Fecalele albe la un câine: cauze, diagnosticarea posibilelor boli

Semnele vitale normale ale câinelui sunt colorate în maro. Fecalele albe la un câine nu sunt un fenomen normal, o explicație pentru care trebuie găsită în scurt timp..

În mod normal, fecalele sunt pătate cu bilă, care nu este ultima în digestia câinelui. Bila este o substanță foarte corozivă, ajută la dizolvarea alimentelor în intestinul subțire, iar reziduurile inutile sunt excretate din corpul câinelui în mod natural.

Cauze

Fecalele albe vorbesc, în majoritatea cazurilor, despre boala unui animal de companie și despre stadiul său destul de avansat. Dacă fecalele nu sunt colorate, se poate concluziona că bila nu intră în intestine. Ar trebui să fiți atenți dacă fecalele au căpătat o culoare gri-alb, galben deschis sau au devenit incolore, asemănătoare mucusului.

Din păcate, aproape toate cauzele probabile (în afară de defectele alimentare) sunt foarte dezamăgitoare. Dacă descoperiți că fecalele animalului de companie nu sunt pătate, nu sunați alarma imediat, trebuie să observați puțin. Urmăriți cum animalul dvs. de companie merge la toaletă, indiferent dacă scaunul a devenit prea uscat sau structurat (cum ar fi firimiturile comprimate). Trebuie să observați 1-2 zile, dacă nu se observă modificări, consultați un medic.

Notă! În medicina veterinară, scaunul alb al unui câine se numește acolic..

Pe lângă observarea culorii fecalelor, se recomandă analiza comportamentului câinelui. Principala atenție trebuie acordată dietei și dorințelor celor patru picioare. Dacă animalul de companie nu reacționează bine la bulionul gras sau terciul greu digerabil, acesta este un semn că ficatului îi este greu să facă față funcțiilor sale.. Faptul este că bila este principala armă a organismului împotriva alimentelor grase. Dacă nu este excretat în cantități suficiente, câinele este întors literalmente de la faptul că nu poate digera.

Ieșirea de bilă poate fi întreruptă și restabilită în mod natural. De exemplu, cu deshidratare, se produce mai puțină bilă și intensitatea colorării fecalelor. După otrăvire, de exemplu, otrăvirea alimentară, ficatul este restaurat pentru o perioadă de timp, ceea ce încetinește procesul de producere a bilei. Dacă nu aveți nicio presupunere cu privire la motive, ar trebui să consultați un medic pentru a exclude:

  • Patologii hepatice, inclusiv chisturi - o neoplasmă benignă care poate comprima sau deforma ficatul.
  • Prezența nisipului și pietrelor în vezica biliară sau în conducte (colelitiaza) - nisipul și pietrele înfundă conductele, se produce bilă, dar nu intră în intestine. Pe fondul unei astfel de afecțiuni, există o creștere semnificativă a vezicii biliare și încălcarea ficatului.
  • Hepatita - inflamația ficatului, inclusiv tipul viral.
  • Colangita (angiocolită) și sindrom colestatic - inflamația canalelor și a vezicii biliare.
  • Ciroză - distrugerea celulelor hepatice.
  • Fibroza hepatică - degenerarea celulelor hepatice. Pur și simplu, celulele necesare sunt înlocuite cu cele fibroase (nu ar trebui să îndeplinească funcții).
  • Compresia sau altă deformare a căilor biliare - un eveniment destul de rar pentru animalele adulte. Dacă catelul are tulburări congenitale, acestea se găsesc în copilărie sau adolescență. La câinii adulți, deformarea căilor biliare nu este niciodată o boală independentă, adică motivul se află într-o altă patologie care a afectat ficatul și vezica biliară.
  • Tumori benigne în ficat sau vezică biliară.

din pacate, absența colorării fecalelor este unul dintre simptomele oncologiei. Pentru a identifica boala, trebuie să efectuați o examinare destul de lungă și costisitoare, deoarece neoplasmul poate fi localizat oriunde. După cum arată practica, în cele mai multe cazuri, o neoplasmă se găsește în ficat, vezica biliară sau tractul gastro-intestinal. Dificultatea este că tumoarea poate fi mică, invizibilă cu aparatele cu ultrasunete sau cu raze X. Proprietarul nu are o alegere atât de bogată: să aștepte până când tumoarea crește și devine vizibilă sau să facă un pas disperat - o operație de diagnostic.

