Gaz la un câine: cele mai frecvente cauze și tratamente

Unele probleme „intime” asociate cu digestia nu pot afecta doar oamenii. Animalele de companie suferă de ele doar puțin mai rar. De exemplu, un câine are gaz. Această patologie provoacă multe probleme atât animalului de companie în sine, cât și proprietarilor acestuia. De exemplu, nu este ușor să locuiți în același apartament cu un câine care ... fiecare minut „strică aerul” și seamănă cu un balon umflat.

Flatulența, ca produs secundar al fermentației bacteriene, se dezvoltă adesea din cauza hranei slabe a animalelor. Diverse fibre alimentare, carbohidrați complecși, supraalimentare sau modificări bruște ale dietei sunt principalii factori predispozanți. De asemenea, se crede că boxeri, buldogi, terrierii din Boston iar unele alte rase brahicefalice sunt inerent predispuse. Dar nu numai flatulența pură poate fi rezultatul unor probleme de hrănire sau digestie..

Aerofagie sau flatulență?

Creșterea „secreției” gazelor intestinale poate provoca nu numai flatulență, ci și aerofagie. De obicei, este însoțit de un fenomen cunoscut și sub numele de Borborigmi. Gâlgâitul cronic în stomac nu este singura manifestare a acestuia. Nu trebuie presupus că toate cazurile de Borborigmi sunt însoțite de flatulență. Excesul de gaz poate face câinele în mod constant eructație, dar, în acest caz, acestea sunt totuși evacuate din corp și, prin urmare, condițiile preliminare pentru flatulență, dimpotrivă, sunt mai puține. Atât de mulți medici veterinari sunt de părere că în aceste două cazuri „generarea” de gaze intestinale are loc din diferite motive și duce la consecințe diferite..

Borborygmi, în special, poate apărea la câini, lacom și consumând alimente în cantități mari. Cu cât mănâncă mai repede, cu atât intră mai mult aer în sistemul digestiv și cu atât este mai mare probabilitatea eructării și a fenomenelor similare. Dar! Dacă animalul nu poate arunca aceste gaze înapoi, ceea ce duce la dezvoltarea flatulenței, este imperativ să aflăm ce obstacol cauzează acest lucru. Este posibil să existe o tumoare sau alt corp străin în intestin sau pilor care împiedică trecerea normală a gazelor.

Cele mai frecvente motive

Cea mai frecventă cauză a flatulenței este carbohidrații complecși, mai rar - măruntaie și carne de calitate slabă. Acestea din urmă conțin în special cantități mari de indoli, fenoli și derivați de sulf. Cu toate acestea, gazul puternic la câine este uneori cauzat de alimente complet benigne, dar în anumite condiții. Vom vorbi despre ele mai jos..

Alergii la mancare. Se știe că cel puțin 60% din toți câinii au intoleranță la cereale. Pur și simplu, nu trebuie să hrănești cățelușul cu terci dacă îl umflă după ei. Pericolul intoleranței la cereale este și faptul că, chiar și după ce animalul este transferat la o dietă normală, digestia acestuia nu se normalizează într-o singură zi. Toate acestea conduc nu numai la balonare cronică, ci și la constipație, disbioză gravă și apoi apare diaree..

Leguminoase. Soia și alte leguminoase sunt adesea principalul factor care contribuie la balonare atât la oameni, cât și la animalele de companie. Mai mult, tractul digestiv al multor câini nu este deloc capabil să digere leguminoasele. Cu toate acestea, în acele cazuri în care aceeași soia a fost în dieta câinelui încă de la vârsta puilor, tractul gastro-intestinal al animalului se adaptează treptat digestiei sale. Problemele încep adesea la acele animale a căror dietă de soia a fost adăugată brusc și fără o perioadă pregătitoare. Acest lucru se întâmplă, de exemplu, din alimentele uscate cu o cantitate mare de proteine ​​vegetale..

Mâncați în exces și mâncați alimente de proastă calitate „Necumpărarea” alimentară este o problemă frecventă la câini. Animalul de companie nu poate trece în siguranță pe lângă orice grămadă de gunoi. Consumul de deșeuri este o cauză frecventă a problemelor digestive care duc la balonare severă.

De asemenea, nu ar trebui să vă lăsați hrăniți cu animalul de companie cu resturi de mâncare de pe masă. De exemplu, câinii sunt adesea intoleranți la lactoză - chiar și o bucată mică de brânză „donată” unui animal de companie poate duce la balonare. În general, nutriționiștii veterinari, în principiu, nu se opun hrănirii alimentelor în exces animalelor de companie. Dar avertizează cu strictețe că astfel de alimente nu ar trebui să reprezinte mai mult de 10-20% din dieta totală a câinelui..

Boli ale tractului gastro-intestinal și flatulență

Anumite afecțiuni medicale cresc, de asemenea, riscul de flatulență. Cu unele probleme cu vilozitățile intestinale, de exemplu, capacitatea de absorbție a membranei mucoase este redusă brusc, ceea ce duce la efectele fermentației și chiar la descompunerea produselor prinse în intestin..

