Când se schimbă dinții cățelușului: vârsta raselor mici și mari

Puii se nasc fără dinți. Primele „ace” la animalul de companie încep să se taie la vârsta de 4 săptămâni, iar restul sunt afișate până la sfârșitul săptămânii 6-8. Setul de lapte este format din 28 (14 pe fiecare maxilar) sau 32 (16) bucăți.

Este imposibil să spunem exact până la ce vârstă se schimbă - de obicei vorbim despre primul an din viața cățelușului. Fluctuația normală a timpului de creștere este considerată a fi o limită de 2 săptămâni. De obicei, proprietarii de animale nu trebuie să interfereze cu acest proces. Un adult are 42 de dinți permanenți..

1 Momentul schimbării dinților

Musca corectă la câini

Schimbarea dinților la pui începe aproape imediat după ce cei cu lapte își iau locul strâns, de la aproximativ 3 luni. Rădăcina începe să se dizolve și este împinsă afară de dintele permanent în creștere. Dacă organul osos al laptelui este slăbit, acesta poate fi slăbit ușor și extras cu un șervețel. În această perioadă, este necesară examinarea zilnică a gurii cățelușului..

Gama de lapte se schimbă complet la una constantă până la sfârșitul primului an de viață la câinii de talie mare și la 10-11 luni - la rasele miniaturale.

La vârsta de un an, câinele trebuie să aibă dinți puternici și ascuțiți permanent..

Formula pentru mușcătura permanentă de câine:

  • 12 incisivi (câte 6 sus și jos);
  • 4 canini ascuțiți, ușor îndoiți (2 pe fiecare maxilar, imediat în spatele incisivilor);
  • 16 premolari (8 pe maxilar sau 4 pe fiecare parte deasupra și dedesubt);
  • 10 molari (partea superioară 4 - 2 pe fiecare parte, partea inferioară 6 - 3).

Nu există molari și premolari extremi în mușcătura laptelui. Diferența dintre setul de lapte și setul permanent pentru diferite rase este de 10 sau 14 bucăți..

Schema pentru schimbarea liniei de lapte la una permanentă:

  1. 1. În primul rând, incisivii laptelui cad, apoi restul dinților (de la 4 până la sfârșitul celor 5 luni).
  2. 2. Primii molari cresc imediat după premolari, care nu aveau o bază de „lapte” - nu permit mișcarea dentiției în momentul apariției unităților cu rădăcini false..
  3. 3. Premolarii permanenți cresc (6-8 luni).
  4. 4. Schimbarea caninilor se încheie la 6-7 luni - simultan cu apariția premolarilor sau după aceasta.
  5. 5. Toți ceilalți molari cresc (7-9 luni).

Ordinea schimbării rândului de lapte la rândul rădăcină diferă de modelul de creștere al primului.

La câini, dinții se schimbă între 4 și 10 luni.

La rasele mari (huskies, ciobani germani), modificările apar ceva mai repede decât la animalele mici, decorative. Acest lucru se datorează faptului că la rasele mici, dinții nu au adesea timp să cadă atunci când dinții permanenți încep să crească sub ei. De aceea, la câinii mici este necesar să se examineze în mod regulat gura pentru abateri..

2 Caracteristicile generale ale unui set sănătos

Până la sfârșitul primului an, câinele a format un set sănătos și permanent de 42 de dinți. Orice abatere cantitativă, atât în ​​sus, cât și în jos, indică o dezvoltare intrauterină afectată a puilor..

Culoarea după schimbarea dinților se schimbă treptat de la alb la ușor gălbuie (lăptos - alb perlat).

3 Proces și simptome

Dentiția este supusă unei singure schimbări în întreaga viață a animalului. Molarii cresc o singură dată. Pierderea unui dinte permanent la un câine de peste 1 an indică o abatere a sănătății..

Schimbarea și interferența incorectă în procesul persoanei în cauză provoacă o mușcătură care se dezvoltă anormal. Pentru a evita acest lucru, câinii nu hrănesc alimente moi, nu scot jucării din gură în perioada de pierdere și creștere a dinților și veghează la unitățile „blocate”..

Semnele procesului în cauză sunt prezentate în tabel.

SimptomeAjutor
Gingii grav înroșite și umflate, salivare abundentă, scăderea poftei de mâncare din cauza gingiilor dureroaseEste necesar să se excludă alimentele grosiere pentru a nu provoca traume suplimentare și dureri în gură
Un proces inflamator minor frecvent care este prezent pe tot parcursul perioadeiÎn caz de complicație, trebuie să contactați un medic veterinar
Figura 2

Inflamația gingiilor

Uneori, unitățile de lapte se găsesc la o vârstă la care nu ar mai trebui să fie. De asemenea, pot apărea două procese dintr-o singură gaură (una dintre ele este laptele). Dacă, cu un dinte de lapte slăbit, proprietarul nu îl poate ajuta cu ușurință să cadă, atunci acesta este un motiv pentru a contacta medicul veterinar - acesta va fi îndepărtat folosind anestezie.

Dinții persistenți pot provoca traume pe obraji și inflamația gingiilor.

Momentul schimbării liniei de lapte la cea rădăcină variază pentru diferite rase de câini:

RasăÎncepeți dinții, săptămâniSchimbă timpul, lunile
Husky33-9
Chihua-hua23-11
York24-11
Spitz24-11
Ciobănesc german33-9
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Când se schimbă dinții cățelușului: vârsta raselor mici și mari