Ca de bou: caracter, istorie și caracteristici ale rasei (+ foto)

Un Ca de bou cu patru picioare puternic, curajos și neobișnuit este considerat un Mastiff care a venit în lumea mare din Mallorca (Spania). Cu toate acestea, aspectul și numele rasei, care se traduce ca un câine de taur, indică o relație cu Bulldogii. Nu mai este posibil să se clarifice pe deplin istoria rasei, deoarece câinii din acele timpuri au fost crescuți în funcție de nevoile populației din anumite teritorii..

Referință istorică

Conform versiunii oficiale, rasa Ca de bou, numită Mastiff spaniol, nu are absolut rădăcini spaniole. Acest fapt este confirmat de absența raselor analogice în Spania. Principala caracteristică a rasei - împușcătura buldogului este specifică doar spaniolului Alan de tip vechi, care este considerat dispărut. Alanii moderni, numiți Bulldogi spanioli, sunt considerați câini de pază, păstorire și murare.

Este interesant! Alano este tradus din spaniolă prin „germană”, ceea ce oferă motive să ne gândim la originea non-spaniolă și la această rasă.

Înapoi la Ca de bou, mulți își amintesc de la cursul de istorie școlară că zona de origine a rasei a fost controlată de Marea Britanie pentru o lungă perioadă de timp. În ciuda îndepărtării teritoriale, schimbul cultural, material și comercial între Mallorca și Anglia continentală a avut loc constant. Britanicii care au sosit, au „adus” în Spania și divertismentul lor - luptând cu animale, urmărind câini pe tauri și unii pe alții. Până în secolul al XVIII-lea, spectacolele sângeroase deveniseră o luptă fanatică cu tauri..

Corida modernă este o luptă între un taur și un toreador, în acele zile spectacolul era mai sângeros și periculos. Un temerar disperat a intrat în arenă cu un câine, care trebuia să-l protejeze pe proprietar. Insula nu abundă în rase de câini, nu era nevoie și zona nu permitea. Câinii de ogar, câini de pază și câini de pază trăiau lângă oameni, iar aceștia din urmă erau în minoritate. În Mallorca, spre deosebire de Marea Britanie, creșterea bovinelor nu a fost populară. Mastifii de gardă au murit rapid pe coarnele unui taur din cauza lentității lor, iar câinii ciobănești au provocat daune prea mari animalului, ceea ce a stricat spectacolul. Astfel, nevoia de câini muratori s-a născut pe insulă, care a fost mai mult decât satisfăcută de Bulldogul englez vechi adus.

Este interesant! Al doilea nume al rasei este Perro Dogo Mallorquin, care se traduce ca „buldog de câine din Mallorca”.

Originea rasei Ca de bou este asociată cu Ca de besti ara a ciobanului. Se știe că Bulldogul englez vechi avea un caracter vicios și slab controlat. Spaniolii au încrucișat „gladiatori” cu păstorii pentru a obține un câine de decapare și luptă mai echilibrat. Apropo, împerecherea încrucișată i-a afectat și pe păstori, s-au născut Ca de best macaw, de culoare brună. În această privință, rolul buldogului englez în originea rasei a fost îndeplinit, dar numai pentru o anumită perioadă. Britanicii, cu maximalismul lor caracteristic, au făcut din câinii odinioară puternici și sănătoși o rasă ornamentală care nu diferă în ceea ce privește sănătatea sau abilitățile bune..

Rasa de câini Ca de Bou și-a continuat stilul de viață gladiator și a fost supusă unei selecții serioase. Nașterea și educația puii au fost complet atribuite cățelei, care a insuflat rasei calități parentale excelente. Puii de Ca de bou nu au fost protejați de bolile virale, iar cățelele care au întâmpinat probleme la naștere au murit pur și simplu. Agresiunea față de proprietar a fost considerată o trăsătură inacceptabilă, câinii au fost pur și simplu distruși pe loc. Nimeni nu s-a îngrijorat nici de sănătatea animalelor cu patru picioare. Bolnavi, răniți în lupte, indivizi slabi și lași au pierit fără să trăiască nici măcar un an. Oricât de crud ar suna, selecția naturală a permis doar câtorva dintre cei mai puternici, mai sănătoși, echilibrați și inteligenți câini să supraviețuiască și să nască descendenți..

