Cum și cum se măsoară temperatura unui câine?

Temperatura corpului este unul dintre cei mai importanți indicatori de sănătate și starea generală a corpului. O temperatură ridicată (sau scăzută) poate fi un semn al unei boli grave și, dacă observați o tendință nefavorabilă în timp, atunci șansele de a identifica boala și de a elimina cauza acesteia cresc semnificativ..

Un termometru rectal (mercur sau electronic) va ajuta la măsurarea indicatorilor. În plus, există metode pentru determinarea febrei la un câine fără utilizarea unui termometru..

Ce temperatură este considerată normală?

Pentru a oferi animalului de companie primul ajutor, dacă este necesar, trebuie să cunoașteți temperatura exactă a corpului său. Depinde de o serie de factori, dar în orice caz, indicatorii săi nu ar trebui să depășească pragul normei, care variază în medie de la 37,8 la 39,2 grade Celsius. Dacă indicatorii sunt mai mici de 37 sau mai mult de 40 de grade, atunci trebuie să solicitați urgent ajutor veterinar.

Marele Danez
Rasa mare - Great Dane

Temperatura optimă a corpului pentru un câine depinde de vârstă (cățeluș sau adult) și rasă (mică, medie sau mare):

 1. Rasa mare:
 • pui - 38,2 - 39;
 • adulți - 37,4 - 38,3.
 1. Rasa medie:
 • pui - 38,3 - 39,1;
 • adulți - 37,5 - 39.
 1. Rasa mică:
 • pui - 38,6 - 39,3;
 • adulți - 38,5 - 39.

În ce cazuri este necesară măsurarea?

Nu este un secret faptul că măsurarea temperaturii corpului unui câine nu este cea mai plăcută experiență. Cu toate acestea, experții recomandă în continuare ca proprietarii să recurgă la această procedură din când în când în scop preventiv. Rezultatele măsurătorilor pot fi introduse în registrul contabil.

Desigur, puțini dintre proprietari efectuează acest „ritual” în fiecare zi, referindu-se la faptul că excitația excesivă și rănile sunt absolut inutile pentru animalul de companie. Cu toate acestea, există situații în care procedura este obligatorie..

Refuzul de a mânca
Refuzul de a mânca

Este necesar să se măsoare temperatura câinelui acasă în următoarele cazuri:

 1. Animalul nu mănâncă bine sau refuză cu totul mâncarea.
 2. Nu bea apă sau, dimpotrivă, îi este foarte sete.
 3. Animalul de companie se comportă pasiv, nu este interesat de jocuri, nu vrea să meargă.
 4. Există informații exacte despre faptul că câinele a fost recent în contact cu un animal bolnav.
 5. Câinele doarme constant.
 6. Refuză să comunice, se ascunde în colțuri, sub pat și în alte locuri retrase, evită soarele.

Cum se măsoară fără termometru?

Există anumite zone pe corpul câinelui care pot arăta proprietarului că starea câinelui s-a schimbat - există febră, febră. Astfel de locuri includ:

 • urechi (există multe vase de sânge la vârfurile lor);
 • zona inghinală (poate apărea umflarea și devine fierbinte la atingere);
 • labe-
 • axile (linia părului nu este atât de groasă, astfel încât pielea se simte mai ușor);
 • gumă (gingiile uscate și înroșite sunt un semn de febră).

Astfel, pentru a afla cum să determinați temperatura unui câine fără termometru, urmați aceste sfaturi:

 1. Atingeți urechile și labele câinelui. Dacă câinele are febră mare, aceste zone devin fierbinți. Trebuie să le atingi cu dosul mâinii sau cu obrazul..
 2. Atingeți nasul câinelui. Dacă suprafața sa este uscată și fierbinte, atunci există o temperatură corporală crescută. În unele cazuri, pe lângă aceste semne, există o scurgere nazală gălbuie sau verzuie. Aceasta înseamnă că o infecție a intrat în corpul animalului. Pe lângă bolile respiratorii, aceste simptome pot indica patologii mult mai grave, de exemplu, tulburarea canină sau adenovirusul.
Nas sanatos
Nas sanatos

Pe o notă: Nasul animalului dvs. de companie poate fi uscat și fierbinte nu numai din cauza infecției și febrei, ci și din alte motive, de exemplu, dacă:

 • câinele zăcea la soare sau lângă un radiator;
 • câinele a fugit mult.
 1. Atingeți axilele și inghinele câinelui. După cum sa menționat mai devreme, la temperaturi ridicate, aceste zone se umflă ușor și devin fierbinți. Trebuie să simțiți corpul cu mâinile uscate, nu fierbinți sau reci.

Este interesant: Părțile de încălzire ale corpului apar din cauza faptului că ganglionii limfatici din ele se umflă și se încălzesc. Nodurile conțin celule ale sistemului imunitar care protejează corpul de infecții. Prin prevenirea răspândirii agenților patogeni, ganglionii limfatici sunt literalmente înfundați cu celule imune. Pentru a combate infecția, eliberează substanțe care inițiază o creștere a temperaturii corpului..

 1. Examinați gingiile. După cum sa menționat mai sus, gingiile calde, uscate, înroșite sunt un semn de febră. În mod normal, ar trebui să fie umede, roz și strălucitoare, cam la aceeași temperatură ca și oamenii.
 2. Dimpotrivă, indicatorii pot fi reduși. Acest lucru este de obicei asociat cu stresul, probleme de sănătate. Acest simptom se manifestă prin tremur în corp, letargie, apatie..
 3. Evaluează aspectul câinelui. Acestea pot fi diverse modificări de natură fiziologică:
 • diaree;
 • strănut și tuse;
 • apetit slab;
 • vărsături;
 • letargie, somnolență;
 • dorința de a se ascunde de toată lumea;
 • dispnee;
 • sete;
 • dureri articulare din care câinele evită activitatea fizică, are dificultăți de mers;
 • agresiune;
 • haina dezvelită, neîngrijită.
Agresiune
Agresiune

Cum se măsoară cu un termometru cu mercur?

