Ciuperca în urechile unui câine: cauze, simptome, tratament

Îngrijind cu atenție prietenul său cu patru picioare, proprietarul se poate confrunta cu o problemă atunci când nu este întotdeauna posibil să curățați urechile de murdărie. Ciuperca emergentă din urechile câinelui provoacă inflamații - otita medie

.

Un proces patologic similar este cauzat de ciuperci de drojdie din genul Candida sau Malassezia. Accesul în timp util la un medic veterinar și tratamentul inițiat vor evita complicații severe, cum ar fi pierderea totală sau parțială a auzului, dezvoltarea strabismului, probleme cu alimentația.

Motivele dezvoltării ciupercii în urechi

Ciuperca urechii la câini are un nume otomicoză iar această patologie este localizată în zona canalului urechii. Agenții cauzali ai bolii sunt microorganismele fungice de drojdie care sunt în mod constant pe pielea animalelor de companie. În anumite situații, ciupercile își încep creșterea activă și reproducerea, provocând procese inflamatorii grave.

Notă! Otita medie fungică (otomicoză) nu este contagioasă și nu se răspândește la alte animale. În plus, otomicoza nu este teribilă pentru oameni..

Principalele cauze ale infecțiilor fungice la urechile unui câine sunt:

 • Procese natură inflamatorie pe pielea câinelui - ca urmare a unor astfel de modificări, forțele imune ale corpului sunt semnificativ slăbite și, în acest context, microflora fungică își începe creșterea activă.
 • Acarienii urechii - cazuri rare, dar totuși otita medie este diagnosticată din cauza dezvoltării unui acarian al urechii.
 • Alergic reacții în corpul unui animal - în prezența unui alergen în dieta zilnică a unui câine, alergia la anumite substanțe poate deveni un fel de trambulină pentru dezvoltarea ulterioară a ciupercilor în ureche.
 • Slăbirea apărării corpului - principalul motiv pentru apariția otomicozei la câini. În prezența proceselor patologice în corpul animalului sau a stresului sever, imunitatea este slăbită, iar ciupercile se dezvoltă pe piele și în auricule.
 • Terapia antimicrobiană - utilizarea pe termen lung a antibioticelor poate provoca otomicoză. În plus, microorganismele fungice se pot răspândi pe tot corpul câinelui. În astfel de cazuri, pentru prevenirea bolilor fungice, medicii veterinari recomandă insistent administrarea animalelor lor de companie medicamente specifice - probiotice. Au un efect profilactic pronunțat care vizează prevenirea infecțiilor fungice..

Notă! Statisticile medicale veterinare afirmă că cel mai adesea inflamațiile urechii datorate dezvoltării microorganismelor fungice apar la rasele de câini cu urechi lungi. Acest lucru dovedește încă o dată că sănătatea unui animal de companie trebuie tratată cu o atenție maximă..

Alte motive la fel de importante care provoacă dezvoltarea otomicozei sunt:

 • schimbare de reședință, schimbare de proprietar, frică severă;
 • hipotermie - baie lungă în apă rece, plimbări în ploaie;
 • expunere îndelungată la soare;
 • tulburari de alimentatie;
 • perturbarea sistemului endocrin;
 • leziuni infecțioase și helmintiaza.

Ciupercile microscopice Malassezia, cauzează nu numai otite și dermatite la câini, dar pot provoca, de asemenea, dezvoltarea de stomatite, rinite și patologii la nivelul ochilor. Când se atașează o microflora patogenă secundară de origine bacteriană, drojdia provoacă disconfort la reacțiile inflamatorii.

Tipul de ciuperci - Fitosporum, aparține departamentului de actinomicete și are două distribuții:

 • Malassezia ovală - tip lipidodependent, întâlnit exclusiv la om și cauzează dermatită seboreică.
 • Malassezia patidermatis - ciuperca lipofilă, independentă de metabolismul lipidic și se găsește în majoritatea reprezentanților lumii animale.

Primul om de știință care a identificat acest tip de ciupercă într-un grup separat a fost francezul Louis Charles Malasse. Complexitatea lucrului cu acest tip de drojdie este complicată de faptul că acestea cresc neobișnuit de lent comparativ cu alte specii și necesită suporturi speciale.

Simptomele ciupercii urechii la câini

Primele semne clare ale declanșării procesului inflamator sunt luate în considerare atunci când un animal de companie cu patru picioare clătină violent din cap. Debutul bolii este însoțit de disconfort sever sub formă de mâncărime. Câinele zgârie o ureche, iar agentul cauzal al infecției fungice pătrunde mai adânc, răspândindu-se la suprafața cochiliei.

Principalele simptome ale apariției otomicozei sunt:

 • mâncărime în canalul urechii unui animal;
 • anxietate crescută a câinelui;
 • evacuarea din canalul auditiv a unei cantități mari de sulf;
 • o modificare a culorii cerii, datorită adăugării microflorei bacteriene;
 • hiperemie a pielii vizibile a urechii;
 • apariția edemului și inflamației;
 • descărcare seroasă din auriculă;
 • miros urât.

Cu îngrijiri medicale premature, formele externe de inflamație a urechii trec în următoarele etape. Aceste tipuri de complicații sunt pline de dezvoltarea otitei medii, surditate și, în unele cazuri, este posibilă apariția unui proces inflamator la nivelul meningelor..

Notă! Prin zgârierea intensă a urechii, câinele răspândește sporii ciupercii către restul corpului. Apar leziuni fungice labe, trunchi și gât.

