Papillon: caracter, aspect, sănătate și caracteristici ale rasei (+ foto)

Denumirea oficială a rasei - Continental Toy Spaniel nu reflectă întreaga esență a unicității acestor câini. Un nume mai familiar, Papillon este tradus din franceză ca un fluture, aceeași miniatură, ușoară și irezistibil de frumoasă. Să facem o rezervare imediat, pentru rase de vânătoare, un câine fluture are o relație mediocru, în ciuda numelui „spaniel”. Bebelușii decorativi, care atrăg privirile oamenilor de artă și ai trecătorilor obișnuiți, erau populari în timpuri străvechi și rămân invidia de astăzi..

Referință istorică

În primul rând, să ne clarificăm modul în care un câine decorativ, care se află în același grup cu terrierii de jucărie, a primit numele de „spaniel”. Versiunea oficială explică această metamorfoză prin originea primilor Papillons. Se crede că strămoșii „fluturilor” erau spanieli pitici, obișnuiți în Spania și Italia. Istoria rasei se întinde pe mai mult de 1000 de ani și nu mai știm dacă aceste informații sunt fiabile, dar popularitatea Papillonilor, chiar și în acele vremuri îndepărtate, este dificil de contestat. Se știe că câinii în miniatură erau răspândiți în curțile regale și erau chiar păstrați de monarhi pentru banii contribuabililor. De exemplu, conducătorul Franței, Henric al III-lea, a devenit faimos pentru extravaganța trezoreriei statului, care și-a păstrat Papillonul în cele mai luxoase condiții.

Franța a fost pe bună dreptate țara patronă, dar existența fără nori a rasei nu a durat mult, puțin peste 200 de ani. Izbucnirea Marii Revoluții Franceze (1789), care a durat 10 ani, s-a încheiat tragic nu numai pentru mulți oameni. Dispariția „rebeliunii” a pus în mișcare un mecanism de distrugere a rasei ca simbol al vechilor obiceiuri. O parte din animale a fost salvată prin exportul în țări care erau pașnice la acel moment. Rolul principal în renașterea rasei a fost jucat de câinii exportați în Belgia. Este ușor de ghicit că încercarea de a distruge în mod deliberat „fluturii” a creat un deficit de reprezentanți tribali. Rasa a rămas bizară până la începutul secolului al XIX-lea.

Este interesant! Munca activă de reproducere a dus la o creștere destul de rapidă a numărului de animale, în plus, crescătorii au primit papilioane cu urechi pliate. Soiul a fost numit pentru a se potrivi fratelui său - Phalene, care se traduce din franceză ca molie.

Prima ieșire a „fluturilor” către curtea amatorilor de câini și a amatorilor englezi a avut loc în 1923. Debutul s-a încheiat cu triumf, ceea ce a dus la o muncă de reproducere mai activă. Deja în 1935, Papillon a cucerit Statele Unite și, după aceea, întreaga lume. Astăzi, rasa rămâne prestigioasă și destul de rară. Principalele animale sunt concentrate în America și Anglia, deși creșele din multe țări cresc rapid ritmul de lucru.

Aspect

Rasa de câini Papillon este percepută ca fiind exclusiv decorativă, preferând un mod de existență „pernă-canapea”. De fapt, tetrapodele miniaturale sunt active în toate sferele vieții, nu vor rata ocazia de a prinde o molie sau o insectă, poate că așa afectează genele spanielului. În forma sa naturală, Continental Toy Spaniel este un câine mic (cântărind până la 4 kg), cu urechi mari și haina luxoasă. În ciuda dimensiunilor lor, tetrapodele au un fizic armonios, mușchi bine dezvoltați și articulații destul de puternice..

După standardul rasei, aspectul câinelui este definit de expresia „spaniel mic de lux” - nu ar putea fi mai bine. Urechile lui Papillon sunt ca aripile unui fluture mare, iar un bot frumos și ochii plini de viață completează imaginea și accentuează inteligența câinelui. Separat, trebuie remarcat un mers zburător, elegant și un comportament aristocratic. Mărimile permise de descrierea rasei sunt împărțite în categorii:

 • Înălțime indiferent de sex până la 28 cm.
 • Greutate mini de la 1,5 la 2,5 kg.
 • Greutate standard de la 2,5 la 5 kg.

