Gingivita la câini: cauze și tratament

Starea sistemului digestiv al animalului afectează în mod direct sănătatea animalului de companie. Din păcate, mulți crescători uită complet că acest sistem nu este doar stomacul și intestinele. De asemenea, include organele cavității bucale. Uneori, boala gingiilor la un câine poate duce la un rezultat extrem de dificil..

Ce este boala gingiilor

În medicina și medicina veterinară, boala gingiilor se numește „gingivită", Din lat. Gingiva, care înseamnă „desna” în rusă. Mulți nu consideră că această boală este ceva grav, ci în zadar.

Pentru început, gingiile în sine sunt baza de ancorare a dinților. Cu o inflamație severă, câinele poate deveni foarte rapid fără dinți.. Absența dinților va duce inevitabil la consecințe cumplite pentru întregul sistem digestiv al animalului de companie., din cauza a ceea ce câinele nu va trăi mult și bine cu siguranță.

Există o mulțime de vase de sânge în gură. Orice focar al inflamației prelungite este un risc potențial de septicemie. În cazul gingivitei avansate, decesele asociate cu sepsis sever sunt departe de a fi mai puțin frecvente.

Sfat! Starea gingiilor animalului de companie trebuie monitorizată, luându-se măsuri în timp util pentru tratarea inflamației acestora.

Cauzele inflamației la câini

Principalele cauze ale inflamației la câini sunt:

 • Hrană slabă atunci când nu există vitamina C în dietă. Lipsa sa, după cum mulți știu, provoacă dezvoltarea scorbutului. Cu această boală, gingiile se inflamează foarte mult, sângerează și dinții cad în mod masiv. Lăsați să intre în corpul acestor animale vitamina C este sintetizată, dar cu o calitate foarte slabă a dietei de acid ascorbic autogen, este posibil ca organismul să nu aibă suficient. Este adevărat, în practica veterinară, astfel de cazuri sunt extrem de rare (dar există excepții, care vor fi discutate mai jos).
 • Invaziile helmintice. Viermi periculoase nu numai pentru că elimină substanțele nutritive din corpul animalului. Datorită particularităților metabolismului lor, corpul viermilor în sine are nevoie de multe vitamine, inclusiv acid ascorbic. Și dacă există prea mulți paraziți, câinele poate dezvolta simptome de scorbut, chiar dacă dieta sa este echilibrată în mod ideal în toți nutrienții, macro și microelementele, vitaminele.
 • Dacă dați câinelui „tratează” sub formă de pui oase, există riscul de gingivită și perforație intestinală cu resturi ale acestui „aliment”. Oasele se împart în fragmente mici și foarte ascuțite, rănind adesea țesuturile moi ale întregului tract gastrointestinal. Microflora patogenă sau patogenă condițională intră în răni, provocând dezvoltarea inflamației.
 • Boli infecțioase organele digestive. Agentul cauzal al infecției poate apărea în orice organ sau țesut, inclusiv în țesuturile moi ale gingiilor.
 • Carie și alte boli parodontale. Inflamația și microflora patogenă se pot răspândi cu ușurință pe gingii.
 • Calcul dentar - boala gingivală este indisolubil legată de aceasta. Calculul în sine este placa pietrificată (adică fosilizată). Conține doar o cantitate înfricoșătoare de microflora. Dacă nu faceți nimic cu piatra și nu o îndepărtați în niciun fel, procesele inflamatorii se vor dezvolta inevitabil în cavitatea bucală a animalului de companie..

Lista bolilor gingivale asociate cu inflamația

Iată o listă a bolilor gingivale asociate cu inflamația:

 • Gingivită „pură”, acestea. boala gingiilor native. Se poate dezvolta sub influența oricăruia dintre motivele descrise mai sus.
 • Parodontita. Acesta este numele unei boli (mai exact, un complex de boli), în care aparatul ligamentos al dintelui slăbește, ca urmare a acestuia, acesta din urmă se slăbește și apare un decalaj între acesta și gingie. Acolo se acumulează resturi alimentare, mai întâi putrefactive, iar apoi - procesele inflamatorii se dezvoltă rapid.
 • Boala parodontală. De multe ori această patologie este confundată cu opțiunea anterioară, care este incorectă. În acest caz, alimentarea cu sânge a țesuturilor dentare este întreruptă, motiv pentru care începe să se prăbușească, pe parcurs „apucând” gingiile. Rezultatul este același, adică inflamație severă și foarte probabil pierderea dinților / dinților.

