Nenets laika (reni care păstrează laika, nenets spitz)

Nenets Laika, este o păstorire de reni Laika sau Nenets Spitz, este o rasă nativă interesantă și originală în forma sa cea mai pură. Singurul câine ciobanesc rus. Adesea nu este suficient de familiar chiar și pentru laicii experți. Nenets Laika este un câine de serviciu versatil, potrivit pentru pășunatul căprioarelor, vânătoarea sau sarcinile de căutare. Absolut nepretențios, rezistent și, în general, sănătos.

rasa Nenets ren Laika

Nenets Laika se distinge prin armonie naturală și funcționalitate excelentă a exteriorului. „Aspectul său nordic” este imediat evident.

Rasa aparține grupului Arctic Herding Spitz, care include și Lapinkoira finlandeză și suedeză și câinele ciobanesc islandez. Caii de reni Nenets au fost dintotdeauna iubiți și populari printre Nenets, au fost folosiți de alte popoare din Kamchatka și Chukotka, dar în afara regiunilor de păstorire a renilor erau practic necunoscuți.

La sfârșitul secolului al XIX-lea - începutul secolului al XX-lea, huskii albi Nenets au fost exportați din Siberia de Vest în Europa de Vest, ceea ce a dat naștere rasei acum populare Câine samoyed (samoyed).

Pentru prima dată, Nenets Laika a fost arătat publicului larg la expoziția aniversară a Societății Imperiale pentru vânătoare corectă din 1898. În anii 40 ai secolului al XX-lea, ea a apărut în mod regulat la Expoziția Agricolă All-Union. Primul standard a fost scris în anii `50. După publicarea sa, Nenets Laika a început să divorțeze folosind metode din fabrică. O grădiniță mare a apărut în Petropavlovsk-Kamchatsky, unde au fost importați huskii Nenets din Coriacia și Chukotka. Mai târziu, câinii au fost duși la Sankt Petersburg și Moscova..

Nenets Laika nu este un câine de sanie. În măsura în care Nenetii considerau că este un rău augur să o înhămați într-o sanie.

Modernitatea a avut un efect dublu asupra huskilor Nenets. Pe de o parte, numărul lor a scăzut foarte mult. La un moment dat, era aproape imposibil să obții un câine de rasă chiar și de la păstorii de reni. Pe de altă parte, a apărut un interes cinologic pentru rasă, inclusiv pentru creșterea câinilor străini, a fost determinat de fluxul de informații despre cursanții de reni, unicitatea lor, abilitățile și talentele uimitoare.

Utilizarea tradițională a Nenets Laikas

  • Serviciul păstor. Caii de ren Nenets se mișcă cu o viteză semnificativ mai mare decât câinii de păstor care lucrează cu oi sau bovine. Ei conduc cerbul fără stăpân la turmă, nu le permit să se disperseze în grupuri, îl ajută pe cioban să găsească animale pierdute și rătăcite. La comandă, ei înfășoară renii sau aduc grupul către care arată către proprietar. Renul Laika nu trece niciodată în centrul turmei, funcționează doar de-a lungul marginii. Foarte nesăbuit, latră ocazional.
  • Vânătoarea cu Nenets Spitz este foarte limitată. Adesea comportamentul de vânătoare a fost traversat în mod intenționat de ciobani. Alte popoare, spre deosebire de Nenets, foloseau adesea Nenets Laika pentru a vâna animale mici și mari. Câinii sunt capabili să urmeze urmele, să oprească jocul și să detecteze animale rănite.
  • Funcția sanitară este că câinii mănâncă aproape toate reziduurile de hrană și gunoiul după tăierea peștilor, căprioarelor și a altor animale prinse la vânătoare. Pe teritoriul taberei, au distrus rozătoarele.
  • Serviciu de supraveghere. Huskii Nenets sunt paznici vigilenți care vor avertiza întotdeauna despre apariția străinilor și câinilor în apropierea turmei sau a ciumei. Foarte rar, mai ales indivizi agresivi au fost găsiți printre Nenets Spitz, nu erau atrași de pășunat, ci erau folosiți pentru protecție.

Nenets Laika este de fapt foarte versatil. Numele său „păstor de reni” induce în eroare adesea persoanele care nu sunt familiare cu rasa și nu contribuie în niciun fel la popularizarea și distribuția.

  • Însoțirea unei persoane. A fi un însoțitor și asistent loial este o altă funcție importantă a husky-ului Nenets. Puteți găsi multe povești despre modul în care acești câini l-au salvat pe proprietar, ducând deoparte un animal sălbatic sau au ajutat să își găsească drumul într-un viscol.
  • Mai mulți câini sunt folosiți de Ministerul Situațiilor de Urgență în operațiuni de căutare și salvare;
  • Hibrizii șacal și Nenets Laika (câinii lui Sulimov) lucrează în serviciul de securitate din Sheremetyevo (Moscova).

