Colaps traheal la câini: simplu și clar despre boală

Colapsul traheal la câini este o afecțiune cauzată de aplatizarea inelelor cartilaginoase ale traheei. Se manifestă prin respirație „șuierătoare” și tuse severă, iar în cazuri severe - atacuri de sufocare. În prezența unei predispoziții genetice, semnele patologiei se pot dezvolta treptat independent în decurs de 5-6 ani datorită modificărilor ireversibile ale țesutului cartilajului și pot fi declanșate de factori externi sau alte boli ale organelor interne.

Ce este colapsul traheal la câini

Proprietarii care înțeleg colapsul traheal la câini pot reduce riscul de convulsii prin minimizarea numărului de factori declanșatori.

Structura traheei

Traheea este un organ tubular gol, care servește ca o legătură între laringe și bronhii. Se compune din semi-inele rigide formate din țesut cartilaginos și având o secțiune transversală aproape circulară. Capetele lor deschise se confruntă cu coloana vertebrală și sunt conectate printr-o membrană traheală a țesutului conjunctiv.

Mecanismul de dezvoltare a patologiei

Înmuiere, inelele traheale sunt deformate, capătă forma unei semilune, iar membrana se lasă în interiorul organului. Acest lucru duce la îngustarea lumenului, la contactul periodic al pereților și la iritarea receptorilor nervoși, ceea ce provoacă un atac de tuse debilitantă..

Situația este agravată de dezvoltarea unui proces inflamator pe mucoasa traheală, însoțit de înlocuirea celulelor epiteliale cu țesut fibrinos. Organul afectat încetează să-și îndeplinească pe deplin funcția, tusea crește, iar atacurile de sufocare devin mai frecvente.

În paralel cu aceasta, există o creștere constantă a tensiunii arteriale în artera pulmonară, determinând dezvoltarea eșecului ventriculului drept al inimii. Această afecțiune patologică devine cauza decesului la majoritatea câinilor bolnavi..

Predispoziția rasei la boală

Predispoziția rasei la boală are terieri jucărie, spitz pitic, yorkies, chihuahua și alți reprezentanți pietre decorative miniaturale.

La acești câini, înmuierea inelelor traheale este o anomalie congenitală care se agravează pe măsură ce îmbătrânesc..

Motive pentru dezvoltarea patologiei și diagnosticului

Identificarea cauzelor dezvoltării patologiei și diagnosticarea bolii în stadiul apariției primelor semne clinice, vă permite să începeți tratamentul în timp util și să evitați formarea de complicații.

Cauza principală a deformării inelelor cartilajului este sinteza insuficientă a proteoglicanilor și glicoproteinelor, care este legată de anomaliile ereditare. Modificările anatomice ale organului trec lent, astfel încât primele semne apar până la vârsta de cinci ani.

Cu toate acestea, există factori externi care pot accelera procesul de comprimare a traheei și pot agrava clinica bolii..

Acestea includ:

 • frecvent răceli;
 • patologie respiratorie;
 • obezitate;
 • alergii;
 • inhalarea regulată a substanțelor care irită membranele mucoase ale nazofaringelui și traheei (produse chimice de uz casnic, parfumuri, lacuri, vopsele, fum de țigară și altele);
 • intervenții chirurgicale;
 • leziuni sau leziuni la nivelul gâtului;
 • compresia traheei cu un guler montat incorect.

Diagnosticul colapsului traheal este foarte complicat de o lungă perioadă de latență, în care proprietarul nici măcar nu știe despre prezența patologiei la animalul său de companie. Primele vizite la clinica veterinară vin de obicei după ce animalul de companie are atacuri de tuse uscată în momentul în care trage lesa, afișare excesivă de emoții sau excitare.

La examinare, medicul atrage atenția asupra faptului că astfel de atacuri apar atunci când sondează traheea. Acest fenomen se numește „reflex traheal pozitiv”.

Stadiul avansat al patologiei este indicat de sunete fluierate în timpul respirației și cianoza membranelor mucoase..

Localizarea deformării poate fi determinată de natura dificultății de respirație:

 • în coloana cervicală, se manifestă prin incapacitatea de a respira complet;
 • în regiunea toracică - expirație completă.

Diagnosticul este confirmat de rezultatele fluoroscopiei. În unele clinici, un specialist are capacitatea de a efectua traheobronhoscopie, ceea ce permite nu numai confirmarea prezenței colapsului traheei, ci și evaluarea stării membranei mucoase a organului deteriorat. Dezavantajul acestei metode de cercetare este necesitatea anesteziei generale..

Colapsul traheal trebuie diferențiat de următoarele boli:

 • hipoplazie a traheei, cauzată de fuziunea inelelor traheale între ele;
 • pătrunderea corpurilor străine;
 • insuficiența valvei mitrale a inimii;
 • prezența polipilor și a neoplasmelor maligne;
 • traheobronșită cronică.

În prezența unui proces inflamator, culturile sunt realizate din spălări traheale pentru a determina sensibilitatea microflorei patogene la antibiotice. Acest lucru face posibilă alegerea antibioticelor potrivite și asigurarea eficacității tratamentului..

