Collie (păstorul scoțian)

Collie (Scottish Shepherd Dog) este foarte inteligent și inteligent, este ușor de antrenat în orice direcție, are inteligență naturală și poate lua decizii pe cont propriu, pentru care este apreciat în muncă. Țara de origine - Marea Britanie.

Originea colie-ului este un mister cu cel puțin două versiuni opuse. Unii cercetători spun că strămoșii câinelui ciobănesc scoțian au fost aduși în nordul Europei de către legionari romani. Alții susțin că până atunci Marea Britanie avea deja proprii câini de păstorire. Cel mai probabil, rasa s-a format datorită legăturii dintre aborigeni și câinii cuceritorilor..

Rasa este foarte veche și are mai mult de 500 de ani de istorie. Până la mijlocul secolului al XIX-lea, colie-ul era practic necunoscut în lume, însă călătoria reginei Victoria prin Scoția a schimbat soarta rasei. Fascinată de inteligența și nobilimea păstorului scoțian, regina s-a întors dintr-o călătorie cu mai mulți pui, a căror apariție la reședință, desigur, nu a trecut neobservată..

O inteligență remarcabilă și calități de lucru incredibile au făcut în curând colie-ul să fie foarte popular nu numai în Anglia, ci și în toată lumea. Oficial, rasa a fost recunoscută în 1914, în același timp, crescătorii de câini au început selecția activă, care avea ca scop îmbunătățirea exteriorului, menținând în același timp calitățile de lucru..

Aspect și caracter

Câinele mare este construit foarte armonios. Constituția este puternică, uscată.

  • Blana este lungă, cu un strat gros. Botul este alungit, înclinându-se treptat spre nas. Fălcile sunt bine dezvoltate, mușcătura este foarfecă. Ochii sunt în formă de migdale, de dimensiuni medii. Urechi mici, niciodată complet erecte, cu vârfurile înclinate ușor. Gâtul este lung, spatele drept, iar crupul este ușor coborât.
  • Musculatura este proeminentă, bine dezvoltată. Membrele sunt uscate și lungi. Cu inteligența sa naturală și abilitatea incredibilă de învățare, Collie are o reputație binemeritată ca fiind unul dintre cei mai inteligenți câini din lume. Această rasă se distinge prin loialitate, prietenie și dispoziție afectuoasă..

Fotografie Collie

Într-un loc nou, Ciobanescul Scoțian, de cele mai multe ori, se adaptează greu, astfel încât călătoria frecventă sau călătoria în majoritatea cazurilor nu este de dorit pentru ei. Un câine trebuie învățat să se comporte bine din copilărie, ca adult, se împrumută să se antreneze mai rău și are deja propriul său caracter. Collie le place foarte mult să latre, cu sau fără motiv, acest lucru trebuie luat în calcul și atunci când crește.

Scopul rasei și formarea

Datorită datelor naturale, colie nu este doar un cioban excelent, pentru care a fost de fapt scos, ci poate fi și salvamar și ghid. În multe țări este folosit ca câine de serviciu și de pază. În mediile urbane, colinele s-au stabilit ca câini de companie excelente și tovarăși loiali..

Colii sunt foarte energici și preferă distracția activă, dar nu le deranjează o plimbare măsurată lângă proprietarul lor. Collie docil și prietenos este foarte loial familiei. Dar trebuie avut în vedere faptul că acești câini sunt foarte sensibili și, ca urmare a grosolăniei sau indiferenței, pot deveni lași sau amărați..

Merită să ne amintim că un cățeluș collie nu este o jucărie. Câinele nu recunoaște tratamentul dur și abuzul. Cele mai bune metode parentale se bazează pe afecțiune și corectitudine. Proprietarul ar trebui să fie un exemplu pentru animalul de companie, o persoană calmă și încrezătoare în sine. Nu trebuie să fii prea drăguț cu acest câine, este mai bine să arăți perseverență în procesul de educație.

Nu vă fie teamă să vă pedepsiți cățelul. Dacă animalul de companie este vinovat, anunțați-l imediat că acest lucru nu se poate face..

Nu uitați - fără violență. Este necesar să influențăm animalul cu încredere și voce (nu strigând). După pedeapsă, încearcă să creezi o situație în care colie să poată fi lăudat.

Joacă-te cu catelul tău cât mai des posibil. Cea mai importantă perioadă în dezvoltarea Ciobanescului scoțian durează de la o lună la trei. În acest moment, trebuie să stabiliți o legătură cu animalul cât mai bine posibil, deoarece acest lucru vă va determina în mare măsură viitoarea relație pe viață. În orice caz, jocul cu un collie este o adevărată plăcere..

În această perioadă - 1-3 luni, catelul învață lumea. Prin urmare, încercați să faceți mai multe plimbări cu câinele. Mai bine să alegeți un loc mai liniștit, unde colie-ul să poată fi eliberat din lesă fără teamă..

În perioada de 3-6 luni, un cățeluș ciobanesc scoțian începe să dobândească trăsături de personalitate individuale. În acest moment, pot apărea probleme asociate dezvoltării sale. Prin urmare, tratați-vă câinele cu înțelegere. Dacă vedeți că animalul de companie se teme de ceva, lăsați acest punct de antrenament pentru mai târziu. În general, un câine cu o bună ereditate va reveni în curând.

După cum sa menționat deja, colie-ul ar trebui pedepsit imediat după infracțiune, indiferent de vârsta animalului. De exemplu, dacă cățelușul începe să-și așeze labele pe tine, poți apăsa ușor în jos pe labă pentru a reveni la poziția inițială. Orice situație neplăcută pe care o are Păstorul Scoțian ar trebui să fie asociată cu un fel de senzație neplăcută. Această metodă de antrenament duce la faptul că în viitor câinele va face ceea ce îi aduce satisfacție..