Asa de, boxerii și buldogii francezi sunt predispuși la ulcerativ histiocitar colita. În multe cazuri, este cauzată de tulpini patogene de E. coli (tratamentul cu enrofloxacină convențională este eficient). De asemenea, aportul necontrolat de antibiotice duce la balonare. Ei distrug complet toată microflora intestinală benefică, de care digestia din intestinul gros este „legată” la câini. Consecința este o digestie slabă a alimentelor, resturile sale încep să fermenteze și chiar să putrezească. Toate acestea duc la o eliberare masivă de gaze intestinale. Conduce la un efect similar gastrită, mai ales anacid. Atunci când alimentele din stomac nu sunt expuse sucului gastric „plin”, pur și simplu putrezesc. Ingerarea unui astfel de „tratament” în intestine duce nu numai la balonare, dar poate provoca și intoxicații alimentare grave. Acest lucru este deosebit de periculos în cazul animalelor tinere și puii..

Paraziți, de asemenea infecție cu parvovirus - alte cauze frecvente ale flatulenței. Destul de ciudat, dar viermii rareori duc la dezvoltarea unor probleme grave cu digestia. Excepția este cazurile de infestări helmintice severe, când există mai mulți paraziți în intestine decât alimentele în sine. Este posibil ca cauza balonării să fie oncologia - tumori tratează agresiv țesuturile din jur, distrugând mucoasa intestinală. Desigur, acest lucru duce rapid la probleme digestive grave și balonări cronice..

Dieta corectă

Când câinele tău respiră frecvent, ar trebui să încerci să-i normalizezi dieta. Problema este că, fără cunoștințe speciale în domeniul nutriției, acest lucru poate fi foarte greu de realizat. Problemele digestive pot fi cauzate de doar unul sau două ingrediente mâncare pentru câini, identificarea acestora este prima prioritate atât a medicului veterinar, cât și a proprietarului animalului de companie.

Pentru a determina ce anume cauzează balonarea, trebuie să vă amintiți dacă există alimente noi incluse în dieta câinelui dvs. De regulă, flatulența nu apare „din senin” - trebuie să existe un fel de „declanșator”. Este o nouă componentă de alimentare. Dar este întotdeauna atât de simplu. Uneori balonarea se dezvoltă în prezența alergiilor alimentare, a căror apariție este imposibil de prezis..

Din acest motiv medicii veterinari recomandă hrănirea câinilor care suferă de flatulență cu o dietă medie bogată în fibre. Acestea normalizează digestia și îmbunătățesc peristaltismul (adică intestinele încep să se contracte normal). Acesta din urmă, la rândul său, permite câinelui să elibereze gazele acumulate în tractul său gastro-intestinal..

În cazurile severe, pot fi prescrise diete terapeutice speciale. Dar! Alegerea lor ar trebui abordată foarte părtinitor. Multe alimente „medicamentoase” pot conține gumă de guar sau amidon modificat pentru a promova flatulența. În plus, un câine care are tendința de a se balona ar trebui să fie limitat în proteine. El este cauza principală a eructării cu miros. Sistemul digestiv al unui animal bolnav nu poate procesa în mod normal hrana bogată în proteine, ceea ce duce din nou la procese putrefactive și fermentative.

Aveți grijă extremă cu alimentele bogate în fibre.. La mulți câini, prezența sa în alimente determină o producție abundentă de gaze, ceea ce nu face decât să agraveze problema. Unii câini pot beneficia de o disciplină strictă de hrănire. Mâncarea trebuie administrată în același timp, încercând să împărțim diurna în mai multe porții mici. În timp ce mănâncă, animalul nu trebuie deranjat sau distras. Se observă că, în prezența a doi sau mai mulți câini, trebuie să le puneți bolurile, astfel încât animalele de companie să nu se poată vedea. În caz contrar, mecanismul evolutiv va funcționa - vor mânca repede și cu lăcomie, încercând să se asigure că nici o firimitură de mâncare nu ajunge la rival. Ce să facem, strămoșii animalelor noastre de companie au supraviețuit în condiții foarte dure ...

Este interesant, dar uneori dă rezultate pozitive amestecând mâncare uscată și conservată. Evident, o astfel de mâncare este mai apropiată în consistență de cea pe care o mâncau strămoșii sălbatici ai câinilor. Rasele brahicefalice sunt mai complicate. Uneori, pentru a reduce volumul de aer înghițit de câine, este necesar să se recurgă la o intervenție chirurgicală, tăind palatul moale supraaglomerat..

Probiotice

Principala problemă cu balonarea este moartea microflorei intestinale benefice, fără de care câinele nu va avea o digestie normală în principiu. Singura cale de ieșire este repopularea intestinelor cu microbi „pozitivi”. Puteți face acest lucru oferindu-i câinelui dvs. probiotice. Numele acestui grup de droguri este alcătuit din două cuvinte. „Pro” - care înseamnă „pentru” și, de asemenea, „bios”, care înseamnă viață. Pur și simplu, acestea sunt medicamente „pentru viață”. Mai exact, conțin colonii de microorganisme simbiotice benefice. Chiar și oferindu-le o dată unui animal de companie poate atenua în mod semnificativ starea acestuia cu disbioză și balonare severă..

O notă - probioticele trebuie achiziționate exclusiv de la forma lichida. Studiile au arătat că formulările de capsule conțin maximum 2-5% din microorganisme vii.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Gaz la un câine: cele mai frecvente cauze și tratamente