Boli ale urechilor la câini: o listă de boli, simptome și tratament

Dacă câinele a început să asculte slab poruncile, atunci este posibil ca problema să nu fie în lipsa de dorință a acestuia de a se juca. Este posibil ca animalul de companie să aibă ceva cu urechile. Unele patologii ale organelor auditive sunt foarte periculoase și, prin urmare, în aceste cazuri este mai bine să consultați imediat un medic veterinar. Experții știu cum sunt tratate bolile urechii la câini!

Cum să știți dacă câinele dvs. are dureri de urechi

Dar cum să înțelegeți că un câine are dureri la urechi?

Chiar dacă prietenii noștri cu patru picioare nu știu cum să vorbească, comportamentul lor este adesea mai elocvent decât orice alte cuvinte:

 • Câinele începe să dea din cap constant. Adesea animalul stă pur și simplu cu capul înclinat într-o parte. Interesant este că în majoritatea cazurilor urechea opusă este dureroasă. După ce a adoptat „poza gânditorului”, animalul de companie încearcă pur și simplu să înfrâneze durerea care o interferează. În acest caz, câinii evită în general mișcarea, încercând să petreacă cât mai mult timp posibil nemișcați. Nu se duc la mâini, când încearcă să se zgârie în cap se pot comporta agresiv. Dacă durerea este mai dureroasă și mai subtilă, câinele poate merge pur și simplu cu capul înclinat într-o parte..
 • Câinele se scarpină în urechi. El face asta des și este atât de dus încât suprafața auriculelor se acoperă rapid cu o rețea densă de mici abraziuni și zgârieturi..
 • Prezența ieșirilor de exsudat din canalele auditive externe. Foarte des, bolile organelor auditive sunt însoțite de însămânțarea țesuturilor afectate cu microflora piogenă și necrotică, ceea ce face ca urechile animalului să înceapă să miroasă extrem de neplăcut și o cantitate mare de exudat cu miros neplăcut este eliberat din canalele auditive externe..
 • Câinele poate prezenta semne de tulburări neurologice. Animalele cu anomalii ale urechii avansate stau adesea doar cu capul pe un perete, sau se învârt, sau au convulsii similare convulsiilor epileptice. O imagine clinică atât de severă se explică prin faptul că organele auditive sunt situate critic aproape de creier și de membranele sale și, prin urmare, chiar și otita medie ușoară este potențial plină de meningita, encefalită și moartea. Cu astfel de simptome, medicul veterinar trebuie chemat imediat, dacă proprietarul locuiește într-un oraș mare, probabil că puteți găsi o clinică de 24 de ore la îndemână..
 • Câine poate sa opriți brusc să răspundeți la comenzi sau răspunde la acestea numai după câteva repetări. Motivele acestui fenomen sunt diferite - de la înfundarea canalului urechii cu exsudat uscat până la deteriorarea funcțională a organelor auditive..
 • Depozite abundente de sulf, sau straturi cu granulație fină sau exudat „simplu” și roșeață extinsă a țesutului.
 • Pierderea coordonării mișcărilor este caracteristică cazurilor severe de boli ale urechii și capacitatea de a menține echilibrul. Câinele cade literalmente din senin, cade când încearcă să sară undeva (uneori paralizând serios în același timp), nu poate merge, deoarece picioarele lui sunt împletite.
 • Dacă patologia este suficient de gravă și este însoțită de o pierdere totală sau chiar parțială a auzului, animalul de companie bolnav începe să experimenteze dificultate cu orientarea spațială. Pur și simplu, câinele este „pierdut” brusc și nu pare să înțeleagă unde este și ce face aici. Acest fenomen este deosebit de pronunțat în timpul plimbărilor în aer curat, în parc și mai ales în acele locuri în care animalul de companie nu a mai fost..

Chiar și o simplă inspecție vizuală a auriculelor în sine poate da multe. În cazul în care câinele nu aparține reprezentanților câinilor cu urechi lungi și cu urechi lungi, dar urechile sale au devenit ca brusturele lăsate, este necesar să contactați de urgență medicul veterinar.

Același lucru este „sugerat” de o înroșire puternică a țesuturilor organului, umflarea cojilor și durere severă care se manifestă cu orice atingere a acestora. În acest caz, pot apărea cruste, ulcerații și alte zone anormale pe piele. Acest lucru este valabil mai ales pentru otita medie de etiologie bacteriană..

