Komondor (câine ciobanesc maghiar): istorie, aspect, caracter și caracteristici ale rasei (+ foto)

Rasa, care provoacă surpriză și rămâne fără cuvinte în persoană, este inegalabila și în același timp super-originală Komondor. De fapt, aspectul specific al câinilor este ușor de explicat atât prin genetică, cât și prin obiectivele urmărite de primii crescători ai rasei. Komondor are o dimensiune impresionantă, s-ar putea spune gigantică. Indiferent cât de greu este de crezut, acești câini cu patru picioare sunt câini de lucru cu drepturi depline, care pot însoți și proteja turmele zile întregi..

Este interesant! Denumirea oficială a rasei, Câinele Ciobanesc Maghiar, a apărut după mutarea forțată a populației de câini din țara lor de origine în Ungaria.

Referință istorică

Strămoșii Komondorilor (conform rapoartelor neconfirmate) au trăit pe teritoriile de coastă ale Mării Negre. Perioada de timp a originii rasei aborigene este ascunsă de toate sursele autoritare, dar conform versiunii general acceptate, în primul mileniu al erei noastre strămoșii Komondorilor și ai triburilor care au devenit ulterior poporul Ungariei au fost izgoniți de pe teritoriile habitatului lor primar..

Este interesant! În Ungaria, Komondorul este numit în mod obișnuit regele păstorului. Poate că acest clișeu a apărut datorită consonanței numelui rasei cu sintagma italiană - regele câinilor. Potrivit unei alte versiuni, rasa și-a primit numele din dialectul pecenegilor războinici, care au numit câinii gigant de lucru Komondors.

Potrivit unor rapoarte, Câinele Ciobănesc Maghiar este strămoșul celor mai vechi câini de serviciu - câinii ciobănești cățeluși. Trebuie înțeles că în timpurile străvechi apariția animalelor a jucat un rol nesemnificativ, în special pentru câinii care lucrează. Animalele au fost lăsate în voia lor, nimeni nu a crescut pui slabi, nu a ajutat cățelele să reproducă descendenți, nu a tratat animalele de companie bolnave. Toate tetrapodele care au prezentat cea mai mică slăbiciune au pierit în mod natural. Câinii care au manifestat agresivitate față de proprietar au fost distruși fără dreptul la grațiere. Până departe de existența confortului, a „temperat” rasa din secol în secol.

Notă! Komondors au fost folosiți exclusiv pentru protecția efectivelor și a escortei lor, dar nu și pentru pășunat, prin urmare este mai corect să numiți rasa gardian.

Primii crescători s-au confruntat cu o linie de rase deja puternică, independentă, sănătoasă din punct de vedere fizic și rezistentă psihologic. Viața oficială a rasei a început abia în secolul al XX-lea. Cu dreptate, observăm că, în ciuda apariției târzii, câinele ciobanesc al păstorilor maghiari a fost recunoscut de lume literalmente deodată. Recunoașterea oficială a fost precedată de un studiu aprofundat al descrierii rasei. Câinele ciobănesc maghiar a primit un început puternic și solid, totuși, la fel ca multe rase, Komondors a rămas în pragul supraviețuirii în timpul războiului. Practica obișnuită de creștere a câinilor din prima linie și distrugerea „gurilor inutile” inutile nu le oferea măcar o șansă păstorilor albi. Acest lucru este într-o turmă de oi, lână albă și lungă este o metodă eficientă de camuflare de la un prădător, într-o tranșee, astfel de date sunt inadecvate.

Doar devotamentul crescătorilor maghiari și asistența cuprinzătoare a cluburilor cinologice americane au permis rasei să fie readusă la forma sa originală. Deja prin anii 1950, primii câini ciobănesc unguri au început să apară la expoziții, iar până în 1970 rasa a venit în Rusia. Apropo, munca comună a maghiarilor și americanilor a dus la apariția a două tipuri de rase, care au, deși nesemnificative, dar diferențe.

Gloanțe, Komondors albe și negre

Înainte de a descrie aspectul rasei, merită să ne oprim asupra unui punct important pentru înțelegere. Rasa de câini Komondor este recunoscută numai în culoarea albă, deoarece a fost crescută pentru paza oilor. Câinele care păzea turma era invizibil pentru prădători și avea toate avantajele unui atac surpriză. În acest context, Komondorii de culoare neagră arată foarte ciudat și există și chiar au un cerc de admiratori. În plus, reproducerea lor a fost începută la începutul secolului al XX-lea. Astăzi, Asociația Internațională Cinologică (FCI) recunoaște Komondorii negri drept mestizii și îi îndepărtează de câinii păstori Bergama similari din exterior..

Este câinele ciobănesc maghiar atât de unic în aparență? Fotografia lui Puli, un câine ciobanesc originar din aceeași Ungaria, poate fi ușor confundată cu imaginea lui Komondor. Nu degeaba Puli este numit o copie mică a câinelui ciobanesc maghiar. Ați înțeles deja că câinii au un aspect foarte asemănător, dar diferă semnificativ în ceea ce privește dimensiunea - câinii Komondor nu trebuie să fie mai mici de 70 cm, gloanțele să nu fie mai mari de 45 cm.

