Coma diabetică la pisici și câini: simptome, diagnostic, tratament

Diabetul, împreună cu oncologia și patologiile cardiovasculare, este considerat meritat „ciuma” vremii noastre. Dar puțini oameni știu că această teribilă patologie poate fi găsită nu numai la oameni, ci și la animalele lor de companie. „Atingerea finală” în cazul ei este o comă diabetică, din care animalul poate fi extras extrem de rar. Din această cauză, trebuie să știți mai multe despre metodele de prevenire a unui rezultat atât de teribil..

informatii generale

Pentru pisici și câini cu Diabet are nevoie de îngrijire continuă. Spre deosebire de persoanele care suferă de această boală, care își pot verifica nivelul zahărului din sânge, animalele trebuie să se bazeze în totalitate pe stăpânii lor. Singura modalitate de a preveni coma este controale veterinare periodice și administrare de insulină.

Cât de frecvent este diabetul la animale? Unii medici veterinari estimează că una din 1200 de pisici / câini se poate îmbolnăvi. Animalele vechi, precum și cele prea bine hrănite sunt expuse riscului. Care este „sensul” general al diabetului?

Din mai multe motive, corpul animalului de companie nu mai produce insulina necesară pentru a metaboliza glucoza. Fără această substanță, corpul animalului începe să-și folosească propriile grăsimi și proteine ​​pentru sinteza energiei, în urma căreia sângele acumulează produse metabolice masive suboxidate, inclusiv acetonă chimic pură..

Un nivel ridicat de glucoză „netratată” din sânge duce la urinare frecventă și creșterea setei - astfel corpul combate excesul de carbohidrați, încercând să nu cadă într-o comă hiperglicemiantă. Apropo, în ciuda prezenței diabetului de al doilea tip („insipidus”), în cele din urmă pisica sau câinele vor avea nevoie în continuare de injecții cu insulină..

Simptome

Primul lucru de care trebuie să fii atent este constant, Urinare frecventa de la o pisică sau un câine. Se întâmplă ca animalele bolnave să urineze pe loc, pisicile să facă pipi pe lângă tavă. Animale de companie la propriu se lipeste de apa, bând de două până la trei ori rata obișnuită. Apetitul se schimbă și el, dar într-un mod radical opus - animalul tău de companie fie nu mai mănâncă deloc, fie mănâncă, dar foarte puțin. Foarte repede, animalul începe să piardă în greutate, deoarece țesuturile grase și musculare ale corpului vor fi folosite de la sine pentru a genera energie vitală.

Rețineți că chiar și un singur medicament, adică insulina, este extrem de periculos în caz de supradozaj. În acest caz, pisica sau câinele pot intra comă hipoglicemiantă. Dacă nu introduceți o soluție de glucoză intravenos la timp, animalul de companie va muri cel mai probabil..

Important! Coma diabetică la animale începe cu un debut brusc de slăbiciune, labele animalului tremură, poate exista salivație crescută (hipersalivație), ochii animalului sunt „goi”. Acestea sunt simptome pe care el este pe cale să le piardă. În acest caz, ajutorul ar trebui acordat în cel mult câteva minute, deoarece este aproape imposibil să scoți o pisică / câine dintr-o comă.!

Ce poate face stăpânul

Dacă vedeți ceva chiar vag similar la animalul dvs. de companie, sunați imediat medicul veterinar. Pentru a-l împiedica să „eșueze”, întindeți gingiile animalului cu sirop de zahăr sau miere, puteți da bomboane. O lingură de sirop de zahăr este ideală. Zaharoza este un carbohidrat rapid. Este absorbit instantaneu prin membranele mucoase ale gurii, contribuind la evitarea comei hipoglicemiante.

Când animalul dvs. se simte mai bine, nu încercați să-l hrăniți.. Acest lucru trebuie făcut după o oră și jumătate. De asemenea, puteți adăuga puțin sirop în mâncare. Urmăriți-vă cu atenție animalele de companie în următoarele câteva ore: este posibil ca organismul să-și fi consumat ultimele rezerve de carbohidrați în timpul „pornirii de urgență”. În general, în astfel de cazuri, este recomandabil să vă duceți imediat animalul la clinică pentru analize de sânge. Să ne reamintim încă o dată că coma diabetică la câini și pisici nu este practic vindecată. Trebuie prevenită prin toate mijloacele.

Este posibil ca medicul veterinar să vă ajusteze doza de insulină pentru a vă controla mai bine nivelul glicemiei. Pentru a face acest lucru, timp de câteva zile la animal testele de urină sunt luate constant și sânge. Dacă proprietarul are cel puțin unele abilități, îl poate face acasă, pentru a nu duce animalul la clinică, pentru a nu-l expune la stres inutil..

Repetăm ​​încă o dată că o comă diabetică la câini și pisici se încheie aproape întotdeauna cu moartea și trebuie să monitorizați constant greutatea animalului dvs., cantitatea de alimente pe care o consumă și volumul de apă. Dacă favoritul este supraponderal, atunci programul nutrițional corect îl va ajuta să arunce excesul. Normalizarea greutății corporale are un efect pozitiv asupra dinamicii generale a bolii. Cu îngrijire sârguincioasă, un membru al familiei cu patru picioare poate rămâne sănătos și poate trăi mulți ani după ce a fost diagnosticat cu diabet.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Coma diabetică la pisici și câini: simptome, diagnostic, tratament