Este interesant! Ca de bou modern arată mai mult ca Bulldogul englez vechi decât descendenții săi direcți. Puteți fi convins de acest lucru uitându-vă la fotografii ale memorialelor cinologice englezești, păstrate din secolele XVII-XVIII.

Până la sfârșitul secolului al XIX-lea, selecția naturală și nepăsarea proprietarilor au distrus practic rasa. Populația din Ca de bou număra câteva zeci, iar câinii au supraviețuit doar în câteva ferme de creștere a bovinelor. Pentru recrearea bazei genetice, au fost folosiți numai păstorii de culoare brună Ca de besti macaws (care participaseră anterior la dezvoltarea Ca de bou) și bulldogii englezi vechi care au supraviețuit..

Este interesant! În timpul reconstrucției rasei, o atenție specială a crescătorilor sa concentrat asupra creșterii și mărimii câinilor în general. Mărimea prea compactă a indicat dominanța genelor Bulldog, indivizii mari și înalți erau deja considerați Ca de besti aram. Zeci de câini și pui au fost respinși la expoziții, dar câțiva selectați au continuat să se reproducă cu succes.

Organizația Internațională Cinologică (FCI) a înscris rasa în registru în 1964, dar, spre surprinderea experților, niciunul dintre reprezentanții reproducătorului nu avea un pedigree complet. Spaniolii, care doresc să obțină recunoaștere, nu au avut de ales decât să coopereze cu FCI. Până în 1992, odată cu interzicerea momelii animalelor, cariera sângeroasă de a lupta împotriva Ca de bou a luat sfârșit în favoarea unei munci de reproducere cu drepturi depline. În Spania, a fost introdusă o tradiție a inspecției anuale, cu cele mai stricte reguli pentru selectarea celor mai buni crescători în conformitate cu standardul de rasă. Este de remarcat faptul că titlul de campion nu se acordă în fiecare an, ci doar după prezentarea unui câine cu adevărat demn.

Aspect

Ca de bou este similar atât cu Mastiff, cât și cu Bulldog. Reprezentanții rasei sunt de dimensiuni medii, construcție foarte puternică și format ușor întins. Comportamentul câinelui este calm, moderat prietenos, fără a arăta vigilență sau agresivitate. Cu toate acestea, pe teritoriul său, Ca de bou acționează ca un paznic curajos și protector loial al familiei. Dimorfismul sexual este evident, principala diferență este în diametrul capului. Înălțimea și greutatea câinilor sunt fixate în descrierea rasei și variază în limite stricte:

 • Masculin: 55-58 cm - 35-38 kg.
 • Căţea: 52-55 cm - 30-34 kg.