Aspect

Câinii ciobănesc maghiari sunt denumiți de obicei rase uriașe, deși printre colegii lor de pază, dimensiunile lor sunt destul de comune. Cea mai izbitoare caracteristică a lui Komondor este lână albă ca zăpada, adunată în corzi și care cade pe întreaga zonă a corpului. În plus, câinii se disting prin forța fizică, curajul, echilibrul și capacitatea de a lua decizii rapide. Dimorfismul sexual este pronunțat, masculii sunt nu numai mai mari, ci și mult mai puternici decât femelele.

Mărimea dorită este stabilită de standardul rasei și variază în următoarele domenii:

 • Bărbați: înălțime 70-80 cm, greutate de până la 60 kg.
 • Cățelele: înălțime 65-70 cm - greutate de până la 50 kg.

Rasa standard

 • Cap - mare, cu o frunte voluminoasă, convexă și o tranziție lină la bot. Protuberanța occipitală și brazda de divizare nu sunt pronunțate. Botul se micșorează ușor spre nas, dar nu trebuie să pară ascuțit. Capătul botului este bine rotunjit. Obrajii și pomeții sunt musculari, dar nu proeminenți, buzele strânse, ar trebui să fie complet negre sau pigmentare gri. Se încurajează pigmentarea întunecată a gingiilor și a palatului.
 • Dinții - foarte puternic, mare, bine fixat, incisivii trebuie să fie uniformi. În mod tradițional pentru câinii ciobănești, mușcătura este corectă, trusa dentară este completă.
 • Nas - numai negru, mic, pătrat, cu nări mari.
 • Ochi - nu trebuie să pară bombat sau mare împotriva botului, tăietura este ovală. Culoarea irisului este bogată, maro. Pleoapele sunt dense, complet pigmentate în negru sau gri.
 • Urechi - triunghiulară, moale, destul de groasă, căzută pe părțile laterale ale capului. Vârfurile rotunjite sunt apăsate pe obraji atunci când se odihnesc atât cât permite haina.
 • Corp - puternic, bine tricotat, vizual dimensiunile par mai mari datorită învelișului din lână, formatul este moderat alungit. În ciuda aspectului „jucăuș”, corpul câinelui este acoperit cu o piele cenușie elastică, lipsită de pliuri. Gâtul este drept, ridicat, înclinat, scruff-ul nu este pronunțat. Greierul este bine simțit (dacă haina ascunde ascensiunea vizibilă), umerii sunt bine întinși. Cutia toracică este moderat largă, dar puternică și profundă. Spre deosebire de majoritatea câinilor ciobănești, adâncimea secțiunii transversale este aproape rotundă. Spatele este scurt, bine musculos, fără o creștere distinctă a spatelui inferior. Grupa de lățime proporțională, puternică, înclinată.
 • Membre - foarte puternic și muscular. Toate articulațiile sunt la unghiuri naturale, armonioase și paralele cu axa coloanei vertebrale. Picioarele din spate sunt trasate dincolo de linia imaginară de crupă. Periile sunt mari, rotunjite, cu degetele strâns arcuite. Tampoanele pentru labe sunt acoperite cu o piele groasă și elastică. Unghii negre sau gri și tampoane pentru labe.
 • Coadă - puternic, cât mai uniform posibil, dar cu o ușoară îndoire la vârf. La fel ca întregul corp, este acoperit cu șnururi de lână. În repaus, coborât la articulațiile hock, în lucrări efectuate la nivelul spatelui, dar nu mai sus.

Tipul și culoarea stratului

S-a menționat mai sus că numai culoarea albă este permisă de standard, iar această regulă nu are excepții, deoarece pentru tipul de haina, totul depinde de vârstă. Puii Komondor sunt acoperiți cu un fir de păr moale care se răsucește în spirale, dar nu corzi. Un câine adult este acoperit cu un strat gros care seamănă cu structura copacului unui cățeluș. Paltonul este grosier, lung și tenace. Firele de păr, care se împletesc cu o secțiune a substratului, formează corzi dense.

Este interesant! „Porecla absentă” a lui Komondorov este un câine care arată ca un „mop-mashka”. Oricât de umoros ar suna, există similitudini, mai ales în fotografie, înfățișând ciobani maghiari într-un salt sau nu alergând.

Mulți iubitori de câini pur și simplu nu înțeleg cum un câine cu această haină poate alerga, sări, rămâne curat și poate vedea ceva. Nu vă mirați de creațiile naturii, haina Komondor este adaptată pentru a proteja câinele de vreme rea, căldură și prădători. Dacă șnururile de lână ar împiedica câinii, rasa nu ar fi trecut prin secole de selecție naturală..