Mai mult, pentru hematoame (și se găsesc adesea la câini) urechea poate semăna cu un „cheburek”: datorită pătrunderii sângelui sub piele, organul crește foarte mult în dimensiune.

În plus, dacă câinele se comportă mai mult sau mai puțin calm, este necesar să se evalueze consistența urechilor. De regulă, cu patologii, acestea devin semnificativ mai dense și temperatura locală a organului crește. Dacă apăsați puțin mai tare pe urechile afectate, câinele va țipă sau chiar va începe să manifeste agresivitate și va încerca să scape din mâinile „chinuitului”.

Principalele cauze ale bolii urechii la câini

Luați în considerare principalele cauze ale bolilor urechii la câini:

 • Ingerarea microflorei patogene și condițional patogene în organele auditive. În acest caz, bolile sunt deosebit de periculoase nu de natură bacteriană, ci de natură fungică. Sunt dificil de diagnosticat și la fel de dificil de tratat..
 • Puternic hipotermie, inclusiv plimbarea câinelui cu vânt puternic, umezeală, îngheț.
 • Acarienii paraziți. Desigur, în comparație cu pisicile, câinii otodectoză se întâmplă rar, dar totuși astfel de cazuri sunt diagnosticate în mod regulat.
 • Leziuni, pătrunderea corpurilor străine.
 • Reacții alergice generalizate.
 • Patologii anatomice congenitale sau dobândite (după traume).
 • Predispoziție naturală. În special, la câinii cu urechi lungi și căzute, patologiile auzului se dezvoltă mult mai des..
 • Lipsa îngrijirii adecvate a animalelor.

Otită

Acesta este numele inflamației urechii (urechea externă, medie sau internă). De regulă, otita medie este cauzată de microflora patogenă sau oportunistă (bacterii sau ciuperci).

Chiar și formele ușoare ale bolii sunt pline de pierderea parțială sau chiar completă a auzului, cu otita medie severă există riscul de deces al animalului de companie pe fondul sepsisului.

Boala este însoțită de următoarele simptome:

 • Câinele începe să-și scuture urechile sau să le zgârie constant.
 • După un timp (de la cinci zile la câteva săptămâni), există un flux de exudat din canalele auditive externe. Lâna de lângă urechi se lipeste împreună cu ele, apar „țurțuri”. În plus, cu un tip purulent și purulent-necrotic de inflamație, un miros extrem de neplăcut, putrid, emană din urechile animalului de companie..
 • Câinele are o durere puternică, motiv pentru care stă constant cu capul înclinat într-o parte.

Tratamentul depinde exact de ce cauzează inflamația:

 • Prescrieți antibiotice și alți agenți antimicrobieni, otita medie de natură fungică sunt tratate, respectiv, cu medicamente antifungice.
 • În unele cazuri, este indicată spălarea canalelor urechii cu soluții antiseptice..
 • Poate fi necesară o intervenție chirurgicală pentru tratarea otitei medii avansate.

Otodectoză

Mulți crescători de câini experimentați cred că otodectoza este o boală exclusiv felină, dar de fapt nu este. Acarianul urechii (și anume, provoacă această patologie) se găsește la multe animale. Toate generațiile acestor paraziți trăiesc în lumenul canalelor urechii animalelor de companie, hrănindu-se cu stratul epitelial al pielii, precum și cu sânge și limfă..

Toate acestea duc la dezvoltarea unei inflamații severe, dar ... problema nu este atât în ​​căpușe în sine, cât în ​​secrețiile lor. Acestea conțin toxine puternice care au efect alergic.. Din această cauză, câinii bolnavi dezvoltă un tablou clinic foarte caracteristic al bolii:

 • Primul simptom este că câinele își zgârie constant urechile, ceea ce se datorează mâncărimilor severe și dureroase.
 • Urechile animalelor de companie bolnave sunt de obicei toate zgâriată, zgâriată și degradată. Deoarece deteriorarea pielii este însămânțată rapid cu microflora patogenă și patogenă condiționată, în curând auriculele se acoperă cu ulcerații infestante..
 • Un exudat roșiatic cu un miros foarte neplăcut zboară adesea din urechi.

Din fericire, tratamentul este destul de simplu și implică utilizarea uneia dintre numeroasele picături medicamentoase:

 • "Leopard".
 • Tsipam.
 • Aurikan.
 • Otovedin și alții.

