Sânge gros la un câine: cauze, tratament, prevenire

Din păcate, nu toți proprietarii acordă atenție unui indicator atât de important precum vâscozitatea sângelui. În același timp, toate procesele fiziologice care apar în corpul animalelor depind complet de starea mediului important al corpului. Sângele gros la un câine este un simptom care poate indica o deteriorare a sănătății unui animal de companie iubit, semnalează dezvoltarea patologiilor sistemice, a bolilor.

Cauze, etiologie

Sângele este principalul mediu al corpului, care constă dintr-o parte lichidă (plasmă) și elemente formate (trombocite, leucocite, eritrocite). Circulând într-un sistem închis al corpului, îndeplinește multe funcții importante. Sângele transportă produse metabolice, gaze, oxigen, care sunt necesare pentru activitatea vitală a țesuturilor și a organelor interne. Efectuează funcții de reglementare și de protecție.

Orice anomalii, cum ar fi cheagurile de sânge la câini indică un dezechilibru, relația dintre plasmă și structurile celulare (numărul hematocritului). O afecțiune similară indică o încălcare a proceselor circulatorii la animale, dezvoltarea diverselor patologii, boli la frații noștri mai mici.

Important! Îngroșarea sângelui la câini și alte animale de companie poate apărea din cauza creșterii nivelului de protrombină, fibrinogen, hemoglobină, eritrocite și alte elemente formate.

Cauze:

 • cronic boală de ficat;
 • Diabet;
 • eșecuri metabolice, încălcarea metabolismului carbohidraților, lipidelor, proteinelor;
 • deshidratare (deshidratare), intoxicaţie organism;
 • otrăvire substanțe chimice puternice, otrăvuri;
 • dieta slabă dezechilibrată;
 • hipovitaminoză, fermentopatie;
 • coagulare crescută a sângelui;
 • expunerea la radiații;
 • pierderi severe de sânge;
 • boli de origine alimentară;
 • modificări ale corpului legate de vârstă;
 • insuficiență suprarenală;
 • chimice, termice arsuri;
 • patologii congenitale, dobândite ale sistemului cardiovascular;
 • disfuncționalitate a splinei (hiperfuncție a splinei).

Îngroșarea sângelui la câini este observată cu infecții virale-bacteriene, boli parazitare, pancreatită, ciroză, puternic helmintic invazii, dirofilarioza. Indicatorii mediului de bază al corpului se pot schimba când ciuma carnivorelor, viral hepatită, leucemie, boli care sunt însoțite de abundență diaree, obositoare voma, o creștere a concentrației de proteine ​​în fluxul sanguin.

Una dintre cele mai frecvente cauze ale sângelui gros și vâscos este hipoxia.. Această afecțiune se dezvoltă cu o saturație insuficientă a țesuturilor și organelor cu oxigen, care se datorează unei încălcări a funcției de transport a sângelui.

Femelele au sânge gros atunci când sarcina, care este o reacție de protecție specifică a corpului. O deficiență de nutrienți, vitamine, macro-elemente, acizi polinesaturați esențiali implicați în sinteza hormonilor, enzimele pot provoca, de asemenea, cheaguri de sânge la animale..

De ce este periculos sângele gros pentru animale

Îngroșarea sângelui, o creștere a hematocritului la câini poateprovoacă o serie de tulburări sistemice grave în organism animale de companie. Sângele gros poate provoca tromboză, tromboembolism. Întreruperea circulației normale a sângelui duce la atacuri de cord miocard, modificări ale arterelor presiune, aritmii. Un cheag de sânge rupt, blocarea vaselor de sânge va duce la moartea unui animal de companie.

Important! Sângele gros nu este un simptom separat, dar indică dezvoltarea diferitelor patologii.

Îngroșarea sângelui duce la apariția edemului general, periferic, ascita. Sarcina pe ficat, plămâni, splină și inimă crește. În cazul afectării circulației sanguine a țesutului, organele nu primesc suficient oxigen, ceea ce duce la dezvoltarea hipoxiei, a intoxicației corpului. Procesele metabolice sunt perturbate.

