Cum să speli stomacul unui câine. Procedură și contraindicații

Câinii adulți, instruiți, sunt mai puțin susceptibili la otrăvire decât puii care se străduiesc să ridice și să înghită instantaneu tot ce pare mai mult sau mai puțin comestibil. În caz de otrăvire, aveți la dispoziție 1-3 ore pentru a spăla stomacul câinelui, iar acest lucru, trebuie să fiți de acord, nu este mult. Printre „delicatese” pot fi tablete, produse chimice de uz casnic, fragmente de hârtie colorată (carton) sau alimente putrede găsite pe stradă. Un animal de companie adult poate fi otrăvit de otrăvurile rozătoarelor prin prinderea unui dăunător sau prin contactarea substanțelor chimice prin consumul de iarbă.

Indicații pentru spălarea gastrică la un câine

Intoxicația este împărțită în acută și lentă, cu toate acestea, în ambele cazuri, stomacul durează aproximativ o oră pentru a se dizolva și a absorbi otrava. Ai noroc dacă ai văzut un câine înghițind o substanță potențial toxică - știi cu ce trebuie să te lupți și nu pierzi timpul în „experimente”. Dacă animalul se îmbolnăvește din motive inexplicabile, simptomele otrăvirii pot fi considerate unul sau mai multe semne:

 • Slăbiciune, letargie.
 • Vărsarea, paloarea membranelor mucoase.
 • Ignorând mâncarea, baut uneori.
 • Vărsături, diaree.
 • Durere în abdomen.
 • Culoare sau miros nefiresc al scaunului.
 • Miros străin din gură.
 • Scăderea temperaturii corpului.
 • Slăbiciune la nivelul membrelor posterioare, convulsii.
 • Pierderea conștiinței, comă.

Notă! Semnele de intoxicație sunt posibile cu multe boli virale și bacteriene, este important să urmăriți simptomele care apar în paralel și să le țineți cont..

Spălarea gastrică pentru un câine este o metodă universală de prim ajutor pentru orice otrăvire, cu toate acestea, poate fi evitată provocând vărsarea câinelui în primele 20-30 de minute după ce a mâncat otravă. Când acordați asistență acasă, păstrați legătura cu medicul veterinar și descrieți în detaliu medicului toate modificările, chiar dacă acestea par minore.

Contraindicații la spălarea gastrică la un câine

Prima lege a îngrijirii de urgență este să nu faceți rău, ceea ce se întâmplă suficient de des. Dacă nu știți cum a fost otrăvit câinele, nu vă panicați și gândiți-vă. Încercați să adulmecați fălcile sau părul în jurul gurii, inspectați-vă casa pentru a găsi containere deschise cu produse chimice de uz casnic. Laptele, recomandat întotdeauna și peste tot, nu este un „panaceu”, ca albușul de ou. Dacă leziunea a afectat intestinele sau vorbim despre o leziune virală a membranelor mucoase, produsele lactate vor servi drept catalizator.

Deci, câinele nu trebuie să spele stomacul în caz de otrăvire:

 • Produse petroliere - benzină, motorină, kerosen, păcură, terebentină.
 • Acizi și alcalii - aproape toate substanțele chimice de uz casnic. Laptele este folosit ca absorbant.
 • Medicamente absorbite rapid care afectează funcționarea sistemului nervos - barbiturice, opiacee.

Primul pas este de a neutraliza otrava și de a provoca vărsături fără a turna cantități mari de apă în stomac. Actioneaza rapid:

 • Se dizolvă peroxidul de hidrogen în apă, într-un raport de 1: 1. Se toarnă în gură cu o rată de 10-15 ml pe 1 kg. După cum știți, peroxidul spumează la contactul cu membranele mucoase, reacția va provoca acumularea de presiune în stomac și vărsături. Se injectează 5-10 ml la fiecare 5-7 minute până când apare vărsăturile.
 • După ce câinele a vărsat, absorbanții și substanțele care înconjoară pereții stomacului sunt beți.
 • Dacă în 20-30 de minute nu există nicio îmbunătățire, trebuie să spălați stomacul câinelui și să repetați al treilea punct și să livrați animalul la medicul veterinar..

Spălarea este contraindicată atunci când convulsii, perturbarea inimii, stare excesiv de slabă (un câine este ca o cârpă) și cu pierderea cunoștinței. Cea mai bună soluție este să duceți rapid câinele la medic, mai degrabă decât să așteptați ajutor acasă. Cel mai probabil, vorbim despre otrăvirea cu otrăvuri, care sunt neutralizate numai cu introducerea unui antidot.

Cum să speli stomacul unui câine acasă

Procedura de clătire va aduce disconfort animalului de companie, așa că solicitați ajutorul unei alte persoane și gândiți-vă cum să imobilizați animalul cât mai eficient posibil. Pentru procedură veți avea nevoie de:

 • O seringă, o seringă cu volum mare, tuburi dintr-un sistem picurător sau alt dispozitiv pentru turnarea lichidului în gură.
 • Soluție de spălare - apă, bicarbonat de sodiu, sare de masă, mangan sau preparate farmaceutice.
 • Absorbanți - cărbune activ (orice analogi), Enerosgel, Atoxil.
 • Laxative - ulei de vaselină medicamentos.
 • Substanțe care acoperă pereții stomacului și intestinelor - Almagel, Maalox, Alumag.

Pregătirea unei soluții pentru spălare:

 • Permanganat de potasiu - înmuiați capătul umed al unui chibrit sau scobitor în cristale de mangan și coborâți-le într-un recipient mare cu apă. Se amestecă energic până când dungile dispar în apă. Lăsați soluția să stea până se formează un precipitat de cristale nedizolvate. Turnăm stratul superior de lichid într-un recipient curat și diluăm cu apă până când se obține o culoare roz pal. Am lipit.
 • Soluție salină - 1 linguriță de sare de masă într-un pahar cu apă caldă. Introducem 6-20 ml, pentru greutatea corespunzătoare a câinelui de la 1 la 35 kg.

Următorul pas este vărsăturile, dacă câinele nu are puterea de a îndemna, trebuie să apăsați ușor pe pereții stomacului până când apar. În cazuri extreme, înfășurați două degete și o perie într-un prosop „vafe” și stimulați rădăcina limbii. La vărsături, întregul conținut al stomacului ar trebui să se stingă, adică masele vor deveni apoase și transparente.

Important! Dacă se observă fecale, bilă sau sânge în vărsătură - mergeți urgent la medicul veterinar, primul ajutor este deja neputincios.

Hrăniți câinele cu absorbanți, încălziți ceai puternic, dați un laxativ, după care, asigurați-vă că îl duceți la medic. Multe otrăvuri tind să otrăvească animalul, chiar dacă primul ajutor a fost acordat rapid și fără erori. Chiar dacă câinele nu are nevoie de antidot, medicul va prescrie o terapie de restaurare și de susținere..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să speli stomacul unui câine. Procedură și contraindicații