Rasa standard

 • Cap - proporțional cu dimensiunile globale ale corpului, nu trebuie să pară grele sau mici. Partea frontală este moderat convexă, există o canelură superficială de la puntea nasului până la vârful craniului. Trecerea de la frunte la puntea nasului este mai puțin vizibilă în standard și mai mult, în reprezentanții miniaturali ai rasei, dar în ambele cazuri nu ar trebui să fie prea ascuțită. Puntea nasului este perfect dreaptă, se conice de la bază la lob, capătul botului este ascuțit. În proporție, botul este puțin mai scurt decât partea frontală. Buzele sunt subțiri, strânse la maxilar, pigmentare completă, bogate.

Important! Buzele ar trebui să acopere complet dinții și limba. Pentru papiloni, căsătoria este deosebită, sub forma unui vârf de limbă care iese în mod constant. Nu confundați căsătoria și „postura” deliberată dacă câinele își scoate limba atunci când este atins cu degetul - acest lucru nu este considerat un dezavantaj.

 • Dinții - în ciuda dimensiunilor sale, adâncimea maxilarului și rezistența mânerului sunt neașteptat de impresionante. Mușcătura este o mușcătură de foarfecă, nu ar trebui să existe niciun decalaj între incisivii superiori și inferiori. Formula dentară completă.
 • Nas - mic, rotunjit atunci când este privit din față și pătrat de sus. Nări deschise, rotunde.
 • Ochi - cu strălucire vie și aspect expresiv. Amplasate la o distanță medie, colțurile interioare ale ochilor sunt în linie cu trecerea de la bot la craniu. Pleoapele sunt complet pigmentate și strânse. Tăierea este în formă de migdale. Ochii nu trebuie să arate bombat. Culoarea iriselor este cea mai intensă, într-o paletă maro.
 • Urechi - mare, amplasat la distanță și așezat în partea din spate a capului. Baza cartilajului este rigidă, vârful trebuie rotunjit. La rasă, sunt considerate două soiuri:
 • Papillon - cartilajele urechii sunt complet în picioare, separate de cap, linia exterioară a urechii este fixată la sol la un unghi de 45 °. La adulți, în starea lor naturală, urechile sunt decorate cu bucle lungi de lână - franjuri.
 • Phalen - urechea este ridicată la bază, dar vârful cartilajului este moale și căzut. Forma urechii seamănă cu un buzunar mare. La fel ca Papillonii, urechile lui Phalen sunt decorate cu o franjură lungă, pentru claritate, mai jos puteți compara câinii din fotografie.

Important! Împerecherea Falenov și Papillon nu este interzisă, dar poate avea consecințe negative sub formă de căsătorie - o cută a cartilajului urechii.

 • Corp - format dreptunghiular, dar nu prea alungit, cu oase puternice. Gâtul este destul de scurt, dar cu o îndoire vizibilă înainte de a trece în protuberanța occipitală. Greierul și coapsele sunt ușor pronunțate, spatele este destul de scurt, dar puternic. Cușca toracică este de adâncime naturală (până la coate) și destul de largă, ovală în secțiune transversală, chila nu este pronunțată. „Subminarea” (linia inghinală) nu este pronunțată.
 • Membre - cu articulații puternice, chiar, destul de late, nu ar trebui să arate scurt sau prea lung. Omoplații sunt destul de lungi, relaxați. Lungimile cotului și ale umărului sunt egale; coloanele sunt așezate la un unghi ușor față de sol. Picioarele din spate sunt, de asemenea, cât mai proporționale posibil, jetoanele nu ar trebui să pară căzute. În poziție, picioarele din spate sunt trase peste crupă și așezate mai late decât partea din față. Periile sunt de format „iepure”, cu unghii puternice bine dezvoltate și degete destul de lungi. Culoarea unghiilor este predominant neagră, dar poate varia în funcție de culoarea stratului.
 • Coadă - cât mai neted posibil, cu o ușoară îndoire la capăt, nu trebuie să se îndoaie într-un inel. Pus și ridicat, în momentele de activitate, poate fi transportat pe spate sau șold. Decorată cu bucle lungi de lână, în mișcare, când lâna este suflată de aer, coada seamănă cu o fântână care curge.

Tipul și culoarea stratului

Mândria rasei este haina curgătoare, strălucitoare, cu o undă ușoară. Buclele și tot părul mai creț sunt inacceptabile. Papilioanele nu au un strat de acoperire, deci copertina are o structură destul de rigidă. Blana unui câine sănătos este destul de grea (saturată de umezeală) și cade de-a lungul liniei de creștere, nu ar trebui să se coacă. Pe bot și partea inferioară a membrelor, haina este cea mai scurtă, pe corp este medie, pe urechi, gât (guler), partea din spate-superioară a picioarelor, pantalonii și coada - cea mai lungă (până la 15 cm). Cu condiția să se mențină un aspect armonios, este permisă lâna între degetele de la picioare, care ar trebui să alungească vizual laba, dar să nu arate ca „papuci”.