Hematoame

Obișnuit hematoame pe auricule - o consecință a luptelor câinilor, ocazional apar ca urmare a altor factori traumatici. De exemplu, în cazurile severe de otodectoză, câinele își zgârie urechile atât de tare încât le dăunează..

Hematomul în sine este un fel de „sac”, al cărui perete este baza cartilaginoasă a urechii, iar celălalt este pielea care acoperă auriculele. Uneori, daunele sunt minore, dar adesea vasele de sânge nu pot crește împreună, motiv pentru care sângele se scurge constant în cavitatea hematomului. Volumul său crește treptat, ceea ce duce la dezvoltarea următoarelor simptome:

 • Câinele își zgârie urechile, ceea ce duce doar la accelerarea dezvoltării hematomului.
 • Deoarece neoplasmul în creștere comprimă puternic țesuturile adiacente, urechea afectată începe să doară. În același timp, animalul de companie se plânge, scârțâie, nu poate mânca, doarme, se joacă normal.
 • În cele din urmă, apare o umflătură pe suprafața auriculei, crescând treptat în dimensiune. La început este moale și apos, dar în timp devine foarte gros.

În majoritatea cazurilor, tratamentul hematomului este exclusiv chirurgical:

 • În primul rând, cavitatea este deschisă și tot conținutul său este curățat.
 • Vasele de sânge sunt suturate sau cauterizate.
 • Cavitatea este umplută cu pulbere de streptocid, drenajul este instalat.

Dermatită

Acesta este numele inflamației pielii. Deoarece în acest caz, dermatita urechii, inflamația se dezvoltă pe pielea auriculelor. Există multe motive pentru această patologie:

 • Expunerea la substanțe chimice, inclusiv la medicamente.
 • Reactii alergice.
 • Infecții. De exemplu, mulți stafilococi și streptococi provoacă dermatite purulente severe..
 • Degerături sau arsuri la urechi.
 • Paraziți. În special, în cazurile avansate de otodectoză, se observă aproape întotdeauna dermatita pielii auriculare..

Simptomele în acest caz sunt următoarele:

 • Pielea devine roșie, în cazuri severe, se observă umflături.
 • Palparea dezvăluie durerea urechilor, câinele scârțâie și scâncete, poate manifesta agresivitate.
 • Animalul se scarpină și își zgârie urechile îndelung răbdătoare.
 • Posibile supurații, ulcere, exsudat, alte semne de inflamație.

Tratamentul depinde în mare măsură de natura bolii:

 • Se prescriu antibiotice și alți agenți antimicrobieni, medicamente antifungice sau antiparazitare.
 • Antihistaminicele sunt aproape întotdeauna necesare.
 • Pentru ameliorarea inflamației, se utilizează medicamente antiinflamatoare corticosteroide, precum și unguente și linimente cu efect de înmuiere..

Răni pe vârfurile urechilor

Ca și în trecut, rănile de pe vârfurile urechilor pot fi cauzate de o varietate de motive:

 • De foarte multe ori aceasta este o consecință a degerăturilor. Nu ar trebui să luați câinele „în aer proaspăt” timp de o oră sau două dacă temperatura ambiantă este sub -20 ° Celsius și sub. Dacă câinele locuiește pe stradă, într-o volieră, atunci în astfel de condiții este mai bine să-l transferați într-un loc mai cald..
 • În regiunile sudice, astfel de răni pot fi rezultatul arsurilor solare..
 • Ele pot fi stadiul inițial al dermatitei (așa cum am menționat mai sus).
 • Posibile infecții fungice etc..

Într-un cuvânt, este posibil să vorbim cu încredere despre originea specifică a rănilor numai după efectuarea unui studiu cuprinzător într-o clinică veterinară bine echipată.. Simptomele sunt după cum urmează:

 • Cea mai evidentă este apariția acestor răni pe urechi..
 • Câinele se zgârie adesea și se scarpină în urechi.

Tratamentul va depinde de cauza principală a neoplasmului:

 • Medicamente antibacteriene.
 • Corticosteroizi antiinflamatori.
 • Medicamente antiparazitare etc. Într-un cuvânt, tratamentul este aproape același cu cel folosit pentru dermatită..

Acarianul urechii

Acesta este agentul cauzal al otodectozei. Am vorbit deja despre această boală mai sus..

