Cantitatea de alimente uscate pentru cățeluși: cum se calculează porția

Știați că puii de rase mici și mari au nevoie de o abordare individuală și de o doză de alimente uscate? Cum calculați cantitatea optimă de hrană pentru catelul dvs. în funcție de vârstă? Cât de multă mâncare uscată este suficientă pentru catelul tău? Ce rol joacă apa dacă cățelușul mănâncă alimente uscate? Să aruncăm o privire mai atentă!

Cantitatea de alimente uscate pentru pui: hrănire de la naștere până la un an

Mulți oameni cunosc regula de aur: „puțin este mai bine, dar adesea decât mult și o singură dată”. De câte ori este hrănit un cățeluș este mult mai important decât o porție perfect ponderată. Este important să înțelegem că uniformitatea creșterii unui animal și utilitatea formării acestuia depind de aportul constant de vitamine, minerale și substanțe nutritive în organism..

Frecvența hrănirii depinde direct de vârsta și mărimea câinelui. Cățelușul ar trebui să consume suficientă hrană pentru a se simți sătul și să nu mănânce în exces, astfel încât în ​​viitor acest lucru să nu ducă la lacomie și la creșterea în greutate.

Hrănirea cățelușului de la naștere până la 1 lună

Când puii se nasc, ei se hrănesc cu colostrul mamei lor timp de 1-3 zile. Frecvența meselor este individuală, în funcție de rasa și mărimea puilor. În medie, puii nou-născuți mănâncă la fiecare 2-4 ore pe tot parcursul zilei.

Până la vârsta de o lună, sau mai bine zis, înainte de deschiderea ochilor, puii se hrănesc exclusiv cu laptele matern. Dacă din anumite motive puii sunt orfani, sunt hrăniți cu înlocuitor de lapte, formulă pentru sugari (fără aditivi) sau lapte de capră diluat cu apă.

Până la vârsta de aproximativ o lună, puii continuă să mănânce o dată la 4 ore. De la vârsta de două săptămâni, bebelușii încep să ia o pauză de noapte, adormind 4-6 ore. În timp ce ochii lor sunt închiși, puii mănâncă și dorm adesea mult, câștigând putere. Ratele de creștere sunt individuale, cu toate acestea, indiferent de rasă, puii de la naștere până la o lună cresc literalmente în fața ochilor noștri.

2 până la 3 luni

Când puii au o lună, ochii se deschid. Bebelușii încep să părăsească cuibul, să exploreze lumea exterioară și să devină interesați de mâncarea pe care o mănâncă mama lor. Interesul natural al puiilor ar trebui încurajat prin oferirea de alimente suplimentare..

Suplimentarea poate fi naturală sau industrială. În primul caz, puii primesc produse lactate fermentate, carne tocată fiartă și bulionuri. În al doilea caz, puii sunt suplimentați cu pate industrial și înlocuitor de lapte.

De obicei, până la vârsta de trei luni, puii mănâncă de 5-6 ori pe zi. Frecvența hrănirii crește dacă există o mulțime de pui, iar unii dintre ei nu se îngrașă. Dacă bebelușii își mănâncă de fiecare dată umplerea, pot lua pauze destul de lungi între mese..

3 până la 4 luni

Vârsta de la 3 la 4 luni este însoțită pentru puii dintr-o serie stres.

  • În primul rând, puii încep schimbă dinții, ceea ce duce la lipsa de minerale și disconfort sever.
  • În al doilea rând, primul îi așteaptă pe copii. vaccinare, care este plin de excitare a sistemului imunitar, activitate scăzută, stres și sănătate precară.

Majoritatea medicilor veterinari recomandă hrănirea puiilor cu vârste între 3 și 4 luni, la cerere. Adică, atunci când cățelușul s-a arătat interesat de mâncare, trebuie să i se dea niște mâncare..

Frecvența medie de hrănire variază de la 4 la 5 ori. Este important să înțelegem că de la 3 la 4 luni, orice gustare este considerată o masă, dar cățelușul ar trebui să ia un mic dejun și o cină consistentă..

4-6 luni

La vârsta de 4 luni, dacă un cățeluș este hrănit cu alimente naturale, dieta sa este foarte extinsă. Frecvența de hrănire este redusă la 3-4 ori pe zi, cu gustări la cerere. Dacă decideți să vă hrăniți cățelul cu alimente comerciale, la vârsta de 4 până la 6 luni trebuie să îl obișnuiți cu un tip de produs semi-umed (bucăți cu sos).

