Cum să îngrijești corect un câine acasă

Ingrijirea caineluiDecizia de a avea un câine este în primul rând o decizie de asumare a unei responsabilități mai mari, care este adesea comparată cu decizia de a naște și de a crește un copil. Din condițiile pe care le-ați creat pentru animalul dvs. de companie, starea sănătății sale, dezvoltarea deplină și viața normală depind de aceasta. În acest articol, vom analiza procedurile de bază care trebuie efectuate atunci când aveți grijă de acest animal de companie, recomandări pentru numărul și frecvența utilizării lor..

Baie

Curățenia și aspectul ordonat al animalului dvs. de companie este una dintre cele mai importante condiții pentru viața sa normală, deoarece atunci când haina câinelui este curată, strălucitoare, moale la atingere și miroase bine, nu doar tu și familia ta, ci și animalul de companie în sine, se bucură. Frecvența scăldatului depinde de tipul hainei animalului și de condițiile de viață create de dvs..

Pentru a efectua corect această procedură, trebuie să cunoașteți doar câteva reguli:

 • există tipuri speciale de șampoane pentru câini, în funcție de lungimea, duritatea și grosimea hainei;
 • frecvența de scăldat - de la o dată pe săptămână la o dată pe lună;
 • câinii cu părul lung trebuie să fie scăldați mai des decât cei cu părul scurt;
 • stratul dur respinge murdăria mai ușor decât straturile moi;
 • temperatura apei trebuie să corespundă cu temperatura corpului animalului de companie (de la 37 la 39 ° C);
 • după scăldat, câinii cu părul scurt trebuie șterși de câteva ori cu un prosop tery, câinii cu părul lung vor trebui uscați cu un uscător de păr.

Periaj și îngrijire

Pentru confortul și bunăstarea animalului de companie, în fiecare caz, este selectat un sistem special de îngrijire a părului, în funcție de caracteristicile acestuia, de nivelul densității și lungimii, moliciunii sau rigidității firelor de păr..

În acest sens, astfel de grupuri se disting în funcție de gradul de dificultate în îngrijirea părului de câine:

 • Grupa I include purtători de lână care necesită cea mai mare atenție - lână grosieră și densă, dură, lungă, uneori buclată și chiar cu cabluri (terieri, cocker spaniel, pudel, schnauzer, alte rase);

Important! Dacă nu tăiați sau smulgeți firele de păr vechi, acestea vor inhiba creșterea celor noi tineri, iar câinele va experimenta mâncărimi și iritații constante pe piele..
 • II - grup de câini cu părul lung, capricios și moderat, ale cărui fire de păr trebuie să fie pieptănate în mod sistematic (collie, bobtail, Pekingese și altele)-Periajul câinelui
 • III - cel mai ușor - cu părul scurt (teckeli, buldogi, doberman, rottweiler, boxeri și altele asemenea).

Datorită periajului zilnic, starea pielii și a hainei câinelui este monitorizată constant, menținându-se în același timp curățenia: murdăria, mătreața, epiderma moartă, bilele de păr sunt îndepărtate.

Produse de îngrijire a părului de care veți avea nevoie clamă de păr și furminator.
Masajul regulat al pielii cu o perie îmbunătățește circulația sângelui și stimulează fluxul sanguin către foliculii de păr, activând creșterea acestora.

Recomandări generale pentru îngrijirea părului de animale:

 • câinii aparținând raselor cu păr scurt, la fiecare 3-4 zile, este necesar să pieptănați cu grijă părul cu o perie specială cu un fir natural dur;
 • în grija reprezentanților raselor cu păr lung, principalele instrumente vor fi: un pieptene cu dinți lungi și bonti la capete și un șlefuitor.Pieptene câineleDatorită faptului că lâna cade în bulgări și încurcături (acestea se formează în principal pe membrele anterioare și posterioare, în spatele urechilor și în axile), trebuie curățată de excesul de particule, acest lucru vă va ajuta cu o vopsea care, totuși, nu poate folosiți des, altfel nu va mai rămâne deloc lână (o dată sau de câteva ori la fiecare patru săptămâni va fi suficient).
 • îngrijirea straturilor grosiere include tunsori anuale și proceduri de tundere.

Important! Vă puteți aproviziona cu două tipuri de piepteni simultan: cu dinți rari - pentru o pieptănare rapidă și eficientă atunci când nu este prea mult timp, celălalt - cu o dispunere mai frecventă a dinților - va ajuta la pieptănarea hainei mai bine.

