Collie: istoria, caracterul, sănătatea și caracterul rasei (+ fotografie și video)

Palton luxos și aspect de neuitat, acestea nu sunt toate avantajele Collie. Aspectul frumos nu implică calitățile depline de lucru ale câinelui ciobanesc și intelectul ascuțit al acestei rase. Frumusețile cu părul lung au fost întotdeauna populare, dar cel mai faimos Collie pe nume Lassie, eroina poveștilor, a filmelor și a seriilor de televiziune care a atras atenția întregii lumi, a jucat un rol decisiv în răspândirea rasei..

Referință istorică

În ciuda numeroaselor fapte istorice confirmate surprinse nu numai în artă, ci și în literatura științifică, este imposibil să vorbim despre istoria rasei cu certitudine. Un câine collie este unic în felul său, chiar și prin faptul că există chiar mai multe fapte despre originea sa decât este necesar, iar acest lucru aduce întotdeauna confuzie. Collie modern contrastează în aparență cu câinii de păstor tipici și acest lucru nu este surprinzător. Istoria rasei a început în Anglia, în patria multor animale de companie bine cunoscute cu patru picioare. La vremea respectivă, strămoșii câinilor ciobănești scoțieni erau un grup de câini asemănători, ghemuiți, cu haine groase și sălbatice..

Se crede că prima creștere, sau mai bine zis, animalele aborigene ale păstorilor au venit în Scoția prin conflicte teritoriale. Scoțienii au atacat britanicii de mai multe ori și, când au plecat, au luat trofee, inclusiv câini ciobănești. Trebuie să înțelegeți că câinii universali au trăit și pe teritoriul Scoției, și anume, amestecul combustibil de rase aborigene britanice și scoțiene a dat naștere bazei genetice pentru colii moderni.

Selecția primară a tatălui în funcție de calitățile de lucru a făcut posibilă consolidarea bazei genetice a câinilor puternici cu abilități excelente de lucru. Situația cu aspectul exterior a fost mai complicată, ca să spunem simplu - câinii erau foarte diferiți în ceea ce privește culoarea, proporțiile și structura scheletului. Un exterior mai mult sau mai puțin stabil s-a format în secolele XVI - XVII. Colii de tip vechi erau asemănători cu strămoșii lor - îndesat, puternic, scund și șubred.

Până în secolul al XVIII-lea, crescătorii din acele vremuri „au ajuns” la colii de tip vechi. Crescătorii au decis să facă câinele mai rapid și mai eficient prin adăugarea de sânge a coloniștilor scoțieni. Întărirea craniului și a maxilarului a avut loc prin împerecherea cu seterii irlandezi. Înălțimea, setul și lungimea botului, rasa a luat de la ogari. În ciuda succesului general și a rezultatului final, orice experiment cu rezerva genetică are un „dezavantaj”.

Consecințele negative nu apar imediat, de regulă, rasele care se dezvoltau activ în secolele XVIII - XIX au un „buchet” destul de mare de boli ereditare și căsătorii. De exemplu, Collie, în genele căruia ogarul va sări, are o formă neregulată a craniului, o culoare roșie pură este, de asemenea, o căsătorie, dar o consecință directă a legăturii cu setterul irlandez. Din fericire, din 1895 există un standard de rasă cu același nume - Rough Collie. Merită spus că reprezentanții rasei au fost introduși în lume mult mai devreme decât recunoașterea oficială..

Este interesant! Lassie este un Collie cunoscut de întreaga lume, mai exact de „oameni de rând”. În lumea cinologică, câinele Trefoila este considerat steaua rasei. Se crede că toți campionii înregistrați și în vigoare sunt descendenții acestui faimos producător..
Zorile rasei au venit în anii dinainte de război. Collie nu numai că a intrat în casele regilor, dar și-a schimbat destul de brusc funcția - un câine de lucru cu drepturi depline a devenit unul „reprezentativ”. Câinii atrăgători, pufoși, au devenit un „semn al bunului gust”, iar puii de la părinți celebri au crescut în preț, încât nici astăzi nu toată lumea și-a permis să cumpere un Collie..

În timpul războiului, populația multor rase de câini a suferit, inclusiv păstorul scoțian. Collie, sau mai bine zis, aspectul său privilegiat, a fost păstrat prin exportul urgent al celor mai buni producători către teritoriile care nu au fost afectate de conflict. Mai mulți campioni au ajuns și în America, de unde a început marea procesiune a rasei din întreaga lume. În anii postbelici, exteriorul rasei a fost rafinat prin amestecarea sângelui campionilor din diferite regiuni și țări..

