare ale lui Xolo sunt plictisitoare.

Nu toată lumea își poate permite să cumpere un astfel de câine jucăuș. Prețul minim pentru un cățeluș este de 1700 USD.

Nud mexican (Xoloitzcuintli)

Rase nerecunoscute

Acești câini, dintr-un motiv sau altul, nu sunt incluși în registrul internațional, dar proprietarii adăposturilor continuă să facă tot posibilul pentru a se asigura că animalele lor de companie sunt recunoscute de FCI.

Terrier fără păr american (AGT)

Crescut pentru prima dată în Louisiana în 1972. Foarte popular în familiile cu copii mici sau alergici. Acesta este un câine mic de până la 46 cm la greabăn și cântărind până la 7,5 kg. Există două subtipuri:

  • fără păr - puii se nasc acoperiți cu un strat moale, care cade cu 8 săptămâni. De la stres sau supraîncălzire, acestea pot deveni acoperite cu păr subțire, care apoi cade din nou. Pielea delicată a terrierilor poate lua orice culoare: atât monocromatică, cât și cu pete contrastante;
  • acoperit cu fire foarte scurte și dense.

Activi, jucăuși, afectuoși și ușor de antrenat, terrierilor americani le place să se prostească cu copiii. În Federația Rusă, această rasă este foarte populară. Există creșe în Sankt Petersburg. Prețul unui cățeluș AGT începe de la 1400 USD.

Terrier fără păr american

Nud ecuatorian

O rasă foarte rară chiar și în Ecuador, reprezentanții de rasă pură ai acestei rase se găsesc doar în satele îndepărtate. Localnicii cred că, datorită temperaturii sale ridicate și a pielii fierbinți, câinele poate ameliora durerea proprietarului..

Au apărut pentru prima dată în Guatemala ca urmare a traversării Xolo și a orhideei inca peruviene. Animale de companie inteligente, prietenoase și amuzante. La greabăn ajunge până la 46 cm.

Nud ecuatorian

Câine chel Manchu

Al doilea nume este „tai-tai”. Foarte rar chiar și pentru propria țară. Proprietarii de Tai-tai spun că sunt animale de companie foarte pozitive, jucăușe și amabile. Un avantaj imens al cheliei Manchu este că și adulții sunt inodor și nu se infectează cu purici..

Câine chel Manchu

Rase dispărute

Reprezentanții acestor rase au fost complet exterminați în timpul războaielor, foametei sau dezastrelor naturale. În prezent nu sunt găsite, dar au devenit parte a istoriei:

  • Golful sud-african - era comun în Etiopia și, potrivit unor manipulatori de câini, este considerat strămoșul chinezilor goi. Statutul oficial nu a fost atribuit deoarece această rasă era foarte mică chiar și în Africa. Folosit pentru a vâna saigă. Apoi au fost exterminate de triburi.
  • Câine nubian - crescut în timpul faraonilor. Își datorează numele culorii neobișnuite de aur a hainei („`nub” - aur, egiptean antic). Au fost numiți și „chel piramidal”. Plantează în case pentru a combate rozătoarele și șerpii mici.
  • Turc gol - puțin mai mare decât un ogar, considerat o rudă veche a ogarilor italieni. Au fost exclusiv câini de companie, deoarece instinctele de pază și de vânătoare erau complet absente.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câini fără păr: listă de rase