Aspect

Nenets Laika este un câine mic energetic de tipul unui Spitz, cu un cap în formă de pană, păr gros, urechi erecte și o coadă aruncată peste spate. Are un os puternic, un fizic proporțional, mușchi bine dezvoltați. Dimorfismul sexual este bine exprimat. Înălțimea la greabăn 40-52 cm.

Capul este de dimensiuni medii, în formă de pană, proporțional cu corpul. Craniul este aproape plat între urechi. Fruntea este ușor convexă, protuberanța occipitală este pronunțată. Oprirea se observă. Botul se strânge ușor spre nas. Lobul este de dimensiuni medii, pigmentat pentru a se potrivi culorii. Buzele se potrivesc strâns și uscate. Fălcile sunt puternice. Dinții sunt mari, albi, mușcături de foarfecă, drept este permis. Pomeții nu sunt proeminenți, ci bine dezvoltați. Ochii sunt ovali, de dimensiuni medii, așezați ușor oblic. Culoare de la maro închis la nuci. Urechile sunt mobile, erecte, relativ mici, triunghiulare. Amplasați larg și destul de înalt, cu vârfurile ușor rotunjite îndreptate ușor înainte și în sus. Păr de protecție bine dezvoltat în interiorul auriculei.

Gâtul este de lungime medie. Setați la orizont la un unghi de 50 de grade, uscat, oval. Cazul este aproape pătrat. Cățelele pot fi mai extinse. Lungimea membrelor anterioare până la coate este egală sau puțin mai mare decât înălțimea la greabăn. Adâncimea pieptului este de aproximativ 1/2 din înălțimea la greabăn. Spatele este drept, puternic și larg. Lomul este scurt, lat, ușor arcuit. Crupul este lat, lung, ușor înclinat. Burtica este moderat ascunsa. Coada este ridicată. Într-o stare excitată, este aruncată pe spate într-un inel liber sau jumătate de inel. În calm, coborât cu o seceră sau bușteni. Picioarele drepte, paralele, musculare. Degetele de la picioare sunt bine tricotate, picioarele sunt ovale, cu perne groase și dure și cuie scurte și puternice. Părul dintre degete este gros și grosier.

Huskii Nenets albi și mari nu se disting practic de Samoyed. Câinii de alte culori pot fi confundați cu Middlegammon german și laphund.

Lana este dublă. Părul exterior este foarte bine dezvoltat, drept, gros, lung, aspru la atingere. Substratul este gros, impermeabil. De-a lungul corpului, părul are o lungime de 8-10 cm. Părul decorativ de pe pomeți formează oale, pe gât și umeri - un guler, pe spatele picioarelor. Lungimea hainei pe coapse poate ajunge la 20 cm, pe crupă - 25 cm. Pe bot și suprafața frontală a picioarelor, haina este mai scurtă și mai densă. Culori diverse, adesea zonate.

trei huskies de reni

Caracter și comportament

Temperamentul Nenets Laika este echilibrat și mobil. Sunt foarte emoționali, energici, cu o reacție exploratorie și orientativă dezvoltată, încrezători în sine, inteligenți și ușor de instruit într-o varietate de locuri de muncă. Nenets Laika este ușor, rapid în mișcare, iar pasul și trapul său seamănă cu vulpile.

Adevărații iubitori ai rasei admiră psihicul extrem de organizat și mintea plină de viață a acestor câini, independența lor în rezolvarea problemelor complexe și, uneori, a comportamentului nestandard. În același timp, se înțeleg remarcabil de bine într-o turmă, simt o mare afecțiune pentru proprietar și membrii familiei, sunt foarte contactați și receptivi.

Huskii Nenets sunt de obicei neagresivi și destul de neîncrezători, inclusiv față de străini. Ei iau contact cu ușurință cu un străin, dar nu își trădează atașamentele. Adesea este imposibil să trimiteți o turmă adultă în altă casă. Câinele va refuza să lucreze sau să fugă în căutarea proprietarului anterior.

educatie si antrenament

Caii de reni Nenets sunt foarte inteligenți și înțelepți, înțeleg repede ce vor de la ei și iau comenzi, așa cum se spune, din mers. Foarte orientat spre gazdă. Educația lor necesită o rigoare moderată. În antrenament, în cea mai mare parte, se folosește „morcov”, dar uneori va trebui să recurgeți la „băț”. Cheia succesului este interesul câinelui pentru învățare.

Psihicul, fiziologia și exteriorul Nenets Laika îl fac capabil de cel mai variat serviciu în diferite condiții de detenție și climat, cu excepția celor în care este nevoie de un câine mare și rău..

