Cum să vă protejați câinele de căpușe. Cunoaște inamicul din vedere!

Ecosistemul planetei este atât de „mare doamnă” încât este dificil să concurezi cu el. Din păcate, există paraziți universali în lume și unul dintre ei este o căpușă. S-ar părea că toate forțele sunt aruncate în lupta împotriva inamicului, dar „războiul” se joacă în fiecare sezon, iar animalele de companie și proprietarii lor suferă. Să ne dăm seama cum să vă protejați câinele de căpușe.

Tipuri de căpușe periculoase pentru câini

Expresia „Toată lumea își face treaba” se aplică și căpușelor, unii atacă din exterior, alții pătrund în piele, iar alții încă coexistă cu animalul toată viața. Toate căpușele sunt paraziți carnivori cu o structură similară - un corp rotunjit, 8 picioare, un cap „echipat” cu o proboscidă. Paraziții au un arbore de familii „ramificat”, dacă nu intrați în detalii, se disting următoarele tipuri de căpușe:

 • Intradermic - trăiesc pe corpul unui animal sănătos și parazitează atunci când apărarea imună scade. Demodecoză - boala pielii cauzată de acarienii intradermici. Este însoțit de pierderea părului, modificări ale pielii, mâncărime, dacă nu este tratată, duce la moarte.
 • Subcutanat - se transmit prin contact, trăiesc în straturile superioare, mai rar, adânci ale pielii. Acestea provoacă mâncărime severă, inflamație, căderea părului și dezvoltarea unor patologii secundare. Acarienii subcutanati provoaca o serie de boli - mango sarcoptic (scabie), otodectoză (scabia urechii), heiletieloza (mătreață rătăcită).
 • Ixodide (pădure) - paraziți care atacă din exterior atunci când merg în natură. Căpușele se lipesc de pielea câinelui pentru hrană. Sunt purtători ai unui număr de boli grave, uneori fatale sau periculoase pentru oameni. Virusul se transmite cu o mușcătură, mai precis, cu saliva parazitului.

De ce sunt periculoase căpușele ixodide??

S-au scris sute de articole, lucrări științifice și studii despre vătămarea și pericolul mortal al căpușelor ixodide. Cu toate acestea, mulți proprietari ignoră lucrurile de bază, în speranța unui miracol. Pentru a salva un câine de căpușe, există cu siguranță puține speranțe, acești paraziți universali sunt o amenințare prea gravă..

Important! Când îndepărtați o căpușă de la un câine, utilizați mănuși, virușii periculoși pentru oameni se transmit exact în momentul eliminării parazitului. Nu zdrobiți insecta - secrețiile infectate conținute în corpul căpușei sunt absorbite în piele și, dacă ajung pe membrana mucoasă, afectează corpul. Nu aruncați căpușa îndepărtată, ci trimiteți-o la laborator - boala Lyme și alte virusuri detectate într-un stadiu incipient sunt mult mai ușor de tratat.

În plus față de un abces purulent relativ inofensiv la locul mușcăturii, căpușa este purtătoare a unui număr de boli periculoase:

Bartoneloză - Periculos pentru câini, uneori pentru oameni. Poate continua într-o formă latentă și se poate încheia cu moarte subită, dar este detectat prin testul de sânge ROC pentru prezența virușilor. Un câine a cărui imunitate este inhibată de virus poate rămâne purtător timp de câțiva ani. În formă deschisă, se observă: inflamație a articulațiilor, febră, anemie, slăbiciune la nivelul membrelor posterioare, scădere în greutate, somnolență, anomalii în activitatea inimii, vapori, sângerări la nivelul globilor oculari sau sângerări din nas. În formă acută, se dezvoltă edem pulmonar, meningita.

Hepatozooza - boala este diagnosticată destul de rar, cu toate acestea, se găsește peste tot. Când este infectat, probabilitatea de deces este de peste 80%. Virusul este dificil de detectat chiar și în testele de laborator. Majoritatea câinilor, după ce au fost mușcați, rămân purtători „sănătoși”, dar atunci când apărarea imună a organismului este redusă, virusul începe să atace. Având în vedere că simptomele apar brusc, boala este adesea confundată cu bartoneloza și piroplasmoza. Un câine bolnav are: un mers tremurat, slăbiciune a picioarelor din spate, inflamații articulare, dureri musculare, anemie, rareori, diaree cu un amestec semnificativ de sânge. În etapele ulterioare, se dezvoltă miozita - inflamația aparatului osos.

Piroplasmoza (babesioză) Este cea mai frecventă boală a mușcăturilor de căpușe la câini. Nu este periculos pentru oameni, dar riscul de infectare a câinelui este mai mare de 90%. Boala este însoțită de distrugerea masivă a globulelor roșii din sânge, ceea ce duce la scăderea nivelului de hemoglobină, insuficiență renală, foamete de oxigen. În ceea ce privește infecția, femelele „lacomă” sunt mai periculoase; după ce beau sânge, căpușa injectează „deșeuri” în corpul câinelui - plasmă infectată de virus. Piroplasmoza este însoțită de o perioadă de incubație de 2-14 zile (rareori până la 20), după care apar simptome: letargie, refuzul de a mânca, paloarea membranelor mucoase, mersul dus, icter, dificultăți de respirație, tulburări gastro-intestinale. Un simptom care face posibilă diagnosticarea vizuală a piroplasmozei cu o probabilitate de 80% - o schimbare a culorii urinei în maro, roșiatic, gri-verde.

