Când să vă vaccinați câinele împotriva rabiei

Există încă multe boli mortale în lume. Acestea includ rabia câinilor, care se transmite cu ușurință nu numai altor animale, ci și oamenilor. În consecință, faceți câinele vaccinarea împotriva rabiei

trebuie sa. Acest lucru este precizat în legislația veterinară și, prin urmare, nu sunt permise excepții (există, dar rareori).

De ce să vă vaccinați câinele împotriva rabiei

E simplu. Această boală este incurabilă. Mai exact, înainte de apariția primelor simptome, este încă posibil să se vindece pacientul, dar după aceea este condamnat. Singura modalitate de lucru de prevenire este vaccinarea în timp util..

Important! Introducerea vaccinurilor antirabice este o măsură obligatorie consacrată la nivel legislativ. Un crescător cu un câine care nu are vaccinuri antirabice nu va fi permis în niciuna dintre țările dezvoltate.

Mai mult, în unele locuri este prevăzută o astfel de pedeapsă, până la una penală. Toate acestea indică o situație de rabie cu adevărat gravă în lume. Acest lucru este confirmat direct de informațiile OMS: conform unor date, cel puțin 10 mii de oameni mor în fiecare an din această boală în lume. Alți cercetători observă că OMS practic nu are informații despre situația din Africa Centrală. Și acolo, potrivit oamenilor de știință, aproximativ 50 de mii (!) De oameni mor din cauza rabiei în fiecare an.

Astfel, vaccinarea animalelor de companie împotriva rabiei nu este un capriciu al medicilor veterinari, ci o procedură vitală.. Acest lucru este valabil mai ales în cazurile în care animalul trăiește într-o zonă în care boala apare foarte des (regiunea Belgorod, Republica Tatarstan și Udmurtia, Bashkiria etc.).

Ce este rabia la câini

Dar ce este rabia la câini? Acesta este numele unei patologii virale transmise prin mușcături. Agentul cauzal este un virus care conține ARN din familia Rhabdoviridae. Unii virologi numesc acest agent patogen „glonț letal”, deoarece forma sa, de fapt, seamănă puternic cu acesta.

Informații generale despre virus

Agentul cauzal al unei boli mortale și incurabile se caracterizează prin următoarele:

 • Sub „cerul deschis”, la fel ca majoritatea microorganismelor de acest tip, nu se poate „lăuda” cu o rezistență specială. Deci, încălzirea, acțiunea luminii solare directe, a aburului etc. sunt fatale pentru el. Din nou, ca toți virușii, acest membru al familiei Rhabdoviridae este excelent la îngheț, ceea ce îi permite să rămână viabil timp de mulți ani. În plus, agentul cauzal al rabiei poate persista până la trei ani în creierul purtătorilor morți, ceea ce îl distinge în mod clar nu numai de reprezentanții Rhabdoviridae, ci și de toți ceilalți viruși..
 • Sensibilitatea la dezinfectanți variază. Dezinfectanții pe bază de clor sunt cei mai răi dușmani ai virusului, neutralizându-l în câteva minute, în timp ce agentul patogen poate rezista acțiunii fenolului până la o jumătate de oră.

Informații despre dezvoltarea bolii

Când virusul intră în corpul unui nou purtător, acesta începe imediat să se deplaseze către cele mai apropiate fibre nervoase. După ce le-a rupt coaja, agentul patogen migrează cu o viteză de aproximativ 3 mm pe oră spre creier.

Cu cât mușcătura este mai aproape de cap, cu atât câinele sau persoana mușcată se îmbolnăvește mai repede!

Deci, dacă o vulpe mânioasă a mușcat o persoană în picior, atunci victima are la dispoziție aproximativ o lună pentru administrarea serului. Dar rănile mușcăturii feței sunt extrem de periculoase, deoarece, în aceste cazuri, serurile autoimune polivalente trebuie injectate timp de maximum câteva ore.

În plus, virusul se instalează în glandele salivare. De acolo, atunci când animalul „aleargă suficient” și intră în corpul noilor purtători atunci când este mușcat.

Reguli pentru vaccinarea câinilor împotriva rabiei

Imediat, subliniem că toate regulile de bază pentru vaccinarea câinilor împotriva rabiei trebuie respectate cu strictețe, deoarece în caz contrar există o amenințare la adresa vieții nu numai a animalelor, ci și a proprietarilor lor! Viața cuiva poate costa prețul neglijenței, astfel încât vaccinarea împotriva rabiei ar trebui abordată în mod responsabil.

Argumentele pro și contra vaccinării

În general, în acest caz, întrebarea „pro și contra” vaccinării nu merită deloc. Va trebui să vaccinați câinele în orice caz. Acest lucru este valabil mai ales atunci când câinele aparține categoriei vânătoare sau serviciu (sunt cel mai probabil să intre în contact cu animale bolnave).

