Cum să eliminați cusăturile de la un câine: instrucțiuni de pregătire și pas cu pas

Chirurgia pentru animale de companie este destul de frecventă. Este posibil ca câinele dvs. să aibă nevoie de o excizie a unei tumori benigne sau maligne, de o intervenție chirurgicală de sterilizare sau de o altă intervenție chirurgicală. Care sunt asemănările dintre ele? Cusături. Și după ce rana postoperatorie este crescută, în multe cazuri este necesar să scăpați de ele. Cum se elimină cusăturile de la un câine? Articolul nostru este dedicat acestui număr..

De ce să o faci singur?

În principiu, acest proces este destul de simplu și nu necesită pregătire veterinară sau medicală specializată. Înainte de a îndepărta cusăturile, asigurați-vă că vizitați medicul veterinar și asigurați-vă că rana postoperatorie s-a vindecat deja complet și nu există pericolul separării acesteia. Doar după o opinie pozitivă a unui specialist puteți încerca să îndepărtați singur cusăturile de la câine! Dar de ce asemenea dificultăți? Nu ar fi mai ușor să întrebați același medic veterinar care a efectuat operația să îndepărteze cusăturile? Da, este într-adevăr mai simplu, dar nu în toate cazurile această abordare este mai bună..

În primul rând, veți reduce stresul pentru animalul dvs. de companie, nu arătându-i din nou clinica în care a fost rănit (mai ales după castrare). În al doilea rând, atunci când vizitați un medic veterinar (la fel ca în cazul medicilor „umani”) există întotdeauna șansa de a ridica un fel de răni. În perioada postoperatorie, această probabilitate este deosebit de mare. În cele din urmă, veți economisi pur și simplu bani dacă puteți efectua singur procedura de eliminare a cusăturii..

Cel mai important lucru aici este absența completă a stresului la câine, care nu va trebui să fie din nou nervos în sala de așteptare a medicului veterinar. Crescătorii cu experiență îndepărtează chiar și cusăturile după câinii sterilizați atunci când dimensiunea plăgii postoperatorii este suficient de mare.

Ce este necesar pentru procedură?

Iată o listă cu acele lucruri care vă vor fi cu siguranță utile pentru îndepărtarea cusăturilor de la animalul dvs. de companie:

 • Foarfece chirurgicale cu margini rotunjite (sau echivalent).
 • Pensete chirurgicale. Are dinți pe ramuri, care sunt convenabili pentru apucarea cusăturii..
 • Betisoare de vata.
 • Dezinfectant (nu alcool și peroxid de hidrogen concentrat).
 • Gaze, sau un prosop curat.

Rețineți că, în majoritatea cazurilor, nu este nevoie să utilizați cel puțin un dezinfectant. Ele pot irita rana și pot provoca durere la câine. Amintiți-vă o regulă simplă - dacă suprafața postoperatorie pare să fie în ordine, nu există semne de inflamație și / sau umflături, atunci nu este nevoie să lubrifiați rana (dar există excepții). Acesta din urmă ar trebui să includă cazuri în care este necesar să se îndepărteze cusăturile unui câine cu inflamație. Dar medicul veterinar ar trebui să facă acest lucru, nu proprietarul, deci acest lucru nu se aplică în cazul nostru..

Ce trebuie făcut înainte de procedură?

Examinați rana sau incizia pentru semne de vindecare sau infecție. De regulă, cusăturile sunt îndepărtate după așteptarea a cel puțin zece zile după operație. Dacă incizia se deschide, sau marginile pielii din acest loc nu au crescut împreună, arătați câinele medicului veterinar, nu îndepărtați cusăturile, deoarece în acest caz o astfel de procedură este departe de cea mai bună idee. Cum să determinați cu exactitate când trebuie să vă duceți urgent câinele la veterinar?

Simptomele infecției includ exsudație, miros urât, roșeață severă și umflarea zonei de operare. Dacă vedeți oricare dintre cele de mai sus, duceți-vă câinele la medic imediat. În acest caz, este mai bine să nu vă gândiți cum să îndepărtați cusăturile acasă, deoarece vă veți ucide pur și simplu animalul..