Reacții alergice la câini

Destul de ciudat, dar exact reacții alergice la câini în multe cazuri sunt cauza „problemelor” cu urechile animalului. Cu toate acestea, acest lucru este ușor de explicat: alergiile provoacă dezvoltarea rapidă a reacțiilor inflamatorii, iar pielea delicată a auriculelor este extrem de sensibilă la acestea..

Din păcate, este nerealist să protejezi 100% un animal de companie de alergii, deoarece corpul său poate răspunde inadecvat la orice. Dar totuși, în majoritatea cazurilor, cauza principală este hrana de calitate slabă, puțin mai rar - produse chimice de uz casnic, articole de îngrijire, medicamente etc.. Simptomele se dezvoltă după cum urmează:

 • Urechile se înroșesc și se umflă.
 • Dezvoltare posibil bruscă rinita și conjunctivită, câinele adulmecă și strănut, are o descărcare abundentă din nas și ochi.
 • Posibile erupții cutanate.

Tratamentul în toate aceste cazuri se efectuează conform schemei standard:

 • În primul rând, este prescris un complex de antihistaminice..
 • Corticosteroizii antiinflamatori sunt folosiți pentru a controla inflamația.
 • Pentru alergii generalizate, borgluconatul de calciu sau clorura de calciu se administrează intravenos. Aceste remedii ajută la prevenirea umflăturilor, inclusiv a edemului pulmonar mortal..

Eczema auriculară

Această boală este în multe privințe o „rudă” a dermatitei, dar eczema auriculară este o patologie mai gravă. Acest lucru se datorează faptului că la eczemă inflamat nu straturi superficiale, ci adânci ale pielii. În consecință, patologia este mai severă și poate duce la consecințe foarte neplăcute (până la moartea unei părți a auriculei).

În multe cazuri, cauzele acestei boli sunt aceleași ca și în cazul dermatitei, dar sunt mai profunde. În special, eczemele sunt adesea rezultatul stresului (eczeme neuropatice), adesea apar cu o lipsă de vitamine și minerale în alimente. Există chiar eczeme reflexe, care pot fi cauzate de orice iritant din mediul extern.. Simptomele patologiei sunt următoarele:

 • Primul simptom este apariția unei roșeațe mici și rotunjite pe pielea urechilor.
 • Foarte curând petele se unesc într-un singur întreg, apar pustule, în cazuri severe întreaga suprafață a urechii se transformă într-o plagă solidă, purulentă.

Ca și în cazul dermatitei, tratamentul este direct legat de cauza principală:

 • Sunt prescrise antihistaminice și corticosteroizi antiinflamatori.
 • Medicamente antiparazitare.
 • Antibioticele sunt adesea prescrise pentru a controla supurația și a preveni dezvoltarea infecțiilor secundare..

Inflamația urechii externe

În general, acesta este un fel de aceeași otită medie, dar inflamația urechii externe are propriile sale caracteristici specifice. Mulți oameni confundă această patologie cu dermatită sau eczeme, dar, de fapt, boala este complet diferită..

O trăsătură distinctivă importantă este inflamația pielii din interiorul urechii, în timp ce cu dermatită și eczeme, partea exterioară și exterioară a organului este deteriorată..

Infecțiile bacteriene și fungice sunt cauze frecvente ale acestui tip de otită medie.. Este caracteristică dezvoltarea următoarelor simptome:

 • În primul rând, câinele își zgârie urechile.
 • Deoarece otita medie este însoțită de o creștere rapidă a reacției dureroase, în curând animalul începe să scâncească și să scârțâie..
 • Suprafața interioară a auriculei se inflamează, exsudatul începe să curgă, părul din jurul urechii se lipeste și se lasă cu ghețuri.

Tratament standard:

 • Antibioticele cu spectru larg sau / și alte medicamente antimicrobiene sunt obligatorii.
 • Exsudatul este îndepărtat prin frecarea zonei afectate cu un tampon de bumbac înmuiat în peroxid de hidrogen 3%.
 • Zonele afectate ale pielii sunt lubrifiate cu liniment de sintomicină, unguent de tetraciclină, liniment Vishnevsky și agenți similari.

Inflamația urechii medii

Ca și în cazul de mai sus, inflamația urechii medii - una dintre soiurile de otită medie. Dar această patologie este mult mai severă decât o simplă inflamație a auriculei. Canalul urechii în sine este inflamat, uneori procesul poate captura auriculul în sine, în cazuri mai rare, departamentele se inflamează. urechea internă.

