Cum să știți dacă câinele dvs. Este însărcinat

Sarcina unui câine este o perioadă crucială, începând din primele sale zile. În această perioadă, este necesară o îngrijire specială pentru animal, deoarece nu numai sănătatea animalului de companie, ci și descendenții ei depind de evoluția sarcinii. Dar stadiul incipient al sarcinii la câini, în special primipar, este practic invizibil. Prin urmare, este important să înțelegem la timp că câinele este însărcinat.

Semne externe

Sarcina timpurie este dificil de determinat. Dar există semne indirecte care îl vor ajuta pe proprietar să observe îndeaproape comportamentul și schimbarea obiceiurilor animalului. Iată câteva semne ale sarcinii la un câine în stadiile incipiente pe care le poate vedea:

 • Alegerea mâncării (refuzul mâncării preferate).
 • Activitate scăzută, somnolență.
 • Schimbarea comportamentului. Uneori câinele încearcă să atragă atenția stăpânului făcându-l pe el, iar uneori elevul întotdeauna sociabil devine indiferent și apatic.

Husky dormind

Cunoscând caracteristicile comportamentului animalului său de companie, un proprietar atent va fi atent la schimbările care au apărut și după un timp va putea găsi alte semne care să confirme poziția ei interesantă..

În a doua săptămână, mameloanele unui câine însărcinat se umflă și pielea din jurul lor se îngroașă. Aceste semne pot fi determinate prin palparea abdomenului ei..

Pentru a se asigura de proprietarul lor, pot efectua o examinare mai detaliată a acestuia într-o clinică veterinară..

De ce să efectuați o ecografie

Unii proprietari de câini sunt de părere că ultrasunetele sunt dăunătoare animalelor însărcinate. Această opinie este complet nefondată, deoarece examinarea cu ultrasunete este complet inofensivă pentru viitoarea mamă și pui..

Ce oferă ultrasunetele?

Acest studiu este multifuncțional:

 • Confirmă sau exclude semnele de sarcină la câini.
 • Determină numărul embrionilor în curs de dezvoltare.
 • Vă permite să evaluați viabilitatea, dimensiunea și localizarea fructelor.
 • Determină patologiile existente ale sarcinii.

Se recomandă efectuarea unei examinări cu ultrasunete a câinelui cel puțin o dată în timpul sarcinii. Timpul optim este de 24-28 de zile. La 28 de zile, sarcina la câinii care utilizează ultrasunete este diagnosticată cu aproape 100%.

Câini care fac ultrasunete

Dacă o scanare cu ultrasunete prezintă abateri în starea animalului de la normă, atunci sunt necesare studii repetate pentru a face ajustări și a se pregăti pentru naștere..

Alte metode de determinare a sarcinii

Sarcina unui câine poate fi determinată și prin alte metode. Medicul veterinar vă va recomanda care este cel mai eficient pentru un anumit animal.

Testul Relaxin

Există un studiu de laborator al serului de sânge al unui animal numit test relaxin. Aceasta este o metodă aproape 100% fiabilă, care este recomandată pentru 2-3 săptămâni de sarcină, deși un rezultat mai precis este garantat atunci când testarea se efectuează timp de 3-4 săptămâni.

Relaxina este un hormon specific produs în corpul câinelui numai în timpul sarcinii. Este produs de placenta embrionilor de cățeluși în curs de dezvoltare.

Testul se efectuează în condiții de laborator, deoarece studiul necesită sângele venos al animalului. Hormonul este determinat în serul sanguin.

R- cercetare

De unde știi dacă un câine este însărcinat la o dată ulterioară? Acest lucru se poate face cu radiografie începând cu ziua 42, când fătul este supus calcificării scheletului. Razele X determină numărul exact de fături în curs de dezvoltare în uter, poziția lor, raportul dintre dimensiunea pelviană a unui câine însărcinat și dimensiunea fătului. Astfel de informații sunt de o mare importanță pentru patologiile existente la animal, pentru a alege în timp util o strategie de gestionare a travaliului.

Sarcina târzie

Din a doua lună, semnele devin evidente:

 • Animalul începe să se îngrașe, glandele mamare se umflă, abdomenul crește în dimensiune.
 • Creșterea activă în greutate.
 • Când palpați abdomenul, puii sunt bine simțiți (această procedură nu este recomandată proprietarilor de câini însărcinați pentru a evita rănirea din cauza lipsei de experiență profesională).
 • La câinii parosi, colostrul poate fi excretat până în ziua 40. La cățelele primipare, laptele poate apărea numai înainte de naștere sau imediat după acestea.
 • Un indicator al viitorului travaliu este scăderea temperaturii rectale. Scade brusc la 37-36⁰С 10-24 ore înainte de debutul travaliului.

Caracteristicile conținutului

După ce vă asigurați că animalul de companie se află într-o poziție interesantă, este necesar să faceți ajustări la regimul și dieta sa.

Un câine însărcinat trebuie să aibă pace, protejați-l de atenția enervantă a copiilor, excludeți jocurile active cu o minge și alergare. Acest lucru nu înseamnă deloc că ar trebui să mintă pe întreaga perioadă de gestație. Pentru ea, plimbările prin pădure și prin parc sunt extrem de utile. Te poți juca cu ea, dar fără fanatism. Plimbările lungi ar trebui înlocuite cu altele mai scurte, dar merg mai des decât de obicei.

Câine însărcinată cu o floare pe gât

Dieta ar trebui să conțină alimente bogate în calciu, vitamine și minerale. Meniul zilnic ar trebui să includă:

 • Carne fiarta (carne de vita si vita).
 • Pește de mare.
 • Terci din hrișcă, orez, fulgi de ovăz.
 • Ouă.
 • Legume fructe.
 • Kefir, iaurt, brânză de vaci.

În a doua jumătate a sarcinii, este necesar să adăugați o soluție de vitamina E. în alimente. De asemenea, la sfatul medicului veterinar, viitoarea mamă ar trebui să adauge suplimente de vitamine în alimente în combinație cu compuși minerali..

Cu puțin timp înainte de naștere, locul de dormit al animalului de companie trebuie amenajat astfel încât să fie confortabil pentru ea în timpul nașterii. Ar trebui să fie spațios și retras.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să știți dacă câinele dvs. Este însărcinat