Cum se injectează un câine

Un câine se poate îmbolnăvi complet pe neașteptate din cel mai frecvent motiv. De multe ori, pentru a oferi asistență în timp util animalului său de companie, proprietarul trebuie să știe cum să injecteze câinele intramuscular sau subcutanat, fără să aștepte sosirea medicului veterinar. Având abilitatea de autoadministrare a injecțiilor la un animal vă va permite să ușurați rapid sindromul durerii sau să eliminați alte simptome negative, precum și să economisiți timp și bani dacă este necesar un curs lung de tratament. Pentru a face acest lucru, ar trebui să învățați tehnica corectă de injectare și să vă amintiți regulile pentru această procedură..

A doua condiție importantă este starea calmă a câinelui. Dacă animalul nu este dat din cauza unei dispoziții jucăușe sau, dimpotrivă, nu îi permite să se apropie de el însuși, deoarece îi este frică de seringă, cineva trebuie să o țină în timpul procedurii. În caz contrar, acul se poate rupe, iar vârful rămas în corp va fi foarte greu de îndepărtat singur. Prin urmare, animalul de companie trebuie să fie ajustat mental - animal de companie, liniștește-te.

Câinele de oaie se injectează în mușchi

În plus, setarea unei injecții la un câine necesită respectarea unor reguli:

 • nu puteți refolosi acul sau atinge-l cu mâinile;
 • amestecarea mai multor medicamente într-o singură seringă nu este permisă, decât dacă este prescris de un medic veterinar sau în instrucțiuni;
 • este interzisă păstrarea unei fiole deschise - dacă volumul său este mai mare decât o singură doză, rămășițele sunt colectate prin doză în seringi diferite și plasate în frigider pentru cel mult 3 zile;
 • înainte de administrare, medicamentul este încălzit în mâini la temperatura camerei.

Pielea câinelui nu este tratată înainte de injecție, deoarece are propriul strat antibacterian. Dar la locul injectării nu ar trebui să existe încălcări ale integrității pielii.

Pregătirea directă pentru injecție este următoarea:

 1. Spălați și uscați bine mâinile cu alcool sau dezinfectant.
 2. Deschideți fiola, trageți medicamentul în seringă.
 3. Ridicați acul și deplasați pistonul pentru a elibera aerul din seringă până când apare o picătură de medicament.

Mai mult, tehnica de injectare depinde de metoda necesară de administrare a medicamentului - intramuscular sau subcutanat.

Important! Principalele cerințe pentru efectuarea procedurii de injectare a medicamentelor la un câine sunt sterilitatea, locul corect de injectare și respectarea dozei. Trebuie să înțelegeți clar ce și cât trebuie administrat animalului..

Injecție subcutanată

Dacă în adnotarea la medicament sau în recomandările medicului veterinar este indicat faptul că trebuie administrată o injecție câinelui subcutanat, atunci acul este injectat sub piele (fără a pătrunde în mușchi) la greabăn, umăr sau coapsa interioară. La alegerea locului de injectare, trebuie avut în vedere faptul că greabanul este cel mai puțin sensibil, dar foarte dens și gros. Dimpotrivă, suprafața interioară a coapselor este foarte moale, dar pătrunsă cu un număr mare de vase care pot fi ușor străpunse cu un ac. Prin urmare, în absența experienței, este mai bine să faceți o injecție subcutanată la greaban sau umărul câinelui. Dacă cursul tratamentului este lung și medicamentul dă dureri severe atunci când este administrat, se recomandă injectarea alternativă - la greabăn, unul și celălalt umăr.

Cum să injectați un câine în greabăn

Greierul este spațiul dintre omoplați pe care natura l-a proiectat pentru a proteja câinele în timpul luptelor cu alte animale. De aceea, pielea de aici este aspră și nu foarte sensibilă. Acest lucru impune anumite cerințe pentru injecție - pentru a nu îndoi acul, este injectat mai lent decât de obicei.

Cățelușul este injectat în greabăn

Înainte de a injecta un câine în greaban, este important să determinați corect locul de injectare. Deoarece această zonă se învecinează cu gâtul, nu puteți străpunge pielea prea sus, altfel va fi rănită de guler, ceea ce este periculos pentru iritare, infecție și dezvoltarea unui proces inflamator..

Procedura se desfășoară în conformitate cu următoarea schemă:

 • pielea este strânsă într-un pli și partea superioară este trasă înapoi;
 • acul se introduce în partea inferioară a pliului, chiar deasupra locului în care pielea s-a îndepărtat de corp, la un unghi de 45º;
 • adâncimea de penetrare a acului este controlată astfel încât să pătrundă doar în spațiul subcutanat (acest lucru va fi evidențiat de încetarea rezistenței pielii);
 • după aceea eliberează medicamentul apăsând pe piston.

Este necesar să vă concentrați cu atenție asupra procesului pentru a nu străpunge a doua parte a pliului și a nu elibera medicamentul în exterior. Avantajul este că nu există nervi și vase importante la greabăn, deci este imposibil să rănești câinele.

Tehnica injectării în alte locuri

Deoarece metoda de administrare subcutanată a medicamentului este întotdeauna aceeași și nu depinde de locul injectării, trebuie efectuată în conformitate cu aceeași schemă ca o injecție în greabănul unui câine. Diferențele pot fi doar în ceea ce privește puncția pielii - cu cât este mai densă, cu atât acul ar trebui să fie mai lent. Rata de injecție a medicamentului în sine în timpul injecției subcutanate nu contează.