Rasa standard

 • Cap - mare și puternic, de format pătrat, diametrul vizualizat din față corespunde (sau mai mult) cu diametrul de la greabăn. Ceafa este înclinată. Fruntea este largă și aproape plată. Orbitele sunt bine dezvoltate și proeminente, accentuând brazda de divizare profundă. Pomeții sunt foarte puternici, datorită cărora zona de sub ochi este bine umplută. Botul este larg, ușor conic spre nas, mai scurt decât linia frunții și ușor întoars, tranziția este ascuțită. Standardul nu indică cantitatea de piele dorită pe capul câinelui, deci există reprezentanți cu pliuri pe față și fără ele. Buzele superioare sunt ascunse și groase, buzele inferioare formează o pliere atunci când gura este închisă. Buzele ascund complet dinții (inclusiv incisivii din față) și nu ar trebui să se lase sau să arate neglijent. Pigmentarea liniei extreme a buzelor este neagră.
 • Dinții - aderență foarte puternică, puternică, foarte puternică (gripul mort). Împușcat cu un spațiu de cel mult 10 mm.
 • Nas - mare, negru. Setul a fost ușor răsucit, ceea ce le-a permis câinilor să țină taurul și să respire liber, în ciuda cantității mari de sânge care curge pe față.
 • Ochi - plantat ca un buldog larg și adânc. Formă ovală, ușor înclinată. Pleoapele sunt dense, când sunt privite din față, ascund complet albul ochilor. Pigmentarea pleoapelor este neagră. Culoarea irisului este cât se poate de închisă într-o paletă maro.
 • Urechi - mic, în formă de trandafir. Cartilajul urechii este dur la bază, restul urechii este așezat înapoi, vârful la nivelul ochilor (sau dedesubt) este în repaus. Când sunt alerte, urechile sunt ridicate și întoarse înainte.
 • Corp - dreptunghiular, dar nu prea întins. Gâtul este de lungime proporțională, „curge” foarte ușor în greabăn, este permisă prezența pielii largi adunate în pliuri. Spatele este convex, linia de crupă este puțin mai înaltă decât brâul de umăr. Cusca toracică este masivă, profundă, mai largă decât crupul. Partea din spate este arcuită, amestecându-se lin cu coapsele musculare. Linia inghinală este mai slabă decât încastrată.
 • Membre - gros, puternic, absolut uniform. Picioarele anterioare depărtate, coatele paralele cu corpul, dar fără apăsare pe piept. Umerii nu sunt proeminenți, sunt înclinați înainte, ceea ce conferă câinelui o stabilitate suplimentară. Picioarele din spate par mai musculare decât picioarele din față. Coapsa nu este prea lungă, genunchii sunt într-un unghi natural, picioarele inferioare sunt scurtate. Periile sunt foarte puternice, rotunjite cu degete și unghii puternice. Degetele picioarelor din spate sunt mai lungi decât cele din față. Tampoanele pentru degete sunt cu piele densă, pigmentate în culoarea stratului sau negru.
 • Coadă - puternic, destul de gros, uniform, înclinat spre vârf. În repaus, este coborât între picioare, în lucru este ușor îndoit și ridicat până la linia coloanei vertebrale.

Tipul și culoarea stratului

Blana este scurtă, strânsă, destul de aspră. La fel ca majoritatea rocilor de decapare, în Ka da bo principala funcție de protecție a fost îndeplinită de piele. Culori preferate:

 • Tigru - cât se poate de întunecată, deși există și exemplare de marmură.
 • Negrul.
 • Chiuveta sau rosie - de preferat bogat și profund. Acest tip este adesea menționat sub numele de cerb..

Notă! Pete albe sunt permise în culoare (nu mai mult de 30% din suprafața corpului), ci doar pe picioarele din față, botul și pieptul. Pe față, o mască întunecată este, de asemenea, acceptabilă, la fel ca Mastiff-urile. 

Caracter și antrenament

În ciuda aspectului formidabil, personajul lui Ca de bou este demn de laudă. Un gardian excelent, fără a ezita să protejeze teritoriul, proprietatea și membrii familiei, se transformă într-o sursă de tandrețe după „muncă”. Rasa nu este predispusă la agresiune și își arată calitățile de luptă numai atunci când este cu adevărat necesară. Poveștile despre Ca de bou vicios provin de fapt din creșterea slabă, din lipsa de socializare sau din dezvoltarea deliberată a furiei la câini. Mai mult, reprezentanții rasei cu dizabilități mintale congenitale sunt predispuși la un comportament pasiv-laș, mai degrabă decât la un comportament agresiv..