Vaccinurile antirabice la câini

Enumerăm cele mai comune și populare vaccinuri antirabice la câinii folosiți nu numai în țara noastră, ci și în străinătate:

 • Nobivak R (precum și RL, care protejează suplimentar împotriva leptospirozei). Se caracterizează prin formarea imunității în a treia săptămână după administrare și conservarea pe termen lung a unei concentrații ridicate de anticorpi în sânge.
 • Eurican.
 • RABIX. Nu puțin mai rău decât Nobivak din Olanda, dar în același timp nu mai puțin eficient și considerabil mai ieftin.
 • De asemenea, este utilizat în mod activ Hexadog si altii.

Nu merită să descrieți mult timp toate soiurile de vaccinuri antirabice, deoarece acestea sunt aproximativ aceleași în proprietăți. În plus, frecvența utilizării lor nu depinde de proprietățile medicamentelor în sine..

Dar! Există, de asemenea, cerințe de bază pentru vaccinuri (vă sfătuim să citiți cu atenție această listă):

 • Prima regulă - cu cât vaccinul este mai proaspăt, cu atât mai bine. Nu este nevoie să cumpărați produse biologice cu termenul de valabilitate expirat (să nu mai vorbim de expirat). Imunitatea poate fi slabă și, în cazul rabiei, nu ar trebui să glumiți cu ea.
 • Regula numărul doi - numărul lotului, pregătirea și durata de valabilitate a produsului trebuie să fie clare, imprimate clar, să nu fie încețoșate sau șterse. Dacă această regulă este încălcată, utilizarea vaccinului nu este permisă.
 • A treia regulă - trebuie să cumpărați vaccinuri numai în farmacii veterinare sau în magazine de încredere pentru animale de companie. Deoarece orice medicament biologic este întotdeauna destul de scump, acestea sunt adesea contrafăcute. Din nou, în cazul rabiei, acest lucru este plin de faptul că câinele „vaccinat”, mușcat de un animal rabid, se va îmbolnăvi și el.

Vârsta pentru prima vaccinare

Si aici vârsta pentru prima vaccinare depinde de medicamentul specific. Cu toate acestea, există foarte puține diferențe în acest caz. Deci, în cazul RABIKS-ului deja menționat, este permisă vaccinarea puilor de opt săptămâni. Dar, în majoritatea cazurilor, perioada de vaccinare recomandată este de trei luni..

Dacă o anumită localitate sau chiar o anumită așezare este complet liberă de rabie, adică nu au fost înregistrate cazuri de boli ale animalelor domestice și sălbatice de cel puțin doi ani, animalele de companie în vârstă de jumătate de an pot fi vaccinate. Dacă animalul nu părăsește deloc apartamentul sau casa, puteți „trage” până la un an (dar este foarte descurajat să o facă).

Pregătirea pentru vaccinare

Pregătirea adecvată pentru vaccinare este foarte importantă, deoarece calitatea imunității în curs de dezvoltare depinde direct de aceasta:

 • Înainte (și după) vaccinare, trebuie acordată o atenție specială dietei animalului de companie. Trebuie să aibă o valoare nutritivă suficientă și să fie pe deplin echilibrat în micro și macro elemente..
 • În același timp, câinele trebuie să fie plimbat mai des și să-și monitorizeze forma fizică. Până la momentul vaccinării, animalul de companie nu ar trebui să fie epuizat, dar nu trebuie să fie hrănit în starea de „colobok gras”. Toate abaterile duc la o perturbare a formării unui răspuns imun normal.
 • În plus, în această perioadă, este imperativ să tratați animalul de companie cu medicamente antihelmintice. Paraziții intestinali secretă cantități enorme de toxine care nu contribuie la formarea imunității persistente și intense. Pur și simplu, cu cât un câine are mai mulți viermi, cu atât mai multe șanse să nu aibă protecție împotriva rabiei după vaccinare..

Ce trebuie făcut după vaccinare

Dar ce ar trebui să facă proprietarii după vaccinare? În general, nu trebuie să faci nimic special. În special, este necesar să se monitorizeze starea animalului de companie în primele trei zile după vaccinare. Cand creșterea temperaturii corpul său, comportamentul ciudat etc., trebuie să-l raportați imediat medicului veterinar.

Contraindicații: cine nu poate fi vaccinat

Principalele contraindicații trebuie luate în considerare separat:

 • Nu puteți vaccina puii cu vârsta mai mică de trei luni (există excepții - același RABIKAN).
 • Este strict interzisă vaccinarea câinilor bolnavi (cu febră și alte semne de boală).

 • Nu vaccinați animalele pentru patologii oncologice.
 • Vaccinați cu precauție extremă la câinii predispuși la reacții alergice.

Durata și frecvența revaccinării

Pentru a înțelege cele de mai sus, trebuie să descrieți pe scurt modul în care durata și frecvența revaccinării diferă radical..

Cele mai multe vaccinări moderne împotriva rabiei durează aproximativ doi ani. Producătorul RABIX susține, de exemplu, că cantități destul de mari de anticorpi sunt reținuți în sângele unui animal vaccinat timp de trei ani. Dar ... Problema este că norma legală este de un an. Pur și simplu, o dată pe an, toți câinii din casă trebuie vaccinați din nou. Și nu este recomandat să se abată de la această regulă..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când să vă vaccinați câinele împotriva rabiei