Fotografie Collie (Scottish Shepherd)

În principiu, câinele însuși trebuie să definească limitele care nu ar trebui încercate. Și dacă îi arăți lui Collie aceste limite, atunci nu doar învață câinele, ci și te arată ca un educator experimentat și, prin urmare, un lider. De obicei, pedeapsa animalului de companie este limitată la voce, dar în unele cazuri este permis să plesnească ușor câinele pe crapă. Această lecție pe care animalul o va aminti pentru totdeauna.

Dacă cățelul tău Ciobănesc Scoțian arată dinți, mârâie, trage-te împreună. Principalul lucru aici nu este să arăți că ți-e frică. Nu lăsați cățelul, răsturnați-l pe spate și apăsați-l pe podea până când câinele se calmează. Datorită acestei metode, câinele va simți mâna încrezătoare a proprietarului chiar și fără pedeapsă..

Acum să ne dăm seama ce să facem dacă un cățeluș collie te-a mușcat. În acest caz, este permisă lovirea ușoară a câinelui pe maxilarul inferior. Câinele nu va fi rănit, lovitura va duce la faptul că gura se va închide, iar dinții vor zdrobi împreună. Și, zgomotul neplăcut va servi câinelui o lecție bună pentru viitor..

Întreținere și îngrijire

Collie se va simți minunat atât într-un apartament, cât și într-o casă privată, principalul lucru pentru ea este atenția, compania și plimbările constante. Îi iubesc foarte mult pe copii, îi tratează cu grijă deosebită și sunt întotdeauna bucuroși să se joace. Alte animale din casă sunt prietenoase. În ciuda faptului că colii au o haină lungă și groasă, îngrijirea lor nu este laborioasă. Este recomandabil să pieptănați câinele cu un pieptene special o dată pe săptămână. În timpul perioadei de năpârlire, substratul este îndepărtat cu o perie mai slicker. O atenție deosebită trebuie acordată blănii din spatele urechilor, gâtului, pălării și coapselor.

Colii se simt minunat într-un apartament, dar vor fi, de asemenea, mulțumiți de o casă privată cu o curte mare. Principalul lucru este că familia este întotdeauna acolo și acordă o mare atenție câinelui. Îngrijirea părului este minimă. Îndepărtați-l o dată pe săptămână. Se scaldă la nevoie, mai des, în perioada de năpârlire, apoi câinele trebuie să fie pieptănat viguros, de 3-4 ori pe săptămână. Urechile, pe măsură ce se murdăresc, sunt șterse cu un tampon de bumbac umed. Ghearele trebuie uneori tăiate.

Sănătate

Collie este o rasă puternică și sănătoasă. Cu toate acestea, se remarcă o serie de boli tipice pentru acestea: atrofia retinei, volvulul pleoapelor și surditatea congenitală.

Speranța de viață este de 13-15 ani.

Ce să hrănească un colie

Vă puteți hrăni ciobanescul scoțian în oricare dintre două moduri: mâncare naturală sau mâncare umedă și uscată. Alegând a doua opțiune, trebuie să știți că va fi dificil să transferați câinele pe o altă mâncare în viitor. Dacă mâncarea este naturală, dieta ar trebui să fie bine echilibrată și completă..

Desigur, toată lumea se străduiește să găsească soluția dietetică ideală din punct de vedere economic și nutrițional. Cunoașterea alimentelor care nu ar trebui să fie date păstorului scoțian vă va ajuta în acest sens. Animalului nu i se recomandă să administreze următoarele produse:

  • pește de râu crud;
  • porc crud și untură;
  • cartofi prăjiți;
  • produse din făină;
  • arpacaș;
  • oase tubulare;
  • mazăre.

Eliminați aceste alimente din dieta dvs. planificată și vă va fi mai ușor să creați un meniu collie. Și nu uitați de suplimentele de vitamine și minerale.

De unde să cumpărați un cățeluș collie, prețul animalului de companie

Collie nu este un însoțitor frecvent al unei persoane care poate fi văzută pe stradă. Dar asta nu înseamnă că puțini oameni sunt interesați de rasă, iar găsirea unui cățeluș collie va provoca dificultăți serioase. De fapt, cumpărarea unui collie este destul de ușoară. În plus față de receptorii specializați, mulți crescători sunt implicați în reproducerea câinelui ciobănesc scoțian. Și, dacă aveți nevoie de un animal de companie și nu de un reprezentant eminent al rasei, este puțin probabil căutarea să dureze mult timp.

Prețul unui collie depinde de statutul părinților cățelușului. Dacă visați să participați la expoziții cu un ciobanesc scoțian, atunci trebuie să cumpărați un câine cu un pedigree, prețul acestor pui începe de la 15.000 de ruble. Un animal de companie fără nume va costa 7-10 tone. Dacă aveți noroc, puteți obține gratuit un cățeluș de rasă. De exemplu, dacă un crescător nu poate vinde întregul puiet, atunci este posibil să obțineți un cățeluș adult pentru o taxă nominală..

Vă puteți hrăni ciobanescul scoțian în oricare dintre două moduri: mâncare naturală sau mâncare umedă și uscată. Atunci când alegeți a doua opțiune, trebuie să știți că va fi dificil să vă transferați pe un alt feed în viitor. Dacă mâncarea este naturală, dieta ar trebui să fie bine echilibrată și completă..

Fotografii

imagini de câine ciobănesc scoțian

Collie

Ciobanesc scoțian

Collie (Scottish Shepherd)

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Collie (păstorul scoțian)