Pericolul șoarecelui de câmp pentru culturi. Metode de control al volei

Pericol de mușchiDe la alți membri ai familiei șoricel de șoarece

de dimensiuni mici. Lungimea adultului mouse-ul este nu mai mult de 13 cm și până la 70% din această valoare cade pe coadă. Avea voles botul ascuțit și ochii mici și căprui. Urechi șoareci ușor aplecat înainte și apăsat pe cap.

Întreaga recoltă uriașă, pregătirile pentru iarnă pot fi distruse de rozătoare mici aparent inofensive - șoareci de campă. Dar șoarecele volei este periculos nu numai pentru acest lucru, dar parazitul poate avea și boli precum:

 • febră tifos transmisă de căpușe;
 • nefrosonefrita hemoragică;
 • tularemie;
 • leptospiroza;
 • alte infecții.

Este periculos pentru sănătatea și viața umană. Cum să determinați prezența unui șoarece de câmp în țară, cum să faceți față în mod eficient, cum să preveniți invazia volei în viitor? Mulți grădinari doresc răspunsuri la aceste întrebări. Informații utile vor fi furnizate aici.

Descrierea animalului

Campolita diferă de ceilalți reprezentanți ai familiei șoarecilor prin dimensiunea sa mică. Lungimea unui șoarece adult nu depășește 13 cm și până la 70% din această valoare cade pe coadă. Volva are botul ascuțit și ochi mici și căprui. Urechile mouse-ului sunt ușor înclinate înainte și apăsate pe cap.

Blana este dură, aspră. De obicei, aceste rozătoare sunt de culoare bej, gri sau maro. Abdomenul unui șoarece de câmp este alb și există o linie neagră clară pe spate.

Descrierea mouse-ului VoleCuloarea se schimbă în funcție de vârsta șoarecelui: la rozătoarele tinere este întunecată, iar la volvele mai în vârstă este mai deschisă. Șoarecii vechi de câmp sunt aproape bej, cu părul gri.

Există multe volei în Europa. Rozătoarea se găsește în China, Mongolia, Taiwan. Aceste animale nu le place să se așeze pe câmpuri, preferând marginile pădurii, unde există multă iarbă. Adesea, șoarecele de câmp se așează în pivnițe, sere și chiar în locuințe (când este foarte frig sau nu există suficientă hrană). În cele mai multe cazuri, iarna, rozătoarele caută refugiu, cum ar fi un fân sau un morman de paie..

Voles trăiesc în adăposturi create de natură sau săpate independent. Interesant este faptul că acest mic animal poate săpa o gaură de până la 4 m lungime! O ieșire din vizuină merge întotdeauna la rezervor, există, de asemenea, o instalație de cuibărit și depozitare a rezervelor de alimente în vizuină, care sunt de obicei situate la o adâncime de peste 1m.

Mai presus de toate, șoarecilor de câmp le place să se așeze în mlaștini. Voles încep să se reproducă la începutul primăverii și continuă până toamna târziu. În această perioadă, femela conduce până la patru puiet. Există aproximativ cinci șoareci într-un puiet. Având în vedere această fertilitate, rozătoarea este o problemă serioasă..

Rozătoarele dezvoltă cea mai mare activitate seara și noaptea. Toamna și iarna, sunt treji și în timpul zilei. Nu hibernează.

Motive pentru apariția unui rozător

Ca orice ființă vie, soarece de camp au nevoie de apă, mâncare și căldură. Rozătoarele pot găsi tot ce au nevoie în depozitele și subsolurile din căsuțele de vară și, prin urmare, îi enervează pe locuitorii de vară. Rozătoarele se pot strecura în bucătărie pentru a se delecta cu mâncarea de pe masa umană..

Căile pentru mouse-ul de câmp sunt:

 • conducte de ventilație;
 • usi;
 • fereastră;
 • fisuri în pereți și podele.

Puteți observa un rozător prin prezența nurcilor, a fecalelor, a urmelor de picioare. Deoarece dinții unui animal cresc pe tot parcursul vieții și trebuie ascuțiți, rămân urme ale acestui proces, prin care se poate determina, de asemenea, că un rozător s-a înfășurat în casă.

Dăuna

Pericol de șoarece de câmpRozătoarea poate provoca daune mari agriculturii, deoarece dăunează nu numai plantelor care cresc pe câmpuri, ci și culturilor din grânare. Pe lângă cereale, acestea deteriorează roșiile, morcovii, varza, floarea-soarelui.

In iarna camp șoarecii roiesc coaja copacilor și a tufișurilor. Primăvara - hrăniți-vă cu coajă și lăstari tineri, provocând astfel daune grave fructelor necoapte.