Înainte de a fi de acord cu măsuri extreme și a începe să-ți iei rămas bun de la animalul tău de companie, asigură-te că te mai consulti cu mai mulți medici. Medicii veterinari ajung la un diagnostic atât de dificil (în majoritatea cazurilor) dacă nu găsesc alte motive. Cu toate acestea, medicul nu are dreptul să concluzioneze că tratamentul este deja inutil sau că animalul de companie trebuie așezat sub bisturiu..

Ce trebuie să faci depinde de tine, dar în orice caz, caută o alternativă. Chiar dacă orașul dvs. nu are clinici veterinare bine echipate, poate exista un aparat RMN (într-un centru de sănătate umană). Este atât de „stabilit” încât proprietarii de animale apelează la clinicile umane dacă echipamentul veterinar nu permite o examinare și un diagnostic complet.

Diagnostic

Culoarea aholy a fecalelor indică faptul că câinele are nevoie de tratament, dar cum și din ce să tratăm animalul de companie nu este clar. Când contactați clinica, fiți pregătiți pentru faptul că medicul va face presupuneri prin ochi și va necesita o observare ulterioară pentru o perioadă de timp. Sarcina dvs. este să insistați pentru o examinare, cel puțin una de laborator. Începeți cu extins test de sange cu parametri hepatici.

Analiza scaunului va fi foarte utilă, poate va conține produse de descompunere a toxinelor sau a altor „ingrediente” suspecte. Pentru o examinare cuprinzătoare, urina este, de asemenea, luată pentru analiză. Foarte des, nivelurile ridicate de proteine ​​sau uree indică probleme alimentare.. Una dintre cele mai tragice greșeli pe care le fac proprietarii neexperimentați este alegerea furajelor industriale de calitate slabă. Ar trebui să se înțeleagă că mâncarea uscată ieftină nu este utilă, în plus, este dăunătoare pentru un câine (în special pentru un tânăr). O altă nuanță la care să ne gândim: feedurile de calitate inferioară sunt publicitate în cantități mari, dar sunt ieftine ... deci din ce sunt făcute? Conțin carne declarată și produse naturale sau numai fasole, amelioratori de aromă, săruri și aditivi chimici?

Un test biochimic de sânge face posibilă înțelegerea imediată dacă totul este în regulă cu ficatul câinelui. Dacă indicatorii depășesc norma, sursa bolii a fost identificată. Indicatorii încălcați ai unui test general de sânge, pe fondul celor hepatice acceptabile, indică faptul că câinele trebuie examinat. Adică ficatul este normal, dar există probleme cu alte organe sau sisteme de activitate vitală.

Medicul ar trebui să clarifice cât de mult bea câinele, așa că acordați atenție comportamentului animalului de companie înainte de a merge la clinică. O cantitate insuficientă de bilă, cum ar fi urina, poate indica deshidratare. Opusul este, de asemenea, posibil, atunci când câinele bea mult, bila și urina acestuia sunt mai puțin concentrate. În mod normal, bila este de culoare galben-verde, cu deshidratare poate deveni aproape neagră și cu un consum excesiv de apă - galben.

Scaunul deschis la un câine este un motiv bun pentru o examinare cu ultrasunete a cavității abdominale., chiar dacă animalul de companie se descurcă bine. În timpul examinării, medicul evaluează starea ficatului în ansamblu (dimensiune, structură, ecogenitate), poate dezvălui neoplasme sau fragmente de țesut mort. La examinarea vezicii biliare, se poate găsi nisip sau chiar pietre. Trebuie înțeles că nisipul și pietrele sunt greu de găsit, astfel încât medicul poate prescrie o examinare ultrasunete repetată, înaintea căreia câinele nu poate fi hrănit sau udat.