Simptomele și primele semne ale unui proces inflamator la nivelul gingiilor

Veterinarii identifică următoarele simptome și primele semne ale unui proces inflamator în țesutul gingival:

 • Ascuțit, brusc pierderea poftei de mâncare. În același timp, este clar că câinele vrea să mănânce (și chiar foarte mult), dar nu poate. Când mestecați alimente, apare durere severă, motiv pentru care animalul de companie aruncă bucata pe jumătate mâncată, se plânge și se lamentează. În același timp, setea rămâne la același nivel..
 • Miros urât: inflamația gingiilor este întotdeauna însoțită de aspectul ei și, în unele cazuri, gura câinelui miroase doar dezgustător. Acest lucru se datorează proceselor putrefactive, iar „aroma” este caracteristică formelor deosebit de severe ale procesului inflamator.
 • Placa gri-maroniu poate fi văzută pe dinți și pe gingii.

 • Roșeață și umflături severe ale gingiilor. În același timp (în cazuri severe), atunci când se leagănă, dinții se clatină clar în gingii, în timp ce o cantitate mică de sânge sau exsudat poate fi eliberată.
 • Pot apărea ulcere mici pe suprafețele laterale ale gingiilor în sine.
 • Ascuțit salivare crescută.

Forma purulentă de inflamație

Forma purulentă de inflamație este mult mai severă decât altele, sunt posibile complicații foarte periculoase (până la un rezultat letal). Acest tip de boală a gingiilor se caracterizează prin următoarele:

 • La examinarea vizuală, se observă deseori leziuni purulente ale mucoasei gingivale, abcese, ulcere etc..
 • La un animal, gingiile se umflă și se umflă foarte mult, palparea lor dezvăluind durere. În același timp, câinele poate reacționa inadecvat, în momentul examinării trebuie să fie foarte bine fixat!
 • Exsudatul va fi vizibil la examinare. De regulă, inflamația purulentă a gingiilor este însoțită de eliberarea unei cantități mari de puroi lichid, galben-albicios..
 • Creșterea nu numai locală, ci și temperatura generală a corpului. Uneori există o febră persistentă sau intermitentă.
 • În cele mai severe cazuri, se constată o scădere a temperaturii corpului și, în astfel de situații, animalul trebuie dus imediat la clinică. Este foarte probabil ca animalul să se dezvolte septicemie, și fără îngrijiri veterinare calificate, el nu va trăi mult.

Metode pentru tratarea bolilor gingivale la câini

Toate tratamentele pentru boala gingiilor la câini și includ următoarele tratamente:

 • Clătirea gurii cu soluții de astringenți și dezinfectanți.
 • Dacă câinele are tartru (și cu gingivită este adesea) trebuie îndepărtat. Acest lucru se poate face atât prin îndepărtarea mecanică, cât și prin ultrasunete și substanțe chimice speciale..
 • Deoarece inflamația în acest caz este întotdeauna o consecință a activității microflorei patogene și condițional patogene, animalului trebuie să i se prescrie antibiotice și alți agenți antimicrobieni..
 • În cazurile severe, dinții trebuie îndepărtați, precum și excizia și cusătura țesutului afectat direct în gura câinelui.

 • Prescrieți medicamente care previn coagularea crescută a sângelui, precum și inhibitori ai enzimelor. Fără aceasta, vindecarea ulcerelor și a focarelor de inflamație va încetini semnificativ (există mai mult decât suficiente enzime în cavitatea bucală).
 • Cu siguranță veți avea nevoie de multivitamine.
 • Animalul este complet transferat în furaje moi pentru perioada de tratament., deoarece câinele nu va putea mesteca și absorbi complet hrana solidă.

Lista medicamentelor, gelurilor și antibioticelor

Multe medicamente sunt utilizate pentru tratarea gingivitei. Mai jos oferim o listă aproximativă de medicamente, geluri și antibiotice care sunt prescrise cel mai adesea în practica veterinară și vă permit să obțineți cel mai bun efect terapeutic:

 • Din antibiotice, se prescriu agenți din grupul cefalosporină (Ceftriaxonă). În unele cazuri, specialiștii prescriu, de asemenea Amoxicilină și Cobactan.
 • Pentru a ameliora umflarea gingiilor, se folosește sulfat de cupru, precum și polimerol (sau politacan). În medicină, aceste soluții sunt utilizate pentru clătire, dar medicii veterinari și proprietarii de animale de companie bolnave trebuie să le folosească pentru a clăti gura câinilor.
 • Heparină și Trasisol. Acestea îmbunătățesc starea vaselor de sânge și accelerează procesul de vindecare a țesutului gingival afectat.
 • Uleiul natural de cătină poate fi, de asemenea, utilizat pentru a accelera regenerarea. Se utilizează sub formă de aplicații pe gingiile inflamate, ținând timp de 10-15 minute. În acest timp, câinele este ocupat cu ceva, astfel încât să nu mănânce sau să bea nimic..
 • Ca multivitamină, puteți utiliza Vetomyun, Vetaxin.
 • Gelurile dentare pot fi folosite pentru ameliorarea durerii și accelerarea procesului de vindecare. Cel mai des folosit boala parodontală, Metrogyl denta, Cholisal. Vă sfătuim să utilizați medicamente sub formă de geluri, deoarece această formă de dozare este mult mai sigură fixată pe suprafața gingiei și oferă un efect terapeutic pronunțat pe termen lung.
 • Pentru a spăla gura câinelui, folosiți un decoct de scoarță de stejar, mușețel, salvie și coadă. Acestea sunt produse naturale și destul de sigure, cu efecte astringente și antiinflamatoare..

În multe cazuri de gingivită (în special în situațiile în care dezvoltarea bolii a fost declanșată de depunerile de tartru) este recomandat cu tărie ... zilnic spălați-vă dinții animalului de companie. Acest lucru trebuie făcut pe întreaga perioadă de tratament. Pastele de dinți speciale nu sunt adesea necesare; în acest scop, se utilizează o soluție slabă de sodă. Pentru curățarea în sine, utilizați cea mai moale periuță de dinți pentru copii.

Sfat! Pentru îndepărtarea tartrului se utilizează agenți specifici care nu pot fi folosiți acasă. Medicul veterinar trebuie să le utilizeze și să le prescrie..

Dieta pentru hrănirea unui câine cu gingivită

Am scris deja mai sus că dieta unui câine cu gingivită este îmbogățită cu alimente moi care nu necesită efort pentru a le mesteca. Medicii veterinari cu experiență recomandă utilizarea specială holistică:

 • DH ST / OX SĂNĂTATE DENTARĂ din Pro PLAN.
 • Conducători similari din Acana, Royal Canin etc..

Singura problemă este disponibilitatea tuturor acestor rații.. Și aici nu vorbim nici măcar despre preț: în multe orașe mici (ca să nu mai vorbim de alte așezări) pur și simplu nu pot fi cumpărate. Prin urmare, utilizează următoarele alimente:

 • În cele mai severe cazuri, când câinele nu poate mesteca deloc, i se administrează piureuri de carne, carne și legume pentru copii. Nu trebuie să le mestecați, câinele nu va simți durere.
 • Când starea animalului de companie se îmbunătățește ușor și atingerea gingiilor nu îi va provoca dureri severe, puteți trece la pui fiert și iepure.
 • Până la patru ori pe săptămână, câinelui i se poate administra brânză de vaci cu conținut scăzut de grăsimi (nu masa de brânză de vaci, și anume brânză de vaci).
 • De asemenea, pentru a îmbunătăți digestia (și va fi cu siguranță încălcată), de până la trei ori pe săptămână, ele dau kefir cu conținut scăzut de grăsimi sau iaurt natural (fără coloranți și arome).
 • O dată pe săptămână - pește de mare fiert, slab. Vitamina A, conținută în ea, accelerează procesele de regenerare.

În cele din urmă, după aproximativ trei săptămâni de la începerea tratamentului, câinele este transferat treptat la dieta obișnuită, dar în termen de două luni de la momentul recuperării, vă sfătuim să nu utilizați mâncare uscată.

Măsuri de prevenire a bolilor gingivale

Următoarele măsuri pentru prevenirea bolii gingivale vor ajuta la prevenirea dezvoltării gingivitei:

 • Din când în când câinelui i se dau „oase” din venele presate, deoarece acestea contribuie la curățarea naturală a dinților și a gingiilor.
 • Dacă dieta animalului constă în principal din conserve și „naturale», Dinții animalului de companie trebuie examinați cel puțin o dată pe săptămână. Dacă pe ele există o cantitate mare de plăcuță gălbuie, aceasta trebuie îndepărtată. Pentru a face acest lucru, o bucată de tifon (bandaj) este înfășurată pe deget și, după ce a scufundat-o într-o soluție slabă de sodă, murdăria este curățată. Dacă vorbim despre câini de rasă mică, atunci acest lucru trebuie făcut săptămânal (sunt predispuși la boli dentare).
 • Tratați câinele de viermi la timp.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gingivita la câini: cauze și tratament