Koikerhondje (koiker, spaniel olandez)

Koikerhondje este o rasă rară de câine originară din Olanda. A fost folosit de mult timp pentru a hrăni rațele sălbatice în capcane. Astăzi s-a stabilit bine ca un însoțitor pentru oameni activi, sportivi și câini de familie. Datorită dimensiunilor reduse, este potrivit pentru a locui într-un apartament, nu necesită întreținere complexă. Prietenos, vesel, energic și foarte inteligent.

rasa de câine kooikerhondje

Numele Kooikerhondje provine din cuvintele olandeze „kooiker„Și„ hond ”, care înseamnă literalmente„ câine de vânător de rațe ”.

La începutul secolului al XX-lea, popularitatea vânătorii de rațe conduse a scăzut și, odată cu aceasta, numărul de kooikerhondje. În 1942, au început lucrările de restaurare a rasei aproape pierdute, condusă de baroneasa Van Hardenbrock Van Ammerstol. La cererea ei, entuziaștii au început să caute câini vechi în toată Olanda. În 1966, a fost scris un standard preliminar, iar în 1971 rasa a fost deja recunoscută oficial..

Programare

În mod tradițional, kooikerhondje a fost folosit în Olanda pentru vânătoarea de rațe, dar nu obișnuit, cu un pistol, ci cu un coral. Capcanele pentru păsări erau numite endenkoi. S-au aliniat de-a lungul malurilor canalelor și mlaștinilor. Designul era un tunel conic. De sus este închis cu o plasă și se termină cu o cușcă mică. Cum arată structurile similare poate fi văzut în fotografia din galerie. Sarcina koikerului este să meargă de-a lungul coastei și să fluture o coadă pufoasă, atrăgând astfel rațele în capcană. Încă nu este clar de ce păsările sunt atât de atrase de mișcarea cozii, dar faptul rămâne. Acest stil de vânătoare se numește taxare. Interesant, în afară de Kooikerhondye, doar o rasă funcționează în acest fel - Nova Scotia Retriever (Toller).

Koikers nu vânează literalmente rațe, nu o sperie și nu funcționează bine ca recuperatori. Sarcina lor este de a naviga pe coastă, apoi de a conduce pasărea spre capcană, fluturând cu coadă veselă.

În timpul liber din coralul rațelor, kouikerhondye erau angajați în exterminarea rozătoarelor și a altor dușmani ai păsării: vulpi, pisici sălbatice. În același timp, s-au confruntat cu rolul unui paznic, care ar avertiza întotdeauna despre o invazie a teritoriului său și ar alunga un străin dacă nu ar depăși cu mult câinele în forță și dimensiune. Koikerhondje modern este mai presus de toate un însoțitor excelent pentru oameni activi și un sportiv. Cele mai potrivite discipline: agilitate, freestyle, flyball.

Aspect

Koikerhondye este un câine mic, roșu și alb, construit armonios. În timp ce se mișcă, își ridică capul sus și își dă din veselă coada pufoasă. Vârfurile urechilor sunt împodobite cu lână neagră numită cercei. Înălțimea la greabăn - 36-43 cm. Greutatea aproximativ 10 kg.

Capul este de lungime moderată. Craniul este suficient de larg, rotunjit. Oprirea este bine pronunțată. Botul este în formă de pană, bine umplut sub ochi, nu se conice prea brusc. Nasul este negru, lobul este bine dezvoltat, negru. Buzele strânse, de preferință negre. Este permisă și mușcătura de foarfecă, mușcătura cu clește Ochii sunt în formă de migdale, de culoare maro închis, cu o expresie alertă, prietenoasă. Urechile sunt moderat de mari, așezate chiar deasupra liniei ochilor, aproape de obraji cu marginea din față.

Gâtul este suficient de lung și musculos. Linia de sus este dreaptă. Spatele este puternic și scurt. Lomul este lung și lat. Crupul este ușor înclinat și lat. Pieptul ajunge până la coate, bine dezvoltat. Abdomenul este moderat ascuns. Coada este ridicată, purtată la același nivel cu linia din spate sau aproape verticală. Ultima vertebră ajunge la hock. Picioare cu os puternic, de lungime normală. Față dreaptă și paralelă. Spate cu unghiuri corecte. Picioare mici, ovale, compacte.

Blana este de lungime medie, dreaptă sau ușor ondulată, moale, substrat bine dezvoltat. Partea din spate a picioarelor anterioare până la jantă este acoperită cu pene lungi, pe picioarele din spate sunt „pantaloni” destul de lungi, părțile frontale ale picioarelor și capul sunt acoperite cu păr scurt, iar partea inferioară a cozii este foarte lungă. De asemenea, părul este mai lung pe gât și stern. Culoarea este în două tonuri: pete roșii-portocalii clare pe fond alb. Există un foc alb pe cap, urechile și zona din jurul ochilor trebuie vopsite. Părul negru este de dorit pe vârfurile urechilor.

Rasa standard Kooikerhondje

Caracter și comportament

Kooikerhondye este un câine foarte vesel, agil și încrezător, persistent, rezistent și prietenos. Este foarte atașat de membrii familiei, dar, de regulă, îl vede pe proprietar într-o singură persoană. Cu o educație și o pregătire adecvate, ea este puternic orientată spre om, gata să ajute în toate.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Koikerhondje (koiker, spaniel olandez)