Diabetul insipid la câini și pisici: caracteristici ale bolii, diagnostic și tratament

Diabet

- boala este cunoscută. Mai mult, este considerat unul dintre flagelele vremii noastre. În general, nu este nimic surprinzător aici - zahărul bun era extrem de scump în urmă cu 100 de ani, în timp ce astăzi este consumat în zeci de kilograme. Cu toate acestea, diabetul este din ce în ce mai diagnosticat la animalele de companie și este dificil să-i suspectăm de consumul excesiv de dulciuri! Deci, de ce se întâmplă acest lucru? Faptul este că se întâmplă diabet insipid la animale. Mecanismul dezvoltării sale este destul de particular..

Informatii generale

Diabetul insipid „clasic” este cauzat de scăderea secreției de vasopresină (ADH). Boala este cunoscută și sub numele de diabet insipid. După cum ați putea ghici, animalele cu această patologie urinează în mod constant. Rețineți că, cu urină, „fluxuri” se eliberează o cantitate uriașă de proteine ​​și oligoelemente, ceea ce este foarte rău pentru sănătatea animalului de companie. Pisicile se îmbolnăvesc mai des decât câinii. Se știe că predispoziția este deosebit de mare la animalele de companie tinere. Cu cât animalul este mai în vârstă, cu atât sunt mai mari șansele de a avea diabet „clasic”.

Trebuie să înțelegeți că afecțiunea pe care o descriem nu afectează pancreasul, care nu are nicio legătură cu aceasta, ci rinichii în sine.. Dar pentru a-i înțelege esența, trebuie să vă amintiți „mecanica” lucrării acestui organ. Deci, rinichiul este un organ a cărui sarcină principală este de a produce urină cu eliminarea ulterioară din corp. Urină - esența este sângele filtrat. De fapt, tipul său primar este aceeași plasmă sanguină. Și, apropo, o mare parte din acestea se formează! Deci, la om, rinichii produc cel puțin 150 de litri de urină primară pe zi, în timp ce urina „finală” la persoanele sănătoase este produsă în termen de doi litri.

Cu diabetul insipid, un animal (sau o persoană) urinează, de fapt, cu plasmă de sânge ușor filtrată, ca urmare a faptului că corpul lor începe să experimenteze rapid o lipsă acută de mulți compuși utili și chiar vitali. Acasă nu se poate face nimic cu asta.. Dacă nu mergeți la medicul veterinar, animalul va fi condamnat.

Procesul de formare a urinei

Pentru ca plasma să se „transforme” în urină, aceasta trebuie să treacă printr-o resorbție inversă. Pur și simplu, în tubulii urinari, lichidul și toate substanțele necesare (glucoză, proteine, oligoelemente etc.) sunt „pompate” înapoi în sânge. Compuși precum bilirubina și ureea se acumulează în urină. Acestea îi conferă culoarea și mirosul caracteristic..

Vasopresina deja menționată este responsabilă pentru reglarea resorbției inverse. Este un hormon produs în hipotalamus. Diabetul insipid în practică poate fi rezultatul a două tulburări fundamentale: fie în tubulii renali, din anumite motive, există puține celule țintă asupra cărora hormonul acționează, fie hipotalamusul, din cauza a ceva, a început să producă prea puțină vasopresină. Acesta din urmă, apropo, este cel mai puțin obișnuit.

Mult mai des producția acestui compus este influențată de medicamente, unele componente alimentare, o scădere a temperaturii corpului (cu hipotermie) etc. De aceea, apropo, un animal care îngheață urinează de câteva ori mai des. Este adevărat, acest proces se datorează și fluxului unui volum semnificativ de sânge către organele interne, inclusiv rinichii. În cele din urmă, în trecutul recent, a fost descris fenomenul antagonismului hormonal: cu hipercortizolism, diabetul insipid la câini și pisici se dezvoltă datorită suprimării acțiunii vasopresinei de către hormonii suprarenali. La fel se poate întâmpla și cu administrarea inutilă de lungă durată a corticosteroizilor antiinflamatori..

Patogenie și semne clinice

Foarte des, astfel de încălcări se pot dezvolta în cazul tumora boli: neoplasmul comprimă hipotalamusul, în urma căruia acesta din urmă nu mai funcționează normal. Contrar credinței populare, tipul tumorii nu contează prea mult. Singura caracteristică „pozitivă” a unui neoplasm benign este creșterea sa lungă, datorită căreia animalul de companie își poate trăi întreaga viață cu o formă ușoară de diabet insipid. Se obțin rezultate similare chisturi, vezicule de echinococi și alveococi (destul de frecvente la pisici), precum și hematoame rezultate din leziuni cerebrale traumatice.

Plecând puțin de la subiect. Din cauza posibilelor leziuni ale hipotalamusului și ale altor structuri ale creierului, toate leziunile capului sunt atât de periculoase. Consecințele lor pot să nu apară imediat, ci după câteva luni sau chiar ani. Din această cauză, contuziile la oameni sunt atât de periculoase..

Rețineți că, în cazuri extrem de rare, diabetul insipid se dezvoltă ca urmare a distrugerii stratului de mielină al trunchiurilor nervoase, ceea ce duce, de asemenea, la tulburări ale hipotalamusului. Acest lucru se întâmplă cu unele boli autoimune. Deci, care sunt simptomele diabetului insipid?