Îngrijirea labei

Un alt aspect important în păstrarea acestui animal este îngrijirea labelor și ghearelor sale. În fiecare zi după fiecare plimbare, este necesar să inspectați membrele anterioare și posterioare ale animalului de companie pentru prezența obiectelor străine în ele (sticlă, semințe de iarbă, granule de nisip, pietricele, gumă de mestecat).Labele câinelui meuVara, spălarea labelor într-un bazin cu apă caldă nu poate fi folosită zilnic, dar de fiecare dată după mers, ștergeți labele cu o cârpă uscată, iar iarna, este imperativ să spălați labele cu apă și săpun, deoarece în lunile reci drumurile sunt presărate cu reactivi și sare pentru a accelera topirea zăpezii..

De asemenea, este necesar să se monitorizeze creșterea părului pe labe și între degetele animalului, deoarece aici se acumulează cele mai mici particule de murdărie și corpuri străine. Formarea de covorase de diferite dimensiuni și complexitate este dăunătoare pentru sănătatea animalului de companie..

Dacă nu tăiați excesul de păr dintre degete și tampoane la timp, câinele va dezvolta furunculoză la labă (chisturi interdigitale), care este însoțită de senzații dureroase atunci când mergeți și alergați animalul de companie..

Știați? Istoria creării gulerelor cu vârfuri este foarte interesantă: au fost inventate în Grecia Antică, când nu știau cum să împiedice lupii să atace câinii. După invenția lor, gâtul acestor animale a fost protejat în mod fiabil..

Îngrijirea labeiPielea uscată de pe vârfurile degetelor este lubrifiată în mod regulat cu o ceară sau balsam special hidratant pentru a evita fisurile și microtraumele. Dacă nu ați achiziționat încă aceste produse, uleiul vegetal obișnuit este potrivit pentru prima dată..

Probabil că veți fi interesat să știți ce este îngrijire și tunderea, cum să faci un model de salopetă, de ce pantofi de câine, cum să alegi guler și jucării pentru animalul tau de companie.

Ghearele prea lungi împiedică câinele să așeze corect labele, ceea ce duce la o poziție și un mers necorespunzător. Este mai bine să tăiați ghearele pentru prima dată cu un specialist, deoarece în cavitatea ghearei (la baza sa) există un vas de sânge, care se atinge, pe care îl puteți dăuna câinelui.

Puteți începe să efectuați în mod independent procedura acasă numai după ce însușiți recomandările masterului. Frecvența „manichiurii și pedichiurii” câinelui - o dată pe săptămână sau 10 zile.Îngrijirea labei

Curățarea dinților

Îngrijirea corectă și regulată a dinților și a sănătății orale la câini va ajuta la evitarea diferitelor boli ale animalelor de companie (procese infecțioase și inflamatorii la nivelul gingiilor, placa dentară și calcul).

După ce au mâncat, câinii, ca și oamenii, dezvoltă un film de bacterii pe dinți. Dacă nu este îndepărtat la timp, grosimea filmului crește, se deformează, capătă o formă solidă și se formează ulterior în tartru.

Mulți proprietari de câini sunt interesați câți câini trăiesc, pot fi păstrate împreună cu pisicile, de ce isi linge animalul de companie labele, cum să aleg vitaminele pentru el, de ce latra cainele, cum se împerechează la câini și trebuie să-mi sterilizez animalul de companie.

Agenții patogeni periculoși, care intră în țesutul gingival, pot provoca inflamații și pot deteriora rădăcinile dentare. Pierderea dinților apare din cauza distrugerii osului maxilarului, care poate fi prevenită dacă monitorizați în mod regulat și corect igiena orală a animalului.Curățarea dințilorEste mai ușor să învățați un cățeluș să se spele pe dinți decât un câine adult, iar acest lucru se face după cum urmează: din când în când trebuie să masați ușor gingiile animalului cu un deget umezit cu apă, după o săptămână sau două puteți face acest lucru cu o picătură de pastă de dinți specială.

Odată ce câinele dvs. se simte confortabil cu mâinile în gură, puteți trece la o periuță de dinți dedicată câinelui. În mod ideal, trebuie să aveți grijă de dinții câinelui dvs. zilnic, dar dacă timpul nu vă permite, atunci această procedură trebuie efectuată de cel puțin 2-3 ori la fiecare 7 zile..

Important! Este strict interzis să spălați dinții unui câine cu pastă de dinți destinată curățării dinților umani. Mirosul, gustul și spuma înțepătoare pot face ca animalul dvs. să se simtă greață..

Mergeți și jucați-vă

Mersul pentru un câine nu este doar o oportunitate de a-și ameliora nevoile naturale, ci și comunicarea cu lumea exterioară, dependența psihologică de stradă, oameni, alte animale, precum și o activitate fizică utilă..Joc de câineDatorită acestui fapt, sistemul nervos al câinelui devine mai puternic, se simte mult mai încrezător, iar comportamentul său corespunde instinctelor canine normale. Numărul standard de plimbări ar trebui să fie de 2-3 ori pe zi, a căror durată este de cel puțin 60-90 de minute.