Motivele acestei patologii sunt complet similare cu cele descrise mai sus: acestea sunt obiecte străine care intră în canalul urechii, boli infecțioase, reacții alergice, predispoziție de rasă (câinii cu urechi lungi au otite medii mai frecvente) etc..

Simptomele în acest caz sunt următoarele:

 • În același timp, mâncărimea nu se dezvoltă întotdeauna, ci durere severă - în aproape toate cazurile. Câinele stă adesea cu capul înclinat într-o parte, încearcă să se miște cât mai puțin posibil.
 • Eliberarea exsudatului începe repede. Fie curge din canalele auditive externe, fie zboară abundent în cameră atunci când animalul clătină din cap.

Tratamentul este, de asemenea, standard:

 • Antibioticele și alte medicamente antimicrobiene sunt obligatorii.
 • Multe cazuri de otită medie necesită medicamente sedative și calmante ale durerii.
 • Canalul auditiv este spălat cu soluții antiseptice.

Obținerea unui obiect străin în ureche

Una dintre cele mai frecvente cauze de inflamație în lumenul canalelor urechii este tocmai pătrunderea unui obiect străin în ureche. Problema nu este chiar faptul că un obiect străin poate răni grav un organ. La suprafața sa va exista întotdeauna microflora patogenă sau patogenă condițională, a cărei acțiune stimulează inevitabil procesul inflamator.

Orice poate juca el însuși rolul „obiectelor străine”: părți mici ale jucăriilor pentru copii (ajung deseori în urechile copiilor înșiși), iarba de miriște, dacă câinele merge adesea pe stradă, bucăți mari de pământ, ramuri, pietre etc..

Semnele clinice sunt:

 • La început, câinele pur și simplu se scarpină în urechi și clătină din cap, încercând să scape de obiectul care interferează..
 • Dacă un corp străin a rănit canalul urechii, se dezvoltă rapid inflamația și o reacție dureroasă, în urma căreia animalul devine mai puțin mobil și încearcă să stea mai mult într-un singur loc.
 • Exsudatul este secretat din canalele urechii.

Tratamentul se efectuează după cum urmează:

 • În primul rând, corpul străin este îndepărtat chirurgical.
 • Antibioticele cu spectru larg sunt prescrise pentru a preveni dezvoltarea unei infecții secundare severe..
 • În multe cazuri, este indicată spălarea canalului urechii..

Tulburări hormonale

O cauză ceva mai „exotică” a bolii urechii la câini este tulburările hormonale. Cel mai adesea, proprietarii de animale vechi se confruntă cu această problemă. De la sine, problemele cu hormoni nu dăunează urechilor, dar slăbesc foarte mult sistemul imunitar. Și, în acest caz, urechile devin cele mai rapide, deoarece o mulțime de microflore trăiesc în lumenul canalelor urechii.

Dacă sistemul imunitar este normal, totul este în ordine, dar atunci când acesta slăbește, microorganismele pot contribui la dezvoltarea procesului inflamator.

Simptomatologia în acest caz este complet similară cu cea a otitei medii:

 • Câinele își zgârie urechile și, ulterior, stă într-un singur loc mult timp, ținându-și capul înclinat.
 • Animalul își poate scutura urechile puternic, provocând un spray de exsudat care se răspândește în cameră..
 • În unele cazuri, starea câinelui se deteriorează rapid, ceea ce îl face apatic, refuză apa și hrana.
 • Uneori animalul de companie se plânge constant și uneori țipă literalmente de durere.
 • Auriculele devin roșii și umflate.

Tratament complex:

 • Este necesar un test de sânge biochimic de înaltă calitate. Fără aceasta, este imposibil de înțeles deficitul / excesul de hormoni care au cauzat boala..
 • Se prescrie terapia de substituție.
 • Uneori se utilizează corticosteroizi antiinflamatori.

Surditate la câini

În acest caz, nu vorbim despre vreo boală specifică, ci despre întregul lor complex. Mai exact, în majoritatea situațiilor surditate la câini - o consecință a bolilor neglijate descrise mai sus. Poate apărea pe fondul infecțiilor grave, plantelor, patologiilor congenitale și dobândite ale dezvoltării anatomice, corpurilor străine care intră în canalul urechii etc. Răspunsul exact cu privire la natura surdității poate fi dat doar printr-un examen veterinar de înaltă calitate al animalului..