Proprietarii experimentați ai Ca de bou, când sunt întrebați despre neajunsuri, numesc voința. Rasa are într-adevăr o dispoziție particulară, persistentă și independentă, care este exacerbată în perioada de vânătoare sexuală și adolescență. Chiar și un cățeluș care decide că patul stăpânului este mai confortabil va arăta persistență maximă în apărarea opiniei sale. Dezavantajele rasei Ca de bou sunt cantitatea de timp și răbdare pe care va trebui să le petreceți pentru a hrăni o adevărată personalitate.

Sfat!Dacă nu intenționați să crească câini, sterilizați animalul de companie înainte de primul sezon de împerechere. Eliminarea instinctelor sexuale va facilita în mare măsură părinții și va elimina o serie de probleme de comportament.

După primirea vaccinării de bază, cățelușul trebuie socializat activ, deoarece copilul trebuie să învețe să construiască relații și să nu-și dicteze opinia. După ce ați găsit o companie cu dimensiuni adecvate cu patru picioare, puteți încredința în siguranță educația sângei mai multor câini mai în vârstă. Cu toate acestea, aveți grijă, mai ales dacă ați ales un câine, deoarece chiar și un copil de șase luni poate intra într-o luptă serioasă dacă consideră că este necesar.

Orice neajuns al Ca de bou ar trebui eliminat diplomatic, fără a folosi forța fizică și umilința. Spre deosebire de rase, cărora le place să curieze favoarea, Ca de bou este „bolnav” de loialitatea sa și va face orice sacrificiu de dragul proprietarului. Un reprezentant educat corespunzător al rasei poate fi considerat un membru de referință al societății cu patru picioare. Caracterizarea oficială a rasei descrie Ca de Bou ca membru ideal al familiei și este adevărat. Patrupedele sunt foarte pasionați de copii, se înțeleg bine cu alte animale de companie, sunt toleranți față de oaspeți, dacă proprietarul nu își exprimă îngrijorarea.

Rasa învață rapid și cu plăcere cu abordarea corectă. Dacă aveți experiență, antrenamentul de bază de Ca de bou acasă este foarte real. Mulți crescători recomandă să urmeze un curs Guard Sentry pentru a-i învăța cum să-și folosească abilitățile. Problemele de ascultare care au apărut ar trebui rezolvate fără întârziere, deoarece Ca de bou, care a simțit slăbiciune, va profita cu siguranță de acest lucru și, având în vedere dimensiunea unui câine adult, necazurile nu pot fi evitate.

Întreținere și îngrijire

Mărimea medie a rasei presupune atât întreținerea apartamentelor, cât și locuirea într-o casă cu o zonă împrejmuită. Cu teritoriul său încredințat, Ca de bou compensează parțial nevoia de activitate fizică. În exterior, un câine greu, de fapt, este foarte activ și agil, prin urmare, atunci când este ținut într-un apartament, necesită o plimbare lungă. Temperamentul calm vă permite să vă plimbați animalul de companie în compania câinilor, ceea ce oferă o relaxare suplimentară în timpul jocurilor.

Ca de bou nu sunt predispuse la salivare, ceea ce le crește avantajul ca animal de companie. Îngrijirea hainei este destul de simplă, la fel ca la toate rasele cu păr scurt. Pentru a menține un aspect solid, câinele este periat cu o perie de masaj de mai multe ori pe săptămână. Mulți proprietari, temându-se de apariția „mirosului de câine”, își scaldă animalele de companie aproape în fiecare săptămână, iar acest lucru le creează o problemă. Fiecare scăldat încalcă integritatea stratului gras de lână și piele, epiderma începe să elibereze mai activ lubrifiant, ceea ce duce la poluarea rapidă și la apariția unui miros nedorit. Spălați-vă câinele numai atunci când este cu adevărat necesar, folosiți costume de protecție pe vreme nefavorabilă, hrăniți-vă corect animalul și nu veți întâlni un miros urăsc.

Notă! Pentru scăldat, se recomandă utilizarea șampoanelor specializate pentru câinii cu păr sârmă.