Otomicoza se înregistrează cel mai adesea în câini baset, pudelii, cocker spaniel, setatori, dalmați și beagle. Acest lucru se datorează în primul rând faptului că la astfel de rase de câini scade ventilația naturală a canalului auditiv, umiditatea crește, creând condiții ideale pentru creșterea și reproducerea ciupercilor de drojdie. pliuri cartilaginoase. Zona de risc include - Shar Pei, rottweilers, Newfoundlands.

De asemenea, se întâmplă ca proprietarul să nu observe întotdeauna dezvoltarea procesului patologic. Acest lucru se datorează unui proces lent, iar otomicoza trece de la un stadiu acut la unul cronic. De-a lungul vieții sale, câinele este chinuit din când în când de inflamații acute, alternând cu perioade de remisie. În același timp, inflamația avansată a auriculei duce la abcese și hiperplazie a membranei timpanice.

Metode de diagnostic

Nu este posibil să se facă un diagnostic precis exclusiv prin metode de examinare externă. Un medic calificat își poate asuma dezvoltarea patologiei numai pe baza manifestărilor clinice.

Pentru a diferenția boala de procesele inflamatorii obișnuite care nu au o etiologie fungică, este suficient să palpați baza concha urechii. În absența durerii și a altor fenomene, indică faptul că părțile profunde ale auriculelor nu sunt implicate în procesul patologic.

Principala metodă de diagnostic este studiul exsudatului prelevat la microscop. Substratul de la ureche se aplică pe o lamă de sticlă. Un semn al etapelor inițiale ale unei leziuni infecțioase este prezența a două sau mai multe filamente împletite de miceliu, spori și celule ovale în câmpul unui microscop..

Notă! Când mai mult de 10 spori fungici sunt detectați în câmpul microscopului, medicii veterinari vorbesc despre un stadiu avansat de patologie.

Un alt tip de diagnostic este detectarea microflorei patogene crescute dintr-un frotiu într-un mediu nutritiv special. Rezultatele acestei metode de diagnostic sunt gata în ziua 7-11. Dacă se găsește un număr mic de spori fungici în timpul însămânțării, tratamentul nu este prescris, deoarece aceasta este o afecțiune comună pentru pielea animalului.

Tratament

Baza terapiei este eliminarea cauzei care a declanșat dezvoltarea ciupercii în urechile câinelui. În frecvența cazurilor, acestea sunt reacții alergice și acarieni. La detectarea primului grad de deteriorare și a unei forme ușoare de otomicoză, tratamentul constă în utilizarea de picături speciale destinate distrugerii ciupercii..

Înainte de a începe administrarea medicamentelor, este necesar să se elimine canalul urechii de o secreție specifică, o cantitate abundentă de sulf și un posibil exsudat.

Pentru spălarea urechii folosind soluție salină caldă sau soluție de clorhexidină la o concentrație de 0,05%. Este necesar să efectuați procedura de curățare și clătire de mai multe ori pe săptămână. Dacă există multă secreție secretată, este necesar să spălați canalul auditiv extern de fiecare dată înainte de introducerea picăturilor antifungice pentru urechi..

Soluția caldă de clătire este injectată în cantități mici în timp ce țineți urechea câinelui. Masați încet baza concha urechii cu mișcări ușoare. Puteți scutura urechile câinelui pentru a elimina orice soluție rămasă. Materialul folosit - șervețelele, tampoanele de bumbac, pânza de brânză trebuie colectate cu atenție cu eliminarea ulterioară.

Notă! Igienizarea suprafeței auriculare pentru curățarea plăcii, a filmelor și a crustelor formate se face cel mai bine cu ajutorul soluțiilor speciale - Otomin și Otifree, dezvoltate special pentru aceste scopuri.

Droguri

Se prescrie terapia antifungică, inclusiv utilizarea medicamentelor - Oricin, Tresadem, Oridemil, Nikhlofem. În plus, este important să se prevină apariția unei infecții secundare bacteriene și în acest scop, agenți antimicrobieni - Gentamicină, Ceftriaxonă, Amoxiclav. Terapia de susținere constă în administrarea de hepatoprotectori (medicamente care susțin funcția hepatică) și imunomodulatori pentru întărirea sistemului imunitar.

Cele mai frecvente stimulente imune pentru câini sunt:

 • Salmozan;
 • Gamavit;
 • Globfel;
 • Imunofan;
 • Maxilin;
 • Catosal.

Dacă un animal de companie este diagnosticat cu otită medie pe fundalul unei infecții fungice cu adăugarea de microflorei bacteriene patogene, tratamentul va fi mai complex, inclusiv antibiotice puternice. Toate acestea se pot face acasă și nu este nevoie să se afle într-o clinică veterinară. În unele cazuri, mai mulți agenți antimicrobieni sunt prescriși simultan pentru a elimina problema și a proteja animalul de eventuala recidivă.

Notă! Odată cu terapia cu antibiotice și introducerea imunostimulantelor, se poate dezvolta dependență. Puteți preveni acest efect schimbând medicamentele și determinând pragul de sensibilitate..

Infecțiile fungice și bacteriene se dezvoltă la acei câini care au un corp slăbit, care nu poate rezista pătrunderii și reproducerii microflorei patogene. Este important să monitorizați starea pielii și a tuturor membranelor vizibile ale animalului dvs. de companie, pentru a evita dezvoltarea otomicozei și a altor boli. În prezența celor mai mici abateri în starea animalului, este necesar să consultați un medic veterinar pentru sfaturi, pentru a evita apariția complicațiilor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ciuperca în urechile unui câine: cauze, simptome, tratament