Animalele de companie bolnave urinează înspăimântător de des, deoarece rinichii lor, în absența unei reglementări, produc pur și simplu volume „epice” de urină. Densitatea acestuia din urmă scade brusc. În cazuri avansate, spatele animalului este în permanență umed, dar practic nu miroase a urină (datorită concentrației sale extrem de scăzute). Unul dintre semnele de diagnostic destul de fiabile este o îmbunătățire vizibilă a stării animalului cu introducerea analogilor sintetici ai vasopresinei..

Dificultăți în diagnostic

Diabetul insipid poate fi suspectat în toate cazurile poliurie irepresibila. Dacă animalul nu prezintă semne de deshidratare și se știe că nu suferă de boli cronice de rinichi, o simplă analiză a urinei poate ajuta la stabilirea diagnosticului. Dar înainte de aceasta, câinele sau pisica trebuie ținute la o dietă de foame timp de cinci sau opt ore, fără a da apă. Acest lucru trebuie făcut numai într-o clinică: dacă animalul de companie pierde mai mult de 5% din greutatea sa și dezvoltă semne deshidratare, „Experimentul” trebuie încheiat imediat. Cerințele pentru metoda de testare „flămândă” se bazează pe faptul că la un animal cu o glandă pituitară sănătoasă, foamea și lipsa de apă stimulează producția de vasopresină, drept urmare frecvența urinării scade rapid.

De asemenea, este de dorit să se determine molaritatea urinei. Dar în condițiile în care tot ceea ce este necesar pentru această tehnică nu este disponibil în toate clinicile, ele recurg adesea la determinarea greutății specifice. Dacă la sfârșitul testului „flămând”, greutatea specifică a urinei >1.025, atunci aceasta este o formă ușoară a bolii. De regulă, în astfel de cazuri, diabetul insipid la pisici și câini este cauzat de toleranța celulelor țintă sau de „concurența” hormonală, despre care am scris deja mai sus..

În plus, greutatea specifică poate fi utilizată pentru a judeca starea unui animal ale cărui simptome sunt prea neclare. Trebuie reamintit faptul că acest indicator trebuie măsurat la intervale de 4, 8, 12, 18 și 24 de ore după numirea ADH. Vârfuri de greutate specifică (>1.026) indică faptul că au dezvoltat diabet insipid. În alte condiții patologice, însoțite și de poliurie, indicatorii de greutate specifică sunt complet diferiți.

Reacția la vasopresină și analogii săi sintetici

Analiza răspunsului la introducerea vasopresinei este necesară pentru a identifica cauza exactă a ceea ce se întâmplă. Acestea includ: diabet insipid nefrogen (incapacitatea rinichilor de a răspunde la ADH), diabet insipid psihogen (sub stres, o pisică sau un câine urinează constant, dar răspunsul lor la vasopresină este normal), precum și hipercortizolismul deja menționat.

Osmolaritatea urinei ca semn diagnostic

Dacă se măsoară osmolalitatea, raportul dintre urină normală și plasmă va fi >3 la animalele sănătoase, 1,8-3 la animalele de companie cu deficit moderat de vasopresină. Indicatori <1,8 și mai puțin sunt tipice pentru cazurile severe de diabet insipid. Raportul osmolarității urinei după administrarea ADH comparativ cu patologiile însoțite de poliurie este >2 la animale cu deficit de ADH simplu. Între 1,1 și 2 indicatori sunt în cazurile în care corpul animalului de companie, dintr-un anumit motiv, nu răspunde la introducerea hormonului. Index <1.1 este tipic pentru cele mai grave situații, când s-a dezvoltat o toleranță stabilă la acțiunea vasopresinei.

Dacă, după administrarea de vasopresină, nu au putut fi obținute date obiective, analiza poate fi repetată, dar de data aceasta animalul de companie este prescris suplimentar desmopresina. Este un agent care îmbunătățește efectul vasopresinei și al analogilor săi sintetici. Este important de reținut că în termen de două până la trei zile este necesar să se măsoare cât mai exact volumul zilnic de apă consumat de animal. Abia atunci se injectează desmopresina.

Dacă, în prima zi după aceasta, volumul de lichid băut scade cu 50% sau mai mult, se poate presupune o lipsă de vasopresină cu un grad ridicat de încredere. În aceste cazuri, diagnosticul este „diabet insipid central” sau „diabet insipid parțial nefrogen”.

Pe scurt despre terapie

Cum se tratează diabetul insipid? Poliuria poate fi gestionată cu cele menționate deja acetat de desmopresină. Este mai ieftin decât vasopresina convențională și are un efect mai pronunțat și mai durabil. Medicamentul este foarte simplu de utilizat: este instilat în cavitatea conjunctivală. Doza inițială este de două picături, dar trebuie să fie variată pentru a obține cele mai bune rezultate posibile pentru un anumit animal de companie. Efectul maxim se dezvoltă de obicei în 2-6 ore și durează 10-12 ore.

Important! Apa nu este limitată în niciun fel, un câine sau o pisică ar trebui să bea cât au nevoie! Din păcate, tratamentul trebuie să continue pentru tot restul vieții animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diabetul insipid la câini și pisici: caracteristici ale bolii, diagnostic și tratament