În 1943, a fost lansat primul film legendar despre Collie pe nume Lassie (apropo, personajul principal a fost interpretat de un câine), iar oamenii din diferite țări explodează cu dorința de a avea acasă un intelectual pufos. Succesul filmului a stârnit următoarele produse cinematografice și, la rândul lor, l-au lăudat pe Collie din ce în ce mai mult. Caracteristicile rasei, mai precis, calitățile sale de lucru au contribuit doar la creșterea popularității, potențialul rasei pentru antrenament este literalmente inepuizabil. Din păcate, în ultimii ani, minunatul Collie a fost scos de pe podium de rase care necesită o îngrijire mai puțin minuțioasă..

Istoricul și tipurile de nume

Istoria complicată a rasei nu poate oferi, de asemenea, date clare despre originea numelui său. Conform versiunii general acceptate, Collies au fost numiți prin analogie cu cuvântul englezesc cărbune-negru sau cărbune - „koala”. Conform celei de-a doua versiuni, nu mai puțin logice, câinii erau numiți după profesia lor „păstor de cărbune” - un păstor de oi cu fața neagră. Este de remarcat faptul că, de-a lungul anilor de dezvoltare, numele au rămas întotdeauna apropiate ca sunet și semnificație - scoțian sau scoțian Collie, Scotch Collie. Denumirea finală, Păstorul Scoțian, corespunde regulilor internaționale generale, combină numele comun și afilierea de lucru.

Oricum ar fi, câinii de păstor stau cu siguranță la originea liniei de rasă, cu toate acestea, astăzi următoarele tipuri de Collie sunt luate în considerare în cinologie:

 • Rough Collie - un reprezentant tradițional al rasei cu un strat bogat.
 • Colie cu păr scurt - în exterior, rasa diferă doar de părul lung, cu toate acestea, are un temperament mai activ, abilități de lucru înnăscute serioase. De asemenea, proprietarii câinilor cu părul scurt observă multi-tonalitatea sunetelor scoase de animalele lor de companie..
 • Bearded Collie sau Birdie - o rasă de câini foarte rară. Se crede că Birdie este un descendent al acelor câini ciobănești englezi vechi și strămoșul Rough Collie. Rasa a fost la un pas de dispariție de mai multe ori, dar a fost posibil să o reînvie, ceea ce explică numărul ei mic.
 • Border Collie Este una dintre cele mai inteligente rase de câini din lume. Se crede că rasa provine din „amestecul turbulent” al câinilor de păstor care trăiesc la granița Scoției și Angliei, de unde și numele, „graniță” în traducere din engleză înseamnă „graniță”. Rasa este remarcabilă prin faptul că practic nu folosește niciodată forța la pășunat și chiar poate însoți păsările tinere.
 • Sheltie - un alt reprezentant al rasei Collie, care nu trebuie trecut cu vederea. Descrierea rasei Sheltie și clasicul Collie sunt foarte asemănătoare, dar diferența evidentă este înălțimea. Reprezentanții mici ai rasei abia ating o înălțime de 41 cm.

Pe forumurile crescătorilor de câini începători, Collie de marmură este adesea menționată, de fapt, este un păstor australian sau australian. Această rasă are o culoare neobișnuită albastru-merle - cu pigmentare parțială. Din motive de corectitudine, observăm că merle albastru este, de asemenea, specificat în standardul pentru Rough Collies, dar de fapt culoarea este foarte rară. Aussie face o impresie de neșters din cauza aspectului special, iar rasa se află în TOPul celor mai inteligenți câini de pe planetă. Există, de asemenea, Australian Collie - cea mai rară rasă de câini cu o culoare marmorată neagră. Reprezentanții „tribului australian” au trăsături comune atât cu Ausia, cât și cu colii clasici, cu toate acestea, în activitatea de reproducere, abilitățile de lucru au fost întotdeauna pe primul loc, nu în aparență..

Aspect

Primii reprezentanți ai rasei au fost mai mari și mai largi decât contemporanii lor. Standardul final, adoptat în 2011, a devenit un obstacol pentru un număr mare de proprietari de câini genealogici. Punctul controversat a fost dimensiunea Collie, sau mai bine zis, înălțimea lor:

 • În Rusia, mult timp, s-au străduit să respecte standardul adoptat în URSS, conform căruia înălțimea câinilor variază de la 60 la 69 cm.
 • Standardul american a permis reproducerea câinilor cu înălțimea de 56-61 cm.
 • Descrierea internațională a recunoscut Collie cu o înălțime de 51 până la 61 cm.