Mai aproape de vârsta de șase luni, alimentele uscate îmbibate sunt introduse în dieta industrială a cățelușului. Pentru ca bebelușul să fie mai confortabil și sistemul său digestiv să facă față digestiei produselor noi, granulele uscate sunt turnate cu apă clocotită sau bulion fierbinte cu 10-15 minute înainte de servire. Înainte de hrănire, granulele trebuie zdrobite cu o furculiță și amestecate cu conserve, formând o masă omogenă.

6-8 luni

De la 6 la 8 luni, frecvența hrănirii nu scade pe măsură ce cățelușul intră în faza de creștere activă. Copilul cheltuiește multă energie explorând lumea exterioară, jucându-se, învățând și dobândind noi abilități. Este important să vă asigurați că dieta cățelușului dvs. este bogată în calorii. În același timp, puii de rase mari predispuse la probleme articulare trebuie să fie hrăniți în mod fracționat - des și puțin câte puțin.

Până la vârsta de opt luni, aproape toți puii au dinții schimbați în molari, astfel încât granulele uscate pot fi introduse în dietă. Pentru a face trecerea la uscare confortabilă, se amestecă în furaje semi-umede în proporții mici, începând de la 15% și crescând la 70%.

8-10 luni

În perioada de la 8 la 10 luni, se efectuează o tranziție completă la alimentele uscate. O nuanță importantă de luat în considerare pentru proprietarii care au ales un tip industrial de alimente este lipsa hranei exclusiv uscate sau umede..

Când este hrănit exclusiv cu alimente uscate, cățelul șterge rapid smalțul dinților, care este plin de deteriorări și pierderi. Hrănirea exclusiv cu alimente umede duce la slăbirea gingiilor, care este, de asemenea, plină de cariile dentare.

Notă! În funcție de creșterea și formarea câinelui, la vârsta de 8 până la 10 luni, frecvența hrănirii variază de la 2 la 4 ori pe zi.

Conform recomandărilor general acceptate ale medicilor veterinari și producătorilor de furaje, dieta industrială a unui câine ar trebui să conțină 70-80% alimente uscate și 10-20% alimente umede..

În funcție de rasă, cățelul va crește și se va forma până la vârsta de 1 până la 3 ani. În perioada în care scheletul câinelui începe să se „distribuie”, chiar dacă este conținut în furaje industriale de înaltă calitate, este necesar să se introducă suplimente minerale în dietă.

Orice vitamine suplimentele sunt administrate în cursuri, deoarece un aport pe tot parcursul anului este garantat pentru a duce la un exces de minerale și vitamine.

10 luni și peste

Până la vârsta de 10 luni, majoritatea raselor de câini vor avea un os "de bază" care se va întinde în lățime. Masa musculară până la această vârstă nu este încă formată, astfel încât aproape toți câinii arată subțire. În plus, corpul cheltuiește o mulțime de resurse pentru formarea părului.

Cu toate acestea, la vârsta de 10 luni, câinele formează o preferință alimentară pentru adulți. Frecvența hrănirii se menține la nivelul de 1-2 ori pe zi. Conform recomandărilor general acceptate ale medicilor veterinari, este mai bine să hrănești câinele de două ori pe zi, hrănirea unică se dovedește a fi superfluă pentru unele rase.

Apă în dieta cățelușului tău

Atunci când decideți să vă hrăniți hrana uscată a câinelui, este important să înțelegeți ce rol joacă apa în absorbția alimentelor și în menținerea sănătății animalului de companie. Granulele se produc prin zdrobire și uscare a produselor. Granulele finisate sunt turnate sub presiune ridicată. Dacă aruncați pelete alimentare în apă, veți vedea cât de repede încep să absoarbă umezeala și să se extindă în volum..

Ce se întâmplă când un câine înghite pelete alimentare? Odată ajuns în stomac, alimentele încep să absoarbă apa și să crească în volum. Din acest motiv, în timp ce mănâncă rapid mâncare uscată, câinele te privește cu „ochi flămânzi”.

Granulele nu au avut încă timp să se umfle, așa că animalul de companie nu se simte plin. În decurs de 10-15 minute, peletele se vor mări și câinele va simți că stomacul său este plin. În intestine, alimentele intră în 30-60 de minute după înghițire. Pentru comparație, produsele naturale coboară în intestine în decurs de 10-20 de minute.

