Ar trebui și când îți poți steriliza câinele?

Un câine de acasă nu are capacitatea de a satisface instinctele sexuale naturale și acest lucru duce la o serie de probleme care pot fi evitate prin sterilizarea individului.

În acest articol, vom studia în detaliu două puncte care sunt în primul rând de interes pentru proprietarii care se gândesc la posibilitatea de a aplica această procedură animalului lor de companie: merită sterilizarea unui câine și la ce vârstă poate fi sterilizat.

Diferența dintre sterilizare și castrare

Foarte des, termenul de castrare înseamnă o operație de îndepărtare a testiculelor de la bărbați, iar în raport cu femelele, o procedură similară se numește sterilizare. De fapt, castrarea și sterilizarea sunt proceduri chirurgicale complet diferite aplicate persoanelor de ambele sexe pentru a-și pierde capacitatea de a reproduce descendenți..

Câine la veterinar
Câine la veterinar

Castrarea este o procedură chirurgicală care implică îndepărtarea organelor sistemului reproductiv. La câini, testiculele sunt îndepărtate, la femele - uterul cu ovare sau numai ovarele. După castrare, câinii sunt complet lipsiți de funcția sexuală, iar mulți dintre ei nici nu arată dorința de a se împerechea.

Sterilizare - intervenție fără îndepărtarea gonadelor animalelor. În acest caz, trompele uterine sunt ligate la femele, la masculi, testicule. Ca urmare, indivizii pot duce o viață sexuală activă, dar nu vor avea descendenți..

Trebuie să sterilizez?

Operația în unele cazuri este necesară din motive medicale (de exemplu, cu sâni falși).

Este recomandabil să se supună procedura persoanelor de rasa și rasa care nu au fost achiziționate pentru reproducere.

Trebuie remarcat faptul că sterilizarea câinilor fără stăpân este cea mai des utilizată pentru a rezolva problema animalelor abandonate și fără stăpân..

La ce vârstă se sterilizează?

La bărbați, sterilizarea este recomandată după ce acestea împlinesc vârsta de șase luni. Dacă faceți această procedură mai devreme, atunci acestea ar putea întâmpina o întârziere în dezvoltare și creștere..

În ceea ce privește femeile, aici părerile experților au fost împărțite. Unii cred că câinele unei fete poate fi sterilizat cu 2-3 săptămâni înainte de debutul primului est la vârsta de 4-5 luni pentru a evita tumorile mamare, alții - de la 8-10 luni, când primul ei est a trecut.

Opiniile lor sunt de acord cu un singur lucru - este mai bine să nu sterilizați o cățea până la 4 luni, deoarece aceasta este plină de o încălcare a dezvoltării sale. În plus, pentru astfel de copii este dificil să se calculeze corect doza necesară de anestezie..

Sarcina
Sarcina

Dacă procedura nu a putut fi efectuată la o vârstă fragedă sau, din anumite motive, aveți un câine adult în brațe, atunci pot apărea următoarele întrebări:

  • este posibil să sterilizați un câine în timpul estului?
  • dacă intervenția chirurgicală se efectuează în timpul sarcinii?

Atenţie! Fără indicații medicale serioase, o persoană nu trebuie sterilizată în timpul estrului, sarcinii, hrănirii cățelușilor, precum și animalelor bolnave, subnutriți și animalelor de companie cu vârsta peste 10 ani..

Dacă câinele are o sarcină, atunci acesta poate fi sterilizat când au trecut 30-35 de zile după naștere..

Pregătirea câinelui pentru operație

Pentru ca operațiunea să aibă succes, ar trebui să pregătiți cu atenție animalul pentru implementarea sa..

În primul rând, animalul de companie trebuie să fie absolut sănătos. Pentru a confirma acest lucru, trebuie să treceți toate testele necesare, să vă supuneți unui examen veterinar, să primiți sfaturi de la un cardiolog și alți specialiști îngustați..

Cu o lună înainte de operație, câinele trebuie să fi primit toate vaccinările necesare, iar cu două săptămâni înainte de data planificată, trebuie tratat pentru paraziți..

Apoi, trebuie să nu mai dați mâncare animalului cu 12 ore înainte de operație și apă - cu 6 ore înainte..

Cum se face operațiunea?

Câinii sunt sterilizați atât în ​​clinica veterinară, cât și acasă.

La persoanele de ambele sexe, manipularea chirurgicală are loc sub anestezie generală și durează mai mult de o oră.

La bărbați, părul este ras în câmpul operațional, se fac două incizii mici și cordonul spermatic este legat. La femei, procedura este mai complicată, deoarece o operație abdominală se efectuează cu deschiderea accesului la cavitatea abdominală și ligarea trompelor uterine.

Operațiune
Operațiune

Cum să aibă grijă după sterilizare?

Îngrijirea post-castrare organizată corespunzător a câinelui dvs. este foarte importantă în procesul de recuperare. În perioada postoperatorie, trebuie să urmați instrucțiunile medicului.

Pentru a proteja cusătura, o pătură și un guler special sunt puse pe animal.

Ar trebui să observați animalul de companie până când iese complet din anestezie..

În viitor, va fi necesar tratamentul local al suturilor, terapia cu antibiotice. Cusăturile sunt îndepărtate la 10-12 zile după procedura chirurgicală.

Important! În primele zile după procedură, trebuie să limitați activitatea fizică, nu dați câinelui oase și alte obiecte dure, asigurați-vă că nu sare de la înălțime.

De obicei, animalele de companie tolerează bine operația și revin rapid la viața lor normală..

Atenţie! Dacă, după 1-2 zile după procedură, animalul este letargic, temperatura acestuia crește, nu prezintă interes pentru alimente, atunci trebuie să vă contactați imediat medicul veterinar.

Complicații și consecințe

Riscurile sunt inerente oricărei operațiuni, iar sterilizarea nu face excepție. De exemplu, în timpul manipulării, poate fi dezvăluită alergia unui animal de companie la materialul de sutură, intoleranța la anestezice, patologii ascunse.

Procedura de sterilizare se efectuează sub anestezie, a cărei acțiune poate afecta negativ sănătatea animalului. De asemenea, pot apărea complicații sub formă de sângerări, hernii, inflamații, rupturi de suturi din cauza greșelii unui medic, pregătirea insuficientă a unui individ pentru intervenții chirurgicale, reacții individuale ale corpului.

Narcoză
Narcoză

Argumente pro și contra sterilizării

Avantajele procedurii:

  • previne apariția descendenților;
  • crește durata de viață a animalului de companie;
  • elimină semnele nedorite ale comportamentului sexual;
  • reduce vagabondajul și leziunile;
  • acționează ca o prevenire a apariției diferitelor boli ale organelor genitale.

Desigur, există argumente nu numai pentru, ci și împotriva stăpânirii câinilor.

Contra procedurii:

  • riscul operației în sine și apariția complicațiilor după aceasta;
  • o creștere a înclinației animalului pentru obezitate;
  • este posibilă apariția urinării involuntare, mai ales la rasele mari de câini.

Concluzie

Sperăm că acest articol îi va ajuta pe proprietarii de câini să tragă concluziile corecte cu privire la procedura de sterilizare și, dacă se ia o decizie de a o efectua, urmați recomandările prezentate pentru a minimiza posibilele complicații și consecințe negative pentru animalul lor de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Ar trebui și când îți poți steriliza câinele?