Modalități de a scăpa de dăunător

Pentru a obține rezultatul dorit, aveți nevoie de:

 • Efectuați profilaxie pentru a anticipa apariția unui rozător.
 • Folosiți metode fizice de luptă.

Metodele fizice de luptă implică utilizarea:

 • capcane;
 • cursă de şoareci;
 • capcane.

A scăpa de dăunătorDe asemenea, puteți recomanda utilizarea ultrasunetelor pentru a vă speria sau pentru a obține o pisică, deși nu este un fapt faptul că vrea să vâneze. Bufnițele, jderele și vulpile ajută în lupta împotriva rozătoarelor.

Agenții chimici de control includ:

 • otrăvuri;
 • aerosoli;
 • momeală otrăvită.

Totuși, amintiți-vă că insecticidele sunt adesea periculoase pentru oameni și animale.!

Atunci când alegeți o metodă de tratare camp mouse-ul trebuie să țină cont de particularitățile camerei în care a pornit.

Rețete populare

Pentru a face față unui mouse de câmp, puteți recurge la metode cunoscute de oameni de foarte mult timp. Asa de:

 • Se amestecă părți egale făină de grâu și var, se adaugă câteva vârfuri de sare. Puneți o mică momeală în farfurii și puneți apă lângă ea. Când rozătoarele mănâncă acest lucru, se va forma un cheag de sânge în stomac și va muri. Gipsul poate fi folosit în loc de var.
 • Depozitați ierburile împotriva șoarecilor vara. Aranjați-le în sertare unde hainele sunt depozitate în beciuri. Folosit: mentă, pelin, soc, tansy, rozmarin sălbatic. Rădăcinile și semințele Blackroot vor funcționa. Cu excepția socului, toate ierburile se folosesc uscate. Ciorchini de ierburi sunt așezate în jurul perimetrului casei, legate în jurul trunchiurilor de copaci.
 • În lipsa ierburilor, se folosește ulei esențial de mentă. O mică bucată de pânză este umezită din abundență cu ea. Cârpele sunt așezate în vizuina șoarecelui, iar după câteva zile își va părăsi locul de reședință. Utilizat în mod similar ulei de tansy, copaci de conifere și citrice.

Distrugerea fizică

Aceste metode sunt asociate cu faptul că va trebui să eliminați în mod regulat carcasele rozătoarelor moarte.

 • Trapa de șoareci cu lipici s-a dovedit a fi excelentă. Se folosește adeziv obișnuit, dar mai bine - un agent otrăvitor special cu un miros plăcut pentru șoareci. Adezivul se aplică pe bucăți de carton, care sunt așezate în jurul perimetrului cabanei de vară și în pivniță. Pentru a spori efectul, o momeală (pâine înmuiată în ulei vegetal) este plasată în centrul cartonului. Șoarecele prins este îndepărtat cu o capcană.
 • Capcana pentru șoareci dintr-o cutie. O momeală este plasată pe fundul unui borcan de jumătate de litru, interiorul este uns cu unt. Un carton este atașat la borcan, astfel încât rozătoarele să poată intra în borcan. Uleiul alunecos îl va împiedica să iasă. Capcana trebuie eliberată în mod regulat de șoarecii prinși și momeala schimbată.

Produse chimice

Mulți folosesc otrăvuri gata preparate. Medicamentele eficiente sunt:

 • Tablete de ceară "Storm". Acestea sunt așezate în găuri, cutii, țevi de drenaj. Comprimatele oferă un efect descurajant. Rozătoarea moare în decurs de două săptămâni după administrarea medicamentului.
 • "Granule" universale. Sunt fabricate din boabe de grâu. Au un efect cumulativ (rozătoarele afectate transferă otravă la lână și labe, afectând rudele).
 • Lipici Muskidan. Combate eficient șoarecii în interior. Se recomandă aplicarea acestuia pe carton și așezarea momelii în mijloc. Rozătoarea se lipeste și moare.

Recomandări de prevenire

Este posibil să se evite o nouă invazie a rozătoarelor prin arderea în timp util a resturilor de grădină, menținând curata cabana de vară. O pisică sau un câine va ajuta la sperierea șoarecilor. De asemenea, se recomandă descompunerea substanțelor chimice (de exemplu, „Furtuna”) în pivniță, în depozit, în casă. Mulți oameni folosesc capcane de lipici pe tot parcursul anului.

Amintiți-vă că șoarecele de câmp este un rozător periculos care poate provoca daune semnificative culturilor. Dacă îl găsiți, începeți imediat să vă ocupați de acesta, apelând la metodele indicate de noi..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pericolul șoarecelui de câmp pentru culturi. Metode de control al volei