Câine ciobanesc caucazian: câine pentru profesioniști

Paznici dominanți, răi și sensibili, paznici de neegalat și dușmani extrem de periculoși - o astfel de descriere a rasei de câine ciobanesc caucazian este cu totul adevărată. Cu toate acestea, agresivitatea este departe de a fi singura calitate pe care o are câinele de lup sălbatic din Caucaz. Un caucazian instruit corespunzător înseamnă loialitate fără limite, sacrificiu de sine și o afecțiune uimitor de tandră pentru un câine atât de mare și independent pentru proprietar..

Referință istorică

Poteci montane, văi nesfârșite de pășuni, sate singuratice, îndepărtate unele de altele de zeci de kilometri. Și oamenii sunt duri, muncitori, devotați propriilor lor oameni și nemiloși străinilor. Majoritatea aulilor timp de multe secole au existat doar în detrimentul creșterii oilor - aceasta este carne, brânză feta și piei. Dacă turma ar fi alungată sau lupul s-ar fi obișnuit să târască miei, întregul sat ar putea muri de foame. În astfel de condiții, caracteristicile rasei de câine ciobanesc caucazian ar putea fi doar una - războinici neînfrici, ucigași de lupi, vicioși față de străini și câini extrem de duri.
Apropo, străinii, de multe ori, s-au prefăcut că sunt călători epuizați, au cerut cazare pentru noapte și, în întuneric, au lăsat o bandă de tâlhari să intre în aul. Prin urmare, caucazianul nu împarte oamenii în bune și rele. Pentru el, are pe ai lui și pe toți ceilalți - străini periculoși. Istoria rasei de câine ciobanesc caucazian își amintește o mulțime de exemple când doi sau trei câini au fugit o duzină de bandiți înarmați. Și câți lupi și-au găsit moartea în dinții acestor câini - nu contează.
Geneticienii și arheologii cred că câinii ciobănești caucazieni au trăit în Asia de mai bine de două milenii. Dar acești câini „au venit” la cinologie relativ recent, în anii 50 ai secolului trecut. Ca rasă, câinele ciobanesc caucazian este înregistrat în FCI, dar recunoscut doar de sistemele canine domestice.

Aspect

Apariția unui câine mare, cu piept larg, cu capul masiv și gura uriașă inspiră respect chiar și pentru instructorii profesioniști. Un uriaș țâșnit care cântărește puțin mai puțin de un centenar, o privire severă a ochilor adânci, o scruff bombată - putere irepresibilă, putere titanică!
Pentru a preveni dorința de gigantism excesiv, standardul de rasă al câinelui ciobănesc caucazian limitează clar înălțimea la greabăn: cățelele maxim 69 cm, masculii maxim 75 cm. Formatul este ușor întins, pieptul este rotund, lat și profund. Spatele, coada și crupul sunt neapărat late, musculare și puternice, linia superioară este aproape dreaptă, cu o crupă ușor arcuită. Picioare drepte și paralele, fără marcaje sau „vaci”.
Capul este foarte masiv și oarecum plictisitor. Frunte, pomeți, ceafă - voluminoasă și largă. Botul este puțin mai scurt decât craniul, bine umplut; trecerea de la frunte la bot nu trebuie să fie bruscă. Anterior urechile unui caucazian au fost tăiate sau tăiate la scurt timp după nașterea cățelușului. Odată cu introducerea unei interdicții asupra „deformărilor” cosmetice ale aspectului natural, standardul rasei de câine pastor caucazian a suferit modificări. La expozițiile rusești, tăierea urechilor este tratată în continuare exact, dar este posibil să expui un câine într-o țară europeană numai dacă urechile sale nu sunt tăiate.
În funcție de tipul hainei, caucazienii sunt împărțiți în părul scurt și părul lung. În ambele cazuri, haina trebuie să fie foarte groasă, densă, aspră, fără umflături. Substratul este dens, abundent. Câinele ciobanesc caucazian cu părul lung seamănă cu un urs - o coamă luxuriantă, o coadă bine crescută, cu pene bogate pe labele sale. Caucazienii cu părul scurt seamănă vag cu păstorii asiatici - haina densă și aspră se potrivește bine fără a forma pene.

Caracter și antrenament

Antrenarea câinelui ciobanesc caucazian nu este pentru cei slabi de inimă. Acești câini toată viața încearcă să simtă slăbiciunea și să câștige poziția dominantă. Personajul este extrem de dominant, dificil de adaptat chiar și pentru profesioniști. Caucazienii nu sunt categoric potriviți pentru rolul primului câine sau al prietenului de familie. Din punct de vedere istoric, ei recunosc doar liderul, restul „pachetului” poate fi oricând participant la ostilități.
Fiecare câine ciobanesc caucazian trebuie să urmeze cursul OKD, chiar dacă câinele trebuie să locuiască într-o incintă îndepărtată. Sau mai degrabă mai ales dacă va trăi într-o volieră. Fără un antrenament special, acești câini nu pot fi „eliberați în oameni”, iar lipsa socializării nu face decât să-l îndrăgească pe tutorele ideal.
Pe lângă nervii puternici, proprietarul trebuie să aibă forță fizică. Caucazianul este inteligent, atent și impetuos. El este capabil din starea „dorm, nu-mi pasă de tine” instantaneu, fără avertisment sau premise, fără a bate un ochi sau a mișca un singur mușchi, intră în atacul „inamicului”. Un adversar poate fi un vecin, un lapidog rătăcit accidental în teritoriu sau o pisică nebănuită care nici măcar nu a observat munții de mușchi care dormeau în apropiere. Într-o astfel de situație, dacă instruirea Păstorului Caucazian a fost efectuată conform principiului „renunță la el în cap - lasă-l să plece”, nenorocirea nu poate fi evitată. Sunt veghetori excelenți și paznici naturali, intoleranți la crescătorii de câini slabi și neexperimentați, agresivi față de străini și incredibil de impetuoși pentru un fizic atât de masiv..

Întreținere și îngrijire

Câinele Ciobănesc Caucazian este un exemplu de câine ideal adaptat cuștilor în aer liber. Este categoric imposibil să începi un caucazian în condiții urbane. Deși trăiesc conform principiului conservării energiei - se mișcă puțin și încet până găsesc „intrusul” - nu există loc pentru un astfel de câine în apartament.
Nu este vorba doar despre mărime, ci și despre caracterul caucazianului. Se creează prea multe momente înfricoșătoare când o zonă limitată trebuie împărtășită cu adulții, copiii, vecinii din spatele zidului etc. Pe baza descrierii rasei de câine ciobanesc caucazian, ajungeți la singura concluzie corectă: acești câini ar trebui să servească, să își îndeplinească funcția dorită - de a proteja familia și teritoriul de pericole reale. Nu ar trebui să începeți un caucazian doar pentru a speria vecinii și a îngrozi mumiile cu cărucioare care trec.
De asemenea, îngrijirea părului nu este ușoară. Chiar și caucazienii cu părul scurt se varsă puternic, mai ales primăvara și mai ales dacă nu este suficient să pieptene câinele des. Dacă uitați de pieptene câteva luni, substratul lung și bogat se va încurca în rogojini dense care vor trebui tăiate.

Sănătate

În general, câinele ciobanesc caucazian este o rasă rezistentă și sănătoasă. Cu toate acestea, la fel ca alți giganți, multe linii poartă o genă defectă care duce la displazie la o vârstă fragedă. În plus, caucazienii sunt predispuși la boli oculare și cardiovasculare. Speranța de viață este medie.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Câine ciobanesc caucazian: câine pentru profesioniști