Clismă de curățare pentru un câine cu constipație: programare, pregătire, introducere

O clismă va ajuta un câine cu constipație? Ce înseamnă să folosești și cât de curând să aștepți rezultatul? Există contraindicații pentru utilizarea clismelor? Vom înțelege în detaliu mai jos.

Clisma ca tratament pentru constipație

Cei mai mulți proprietari dor de primele simptome constipație la un câine, dezvăluind o încălcare a procesului digestiv deja în stadiul acut. Primele simptome sunt destul de vagi. Puteți observa că câinele a devenit plictisitor, mănâncă mai rău, ia poziția obișnuită pentru defecare în timp ce merge, dar rezultatul scontat nu vine.

De obicei, când este constipat, câinele continuă să mănânce și să bea apă. Înainte de apariția intoxicației acute, animalul de companie merge la plimbare fără probleme, se poate juca și urmează de bunăvoie comenzile. Primele simptome pe care proprietarul le poate observa apar în a doua sau a treia zi de constipație. Modificările stării animalului indică deshidratare și intoxicație..

După ce am observat primele simptome de stare de rău, este important să nu le confundăm cu semne blocaje sau balonează intestinelor. Cu aceste patologii, utilizarea clismelor este ineficientă. În caz de obstrucție intestinală, este necesară o terapie medicamentoasă bine aleasă. Volvulusul intestinal este o afecțiune mortală! Patologia este eliminată numai prin intervenție chirurgicală urgentă.

Clismă, ca metodă de tratare a constipației la domiciliu, este aproape ineficient dacă tulburările digestive au apărut pe fondul consumului constant de oase sau al invaziei helmintice severe. În ambele cazuri, intestinele animalului sunt blocate și o clismă va elimina doar parțial obstrucția..

Cu blocajele osoase, principala amenințare este perforarea intestinului, adică prin ruperea și revărsarea fecalelor în cavitatea abdominală. Cu infestarea helmintică la pui, există, de asemenea, un risc de ruptură intestinală. Pentru câinii adulți, intoxicația este o amenințare gravă, care crește pe măsură ce paraziții se înmulțesc și agravează blocajul intestinal..

Clisma este eficientă dacă încălcarea a avut loc în fundal deshidratare sau congestie intestinală fără legătură cu patologiile. Mișcarea fecalelor prin intestine devine dificilă dacă nu există suficientă apă în ele.

Fecalele devin uscat și dur următoarele motive:

  • Câinele dvs. nu bea suficiente lichide.
  • Câinele reține în mod deliberat mișcările intestinului. Cauza poate fi stresul, durerea, creșterea intestinală etc..

Important! Dacă nu știți de ce câinele dvs. are o tulburare digestivă, probabilitatea beneficiului așteptat din procedură este necunoscută. Pur și simplu, o clismă nu este un remediu universal și nu ajută întotdeauna..

Cum să pregătești o clismă pentru câinele tău

Pentru a elimina constipația la un câine, un standard clisma de curatare. Apa curată se găsește în intestinele animalului. Pentru a spori efectul, se adaugă în apă decocturi de ierburi, ulei, sodă, permanganat de potasiu sau alte componente..

După cum sa menționat mai sus, apa pură caldă este luată ca bază. La momentul introducerii clismei în intestin, temperatura apei ar trebui să fie de 37-38 de grade. Volumul clismei este calculat pe baza mărimii și greutății câinelui.. Pentru animalele care cântăresc 5-7 kg, volumul maxim de clismă nu trebuie să depășească 400 ml. Câinilor mari și mijlocii li se administrează clisme cu un volum de cel mult 600-800 ml.

Este important să înțelegem că o clismă, ca mijloc de tratare a constipației, va ajuta cu adevărat animalul dacă încălcarea procesului digestiv nu este cronică. Dacă constipația este cauzată de o patologie, eliminarea acesteia cu o clismă va duce doar la o ameliorare temporară a afecțiunii și la complicarea diagnosticului bolii de bază.

Notă! În constipația cronică, clisma are natura tratamentului simptomatic..

În cazul constipației acute cu caracter scurt, apa pentru o clismă este amestecată:

  • Cu un decoct de mușețel - are efect antiseptic, antiinflamator. Clisma se poate face cu decoct pur de mușețel..
  • Cu ulei de vaselină - are efect de invaluire, iti permite sa retii apa in intestine. Pentru 1 litru de apă, se diluează aproximativ 30-50 ml de ulei. Vă rugăm să rețineți că uleiul nu se dizolvă în apă și înainte de administrarea clismei, rezervorul trebuie agitat bine.
  • Cu sifon - este utilizat pe scară largă pentru curățarea clismelor la oameni! Atunci când tratați câinii, este mai bine să nu folosiți o clismă cu sifon fără programarea unui medic veterinar. Efectul principal al clismei vizează eliminarea intoxicației și curățarea intestinelor cu invazii helmintice severe pe fundalul constipației.

Sfat: dacă oferiți o clismă unui cățeluș, este mai convenabil să folosiți o seringă sau o seringă pentru bebeluși. Pentru procedura pentru un câine adult, mare, este mai convenabil să folosiți vasul Esmarch.