Puteți începe să plimbați pui mici după prima vaccinare, în timp ce trebuie avut în vedere faptul că câinii, ca toate animalele de la o vârstă fragedă, obosesc rapid și trebuie să fie luați periodic.

Este necesar să alegeți un loc de plimbare a cățelușilor care să fie liniștit, nu foarte aglomerat, deoarece cunoașterea lumii exterioare ar trebui să aibă loc treptat. Pe vreme rece și ploioasă, mersul pe jos ar trebui să fie scurt pentru a evita răcelile și bolile ulterioare.

Printre jocurile educaționale care reprezintă o altă componentă a îngrijirii adecvate a câinilor, pot fi folosite următoarele: alergarea după obiecte, depășirea obstacolelor, ascunderea și căutarea, găsirea lucrurilor și remorcherul..Joc de câine

Știați? Ciocolata este un produs periculos pentru câini, deoarece, datorită conținutului de teobromină, afectează negativ funcționarea sistemului nervos central și, de asemenea, afectează mușchiul inimii animalului..

Hrănire

Fiecare rasă are propriile sale preferințe gustative, puteți afla despre acestea vorbind cu reprezentanții clubului fanilor acestei rase. Și totuși, fiecare câine este, în primul rând, o individualitate: ceea ce mulți dintre speciile sale s-ar putea să nu i se potrivească.

Verificați avantajele și dezavantajele alimentelor pentru câini, cum ar fi „Prima ALEGERE”, „Probalance”, "Wolfsblut", „Pronatură”, „Grandorf”, "Origine".

Aruncați o privire atentă la atitudinea animalului de companie față de mâncarea pe care i-o dați: ce mănâncă mai bine, ce iubește și ce refuză. Carnea ar trebui să fie componenta principală a programului de nutriție.Un plus va fi alternarea diferitelor tipuri de produse crude (carne de vită, iepure, miel) cu calculul a 15-20 de grame de alimente din carne pe 1 kilogram din corpul animalului de companie. Excepția este carnea de porc: deoarece este foarte grasă, în general nu este recomandat să-l dați animalului dvs. de companie. A avea grijă de câinele dvs. înseamnă să-l hrăniți corect..

Pentru a elabora regimul nutrițional optim pentru câinele dvs., trebuie să învățați regula: cea mai bună opțiune ar fi să combinați mâncarea uscată și mâncarea de casă cu carnea crudă..

Pentru bunăstarea animalului dvs. de companie, medicii veterinari recomandă să alegeți numai mâncare uscată premium sau super premium clasă.

Un produs brut este mai bun, deoarece în timpul tratamentului său termic, aproximativ 60 la sută din substanțele nutritive (vitamine și minerale) necesare pentru dezvoltarea normală a corpului câinelui se pierd.

Vă puteți diversifica dieta cu pește (o dată sau de două ori la fiecare 7 zile), produse lactate (1/3 sau 1/5 din aportul zilnic), cereale (gătite în bulion de carne sau legume) și chiar legume și fructe. Pentru a hrăni câinele, trebuie să alocați două boluri separate: unul pentru hrană, celălalt pentru apă.Mâncare pentru câini Vasele trebuie să fie rezistente și dimensionate astfel încât să fie dificil pentru câine să o întoarcă sau să o ia în dinți..

Important! După ce hrănesc rase de câini „cu barbă” precum schnauceste necesar să clătiți și să ștergeți zona din jurul gurii cu un mănuș special și, de asemenea, să-l pieptănați periodic cu un pieptene conceput special pentru ei.

Un câine adult are nevoie de două mese pe zi, un cățeluș - trei sau patru, iar apa dintr-un castron pentru reprezentanții mici și adulți ai lumii animale ar trebui să fie întotdeauna în cantitatea potrivită și în formă pură.

Examen veterinar

Dacă respectați regulile pentru îngrijirea animalelor de companie, nu vă puteți limita doar la cursul vaccinărilor obligatorii și la vizitele de urgență la clinicile veterinare. Pentru a monitoriza starea de sănătate a animalului de companie, sunt necesare vizite regulate la medicul veterinar.

Examinările preventive efectuate de un medic veterinar, care ar trebui efectuate în mod sistematic, vor ajuta la evitarea bolilor grave și a pierderii de bani în plus pentru tratamentul animalului dvs. de companie. Examen veterinarExperții recomandă vizitarea clinicilor veterinare cel puțin de două ori pe an: prima în timpul vaccinării de rutină, a doua - șase luni după aceea.