Culorile Continental Toy Spaniel variază în culori. Haina principală este întotdeauna albă (în mod ideal mai mult de 50% din întregul corp), dar predominanța albului pe bot este descurajată. Cu o culoare „impermeabilă”, spatele și capul câinelui sunt colorate, iar restul corpului este alb (tipul de model are rădăcini irlandeze). Sunt permise semne de orice culoare, dar desenul nu trebuie să pară spălat. Prezența unei flăcări albe pe bot este încurajată. Cea mai populară culoare este tricolor (alb, roșu, negru), inclusiv cu o mască întunecată.

Important! Trebuie să înțelegeți că lână albă se află deasupra celei colorate. Imaginați-vă că ați acoperit câinele cu o cârpă colorată și apoi ați tăiat găuri albe în a doua - așa se aplică culoarea Continental Toy Spaniel.

Căsătoria la puii Papillon este prea albă (complet, cu un fir mic, cu pielea pigmentată, dar fără palton). Opțiunea opusă este, de asemenea, considerată un defect - lipsa culorii albe (o pată pe vârful cozii, șosete, guler). Pete, bronz, tufă, culori roșii slăbite nu sunt defecte.

Caracter și antrenament

Apariția lui Papillon provoacă doar afecțiune și admirație, dar nu trebuie judecat unilateral, defectele educației pot duce la consecințe foarte semnificative.

Să luăm în considerare avantajele și dezavantajele rasei în ordine:

 • Devoțiunea și dependența de o persoană este o caracteristică a rasei în cadrul standardului, descrie Papillon ca fiind vesel, dar dependent de o persoană. Bineînțeles, loialitatea și dorința de a-l însoți pe proprietar sunt bune, dar melancolia și stresul în care cade un animal singur sunt rele. Puii Papillon sunt foarte energici și aparent indiferenți față de societate, de fapt, cu cât petreci mai mult timp cu copilul, cu atât animalul tău adult va deveni mai autosuficient..
 • Activitate - secția nu va renunța niciodată la jocurile în aer liber sau la o plimbare lungă. Chiar și acasă, patrupedul caută întotdeauna ceva de făcut, astfel încât să ai jucării este în interesul tău.
 • Pozitivitate - această rasă este întotdeauna într-o dispoziție bună, optimistă, desigur, dacă nu vorbim despre boli sau leziuni. Dacă animalul își dă seama că se așteaptă un spectacol de la el, atunci așa să fie, Papillonii stăpânesc cu ușurință diferite trucuri, chiar dacă nu sunt învățați acest lucru în mod intenționat. Un patruped cu un aspect strălucitor și un bot șmecher îl va amuza întotdeauna pe proprietarul plictisit sau îi va face milă de om urcându-se în brațe și uitându-se în ochii lui.
 • Abilitatea de a percepe starea de spirit a altora.
 • Dragoste pentru copii și o atitudine tolerantă față de toate viețuitoarele (cu excepția prăzii potențiale). În general, personajul lui Papillon este pașnic și optimist, dar amintiți-vă că orice creatură vie poate să nu aibă o dispoziție bună. Dacă animalul de companie nu prezintă semne de boală, dar a decis să se retragă, ar trebui să-l lăsați în pace și să-i dați ocazia să se odihnească.
 • Inteligență ascuțită, memorie excelentă, interes pentru învățare și totul nou - așa cum am menționat anterior. Spanielii de jucărie continentali pot învăța fără intervenția umană, dar se pune întrebarea, ce anume va învăța animalul de companie? Antrenarea Papillon acasă nu cauzează probleme. Rasa poate fi recomandată atât ca primul animal de companie pentru un copil de la 10 ani, cât și pentru proprietarii care nu au experiență de formare.
 • Agresivitatea „fluturilor” este departe de a fi o ficțiune sau un mit, dar o consecință a unei educații greșite. Aceste firimituri sunt capabile să treacă instantaneu din joc, într-o furie. Dacă nu doriți să simțiți pe propria piele toate neajunsurile rasei, nu ignorați socializarea - acesta este principalul și singurul motiv al agresiunii. Odată ce copilul dumneavoastră a primit vaccinarea de bază, ar trebui să-i extindeți cercul social cât mai mult posibil. Câinele ar trebui să se familiarizeze cu rudele, pisicile, să înțeleagă că copiii pot răni neintenționat. Este necesară suprimarea strictă a „mușcăturii prietenoase” în timpul jocurilor (o lovitură neintenționată cu dinții ar trebui să se distingă de o mușcătură).