Îngrijirea ochilor și a urechilor este mediocru. Structura anatomică a câinelui minimizează riscul bolilor inflamatorii. În scopul prevenirii, urechile și ochii sunt examinați zilnic și curățați după cum este necesar. Dinții au nevoie de mai multă îngrijire minuțioasă. Gustarea poate ajuta câinele să dezvolte mai repede placa și calculul. Curățarea preventivă într-o clinică vă va păstra dinții animalului de companie până la o vârstă matură. Ghearele sunt de obicei abrazate natural, dar, dacă este necesar, scurtate cu o gheară de ghilotină.

Principala povară a îngrijirii unui câine este alimentația corectă. Crescătorii recomandă hrănirea hranei comerciale de calitate Ca de Bou sau a alimentelor naturale, dar dietetice. Trebuie să fii deosebit de atent la hrănirea unui cățeluș, a cărui greutate crește suficient de repede. Amenințarea constantă a deformării articulațiilor trebuie monitorizată atât de proprietar, cât și de medicul veterinar. Când se hrănește cu produse naturale, pe întreaga perioadă de creștere activă, câinele ar trebui să primească suplimente de vitamine și microelemente. În perioada schimbării dinților, se recomandă monitorizarea strictă a dozelor de oligoelemente, deoarece lipsa de calciu poate afecta calitatea osului.

Tine minte!Suplimentele cu calciu nu trebuie administrate pe tot parcursul anului! Întotdeauna consultați medicul veterinar înainte de a lua suplimente. Medicul vă va sfătui cu privire la mai multe complexe de vitamine pe care le puteți alterna.

Destul de rar, se întâmplă ca Ca de bou să fie alergic. În acest caz, fie veți putea identifica un produs intolerabil, fie va trebui să transferați animalul de companie într-o dietă pe tot parcursul vieții cu alimente hipoalergenice. De asemenea, este foarte puțin probabil ca animalul dvs. de companie să aibă un tract gastrointestinal slab. Problema este plină de constipație sau supărare intestinală. Pentru a elimina neplăcerile, câinele este transferat la o dietă (pe bază de orez sau hrișcă), iar mâncarea este hrănită într-o formă extrem de caldă, tocată.

Sănătate

După cum sa menționat mai sus, selecția naturală lungă are un efect pozitiv asupra calității rasei în general. Speranța de viață a Ca de bou este de 10-15 ani, pe fondul unei tendințe minime de boli dobândite, rasa se distinge favorabil de fundalul Buldogilor și Mastinilor. O sănătate bună nu este susceptibilă de amenințările comune (la rasele mari) de disfuncție cardiacă, ceea ce face ca câinii să aibă o durată lungă de viață. Ca de bou tinde să:

 • Displazii articulații - patologia poate avea o cauză genetică sau dobândită. Când cumpărați un cățeluș dintr-o canisa, puteți solicita documente privind examinarea părinților și a așternutului pentru displazie. Boala se exprimă prin modificări degenerative ale țesuturilor articulare, ceea ce duce la o modificare a formei sau încălcarea integrității articulațiilor (cel mai adesea pelvisul și coatele sunt afectate). Din păcate, patologia este incurabilă și este însoțită de dureri severe. În funcție de etapă, medicamentul și terapia de susținere sau intervenția chirurgicală sunt utilizate ca tratament pentru reconstrucția artificială a articulației..
 • Alergie la mancare - reacția imunității câinelui la alimentele care nu sunt absorbite de organism. Fenomenul poate fi exprimat în mai multe moduri - salivație și lacrimare, mâncărime, indigestie, căderea părului, diverse reacții cutanate.
 • Sensibilitate gastrointestinală - nu poate fi numită boală, mai degrabă o tendință de incapacitate de a absorbi alimente greu de digerat.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ca de bou: caracter, istorie și caracteristici ale rasei (+ foto)