Pregătirea pentru îndepărtarea cusăturilor, „împachetarea” câinelui

Dacă aveți chiar și cea mai mică îndoială cu privire la satisfacția completă a câinelui dvs., puneți-i botul și, pentru fiabilitate, înfășurați-i fața cu un prosop deasupra. Dar ce zici de buldogi și alte brahicefalice? În acest caz, un fel de „mască” este realizată dintr-un dens (dar nu prea mult, altfel se va sufoca), ale cărui capete sunt înfășurate în spatele capului și strâns legate.

Acordați câinelui dvs. câteva minute pentru a-l mângâia, spuneți ceva liniștitor. Credeți că îndepărtați cusăturile după cezariană mult mai ușor pentru un animal de companie calm, care nu va fugi de proprietar cu un mârâit și un țipăt plictisitor!

Așezați animalul de companie într-o poziție confortabilă, dar sigură. Câinii mici pot fi ținuți ușor, dar ferm de cap cu o singură mână. Este mai bine să fixați animale mai mari cu un asistent care va ține nu numai capul, ci și labele. Acordați o atenție deosebită menținerii membrelor posterioare, deoarece câinele poate face o mulțime de lucruri cu ele (trăgând foarfecele de pe o bucată de piele, de exemplu). Iată câteva alte sfaturi:

 • Dacă câinele este calm, încercați să vorbiți cu el în timp ce scoateți cusăturile, zgâriați-i burta, distrageți-l în orice mod posibil de la procedura neplăcută.
 • Foarfeca pe care intenționați să o utilizați pentru aceasta ar trebui să fie obținută de la un magazin veterinar sau medical specializat. Capetele lor curbate și rotunjite sunt ideale pentru apucarea și tăierea suturilor.
 • Indiferent de ziua în care ați îndepărtat cusăturile (rana este complet vindecată sau nu), trebuie să monitorizați starea rănii vindecate timp de cel puțin o săptămână. Dacă există urme de sânge sau, și mai rău, puroi - arătați urgent câinele medicului veterinar.

Îndepărtarea cusăturilor

Ștergeți murdăria, sângele uscat și alte resturi cu un prosop și apă caldă cu săpun.

Glisați ușor foarfecele sub cusătură, trageți în sus și tăiați sutura. Acum înțelegeți de ce aveți nevoie de un instrument cu capete rotunjite? În caz contrar, aveți toate șansele să vă zgâriați grav sau chiar să vă răniți animalul, ceea ce este puțin probabil ca el să fie fericit. Repetați această procedură cu cusăturile rămase. Dacă în acest moment câinele a început să fie foarte îngrijorat, să se plângă și să mârâie, este mai bine să-i oferi o scurtă pauză: mângâie animalul, vorbește-i cu afecțiune.

Trageți de capătul cusăturii unde se află restul nodului. În acest caz, firul ar trebui să iasă din piele cu ceva efort. Pentru aceasta, pensetele chirurgicale sunt ideale, din care materialul de sutură practic nu alunecă. Această operație poate fi oarecum deranjantă pentru câine, dar nu ar trebui să provoace dureri severe. Dacă firul este smuls din piele literalmente „cu carne”, iar câinele „rupe și aruncă”, ceva nu este în regulă. Mai bine nu mai îndepărtați cusăturile, duceți-vă animalul imediat la veterinar.

Și alte câteva note:

 • Folosiți întotdeauna foarfece de siguranță cu capete rotunjite. Am spus deja acest lucru, dar îl repetăm ​​din nou. Vă puteți răni câinele sau dvs. cu un instrument obișnuit..
 • Nu este nevoie să organizați o competiție de luptă liberă de la îndepărtarea cusăturilor. Dacă câinele se odihnește, mârâie și iese din mâini, roșind simultan botul, este mai bine să părăsiți această întreprindere cel puțin câteva zile. Poate că animalul se va liniști în acest timp.
 • Încredințați procedura medicului veterinar dacă cusăturile rămân după o operație complexă. Specialistul va elimina nu numai materialul de sutură rămas, ci va monitoriza și progresul vindecării.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cum să eliminați cusăturile de la un câine: instrucțiuni de pregătire și pas cu pas