Semnele pierderii auzului se acumulează treptat, dar în cele din urmă devin evidente:

 • Câinele începe mai întâi să răspundă comenzilor din a doua sau a treia oară și apoi le ignoră complet.
 • Trebuie amintit că, fără o auzire normală, un câine nu poate naviga în mod normal în spațiu. Prin urmare, un câine surd începe să se comporte ciudat la plimbări, uneori animalul pare că nu înțelege ce face aici și ce se întâmplă în jurul său.

Tratamentul, în consecință, depinde în întregime de cauza care a cauzat dezvoltarea surdității la animalul de companie. În unele cazuri, antibioticele sunt suficiente, dar în altele, auzul (dacă este norocos) se va recupera numai după o intervenție chirurgicală dificilă.

Prevenirea bolilor urechii la câini

Deoarece bolile auditive sunt pline de apariția unor consecințe grave, inclusiv surditatea completă a unui câine sau moartea acestuia din cauza sepsisului, prevenirea bolilor urechii la câini este extrem de importantă.. Pentru a face acest lucru, crescătorul trebuie să respecte următoarele reguli:

 • Animalele de companie au nevoie la timp vaccina. Această regulă, apropo, este importantă nu numai în cazul prevenirii patologiilor auditive.
 • Deoarece riscul de îmbolnăvire este mult mai mic la un câine sănătos și puternic din punct de vedere fizic, ar trebui acordată o atenție specială dietei corecte și echilibrate a animalului. Dacă nu este posibil să utilizați medicamente veterinare de înaltă calitate holistică, ar trebui consultat un dietetician veterinar experimentat. El te va ajuta să alegi dieta care se potrivește cel mai bine câinelui tău. Acest lucru este valabil mai ales pentru animalele predispuse la obezitate și reacții alergice. Dieta lor trebuie ajustată cel puțin o dată pe trimestru..
 • Dacă câinele merge în mod regulat pe stradă, după fiecare plimbare este necesar să efectuați o examinare superficială a animalului de companie. În acest caz, se acordă o atenție specială nu numai urechilor, ci și ochilor și tampoanelor (adică locurile în care este cel mai probabil introducerea corpurilor străine).
 • Pentru a reduce probabilitatea de rănire, atunci când umblați cu câinele, vă recomandăm să purtați bot.
 • În cazurile în care animalul de companie a început să-și zgârie urechile în mod constant și fără niciun motiv, acestea ar trebui examinate imediat. La cea mai mică suspiciune de otodectoză, trebuie tratată imediat..
 • Același lucru este valabil și pentru alergiile suspectate. Dacă animalul de companie este inițial predispus la apariția reacțiilor alergice, este mai bine să contactați imediat medicul veterinar fără a întârzia tratamentul.

Cum să cureți urechile câinelui tău: sfaturi și trucuri

Pentru a menține urechile sănătoase, iar animalul de companie a auzit întotdeauna bine, acestea trebuie curățate din când în când. Așa curățați corect urechile câinelui:

 • Pentru curățare, trebuie să utilizați 1% peroxid de hidrogen sau ulei vegetal steril. Acestea din urmă pot fi cumpărate de la orice farmacie sau pregătite de dumneavoastră prin „calcinarea” uleiului într-o baie de apă.
 • Vă puteți curăța canalele urechii cu tampoane de bumbac obișnuite și tampoane de bumbac..

Principala regulă de curățare a urechilor este îngrijirea și moderarea. Dacă există cruste sau cruste pe suprafața organului, nu este nevoie să le smulgeți cu căldură. În primul rând, ar trebui să fie înmuiate cu ulei sau peroxid și abia apoi să se șteargă ușor. Bastoanele din canalul urechii „până la capăt” nu merită, de asemenea, să le bagi. Pentru a nu exagera, este mai bine să folosiți bastoane speciale pentru urechi pentru copii care au o oprire de adâncime. Când lucrați, trebuie să utilizați o sursă de lumină suficient de puternică, iar un far este ideal.

Dacă există exsudat în urechi, există un miros neplăcut din canalele urechii sau sunt vizibile dopuri masive, blocând complet lumenul canalului urechii, nu ar trebui să vă curățați deloc urechile. În schimb, trebuie să consultați un medic veterinar.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli ale urechilor la câini: o listă de boli, simptome și tratament