Cum și ce să hrănești un câine însărcinat pentru a-l menține sănătos

Un animal de companie care poartă descendenți are nevoie de o atenție specială, îngrijire și dietă. Care este cel mai bun mod de a hrăni un câine însărcinat este un subiect controversat, toată lumea înțelege că este nevoie de hrană sănătoasă, dar care? Nevoile corpului sunt dependente de rasă? Să ne dăm seama cum să compunem în mod corespunzător dieta unui câine însărcinat și ce nuanțe trebuie luate în considerare.

De ce sunt vitale ajustările alimentare

După împerechere, corpul câinelui se schimbă și se adaptează la pui. Desigur, reflexele și instinctele necondiționate „funcționează” în interesul sănătății mamei, dar există excepții. Dacă organismul nu poate rezista la începutul sarcinii, sarcina va eșua. În ultimele săptămâni, mama „își sacrifică” propriile resurse pentru supraviețuirea descendenților, ceea ce duce la complicații în perioada postpartum.

Principalul pericol este lipsa de calciu, care duce la eclampsie (febra laptelui). Eclampsia este o boală „formidabilă”, adesea fatală, asociată cu o scădere rapidă a nivelului de calciu din sânge. Magneziul este absorbit numai în combinație cu calciu și este un element vital pentru funcționarea sistemului nervos central, dar utilizarea excesivă a acestuia va afecta capacitatea de reproducere a câinelui în viitor. Grup de risc special - Yorkies, Chihuahuas și alte rase miniaturale.

Bineînțeles, eclampsia nu este singura amenințare la adresa sănătății viitoarei mame, imunitatea care funcționează la „viteză mare” slăbește fără un sprijin adecvat. Animalul de companie devine vulnerabil la aproape toate bolile, inclusiv procesele inflamatorii ale uterului și ale sistemului genito-urinar.

Cum să preveniți complicațiile sarcinii și să vă mențineți câinele sănătos

„Rădăcinile sălbatice” ale animalelor de companie oferă câinelui activitate și păstrarea modului de viață „obișnuit” până la „ecuatorul” sarcinii (30-35 de zile). Cu toate acestea, în primele etape, unele „mame” au probleme:

 • Apetitul slab în primele 7-14 zile după împerechere este un fenomen normal, puteți considera acest lucru un „capriciu al unei doamne însărcinate”. Oferă câinelui tău o alegere și hrănește orice vrea. Până în a 3-a săptămână de sarcină, apetitul câinelui va reveni la normal sau va crește semnificativ.
 • Toxicoza iar vărsăturile de dimineață se rezolvă de obicei fără intervenție. Hrăniți mesele mici, adăugați bulionuri în dietă și aveți grijă să nu vă deshidratați..
 • Apatie, slăbiciune, apetit slab - suplimentează dieta cu alimente ușor digerabile (lapte, brânză de vaci) cu conținut limitat de grăsimi - până la 15%.

Animalul de companie este complet dependent de proprietar, iar instinctele sale sunt în mare măsură limitate. Dacă sunteți un crescător novice, cel mai bine este să consultați un specialist despre cum să hrăniți corect un câine însărcinat dintr-o anumită rasă. Indiferent de sex și „statut”, cu împerecherea planificată, este necesar să se ia următoarele măsuri înainte de sarcină:

 • Arătați animalul de companie medicului veterinar pentru a identifica posibile patologii și a fi testat.
 • „Alungă” paraziții.
 • Obțineți vaccinările necesare.

Toate femelele care poartă primii descendenți (în special rasele mici) ar trebui să primească suplimente nutritive și calciu din prima zi de sarcină și sunt transferate la o dietă întărită după 30 de zile. Nu vă alarmați dacă câinele nu începe să mănânce mai mult, poate are 1-2 pui și nu are nevoie de doze crescute de furaje, această afirmație nu se aplică vitaminelor.

Pentru alergici sau câinii cu probleme în nutriție, dieta este selectată cu o compoziție acceptabilă, atunci când alegeți este mai bine să consultați un medic veterinar sau un manipulator de câini. Un câine cu patologii renale și hepatice, insuficiență cardiacă și alte afecțiuni grave nu ar trebui să aibă descendenți, în primul rând, aceasta este o preocupare pentru sănătatea animalului de companie.

Important! Prezența patologiilor ereditare sau absența documentelor care confirmă valoarea rasei este un motiv pentru eliminarea unui animal din reproducere. Ignorarea acestei reguli are un efect dăunător asupra „sângelui” întregii rase..

Dieta și regimul unui câine însărcinat din ziua 30

 • Câinii hrăniți cu o dietă nefirească sunt trecuți la alimente pentru câinii însărcinați și care alăptează. Cantitatea de alimente consumate trebuie să respecte cu strictețe norma, iar animalul de companie trebuie să aibă acces constant la apă. Hrănirea excesivă cu alimente uscate care se umflă în stomac poate duce la o serie de probleme - constipație, oprirea stomacului, volvulus.
 • Asigurați-vă că includeți produse lactate, legume, fructe dacă doriți și controlați strict greutatea câinelui. Un set de strat subțire de grăsime înainte de naștere este normal, obezitatea este o garanție a complicațiilor.
 • Lingouri, câini ciobănești caucazieni, Yorkies, toate rasele cu articulații cu probleme sau sânge „mixt” ar trebui să primească calciu, fosfor și vitamina D. Fiți foarte atenți la dozaje și urmați instrucțiunile - un exces de calciu și alte elemente nu este mai puțin periculos decât lipsa lor.
 • Din ziua 30, sau mai bine mai devreme, începeți să adăugați 1 picătură de vitamina E în alimente, vândute în farmacii obișnuite.
 • Câinele merge într-un ritm calm, la 30-40 de minute după ce a mâncat. Cu toate acestea, câinilor puternici de „rase consacrate”, de exemplu, ciobanii germani, trebuie să li se „dea sarcini”, în mod optim - mersul pe jos, până când apar semne de oboseală.
 • Până la aproximativ 40 de zile, puii cresc și încep să strângă fizic organele interne, inclusiv stomacul. Câinele este transferat în hrană fracționată - 1/2 porție de 4-5 ori pe zi.
 • În ziua 53-55 de sarcină, hrana suplimentară, carnea și calciul sunt eliminate din dietă, acest lucru va facilita „calea” primului cățeluș.
 • Nu întârziați mersul pe jos cu un câine însărcinat, „reținerea constantă a nevoilor” este un spasm care dăunează atât mamei, cât și puiilor.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum și ce să hrănești un câine însărcinat pentru a-l menține sănătos