Important! Nu fiți prea încrezători și credeți că un câine atât de mic nu poate face rău. Continental Toy Spaniel are o mușcătură puternică!

Întreținere și îngrijire

Dimensiunile modeste vă permit să păstrați Continental Toy Spaniel atât într-un apartament, cât și într-o casă cu un teren adiacent. Locuința ar trebui să fie echipată cu locuri pentru odihnă și mâncare; în caz contrar, Papillon nu este pretențios. Mulți reprezentanți ai rasei își exprimă dorința insistentă de a dormi în patul proprietarului - totul depinde de voința ta. În ciuda dispoziției vioi și ușor de vânătoare, rasa este lipsită de obiceiul de a cădea în „tămâie” (carne putredă, roșie, gunoi) și se remarcă prin curățenia de invidiat. Este permisă instruirea unui câine pentru a „ușura nevoile” pe un scutec, dar acest lucru nu implică importanța și necesitatea plimbărilor. Apropo, Papillon tolerează bine călătoriile și se adaptează rapid la noile condiții din societatea gazdă..

Paltonul luxos este unul dintre indicatorii stării generale a animalului de companie. Lipsa de strălucire, un copac prea ușor, despicat sau înfundat indică probleme clare de sănătate. Durata năvodului de jucărie spaniolă continentală durează 7-14 zile (perioadă standard), schimbarea lânii are loc în perioada de toamnă-primăvară. Dacă părul animalului dvs. de companie a început să se toace sau să cadă în afara perioadei naturale de vărsare, trebuie să vă contactați medicul veterinar sau să intensificați hrănirea cu vitamine. Ar trebui să se înțeleagă că vitaminele pentru un Papillon adult și pentru un câine tânăr diferă prin saturație. Hipervitaminoza nu este mai puțin periculoasă decât lipsa nutrienților din organism.

Pentru câinii adulți care nu participă la expoziții, se recomandă utilizarea îngrijirii igienice - scurtarea părului pe urechi, între degete, sub coadă. În lunile fierbinți, câinii sunt complet tunsi. Alegerea tunsoare pentru Papillon depinde doar de dorința și imaginația ta. Tunsoarea care a câștigat cea mai mare popularitate este scurtarea părului pe corp și tratamentul pe urechi. Drept urmare, câinele seamănă cu un leu. Nu este recomandat să aveți grijă de Papillon cu scăldat excesiv, nu uitați că pielea nu este protejată de substrat și este predispusă să se usuce chiar și după contactul cu apă curată.

Notă! Pentru ușurința îngrijirii părului, se utilizează spray-uri speciale (pe bază de silicon și apă), care simplifică detangularea firelor de păr.

Îngrijirea hainei implică periajul regulat (1 dată în 1-3 zile). Deoarece câinii nu au nici un strat de substrat, efectele vărsării sunt aproape invizibile cu pieptănarea obișnuită. Îngrijirea urechilor și a ochilor constă în examinarea și curățarea după cum este necesar. Urechile nu sunt recomandate pentru curățarea cu tampoane de bumbac. Umeziți o minge de bumbac sau un tampon cu ulei și ștergeți partea vizibilă a urechii. Dacă observați o placă limpede - aceasta indică o infecție, paraziți sau tulburări metabolice. Pentru a afla motivul, se ia o răzuire de la câine. Ochii sunt, de asemenea, frecați, principalul lucru care trebuie observat este posibila roșeață a membranelor mucoase, tulburarea lentilei și lacrimarea crescută sau lipsa de lacrimi (strălucire).

Dinții sunt examinați și curățați de placă, după cum este necesar. Având în vedere sensibilitatea rasei la anestezie (îndepărtarea tartrului se efectuează sub anestezie ușoară), se recomandă îndepărtarea plăcii în timp util. Pentru comoditate, utilizați duze din silicon pentru bebeluși cu peri moi (duza este pusă pe deget). Ghearele sunt tăiate cu un tăietor de ghilotină pe măsură ce cresc. Merită luat în considerare faptul că tipul de iepure iepure are o lungime destul de mare a ghearelor. Cu o plimbare completă (fără pantofi), ghearele se uzează natural.