Administrarea unei clisme

Să înțelegem mai detaliat cum să desfășurăm procedura. Mulți proprietari se tem să ofere animalului lor de companie o clismă, deoarece manipulările sunt asociate cu un disconfort evident. Notăm imediat că procedura nu amenință intestin rupt, cu excepția cazului în care vorbim despre volvulus sau blocaj. Dacă se injectează prea multă apă în intestine, aceasta va începe să curgă prin anus.

Sfat: pentru o procedură mai confortabilă, este necesar să acoperiți fundul băii cu un scutec care absoarbe umezeala și să așezați câinele pe o parte. Liniștește-te constant și vorbește cu animalul de companie în timpul procedurii.

Pentru a introduce nasul clismei în anusul câinelui, acesta trebuie să fie atent se unge cu ulei de vaselină sau cremă. Becul este introdus în intestin cu 2-2,5 cm. Nu merită să injectați clisma mai adânc, deoarece excesul de lichid ar trebui să curgă. După injectarea lichidului, nasul clismei este îndepărtat cu atenție. Cu mâna liberă, apăsați coada câinelui pe anus și încercați să țineți animalul de companie în această poziție timp de câteva minute.

După o clismă de curățare, mișcările intestinului pot apărea imediat sau în două ore. Pentru a nu expune câinele la stres și disconfort suplimentar, este mai bine să-l scoți imediat afară. Dacă animalul dvs. este prea slab, puteți pune un scutec. După defecare, zona de sub coadă este bine spălată.

După ce câinele a mers la toaletă, este necesar să examinați fecalele. Prezența unor mici cheaguri de sânge maro indică deteriorarea membranelor mucoase datorită mișcării fecalelor uscate prin intestine. Membranele mucoase distruse sunt restaurate în decurs de 10-12 ore, sub rezerva unei îngrijiri și a unei diete adecvate.

Contactați imediat medicul veterinar dacă există incluziuni volumetrice de sânge stacojiu. Atunci când efectuați o clismă de curățare cu ulei, fecalele pot începe să se miște prin intestine fără a avea suficient lichid. Cu leziuni profunde ale membranelor mucoase, apare sângerări abundente, care sunt oprite de medicamente hemostatice, agenți de învăluire, supozitoare sau alte medicamente.

Complicații posibile după o clismă

Clisma de constipație este considerată inofensivă și sigură. Dar experții sunt împărțiți. Mulți medici veterinari susțin că o clismă este utilă în caz de severă otrăvire sau tratament enterită (și boli similare).

S-a constatat că utilizarea prea frecventă a unei clisme pentru a curăța intestinele poate provoca dezvoltarea disbioză. Nu există argumente împotriva acestei afirmații, deoarece apa distruge fizic microflora intestinală, ceea ce duce la moartea bacteriilor prietenoase. De asemenea, nu negați faptul că spălarea fizică a intestinului perturbă aciditatea sistemului digestiv..

În timpul unei clisme, un volum mare de apă este injectat în intestinele câinelui. Astfel de manipulări duc la întinderea pereților intestinului gros, la scăderea activității contractile și a tonusului muscular. Din acest motiv, pentru constipația cronică la câini, se recomandă recurgerea la un tratament complex și nu simptomatic..

Mulți proprietari de câini care își auto-medicează animalele de companie nu își dau seama că unul dintre efectele secundare ale unei clisme de curățare este agravarea constipației. Din acest motiv, autotratamentul implică riscuri, iar clismele de curățare nu se utilizează cel mai bine fără a consulta mai întâi un medic veterinar..

Clisma poate fi dăunătoare dacă se efectuează pentru a elimina constipația care s-a dezvoltat după intervenția chirurgicală sau în cazul pareză intestinelor. În tratamentul bolilor infecțioase și virale, clismele de curățare nu sunt dăunătoare, dar nu vor aduce rezultatul scontat dacă nu se respectă principiul unei abordări integrate.

Clismă de curățare contraindicat, dacă câinele are constipație cronică sau reapariție a constipației acute pentru o lungă perioadă de timp. Întreruperea constantă a microflorei și aciditatea intestinelor, duce la agravarea stării și la dezvoltarea unor probleme digestive mai grave.

Important! O clismă de curățare este contraindicată dacă constipația se datorează neoplasmelor intestinale sau dacă câinele are sângerări intestinale.

O clismă de curățare nu este recomandată dacă animalul a suferit o intervenție chirurgicală abdominală. Umplerea intestinelor cu apă duce la spasme, care sunt însoțite de durere și amenință cu deteriorarea cusăturilor. Fără numirea unui medic veterinar, clismele de curățare nu se efectuează dacă câinele are boli cronice ale tractului digestiv, colită, gastroenterită acută, afecțiuni care duc la deteriorarea mucoaselor intestinale..

Sfat: deoarece majoritatea proprietarilor nu își cunosc istoria completă, clismele de curățare ar trebui tratate cu o atenție specială și utilizate doar ca ultimă soluție.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Clismă de curățare pentru un câine cu constipație: programare, pregătire, introducere