Puteți măsura temperatura unui câine atât cu un termometru obișnuit (cu mercur), cât și cu unul electronic. Prima opțiune este mult mai ieftină, cu toate acestea, procesul de măsurare durează mai mult. Procedura se efectuează rectal, adică prin introducerea unui termometru în anusul animalului. Pentru a menține igiena, ar trebui alocat un termometru separat pentru animalul de companie, pe care nimeni altcineva nu îl va folosi..

Pe lângă prețul mic, acest tip de termometru nu mai are niciun avantaj. Se recomandă utilizarea unui termometru obișnuit numai în cazuri excepționale. Faptul este că măsurarea se efectuează rectal până la 5 minute și, în acest timp, un animal puternic și mobil poate deteriora dispozitivul.. Iar mercurul și cioburile de sticlă sunt lucruri nesigure..

Cum se măsoară cu un termometru electronic?

Puteți măsura temperatura unui câine cu un termometru electronic în același mod ca și cu unul cu mercur, adică rectal. Mai mult, întreaga procedură va dura doar 1-2 minute..

Cum se măsoară rectal?

Cea mai sigură modalitate este utilizarea unui termometru rectal special pentru animale, care poate fi achiziționat de la farmacia dvs. veterinară sau de la magazinul pentru animale de companie..

Nu este dificil să se măsoare temperatura unui câine, dar procesul necesită o manipulare foarte atentă și atentă din partea proprietarului, deoarece procedura este delicată. O atenție deosebită este necesară dacă o măsurare de această natură este efectuată pentru un animal de companie pentru prima dată. În timp, câinele se va obișnui.

Mai întâi trebuie să pregătiți un termometru:

 • resetați scala;
 • unge vârful cu vaselină.

Câinele este așezat pe lateral, coada este ridicată ușor și un termometru este introdus încet 1,5-2 cm (dacă greutatea animalului de companie este mai mare de 20 kg) sau 1 cm (dacă greutatea animalului este mai mică de 20 kg) în anus.

Termometru rectal
Termometru rectal

Important! Distanța specificată este măsurată de la vârful termometrului, nu de la începutul scalei..

Sfat: Dacă procedura se face pentru prima dată sau există pericolul unui comportament agresiv din partea câinelui, va fi destul de potrivit să puneți botul pe animalul de companie.

Măsurarea se poate face și prin fixarea câinelui în poziție în picioare, dar această metodă este potrivită doar pentru un proprietar cu experiență..

Este recomandabil să luați măsurători într-un mediu calm pentru a preveni o situație stresantă pentru animal. În timpul procedurii, trebuie să vorbiți afectuos cu câinele, să îl mângâiați și să îl încurajați cu delicii. Același lucru trebuie făcut imediat după finalizarea măsurătorii..

Pe o notă: Animalul de companie poate fi învățat la comanda corespunzătoare, de exemplu, „termometru”, „vindecare”, „măsură” etc. Datorită acestui fapt, câinele va ști ce i se cere, va reacționa calm și va permite proprietarului să măsoare temperatura..

La sfârșitul procedurii, termometrul trebuie spălat bine cu apă caldă și săpun, tratat cu alcool. Apoi, trebuie să vă spălați și să vă dezinfectați mâinile.. 

Primul ajutor la temperaturi ridicate

Obiectiv, o temperatură corporală scăzută la un câine este sub 37 de grade, iar o temperatură peste 39 de grade este considerată ridicată. Un indicator de 40 de grade indică o boală internă gravă. Un pericol special este creșterea treptată cu 1-2 grade fără picături ascuțite.

Febra mare poate fi cauzată de:

 • ciuma;
 • insolatie;
 • piroplasmoza.
- Ceva de care m-am îmbolnăvit! ..
- Ceva de care m-am îmbolnăvit!..

O scădere a performanței poate fi provocată de:

 • infecție cu viermi;
 • enterita parvovirusului.

Astfel, abaterea indicatorilor de temperatură de la normă este un simptom al unei anumite boli și nu patologia în sine sau cauza bolii..

De aceea, restaurarea artificială a indicatorilor normali nu va rezolva problema și, în unele cazuri, se poate agrava. Aici poate exista un singur tratament - stabilirea unui diagnostic într-o clinică veterinară și luarea în continuare a medicamentelor adecvate (dacă este necesar).

Până în momentul în care reușiți să obțineți o întâlnire cu un medic, la o temperatură ridicată la un câine, puteți face următoarele:

 1. Ventilați camera astfel încât temperatura aerului să fie de 18-20 de grade. Este necesar să se excludă un proiect. Răcirea aerului va permite corpului animalului să degajeze excesul de căldură.
 2. Este necesar să se minimizeze activitatea fizică a animalului. Munca musculară duce la formarea unei cantități mari de energie termică.
 3. Animalul de companie trebuie să aibă multă apă curată. (chiar dacă refuză să bea).

În acest caz, următoarele acțiuni sunt inacceptabile:

 • nu dați câinelui medicamente „umane” (de exemplu, analgin, ibuprofen, aspirină etc.);
 • forța alimentează un animal.

Concluzie

Temperatura corpului caracterizează starea corpului, indică boli interne. Este foarte important să identificați în timp un indicator negativ pentru a stabili un diagnostic și a prescrie tratamentul necesar animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum și cum se măsoară temperatura unui câine?