Simptome

La câini, după cum sa menționat deja, sângele gros și întunecat indică, prin urmare, diverse patologii sistemice, boli manifestările clinice vor depinde de boala de bază.

Important! Este posibil să se dezvăluie vâscozitatea sângelui la câini numai după o analiză generală, biochimică, care va determina o creștere a numărului de hematocrit.

Printre simptomele caracteristice se numără:

 • slăbiciune, oboseală rapidă, depresie;
 • scăderea poftei de mâncare, refuzul hranei;
 • apariția edemului periferic (edem al feței, membrelor);
 • hipertensiune arteriala;
 • anemicitate, hiperemie a membranelor mucoase;
 • prezența nodulilor în vene.

Câinii devin inactivi, refuză să participe la jocuri active, sunt reticenți să urmeze comenzile, obosesc repede după o activitate fizică scurtă.

Dacă sângele se formează la un câine din cauza bolilor infecțioase, parazitare, pe lângă simptomele descrise mai sus, pot exista și alte simptome: o creștere a numărului total temperatura corpului, încălcarea proceselor digestive, dificultăți de respirație, cianoză a membranelor mucoase.

Terapie

Terapia terapeutică depinde foarte mult de cauza principală. Regimul optim de tratament, medicamentele vor fi prescrise de medicul veterinar curant. Pentru a nu dăuna sănătății iubitului tău animal de companie, nu te auto-medica!

Câinii vor fi repartizați fără greș anticoagulante - medicamente, a căror acțiune vizează subțierea sângelui gros. În terapia medicală, se utilizează aspirină, medicamente care conțin aspirină (cardiopirină), heparină, warfarină, magnecard, fragmin. Dozajul va fi selectat de medicul veterinar curent, luând în considerare vârsta, rasa, caracteristicile individuale ale corpului câinelui.

Important! Pentru gammopatiile monoclonale, mielomul, anticoagulantele nu sunt prescrise animalelor.

Cu o creștere a vâscozității sângelui, pe lângă tratamentul cu medicamente, sunt utilizate tehnici fizioterapeutice:

 • plasmaforeză;
 • transfuzia de trombocite.

Animalelor li se prescrie terapie restaurativă, tratament simptomatic pentru normalizarea homeostaziei, hepatoprotectori, o dietă terapeutică și furaje speciale. Proprietarii trebuie să respecte cu strictețe toate recomandările medicului veterinar. După terminarea tratamentului, trebuie să duceți animalul de companie la clinica veterinară pentru re-testare.

Câinii diagnosticați cu patologii cardiovasculare, patologiile cronice ar trebui să fie supuși unui examen de diagnostic cuprinzător de două până la trei ori pe an.

Prevenirea

Dacă câinele este ținut pe hrană naturală, acesta poate fi adăugat în dietă pentru a subția sângele alge marine, produse lactate fermentate (lapte la cuptor fermentat, revers, chefir, brânză de vaci), carne de vită, ouă fierte, sfeclă, ierburi. Adăugați puțin ulei de măsline, ulei de floarea soarelui la cereale.

Asigurați-vă că dieta animalului dvs. este echilibrată. Deficitul de vitamine grupa B (B3, B6, B9, B12), E, ​​PP afectează negativ starea fluxului sanguin. Dieta animalului de companie trebuie să includă alimente, aditivi furajeri care conțin tocotrienoli, tocoferoli. Păstrați vasul animalului dvs. de companie întotdeauna umplut cu apă proaspătă de băut.

Observând schimbări în comportamentul câinelui, dacă starea animalului de companie s-a înrăutățit, asigurați-vă că solicitați ajutor de la medicul veterinar. Majoritatea bolilor, patologiilor sistemice sunt mult mai ușor de identificat și vindecat în etapele incipiente ale dezvoltării.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Sânge gros la un câine: cauze, tratament, prevenire