Ehrlichioza - o boală rar diagnosticată, motivul este dificultatea identificării agentului patogen. Cel mai adesea, boala se desfășoară în paralel cu piroplasmoza (o căpușă poartă 2 viruși), ceea ce complică foarte mult tratamentul. Boala trece neobservată timp de 2-20 de zile, după sfârșitul perioadei de incubație, apar următoarele simptome: modificări ale temperaturii corpului de bază de la normal la 41 °, scădere bruscă în greutate, dificultăți de respirație, ganglioni limfatici umflați vizibili, descărcare purulentă din nas și ochi, convulsii, paralizie. În stadiul acut, se dezvoltă o tendință de sângerare fără cauză. Dacă diagnosticul formei acute se reduce la teste de sânge fără probe ROC, rezultatele sunt fals negative.

boala Lyme (borrelioza transmisă de căpușe) - o boală periculoasă pentru câini și oameni. Forma acută este rară, după 3-12 zile, câinele prezintă următoarele semne: febră sau sărituri, rigiditate a mișcării, inflamație a articulațiilor din zona mușcăturii, ganglioni limfatici umflați, probleme cardiace și respiratorii, apatie, pierderea poftei de mâncare. Forma cronică este însoțită de artrită, inflamație fără cauză a organelor interne și distrugerea vaselor de sânge. Virusul este transmis în uter, care cel mai adesea ucide descendenții în stadiile incipiente.

Important! Dacă bănuiți că un câine a fost infectat cu o căpușă, insistați asupra unui test de sânge folosind metoda ROC! Aceasta este singura modalitate de a diferenția cu precizie agentul patogen și de a identifica boala într-o formă latentă sau într-o perioadă de incubație..

Metode de protecție împotriva căpușelor

Printre „crescătorii de câini” jocul de cuvinte este popular: „Câinii sănătoși nu se îmbolnăvesc”, sună puțin arogant, dar are un sens real - cu cât animalul este mai puternic, cu atât este mai ridicat nivelul de apărare imună. Toate tetrapodele au mecanisme naturale de apărare împotriva paraziților care aspiră sângele. Sângele animalelor tinere conține substanțe care sperie paraziții și distrug virușii slăbiți. Cu toate acestea, corpul animalului de companie nu este atotputernic, câinii, ca și oamenii, cedează influențelor agresive ale mediului și suferă de tulburări nutriționale.

Pe lângă respectarea standardelor de bunăstare a animalelor, există un set de reguli bazate pe mulți ani de experiență veterinară și canină. Măsurile sunt elementare, dar extrem de necesare:

 • Examinați-vă animalul de companie după fiecare plimbare, dacă sunteți la țară sau în pădure, simțiți câinele la fiecare 3-4 ore. Simțiți cu atenție părțile laterale și axile, coapsa interioară, examinați urechile, botul, genunchii. Căpușele se mișcă destul de încet și durează 1-2 ore din momentul în care lovesc corpul până la mușcătură. În plus, partea principală a virusului, căpușa se strecoară în sângele câinelui după ce a „mâncat” prima porție de sânge, după 2-3 ore.
 • La fiecare 3-4 luni, trebuie să tratați câinele de căpușe acasă. Produsele acaricide sunt disponibile comercial și au o gamă de preț „democratică”.
 • Înainte de o plimbare lungă, tratați câinele cu spray-uri speciale care sperie căpușele cu miros și le reduc activitatea atunci când intră în contact cu haina..
 • Este aproape imposibil să protejezi un cățeluș de căpușe. Abțineți-vă de la mersul pe iarbă înaltă, până când ajungeți la o vârstă acceptabilă pentru tratament, folosiți spray-uri speciale pentru copii și remedii populare.

Notă! Primul tratament pentru căpușe trebuie efectuat la începutul primăverii! Nu faceți baie animalului în termen de 3 zile după tratament, nu subestimați doza fără indicația medicului veterinar!

Protecție specializată împotriva căpușelor

Alegut „intuitiv” sau la sfatul unui medic veterinar:

 • Picături pe greabăn - absorbite în sânge și excretate din corp după data de expirare.
 • Guler - sperie parazitul cu miros, medicamentul activ este parțial absorbit în sânge.
 • Vaccinarea - utilizată pentru distrugerea în masă, de exemplu, la animalele fără stăpân. Foarte eficient, dar de scurtă durată 2-3 săptămâni.
 • Vaccinarea împotriva piroplasmozei - nu protejează împotriva mușcăturilor de căpușe.
 • Salopete - protejează fizic corpul animalului. Se utilizează numai în combinație cu agenți acaricide.

Important! Toate medicamentele au un procent de succes, cel mai adesea - 80% și fiecare animal poate cădea în restul de 20% - monitorizează atent animalul de companie timp de 1-2 săptămâni după tratament!

Remedii populare pentru combaterea căpușelor

Dacă preferați plimbări lungi frecvente și nu doriți să folosiți spray-uri respingătoare, vă puteți proteja suplimentar câinele de căpușe cu remedii populare. Principalul remediu este mirosul care irită paraziții. Rețetele sunt universale, protejează atât oamenii, cât și animalele, amintiți-vă, simțul mirosului unui câine este mult mai sensibil decât un om.

 • Uleiuri aromatice - amestecați apă, alcool, unul sau mai multe uleiuri - arbore de ceai, lavandă, mentă, neem, eucalipt, lămâie într-un raport de 10: 1: 1, mirosul ar trebui să fie perceptibil. Pulverizați părțile laterale, burta și gâtul animalului de companie cu soluția. Nu poate fi aplicat pe față!
 • Uleiurile pot fi picurate pe un guler din pâslă și nailon, dar urmăriți reacția animalului, nu ar trebui să fie deranjat de miros.
 • În curtea unei case private, puteți planta gălbenele, mușcate roz - plantele păstrează literalmente căpușele departe de loc. Frecarea zonelor de lână cu frunze rupte de plante este acceptabilă.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să vă protejați câinele de căpușe. Cunoaște inamicul din vedere!