De obicei, după 10-15 minute, și uneori imediat după ce a mâncat, câinele aleargă într-un castron cu apă și bea cu lăcomie. Acest lucru se datorează apariției unei sete ascuțite și acute. Dacă un animal de companie nu are apă disponibilă, sete îi provoacă un disconfort sever. În plus, în special în stadiul transferului în hrana uscată, lipsa apei din dieta animalului de companie poate duce la dezvoltarea deshidratării. Este important să înțelegem că cu cât câinele este mai mic, cu atât se dezvoltă mai repede deshidratarea, metabolismul încetinește și sângele se îngroașă..

Cum se calculează porțiunea optimă?

Cum să calculați doza ideală de hrană pentru catelul dvs.? Există o metodă conform căreia cantitatea de furaje este calculată pe baza greutății animalului. Cu toate acestea, această formulă nu poate fi adevărată din toate punctele de vedere, deoarece valoarea nutrițională a alimentelor naturale și a furajelor de la diferiți producători variază foarte mult..

Atunci când alege hrana industrială, proprietarul are două metode pentru a determina porțiunea optimă: teoretică și practică. Porțiunea teoretică este determinată de recomandările producătorului, care se aplică fiecărui pachet de furaje. Recomandările pot varia în funcție de greutatea câinelui, temperamentul, tipul hainei și așa mai departe..

O metodă practică este de a ajusta doza de hrană în funcție de rata de saturație a câinelui. Se toarnă mâncarea într-un castron și se dă câinelui, se cronometrează și se urmărește animalul de companie. Dacă catelul a mâncat toată mâncarea în mai puțin de 10 minute și rămâne flămând 20 de minute mai târziu, porția este insuficientă. Dacă în 20 de minute catelul nu a mâncat toată mâncarea din castron, porția este prea mare.

Puii de rasă mică - nuanțele hrănirii

Puii de rasă mică sunt mult mai activi în a avea nevoie de mai multă energie și nutrienți. Mulți proprietari care citesc literatura despre păstrarea câinilor citesc secțiunile referitoare la aportul de calorii de mai multe ori. În mod surprinzător, valoarea nutrițională a dietei pentru câinii mici poate depăși de câteva ori aceeași recomandare pentru rasele mari..

Dacă aveți un cățeluș de rasă mică, este important să înțelegeți că el este mai rapid:

  • Îi este foame deoarece nu poate mânca porțiuni mari de alimente.
  • Îngheață pe măsură ce metabolismul accelerat arde rapid calorii.
  • Pierderea in greutate si ingrasarea.

Medicii veterinari recomandă hrănirea cățelușilor mici și decorativi la cerere. Cel mai adesea, un copil mic care este foarte anxios și pare foarte flămând mănâncă foarte puțină mâncare și își pierde interesul pentru mâncare. Acest lucru se datorează unui metabolism accelerat, unei senzații de foame ușoară și frig.

Notă! Câinii mici sunt foarte reci, indiferent de lungimea și calitatea hainei. Straturile de aer inferioare sunt a priori mai reci, astfel încât corpul câinelui trebuie să ardă mai multă energie pentru propria încălzire..

Pui de rasă mare

Puii de rasă mare cresc într-un ritm „alarmant”. Foarte des, corpul cățelușului nu ține pasul cu creșterea în sensul literal al cuvântului. Articulațiile se pot deforma sub greutate mare, cu o lipsă de minerale. La rasele uriașe, problemele cardiace sunt observate de la o vârstă fragedă, deoarece nu are timp să crească cu întregul corp.?

Ce sa fac? Cum se hrănește? Cum se previne boala? Răspunsurile la aceste întrebări depind de activitatea animalului de companie. De regulă, câinii uriași și mari nu sunt recomandați pentru sarcini serioase în perioada de creștere activă, doar mersul pe jos și antrenament lin.

În acest caz, conținutul caloric al dietei este subestimat în favoarea proteinelor (proteinelor). Când vă mențineți hrana industrială, este important să schimbați seria furajelor (pentru copii, adolescenți, adulți) în timp. În plus, atunci când alegeți mâncarea, trebuie să acordați atenție recomandărilor și compoziției, deoarece se produc linii separate pentru rasele uriașe..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Cantitatea de alimente uscate pentru cățeluși: cum se calculează porția