În timpul unui examen medical, poate fi necesar un studiu suplimentar al animalului pentru a recunoaște posibile patologii, abateri ascunse, exacerbări ale bolilor cronice. La confirmarea diagnosticului, programul de vizită al medicului este întocmit de acesta individual, pe baza stării generale de sănătate, a indicatorilor de vârstă, precum și a rasei câinelui.

Amintiți-vă: pentru a recunoaște la timp orice probleme cu sănătatea animalului dvs. de companie, trebuie mai întâi de toate să îi acordați suficientă atenție și să răspundeți la orice schimbări de comportament.

Dacă animalul de companie și-a pierdut pofta de mâncare, a început să se comporte neobișnuit de pasiv (apatie), să doarmă mai mult, să se miște mai puțin, în viitorul apropiat merită să-l arăți medicului.Examen veterinar

Instruire

Relația psihologică dintre stăpân și câine este extrem de serioasă, motiv pentru care este necesar să o înveți să te asculte și să asculte poruncile. Setul de șabloane de comenzi care trebuie predate câinelui include următoarele: „Vino la mine!”, „Fu!”, „Stai!”, „Culcă-te!”, „Următorul!”, „Loc!”, „Aport!” - Fas!.

Odată cu apariția unui cățeluș în casă, mulți caută răspunsuri la astfel de întrebări: cum să predați comenzile cățelușului, cu atât mai bine să-l hrănească și cum să-l antrenezi corect la toaletă.
Pentru antrenamentul ultimelor două echipe, se ocupă în principal manipulatorii de câini, de la comanda „Aport!” trebuie să se dezvolte în câine atenție, rezistență, rezistență și disponibilitate pentru activitatea fizică, iar ultima este o comandă destul de serioasă "Fas!" câinii sunt antrenați cu ascultare bine dezvoltată.

Reguli de bază pentru antrenarea unui animal:

 • o singură persoană ar trebui să dreseze câinele (în timp ce statisticile arată că persoanele cu o voință bine dezvoltată și o cantitate suficientă de răbdare îndeplinesc cel mai bine această sarcină)-Instruire
 • repetarea acelorași comenzi de mai mult de două ori la rând este inadecvată;
 • instruirea eficientă, buna memorare a comenzilor și, cel mai important, înțelegerea lor de către câine, este facilitată nu de algoritmul de efectuare a acțiunii, ci de schimbarea secvenței acestora;
 • este important să nu suprasolicitați animalul;
 • intervalul dintre comenzi trebuie să fie de cel puțin câteva secunde;
 • nu se recomandă hrănirea câinelui înainte de antrenament;
 • câinii au mers mai ușor înainte de antrenament;
 • nu strigați sau bateți animalul de companie dacă nu respectați comenzile: o atitudine pacientă față de câine va aduce mai multe beneficii decât a fi prea aspru;
 • încurajarea este o parte foarte importantă a sistemului de antrenament: pentru fiecare comandă efectuată, trebuie să oferiți câinelui o mică bucată din deliciul preferat ca simbol de laudă pentru munca depusă.
Știați? Cea mai mare vedetă de la Hollywood, Rin Tin Tin, este un ciobanesc german care a devenit celebru pentru rolurile sale strălucitoare în filmele autobiografice. Unicitatea ei constă și în faptul că ea însăși și-a „semnat” contractele de actorie cu amprente labe.

Vaccinare

Deci, ne-am dat seama cum să ai grijă de un câine acasă și cât de des trebuie să mergi la medic, dar nu am considerat o altă etapă foarte importantă - vaccinările. Odată cu creșterea numărului de câini fără stăpân, ținând cont de starea ecologiei externe și de alți factori neplăcuți, riscul de a contracta o boală periculoasă crește.

Primele vaccinări se administrează puii de două sau trei luni. Vaccinările obligatorii pentru câini sunt vaccinări împotriva unor astfel de boli: ciumă, rabie, microsporie, hepatită infecțioasă, leptospiroză, enterită parvovirus, trichofitoză, parainfluenza canină.GrefăÎnainte de vaccinare, medicul efectuează un examen clinic complet al câinelui și apoi efectuează vaccinarea. Un program suplimentar de vaccinări de rutină pentru fiecare rasă este creat individual de către medicul veterinar care participă.

Trebuie să ne amintim că contactul personal constant cu animalul dvs. de companie și grija pe care o aveți pentru el nu numai că îl vor ajuta să rămână mereu sănătos, ci vă vor întări și relația cu el și vă vor face și mai aproape unul de celălalt..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să îngrijești corect un câine acasă