Creșterea tradițională a renilor

Huskii Nenets sunt atrași să lucreze doar la vârsta de aproximativ un an. Câinelui i se permite să crească și să se formeze. Mental și fiziologic „imatur” se va slăbi rapid și nu va funcționa bine. Tinerii huskies sunt învățați să păscă cu câini adulți, cu experiență. Nu permit distragerea atenției, laudă pentru munca bine făcută. Abaterea gravă este urmată de o pedeapsă severă, după care câinele este legat astfel încât să nu se jignească și să nu fugă. După un timp, asemenea vor fi gata să funcționeze fără erori..

rasa de câine Nenets Laika

Caracteristicile conținutului

Nenets Laika este cel mai potrivit pentru o stradă liberă în afara orașului. Este potrivit pentru viața gospodăriei în care este nevoie de ajutorul ei. Cursa de cerbi este foarte energică și are nevoie de o activitate fizică bună. În apartament, este puțin probabil să-și poată realiza întregul potențial. În nord, puii se nasc de obicei la sfârșitul iernii și la începutul primăverii. O cățea cu puiet trăiește într-o chum până când bebelușii au șase luni. Peste vară, adolescenții se obișnuiesc să trăiască pe stradă și până iarna nu mai intră în casa unei persoane.

Lana bogată a rasei de reni Nenets este o protecție atât la căldură, cât și la frig. Datorită unor astfel de „haine”, husky trăiește liniștit fără canisa în arctica de iarnă și mai bine decât multe alte rase tolerează soarele fierbinte.

Îngrijire

Îngrijirea unui Nenets Laika se reduce la periajul periodic și pieptănarea hainei. Spălați câinele numai dacă este absolut necesar. Mota sezonieră este abundentă. La fel ca alte rase aborigene, huskii Nenets sunt instruiți să se îngrijească singuri de propria igienă. În lumea modernă, proprietarii ajută adesea animalele de companie cu acest lucru: își curăță periodic urechile, își taie ghearele, își frecă ochii. Nenetii nu s-au pieptănat niciodată, nu și-au scăldat câinii și cu atât mai puțin s-au spălat pe dinți..

Cățeluș Nenets Laika

Sănătate și longevitate

Huskii Nenets rămân activi chiar și la bătrânețe. Speranța de viață 14-16 ani. Nu au fost identificate boli ereditare. Poate că acest lucru se datorează lipsei rasei și lipsei de cercetare, și posibil selecției naturale și severității persoanei. Puii bolnavi au fost întotdeauna uciși imediat pentru a nu-i infecta pe alții. Câinii adulți bolnavi nu au fost tratați niciodată, legați de o parte, vor supraviețui bine.

De unde să cumpărați un cățeluș din rasa Nenets Laika

Există foarte puțini Nenets Laika, dar geografia distribuției lor este destul de extinsă. Crescătorii Nenets, există în Siberia de Vest și de Est, Moscova și Sankt Petersburg, în Ucraina (în Transcarpatia). Câțiva câini au mers fiecare la iubitorii de rase nordice din Grecia, Polonia, Franța, Coreea, Israel și chiar Canada. Pentru 2018, populația Nenets Laikas este de aproximativ 2.000 de indivizi în toată Rusia. Pentru a păstra și a dezvolta rasa, este planificată crearea unui club pentru câini și a unui registru al huskyului de păstorire a renilor Nenets din Naryan-Mar.

Potrivit Federației Cinologice Ruse, principalele animale din Nenets Laikas sunt concentrate în zone de creștere tradițională a renilor, în nordul și nord-estul Rusiei. Cumpărarea unui cățeluș de cursă de reni este foarte dificilă. Practic nimeni nu crește câini pentru vânzare gratuită. Și prețurile în creșele fabricilor ajung uneori la 100.000 de ruble. pentru un cățeluș - spune directorul fondului pentru programele economice Yan Turov.

Preț

Există foarte puține date despre vânzarea de pui Nenets Laika. Prețul unui cățeluș este de obicei stabilit de crescător pe o bază individuală și, prin urmare, variază într-o gamă foarte largă și depinde puternic de apartenența geografică. Costul unei curse de reni care funcționează în districtul autonom Nenets poate fi destul de mare. În regiunile îndepărtate, unde nu există cerbi și nu există cerere pentru nordul Spitz, prețul este de obicei mai mic.

Fotografii și videoclipuri

Galeria este dedicată rasei de câine Nenets Laika (Reindeer Laika, Reindeer Spitz). Aici puteți vedea imagini cu nenetele de diferite vârste, sex și culori.

Video despre rasa de câine Nenets Laika


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Nenets laika (reni care păstrează laika, nenets spitz)