Colii ar trebui să fie câini ghemuiți și puternici, cu toate acestea împerecherea persoanelor cu părul lung și cu părul scurt (au fost permise până în anii 70), au „întins” rasa pe picioare, făcându-i mai înalți și mai puțin largi. Astăzi, în sistemul de evaluare, se obișnuiește să ne concentrăm asupra standardului aprobat de FCI (Asociația Internațională a Federațiilor Cinologice), conform căruia înălțimea și greutatea câinilor sunt legate de sex:

 • Masculin: 56-61 cm, 20-30 kg.
 • Căţea: 51-56 cm - 18-25 kg.

Este interesant! Celebrul rol al lui Lassie a fost întotdeauna jucat de bărbați, deoarece haina luxuriantă și „coama” masculilor se păstrează chiar și după năpârlire.

Rasa standard

 • Cap - construcție uscată fără îndoiri pronunțate. Linia frunții și a dorsului nasului fără o tranziție clară, arcurile superciliare se disting ușor. Obrajii și pomeții sunt aproape plati. Forma capului este în formă de pană, îngustă și alungită atunci când este privită de sus. De la podul nasului până la lobul nasului, botul se îngustează treptat, dar picăturile ascuțite sau un capăt clar ascuțit este un defect. Buzele sunt ferme, de grosime medie, lipsite de pliuri sau exces de piele, complet pigmentate.
 • Dinții - setat uniform și simetric, corespunde schemei dentare, închis în mușcătura corectă (foarfece).
 • Nas - mic, doar de culoare neagră.
 • Ochi - foarte expresiv și inteligent, de dimensiuni medii. Secțiunea este migdalată, longitudinală. Irisul este predominant maro, dar cu culoarea albastră (albastru merle) ochii pot fi albaștri (pur sau pata).
 • Urechi - destul de mare, sub forma unui triunghi regulat, semi-erect. Într-o stare calmă, auriculele sunt puse deoparte, atunci când câinele este concentrat, întoarsă înainte. Rețineți că urechile erecte sunt considerate un defect..
 • Corp - oase bine dezvoltate, puternice, dar nu grele, mușchi netezi și puternici, format dreptunghiular, dar nu prea alungit. Fizicul ar trebui să fie uscat, cu toate acestea, subțierea excesivă, cum ar fi obezitatea, este recunoscută ca un defect descalificator. Gâtul este suficient de înalt, există o curbă frumoasă în poziție, ceafă pronunțată și greabăn. Pieptul are o formă ovală, familiar câinilor ciobănești, nu prea larg, adânc până la coate. Un spate ferm și drept crește ușor în regiunea lombară și se transformă într-o crupă înclinată. Linia inghinală este moderat ascunsă, „subminarea” nu este pronunțată, ascunsă de păr abundent.
 • Membre - picioarele din față sunt așezate drept, picioarele din spate sunt trase peste linia crupei. Articulațiile sunt puternice, îndreptate înapoi, paralele cu axa corpului. Umerii sunt bine înclinați (45 °), șoldurile nu sunt prea alungite, cârligele sunt coborâte. Musculatura membrelor este uscată, dar bine dezvoltată.
 • Coadă - aproape drept, cu o ușoară îndoire chiar la vârf. Decorat cu o pană luxuriantă, în stare de repaus este purtat jos, în lucru la nivelul spatelui.

Tipul și culoarea stratului

În termeni generali, câinele este cu părul lung, are chiloți bine protejați, care protejează pielea. Părul de gardă este destul de grosier și perfect drept. Cel mai scurt strat acoperă botul, picioarele inferioare și liniile. urechi. Pene bogate pe gât, piept, vârfurile dorsului picioarelor și cozii. Părul lung este permis pe mâini, între degete - „papuci” sau „franjuri”.

Culorile rasei sunt împărțite în grupuri în care este permisă o gamă largă de nuanțe:

 • Sable - paleta de culoare galben korchiny de culoare bronz cu o culoare albă de bază.
 • Mahon - de la grâu-auriu până la roșu-maroniu, cu o culoare albă de bază.
 • Tricolor - alb, negru și zibel / mahon.
 • Bluew merle - culoarea principală este alba, marcajele bronzate nu sunt complet vopsite peste negru / negru (albastru) fără un model clar (ondulații, marmură). În această culoare, un bronz gălbui este încurajat, dar nu este necesar.