Prăbușiți gradele

Determinarea severității dezvoltării procesului patologic joacă un rol important în numirea tratamentului. Prin urmare, medicul veterinar trebuie să determine cu exactitate gradul de colaps prin natura și volumul deformării cartilajului..

Există 4 grade ale bolii.

 • Inelele traheale își păstrează funcția, îngustarea lumenului are loc cu mai puțin de 1⁄4 din volum, există o ușoară cădere a membranei.
 • Cartilajul este compactat, lumenul este îngustat cu 1⁄2, căderea membranei țesutului conjunctiv este clar vizibilă.
 • Cartilajul are șansele unei elipse, îngustarea lumenului depășește ½ din volum, membrana este parțial în contact cu inelele traheale.
 • Cartilajul este în formă de seceră, practic nu există niciun decalaj între ele, iar membrana este complet adiacentă inelelor.

În ultima etapă a patologiei, sufocarea poate apărea chiar și în repaus..

Simptomele bolii

Cel mai caracteristic simptom al bolii este cronic tuse, agravat prin stoarcerea regiunii traheale cu o lesă, după ce ați băut apă, inhalând aer rece sau o manifestare luminoasă a emoțiilor.

Frecvența și gradul de manifestare al clinicii este proporțional cu severitatea patologiei. În etapa inițială, poate fi o singură tuse care nu provoacă disconfort sever animalului de companie. Dar pe măsură ce se dezvoltă, se transformă în atacuri sufocante, însoțite de o decolorare albastră a membranelor mucoase vizibile, a suprafeței interioare a auriculelor și a tampoanelor labei..

Neațelegând motivul lipsei de aer, animalul începe să-și facă griji și să intre în panică, ceea ce nu face decât să agraveze situația și poate duce la pierderea cunoștinței.

Uneori, prăbușirea traheei este însoțită de paralizie laringiană, în care se observă congestie, ducând la acumularea de mucus, particule de praf și alte particule străine în organele afectate. Un astfel de mediu este un loc favorabil pentru reproducerea microorganismelor patogene și dezvoltarea inflamației..

Prăbușirea traheei poate provoca dezvoltarea patologiilor altor organe și sisteme:

 • Hipertensiune pulmonară - o boală cauzată de îngustarea vaselor de sânge din plămâni, din cauza căreia există o creștere treptată a tensiunii arteriale.
 • Insuficiență cardiacă ventriculară dreaptă datorată hipertensiunii pulmonare și fatală.
 • Moartea neuronilor cerebrali datorită scăderii aportului de oxigen suficient către aceștia. Dezvoltarea patologiei este indicată de leșin, afectarea coordonării mișcărilor.

Pe măsură ce simptomele se înrăutățesc, câinele devine letargic și inactiv. Dificultatea de a înghiți duce la scăderea poftei de mâncare sau refuzul complet al alimentelor. Ca urmare, se dezvoltă slăbiciunea și epuizarea..

Important! Absența unor factori provocatori, o alimentație bună, o activitate fizică moderată și menținerea greutății vii a animalului de companie în intervalul normal poate menține evoluția bolii pentru o lungă perioadă de timp. În acest caz, animalul supraviețuiește până la bătrânețe, fără să sufere de crize debilitante, iar proprietarii pot afla întâmplător prezența patologiei atunci când sunt examinați într-o clinică veterinară sau în timpul unei radiografii..

Primul ajutor pentru colapsul traheal

Furnizarea rapidă de prim ajutor competent pentru colapsul traheal nu numai că poate atenua starea animalului de companie, ci și îi poate salva viața.

În cazul unui atac al bolii, proprietarii trebuie să urmeze următorul algoritm de acțiuni:

 • eliminați factorul provocator (scoaterea gulerului, ventilarea camerei și așa mai departe);
 • calmează animalul;
 • aplicați scurt o compresă rece pe piept și abdomen;
 • duce animalul la clinică.

Important! Pentru a putea oferi rapid și competent îngrijire de urgență animalului dvs. de companie, proprietarul trebuie să rămână calm și colectat. Fără a vă baza pe propriile forțe, ar trebui să formați imediat numărul medicului veterinar, care va da instrucțiuni clare de acțiune, care vor ajuta la evitarea panicii și a agitației.

Tratarea colapsului traheal la câini

La selectarea metodelor de tratare a colapsului traheal la câini, medicul veterinar ia în considerare gravitatea bolii, vârsta, starea fiziologică a animalului de companie și condițiile de întreținere a acestuia..

În primul rând, factorii provocatori sunt eliminați:

 • gulerul este înlocuit cu un ham;
 • din camera în care se află animalul, scoateți toate obiectele care pot provoca iritarea căilor respiratorii și reacții alergice;
 • efectuați curățarea umedă regulată pentru a îndepărta praful;
 • animalelor de companie obeze li se prescrie o dietă și exerciții fizice moderate.

Notă! Aerul interior prea uscat poate declanșa crize de tuse. De aceea, este recomandabil să porniți umidificatorul în fiecare zi sau să puneți un recipient cu apă lângă dispozitivele de încălzire..