În mod firesc, aspectul și starea generală de sănătate a animalului de companie depinde în mod direct de alimentația corectă a animalului de companie. Hrănirea unui cățeluș Papillon implică includerea de alimente calcificate, deoarece picioarele și articulațiile fragile sunt expuse riscului de rănire în timpul jocului. Absența alergiilor și a maxilarelor destul de puternice permit hrănirea Papillon atât cu alimente naturale, cât și cu alimente industriale. Ar trebui înțeles că activitatea unui animal de companie necesită un consum semnificativ de energie, dar excesul de greutate este distructiv pentru un câine. Dacă nu aveți experiență în compilarea unei diete pentru câini, atunci merită să alegeți un aliment uscat de înaltă calitate pentru Papillon. Alternativ, consultați un crescător sau un medic veterinar pentru sfaturi cu privire la dezvoltarea unei diete naturale..

Sănătate

Durata de viață a lui Toy Toy Spaniel variază între 12 și 16 ani. Destul de mare, datorită geneticii, calității creșterii cățelușului, îngrijirii și întreținerii. Bolile rasei sunt asociate cu dimensiuni miniaturale și dacă nu luați în considerare afecțiunile ereditare, problemele pot fi evitate prin acordarea unei îngrijiri adecvate. Ar trebui să se înțeleagă că toți câinii în miniatură sunt extrem de sensibili la bolile virale, astfel încât vaccinările de bază și anuale nu ar trebui ignorate. Înainte de a primi vaccinarea primară, se recomandă păstrarea cățelușului în carantină (în casă), în loc să meargă, câinele este învățat la un scutec.

Dintre afecțiunile inerente Papillons, merită subliniat:

 • Atrofia retinei - modificări degenerative în structura retinei, care pot fi ereditare, dobândite sau legate de vârstă. Consecințele depind de gradul de deteriorare, cel mai adesea, câinii nu mai văd nimic în întuneric, dar orbirea completă nu este exclusă.
 • Cataractă - un proces pe termen lung, însoțit de deteriorarea lentilei ochiului. Progresia duce la tulburare, glaucom și orbire. Cu leziuni minore, câinele este observat (examen veterinar cel puțin o dată la șase luni), cu un curs activ, problema este rezolvată prompt. Având în vedere sensibilitatea ridicată a Spanielului de jucărie continental la anestezie, dacă un ochi este afectat, intervenția chirurgicală nu este recomandată.
 • Entropia secolului - încălcarea structurii pleoapei, provocând iritarea constantă a membranei mucoase a ochiului. Cu eversiune, membrana mucoasă este lipsită de protecție, cu o inversare, este rănită de gene. În ambele cazuri, riscul de inflamație și degenerare retiniană crește dramatic. Cu condiția ca riscurile să fie proporționale cu beneficiile prezise, ​​se efectuează o intervenție chirurgicală simplă pentru a corecta forma pleoapei.
 • Luxația / subluxația congenitală a rotulei - tulburare ereditară datorată slăbiciunii ligamentului articular. Un câine care suferă de o afecțiune este susceptibil de rănire (luxații, rupturi și entorse) chiar și sub sarcini normalizate.
 • Surditate (parțial sau complet) - poate avea caracter atât ereditar, cât și dobândit (pătrunderea apei, vătămare, vârstă). Cu o formă ereditară a bolii, câinele este exclus de la reproducere.
 • Hipoglicemie - o afecțiune cauzată de o lipsă sau o scădere accentuată a nivelului de glucoză din sânge. În condiții acute, există un risc real de viață.
 • Respirație paroxistică (strănut invers, tuse inversă) - un atac însoțit de o serie de respirații ascuțite, scurte cu „mormăit”. Pe lângă dificultăți de respirație și sunete anormale, câinele poate lua și poziții foarte înspăimântătoare, este posibil să observați spasme musculare sau salivare abundentă. În general, starea nu reprezintă o amenințare la adresa vieții (un atac poate dura până la 2-3 minute). Pentru a accelera revenirea la normal, se recomandă următoarele acțiuni:
 • În timp ce țineți câinele, loviți-l pe gât (gât) până când saliva este înghițită.
 • Ciupiți degetele sau închideți nările cu palma - câinele va respira instinctiv prin gură.
 • Combinarea primilor doi pași - necesită o anumită abilitate, dar ajută rapid și fiabil.

Fotografii

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Papillon: caracter, aspect, sănătate și caracteristici ale rasei (+ foto)