Important! Culoarea albă trebuie să afecteze în mod necesar zona de sub bărbie, un cerc plin sau rupt pe piept prin gât, pe picioare și vârful cozii. Este permis un semn longitudinal pe bot de la partea din spate a nasului la frunte.

Caracter și antrenament

La o vârstă fragedă, colii sunt foarte energici, le plac plimbările în companii mari și jocurile furtunoase cu rudele. Un câine mai în vârstă și adult prezintă reținere și, uneori, prietenie cu ceilalți câini (chiar de același sex). Caracterul unui Collie care a trecut pubertatea este de obicei atribuit tipului protector-moderat, adică câinele știe să muște, dar nu o va face decât dacă este absolut necesar. Atunci când îl apără pe proprietar, cel cu patru picioare preferă să păstreze apărarea perimetrală, dar nu să se angajeze în lupte directe. Apropo, nu vă lăsați înșelați de aspectul aristocratic surprins în fotografie, puterea și adâncimea maxilarului Collie sunt instrumente de protecție destul de serioase..

Reprezentanții sunt foarte atașați de proprietar și de toți membrii familiei. Socialitatea se exprimă nu numai printr-o loialitate fără margini, ci și prin dorința de a imita oamenii în orice mod posibil. Collie-urile sunt foarte entuziasmați pentru a scoate praful din covoarele mici, a mânui un covor și a transporta saci la tomberon. Atitudinea față de copii și alte animale din casă este tolerantă sau prietenoasă, dar nu agresivă. Câinii arată prietenie oaspeților în a căror companie proprietarul se simte confortabil.

Capacitatea de a te antrena și de a învăța este foarte mare. Collie, unul dintre câinii de referință în ascultare și viteză de învățare. Prietenul pufos nu numai că va stăpâni cu ușurință cursul general de pregătire, dar va fi, de asemenea, fericit să învețe sporturi pentru câini, trucuri, fleacuri de uz casnic (oferind papuci sau ziare). Reprezentanții moderni ai rasei au toate aceleași abilități de păstor înnăscut, dar haina lor luxoasă este un dezavantaj destul de mare pentru a trăi în „condiții de muncă”.

Întreținere și îngrijire

Pentru mulți potențiali proprietari, nu este clar cum să păstreze cel mai bine un Collie. Locuirea într-o cușcă în aer liber este asociată cu poluarea și lipsa de îngrijire a „hainei de blană”, păstrarea Collie-ului în apartament îngrozește gospodinele, care încă văd podelele acoperite cu pufuri de lână. Oricum ar fi, rasa poate fi păstrată atât într-o curte personală (sub rezerva intrării gratuite în locuință), cât și în condiții de apartament, iar îngrijirea în ambele cazuri este la fel de minuțioasă. Dacă intenționați să țineți un câine într-un apartament, merită să luați în considerare faptul că rasa necesită activitate fizică medie, dar regulată..

Îngrijirea hainei implică perierea regulată (cel puțin o dată la 2 zile). În timpul năpârlirii, animalul de companie este bine zgâriat în fiecare zi. Obțineți un tăietor Collie în avans, deoarece în timpul sezonului de înflorire, chiar și haina grosieră Collie se încurcă. Scăldatul este recomandat în timpul sezonului cald, deoarece substratul dens este greu de uscat. Pentru a proteja împotriva poluării în perioada de toamnă-iarnă, se folosesc salopete speciale (numai pentru plimbări).

Ochii câinelui necesită o atenție specială (nu îngrijire) - examinare regulată, control al acuității vizuale. Urechile sunt curățate după cum este necesar. Dinții sunt examinați pentru formarea de cioburi și calcul. Dacă observați o acoperire maro limpede sau dificultăți în mestecarea alimentelor, contactați imediat medicul veterinar. Mulți potențiali proprietari sunt îngrijorați de setarea corectă a urechilor Collie - 2/3 urechi ar trebui să fie în picioare, iar vârfurile ar trebui să atârne. Collie nu aparține rasei pentru care urechile cad în timpul schimbării dinților. Dacă problema se întâmplă, este posibil ca urechile să fie suturate chirurgical pentru a-și corecta forma. Bineînțeles, câinii care au suferit corecții nu au voie să se reproducă..