Dacă se suspectează un chist sau o deformare (stoarcere) a căilor biliare, se efectuează și o examinare cu ultrasunete. În medicina umană, radiografia de contrast este utilizată pe scară largă pentru a detecta astfel de probleme. Cu toate acestea, numai clinicile veterinare foarte mari au astfel de tehnologii (și ceea ce este important, specialiști). Pentru diagnosticul veterinar, se utilizează și raze X, dar are sens dacă clinica are un aparat modern de cercetare. Pe o imagine de înaltă calitate, puteți găsi o tumoare, chist și pietre în vezica biliară.

După efectuarea examinărilor de mai sus, patologia este cel mai adesea detectată. Dacă problema este degenerarea celulară sau moartea celulară, chist sau neoplasm (tumoră), următorul pas este o biopsie. Sub controlul unui aparat cu ultrasunete, medicul face o puncție cu un ac special. Acul trebuie să pătrundă în ficat exact acolo unde ecografia „vede” problema.

Important! Biopsia se efectuează sub anestezie, deoarece mișcările inutile și chiar mai multe sacadări sunt afectate de afectarea gravă a ficatului.

După obținerea unei probe de ficat, medicul va face un test de laborator. Cu ajutorul histologiei, se determină dacă tumora este benignă (neoplasm) sau din ce celule constă chistul. În ciroza, se constată că celulele hepatice au murit și s-au descompus, eliberând toxine în organism. Pe baza histologiei (dacă se exclude oncologia), medicul întocmește un program de măsuri terapeutice. Tratamentul hepatic este întotdeauna un proces îndelungat, cu examinări periodice de urmărire într-o clinică..

Important! Sarcina dvs. nu este să amânați problema până mai târziu și să consultați un medic imediat ce observați fecale cu un strat alb. Diagnosticile teribile nu se fac atât de des, dar afecțiunile vindecabile într-o formă neglijată sunt foarte greu de vindecat.

Tratament

Fără un diagnostic stabilit, tratamentul nu va aduce rezultate - acest lucru este evident. Tratamentul simptomatic, care se practică adesea dacă imaginea clinică nu este clară, complică doar sarcina principală - identificarea cauzelor principale ale bolii. Bineînțeles, dacă câinele suferă, ar trebui să i se ofere ajutor, dar abordarea terapiei ar trebui să fie cuprinzătoare..

În cele mai multe în cazurile dificile, medicul recomandă o intervenție chirurgicală. Merită să fiți de acord cu astfel de măsuri dacă se găsesc pietre în vezica biliară. Nisipul trebuie încercat pentru a fi îndepărtat, alegând dieta corectă și luând medicamente. Tumorile care comprimă ficatul sunt îndepărtate chirurgical, dar chisturile care nu interferează cu activitatea vitală a ficatului nu sunt de obicei excizate. Starea câinelui este monitorizată, medicul monitorizează creșterea chistului și modificările din corpul animalului.

Notă! Îndepărtarea unei tumori maligne este rezonabilă în absența metastazelor. De obicei, fac acest lucru: prescrie o operație de diagnostic și, dacă nu există metastaze, tumora este excizată. Problema este că, în prezența metastazelor, riscurile de intervenție sunt prea mari, având în vedere că operația nu va salva câinele..

Cu inflamația ficatului, a vezicii biliare sau a conductelor, se prescrie terapia medicamentoasă. Tratamentul se efectuează acasă, dar starea câinelui este monitorizată constant. De obicei, medicul veterinar face programări la clinică de 1 dată în 3, 5, 7 zile. Dacă dinamica este pozitivă, terapia este finalizată și se prescrie un examen preventiv în 4-6 săptămâni.

Notă! Antibioticele sunt adesea folosite pentru a trata inflamația ficatului. Această măsură este valabilă dacă medicul a stabilit cauza inflamației. O afecțiune precum hepatita virală este insensibilă la antibiotice, în plus, un astfel de curs de tratament poate agrava starea câinelui.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fecalele albe la un câine: cauze, diagnosticarea posibilelor boli