Temperatura normală la câini și cum să o măsurați

Fiecare proprietar responsabil ar trebui să înțeleagă sănătatea prietenului său cu patru picioare. Ar trebui înțeles ce temperatură ar trebui să aibă un câine sănătos și care indică dezvoltarea patologiei..

Ceea ce este considerat normal?

Norma de temperatură la un câine variază de la 37,5 la 39,0 ℃. Indicatorii depind de categoria de vârstă, rasă și starea de sănătate. În timpul zilei, indicatorii se schimbă. Deseori temperatura crește puțin seara, nu este nimic de îngrijorat.

Mops
Mops

Temperatura normală la câinii de rasă mică (carlige, terrier Yorkshire, terrier jucărie) este mai mare decât rasele lor mari. Dacă termometrul arată 38,5 - 39,4 ℃., Nu este nevoie să vă fie frică. Temperatura crescută este asociată cu un metabolism mai intens. La pui, temperatura este, de asemenea, crescută, este de 39,0 - 39,5 ℃. Au un mecanism de termoreglare slab format. În plus, când cățeaua părăsește puii pentru o perioadă scurtă de timp, temperatura crescută îi scutește de hipotermie. Această caracteristică de protecție trece atunci când cățelușul atinge vârsta de șase luni..

Un câine adult de rasă mare (Alabai, Great Dane, St. Bernard etc.) ar trebui să aibă o temperatură de 37,4 - 39,0 ℃.

Apar situații în care sunt posibile mici abateri de la normă:

 • câinele este într-un loc fierbinte sau înfundat pentru o lungă perioadă de timp;
 • activitate fizică intensă lungă;
 • situații stresante;
 • estru.

Toate aceste motive pot determina o creștere temporară a temperaturii cu 0,3 - 0,5 ℃.

Cum se măsoară temperatura?

Un crescător de câini fără experiență de multe ori nu știe să înțeleagă că un câine are o temperatură în absența unui termometru. Trebuie să puteți determina vizual primele semne, deoarece există situații în care nu există termometru în apropiere. Când începe căldura, tampoanele și urechile animalului devin fierbinți.

Termometru
Termometru

În aceste zone, vasele de sânge trec foarte aproape de piele, astfel încât creșterea temperaturii este vizibilă. Pentru o determinare mai precisă, trebuie să vă încălziți mâinile.

Un nas uscat și fierbinte nu este un semn precis al bolii unui câine. Este mai bine să acordați atenție membranelor mucoase, cum ar fi gingiile și suprafața pleoapelor. Când temperatura crește și sângele se încălzește, acestea devin roșii.

Semnele evidente ale temperaturii sunt:

 • pierderea poftei de mâncare;
 • apatie, letargie;
 • perturbarea tractului digestiv - greață sau vărsături, diaree;
 • câinele încearcă să găsească un loc retras, să se ascundă de oameni;
 • modificări ale modelelor de somn, câinele doarme mai mult decât de obicei;
 • sete intensă;
 • dispnee.

Fiecare proprietar ar trebui să poată măsura temperatura animalului de companie cu un termometru. Este recomandabil să efectuați procedura într-un loc liniștit și calm. Câinele trebuie liniștit, așezat pe lateral sau pe labele sale, dacă se simte atât de bine. Vârful termometrului este lubrifiat cu vaselină sau grăsime și introdus ușor în pasajul anal.

Dacă câinele este mic, atunci adâncimea de introducere nu depășește 1 cm. Pentru câinii mari, valoarea nu depășește 2 cm. Timpul de măsurare cu un termometru cu mercur este de aproximativ 5 minute. Termometrul electronic trebuie ținut până la bip.

Măsurarea temperaturii
Măsurarea temperaturii

Trebuie să vorbești cu câinele cu o voce calmă și afectuoasă. Toate acțiunile trebuie efectuate cât mai atent posibil pentru a nu deteriora intestinele. Pentru siguranță, puteți lua un ajutor care va ține bazinul câinelui nemișcat.

Dacă nu a fost posibil să se măsoare temperatura rectal, atunci se poate folosi o altă opțiune. Termometrul este introdus în axila câinelui și cu părul neted în zona inghinală. Cu toate acestea, această metodă de măsurare a preciziei este foarte aproximativă. Trebuie să adăugați un grad la rezultatul obținut..

Temperatura ridicată poate fi o reacție a corpului la un vaccin sau la o inflamație locală. În plus, mărturisește despre boli grave, cum ar fi leptospiroza, hepatita, boala Lyme, ciuma carnivorelor, piroplasmoza etc..

Ce se consideră ridicat și ce trebuie făcut?