Cel mai important lucru este alimentația. Ar trebui să se înțeleagă că, în ciuda „ovacității” sale, rasa necesită o atenție specială asupra dietei. Nu este recomandat să hrăniți Collie „de la masă” și cu atât mai mult să supraalimentați. În absența unor alergii evidente, câinele poate fi ținut atât în ​​dietele naturale, cât și în cele industriale. Atunci când alegeți mâncare uscată pentru Collie, merită să luați în considerare lungimea hainei și temperamentul moderat activ al rasei. Asigurați-vă că alegeți un produs adecvat vârstei animalului de companie, un exces de vitamine, proteine, carbohidrați și oligoelemente este la fel de distructiv ca și lipsa lor.

Sănătate

Durata medie de viață a rasei variază de la 13 la 16 ani. Trebuie remarcat faptul că puii Collie sunt sensibili la ciuma carnivorelor și enteritei. Prin urmare, se recomandă un regim strict de carantină până la vaccinarea inițială. Principala parte a bolilor naturale este asociată cu viziunea câinilor, cu toate acestea, există și alte afecțiuni:

 • Răsucire a secolului - patologie congenitală sau dobândită, însoțită de iritarea constantă a membranelor mucoase ale ochiului. Dacă ignorați problema, câinele poate duce o viață deplină sau poate pierde din vedere. Din fericire, ambele dezavantaje pot fi eliminate printr-o operație simplă..
 • Gene suplimentare - de obicei, patologia nu provoacă disconfort, cu excepția cazului în care firele de păr cresc în pielea pleoapelor. Dezvoltarea proceselor inflamatorii este prevenită prin îndepărtarea genelor în exces.
 • Atrofia retinei - o boală ereditară care, odată cu vârsta, duce la pierderea vederii în întuneric. Dezvoltarea orbirii complete este, de asemenea, posibilă..
 • Anomalia ochiului Collie (CEA) - o patologie destul de frecventă, care se manifestă ca urmare a dezvoltării anormale a țesuturilor oculare în „vârsta” embrionară. Este de remarcat faptul că este imposibil să se prevadă gradul de deteriorare; trebuie, de asemenea, remarcat faptul că boala este rareori simetrică (provoacă aceeași afectare ambilor ochi). Câinii cu patologie identificată sunt eliminați din activitatea de reproducere.
 • Congenital surditate - observat la reprezentanții oricărei culori, dar „în mod tradițional”, mai des indivizii cu ochi albaștri cu o culoare marmură suferă de patologie.
 • Mielopatie degenerativă - patologie lentă legată de vârstă, însoțită de leziuni ale măduvei spinării. Într-un tablou clinic avansat, câinele își pierde controlul parțial sau complet al membrelor posterioare.
 • Ureter ectopic - boala este considerată ereditară, însoțită de o formare anormală a sistemului genito-urinar al câinelui și, ca urmare, o localizare anormală a ureterelor Patologia duce la o incapacitate parțială sau completă de a reține urina în vezică. Problema este rezolvată prompt.
 • Dermatita de drojdie - patologia pielii cauzată de hiperactivitatea microorganismelor care locuiesc permanent pe pielea unui câine sănătos (malassezia pachydermatis). Cel mai adesea, patologia este o consecință complexă a unei boli cronice care atacă în mod constant imunitatea animalului, inclusiv alergiile.
 • Pemphigus - o boală de origine inexplicabilă (idiopatică) și de natură autoimună. Simplu spus, din anumite motive necunoscute, propria imunitate a animalului începe să atace pielea animalului. Mai des, patologia se manifestă la bătrânețe..
 • Vitiligo - o boală dobândită de natură idiopatică. Este însoțit de distrugerea unor grupuri de pigmenți. Adică câinele își pierde culoarea pielii, a hainei, a membranelor mucoase sau a corneei. Este imposibil să se prevadă sau să se prevină apariția unei boli. Nu există un tratament eficient, deoarece cauzele care stau la baza bolii nu au fost identificate.
 • Epilepsie - tulburarea sistemului nervos, însoțită de atacuri bruște de tremurături sau convulsii. Pentru un câine care suferă de patologie, se efectuează proceduri preventive, dar nu există metode eficiente de tratament.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Collie: istoria, caracterul, sănătatea și caracterul rasei (+ fotografie și video)