Este interesant! Lungimea minimă a hainei unui câine ciobănesc maghiar adult este de 10 cm, maximă este de 27-30 cm.

Caracter și antrenament

Doar puii de ciobănesc maghiar pot diferi în ceea ce privește hiperactivitatea și energia. Un adult Komondor folosește întotdeauna cu înțelepciune energia și nu se grăbește ostentativ la ambrazură. De asemenea, rasa nu are nevoie în mod deosebit de jocuri, cu excepția unei vârste de pui. Personajul Ciobanescului maghiar poate fi descris într-un singur cuvânt - serios. Deoarece crescătorilor le place să glumească, OKD (curs de formare generală) este necesar nu de către Komondors, ci de către proprietarii lor. De fapt, acest lucru este departe de a fi o glumă, trebuie să poți câștiga respectul unui gardian ereditar, darămite ascultare.

Crescătorii cu experiență caracterizează rasa ca fiind ușor de antrenat. Pentru începătorii care decid să-și asume parentalitatea, această povară poate fi copleșitoare. Ar trebui să se înțeleagă că Komondor este predispus la luarea deciziilor înainte de comanda proprietarului și această tendință se referă cel mai adesea la un atac asupra unui străin. În familie, giganții sunt docili și autosuficienți. Atitudinea față de copii este gardiană, copilul poate călări literalmente câinele, îl poate trage de urechi și șireturi de lână. Cele mai negative consecințe sunt un uriaș care s-a târât sub pat pentru a se salva de un pui de om. În ceea ce privește animalele care trăiesc pe teritoriul încredințat, Ciobanescul maghiar este foarte loial.

Atitudinea față de străini, inclusiv oaspeții, este extrem de precaută. Câinele prezintă neîncredere în raport cu străinii și în afara zonei protejate, prin urmare este folosit cu succes ca gardă de corp. Un temperament înnăscut necesită o abordare specială și o socializare activă încă din copilărie. Secția trebuie să vă înțeleagă în mod clar pe dvs. și emoțiile voastre, altfel un prieten care v-a bătut pe umăr poate fi considerat o amenințare.

Întreținere și îngrijire

Păstrarea într-un apartament, pe un lanț sau într-o volieră nu este doar nedorită, ci și periculoasă. Neavând stres, Komondor devine agresiv. Dacă un câine nu poate proteja turmele (pe care le dresează genetic), atunci are nevoie de o zonă controlată, de exemplu, o bucată de teren adiacentă unei case.

Cât de greu este să păstrezi un ciobanesc ungur? Îngrijirea, pe care rasa nu a primit-o de secole, nu are nevoie de ea acum, cu excepția a două puncte - curățarea urechilor și uscarea părului pe barbă. În caz contrar, câinele va trebui să facă baie numai în sezon (sau înainte de spectacol), examinarea ochilor, a dinților și a ghearelor. Următorul număr de îngrijire este nutriția. Mulți proprietari preferă să-și hrănească animalele de companie cu alimente uscate din motive de igienă, cu toate acestea, digestia câinilor este adaptată oricărui tip de mâncare.

Sănătate

Durata de viață Komondor de 10-12 ani aduce îndoieli în cadrul general acceptat cu privire la sănătatea rasei, dar nu ar trebui să vă fie frică. Faptul este că câinele ciobanesc maghiar este una dintre cele mai vechi rase, în plus, oamenii au început să „lucreze” destul de târziu, ceea ce a păstrat o sănătate titanică bună. Spre deosebire de majoritatea ciobanilor și câinilor de talie mare, Komondors nu este susceptibil displazii articulațiile șoldului. Volvulusul gastric, care este frecvent întâlnit la câinii cu piept larg, este, de asemenea, extrem de rar. Există doar trei „puncte slabe”:

 • Barba poate deveni un teren de reproducere pentru bacteriile patogene, deoarece cordoanele asemănătoare nu au timp să se usuce după ce au băut și au mâncat alimente naturale. În lunile fierbinți, respirația câinelui face, de asemenea, haina udă. Umiditatea, resturile alimentare și „conservarea” sunt habitate ideale pentru microbi. Concluzie - barba trebuie ștearsă bine după ce a băut, a mâncat și a mers.
 • Urechile destul de mari, strânse, acoperite cu corzi, pot de asemenea să devină un teren de reproducere pentru infecții și chiar căpușe. Igiena strictă și prevenirea regulată a paraziților care suge sânge rezolvă problema la rădăcină.
 • Articulațiile labei prezintă risc de deformare în timpul creșterii (o problemă obișnuită la rasele mari). La câinii tineri, este recomandat să mergeți într-un ritm rapid (trap), care vă permite să consolidați mușchii membrelor. De asemenea, ar trebui să vă abțineți cât mai mult posibil de la coborârea scărilor și coborâri abrupte. Mersul și chiar alergarea în sus sunt binevenite..

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Komondor (câine ciobanesc maghiar): istorie, aspect, caracter și caracteristici ale rasei (+ foto)