Proprietarul ar trebui să știe cu siguranță ce să facă dacă câinele are febră mare. Nu uitați să nu încercați să reduceți temperatura cu un duș rece sau cu apă cu gheață. O astfel de măsură drastică nu va duce la un rezultat bun. Animalul de companie poate experimenta un spasm ascuțit al vaselor de sânge, șoc și, în unele cazuri, un atac de cord. De asemenea, nu administrați pastile antipiretice fără prescripția medicului veterinar..

Unii medici permit utilizarea Nurofenului sau a supozitoarelor pentru temperatură. Este important să cunoașteți în prealabil doza permisă pentru a evita otrăvirea. În cazuri de urgență, este acceptabilă o injecție fără difuzor sau analgin cu difenhidramină. Cu toate acestea, numai un medic poate selecta medicamentele adecvate pentru o anumită situație..

- Trateaza-ma! ..
- Trateaza-ma!..

Dacă temperatura câinelui nu este mai mare de 40,0 ℃, trebuie să apelați imediat medicul veterinar acasă. Înainte de sosirea sa, se recomandă efectuarea unui set de măsuri care să atenueze starea câinelui..

 • Trebuie să udați câinele cât mai des posibil, dar încetul cu încetul. Pentru aceasta sunt potrivite apa, un decoct de mușețel sau frunze de zmeură..
 • Compresele de răcire pot fi aplicate pe laterale și pe spate. Acestea trebuie schimbate pe măsură ce se încălzesc..
 • Înfășurați gheața cu o cârpă și puneți-o într-o pungă. Aplicați pe partea din spate a capului și a labelor câinelui.

Înainte de sosirea unui specialist, trebuie să monitorizați starea și temperatura animalului de companie pentru a preveni hipotermia.

Dacă temperatura este peste 40,0 ℃, atunci câinele trebuie să fie livrat cu promptitudine la clinica veterinară. Este posibilă dezvoltarea rapidă a unei infecții fatale, în care sunt numărate minutele.

Ce se consideră redus și ce trebuie făcut?

Temperaturile scăzute sunt, de asemenea, periculoase. Acest lucru poate fi atât un vestitor al unei boli grave, cât și răspunsul organismului la factorii externi. Hipotermia la câini este împărțită în mai multe categorii:

 1. Hipotermie ușoară. Temperatura nu mai mică de 32 ℃.
 2. Hipotermie moderată. Temperatura nu mai mică de 28 ℃.
 3. Hipotermie severă. Temperatura sub 28 ℃.

Temperatura scăzută apare din cauza hipotermiei, epuizării, otrăvirii, traumei craniocerebrale, anesteziei după operație și bolilor organelor interne. De asemenea, temperatura scade de obicei la câinii însărcinați cu puțin timp înainte de a naște..

Sarcina
Sarcina

Proprietarul câinelui ar trebui să fie alertat de motivele vizibile ale temperaturii scăzute:

 • Se observă tremurături sau crampe;
 • Piele palidă și mucoase;
 • Trunchiul și membrele sunt reci;
 • Respirație lentă și puls;
 • Într-un stadiu sever, elevii nu mai răspund la lumină.

Dacă temperatura este sub norma permisă, atunci trebuie să solicitați urgent ajutorul unui medic veterinar. Cu asistență prematură, sunt posibile complicații grave, cum ar fi insuficiența cardiovasculară, insuficiența renală, coma etc..

Asistența de urgență constă în acțiuni care vizează stabilizarea temperaturii animalului de companie. În caz de hipotermie severă, trebuie să înfășurați câinele într-o pătură sau în orice material care reține căldura și acoperiți cu tampoane de încălzire. Dacă este posibil, oferiți animalului să bea apă caldă, dar nu fierbinte. Masajul încălzitor este, de asemenea, util..

În clinică, medicii determină cauza temperaturii scăzute. Cu ajutorul soluțiilor intravenoase calde, clisme de încălzire și alte proceduri, temperatura este ridicată la un nivel acceptabil. Trebuie să ne amintim că temperatura ar trebui să crească lin, nu mai mult de 1 - 2 ℃ pe oră. În caz contrar, posibil edem pulmonar sau șoc.

Concluzie

Orice schimbări în comportamentul și starea câinelui nu pot fi ignorate. Pentru a ști că temperatura corpului unui câine este normală, trebuie să știți valoarea sa normală pentru animalul de companie, pentru care trebuie măsurată de la o vârstă fragedă. În acest caz, dacă boala începe fără simptome vizibile, proprietarul va putea determina după temperatura pe care animalul trebuie să i se arate medicului veterinar..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Temperatura normală la câini și cum să o măsurați