Alte locuri pentru injectarea medicamentului sub piele sunt:

 • pliul genunchiului;
 • coapsa interioară.

În cazuri rare, conform indicațiilor individuale, se face o injecție câinelui sub omoplat..

În teorie, injecția subcutanată poate fi administrată pe tot corpul animalului. Dar dacă luați în considerare o serie de caracteristici fiziologice și riscul de complicații, atunci este mai bine să vă intepați doar în greabăn și umăr.

Important! Câinii sunt foarte sensibili la incertitudinea și nervozitatea proprietarului. Prin urmare, atunci când setați o injecție, este necesară claritatea și viteza de performanță a tuturor manipulărilor..

Injecții intramusculare (în coapsă)

Antibioticele și compușii ușor absorbabili sunt injectați adânc în țesutul muscular. Deoarece astfel de injecții sunt aproape întotdeauna plasate în coapsă, termenul „injecție intramusculară a unui câine” este folosit foarte rar de către medicii veterinari și este mai puțin familiar crescătorilor de câini decât numirea unei „injecții a coapsei”..

La efectuarea acestei proceduri, trebuie respectate următoarele reguli:

 • o injecție a unui câine în coapsă nu se poate face într-un mușchi tensionat - dacă se simte o strângere, trebuie mai întâi să întindeți laba, îndoind-o ușor și să calmați (relaxați) câinele;
 • acul este introdus în mușchi în unghi drept;
 • adâncimea de inserție a acului pentru câini de până la 10 kg este de 0,6-1,5 cm, pentru cei mai masivi - 1,3-3,5 cm;
 • atunci când alegeți un punct de puncție, trebuie avut în vedere faptul că nu toate punctele sunt potrivite pentru acest lucru - este important să nu intrați în trunchiurile nervoase în grosimea mușchilor.

Înainte de a face o injecție intramusculară unui câine, trebuie să găsiți locul potrivit simțind mușchii dintre tibie și articulația șoldului pentru a determina locația și densitatea pielii. Această zonă este considerată cea mai potrivită pentru injectare - va fi minim dureroasă.

Pentru un studiu mai detaliat și vizual al procedurii, se recomandă să vizionați un videoclip de antrenament despre cum să faceți o injecție intramusculară unui câine. Observând manipulările medicului veterinar, puteți învăța rapid și ușor tehnica de stabilire a injecției.

Posibile complicații

Probleme după injecție pot apărea chiar dacă totul a fost făcut corect. Acul rănește țesuturile, fie că este vorba de piele sau mușchi, precum și de vasele din ele. Prin urmare, apariția unei cantități mici de sânge este un fenomen complet natural care nu prezintă niciun pericol. Trebuie doar șters prin îmbibarea bandajului cu dezinfectant. Pentru a opri sângerările mai severe, se recomandă aplicarea la rece timp de 15-25 de minute. Dacă acest lucru nu ajută, trebuie să vă contactați medicul veterinar.

O serie de alte consecințe pot avea un câine care țeapă un mușchi, inclusiv:

 • formarea unui hematom datorat hemoragiei excesive sub piele, pe care trebuie aplicată o plasă de iod sau magnezie (timp de 20 de minute);
 • introducerea acului în nerv, după care animalul va experimenta durere, șchiopătare, stoarce sau va trage laba, ceea ce necesită tratament de către un medic veterinar, de regulă, cu blocaj de novocaină;
 • apariția sângelui în seringă este, de asemenea, rezultatul intrării într-un vas de sânge, după care trebuie să scoateți acul, să ștergeți sângele și să injectați cu un ac nou în alt loc;
 • injectarea medicamentului greșit sau încălcarea căii de administrare (intramuscular în loc de intravenos) este corectată prin injectarea locului de injectare cu soluția Ringer sau novocaină.

Este necesară o abordare specială pentru administrarea medicamentelor care se caracterizează prin injecții dureroase crescute. Pentru a minimiza disconfortul pentru câinele dvs., trebuie să:

 • puneți fiecare injecție într-un loc diferit;
 • reduce concentrația medicamentului folosind solvenți;
 • utilizați analgezice (novocaină, lidocaină).

Dacă sunt prescrise mai multe medicamente în același timp, este necesar să le împărțim în altele foarte importante și minore. Acesta din urmă poate fi utilizat cu mai puțină regularitate, cel puțin pentru prima dată, pentru a reduce sarcina pe corpul și psihicul câinelui. În situații dificile, se recomandă introducerea unui cateter în labă pentru a reduce trauma musculară. Dar un astfel de plan de tratament ar trebui dezvoltat de un medic veterinar cu experiență..

Veterinar care deține o seringă cu medicamente

Când injectați un câine în picior, trebuie să aveți răbdare, să nu folosiți forța sau să încercați să influențați cu un strigăt. În timp ce mângâiați și vorbiți cu animalul, ar trebui să îndreptați în mod natural laba și să faceți o injecție discret. Nu fiți nervos și panicați - animalul de companie o va simți. Trebuie să acționăm cu îndrăzneală și încredere. Dacă este dificil pentru cineva să facă acest lucru, puteți folosi ajutorul unei persoane în care câinele are încredere sau vă poate antrena mâna în avans.

De asemenea, puteți adresa o întrebare medicului veterinar intern al site-ului nostru, care vă va răspunde cât mai curând posibil în caseta de comentarii de mai jos..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum se injectează un câine