În prima și a doua etapă a bolii, starea animalului poate fi corectată cu ajutorul terapiei conservatoare. Odată cu dezvoltarea în continuare a patologiei, un rezultat pozitiv este dat de intervenția chirurgicală..

Droguri și medicamente

Este foarte important ca un specialist calificat să fie implicat în prescrierea de medicamente și medicamente. Auto-selecția fondurilor pentru această boală este inacceptabilă, deoarece poate provoca complicații și poate duce la rezultate opuse.

Terapia medicamentoasă constă în utilizarea de bronhodilatatoare, antitusive și medicamente hormonale.

 • Bronhodilatatoarele ameliorează în mod eficient atacurile bolii și contribuie la reducerea frecvenței repetărilor lor prin extinderea vaselor de sânge, ameliorarea tensiunii diafragmatice și reducerea presiunii asupra organelor afectate. Aceste medicamente includ albuterol, terbutalină, aminofilină și analogii lor.
 • Glucocorticoizii reduc umflarea și inflamația. Cea mai frecvent utilizată este prednisolonă, doza și cursul de administrare, care ar trebui să fie strict controlate de un medic veterinar.
 • Analgezice narcotice Butorfanolul sau Hidrocadona, care pot bloca centrul tusei din creier, sunt alese ca antitusive..

Important! Utilizarea necontrolată a medicamentelor hormonale glucocorticoide poate provoca inflamații bacteriene și creșterea în greutate.

Dacă, atunci când se ia un frotiu din laringe sau trahee, se detectează microflora patogenă, atunci este prescris un curs suplimentar de terapie cu antibiotice.

Este recomandabil ca animalele foarte emoționale să fie sedate.. În cazurile în care este necesară ameliorarea rapidă a unui atac de anxietate sau excitare, puteți utiliza Diazepam sau analogii acestuia aparținând grupului benzodiazepinelor. Dar cu o utilizare nesistematică frecventă, devin rapid dependență, transformându-se în dependență de droguri.

Prin urmare, pentru tratamentul tulburărilor de anxietate, medicii veterinari preferă să prescrie tranchilizante non-benzodiazepinice, care determină numărul minim de efecte secundare. Pentru câini, cel mai bine este să utilizați Spitomin.

Interventie chirurgicala

Terapia conservatoare vă permite să încetiniți dezvoltarea patologiei și să atenuați temporar starea animalului, dar numai tratamentul chirurgical îl poate vindeca și restabili complet funcția traheei. Cu toate acestea, din cauza traumei ridicate și a riscului de complicații, această operație este considerată recomandabilă numai dacă există o amenințare la adresa vieții animalului de companie..

În prezent, au fost dezvoltate 2 metode pentru operațiuni de eliminare a colapsului traheal..

 • Instalarea unei proteze inelare din fibră de polipropilenă în partea cervicală a traheei. În acest caz, partea deformată a organului este înlocuită, permițând animalului să efectueze ulterior respirația completă..
 • Instalarea unui cadru (stent), asemănător cu o plasă de plasă în structură, în lumenul îngustării traheei. Împiedică deformarea traheei în timpul actului de inhalare și expirație..

Notă! Evoluția ulterioară a bolii și apariția complicațiilor depind de instalarea corectă a protezei sau a implantului. Prin urmare, un factor foarte important este alegerea unei clinici și a unui specialist care are experiență în efectuarea unor astfel de operații..

Complicațiile și consecințele bolii transferate

Toate complicațiile și consecințele bolii transferate pot fi împărțite în 2 grupuri.

 • Complicații postoperatorii:
 • deplasarea și deteriorarea protezei sau implantului;
 • alergie la materialul dispozitivului;
 • necroză tisulară cauzată de deficiența alimentării cu sânge și inervația zonei deteriorate;
 • hiperplazia celulelor mucoasei interioare a traheei.
 • Complicații provocate de dezvoltarea bolii:
 • hipertensiune pulmonara;
 • afectarea ventriculului drept al inimii;
 • infecția cavității traheale și a altor organe respiratorii;
 • fenomene nervoase rezultate din moartea celulelor creierului cu aport insuficient de oxigen.
 • Complicațiile pot include, de asemenea disbioză, care rezultă din antibioterapia prelungită.

  Reguli de reabilitare

  După operație, medicul veterinar oferă o listă de reguli de reabilitare, care include:

 • utilizarea medicamentelor antimicrobiene și corticosteroide;
 • îngrijirea zonei cusăturii;
 • introducerea antitusivelor;
 • măsuri pentru evacuarea mucusului dacă este imposibil să-l expectorați independent de animale.

De asemenea, este necesar să respectați cu strictețe momentul diagnosticului cu raze X și examinarea endoscopică, care vă permite să monitorizați starea dispozitivelor încorporate și natura modificărilor din pereții traheali..

Prevenirea colapsului traheal la câini

În ciuda faptului că prevenirea colapsului traheal la câini nu previne modificările patologice, respectarea anumitor reguli ajută la întârzierea apariției simptomelor clinice și ușurarea cursului lor.

Instrucțiunile de prevenire includ următoarele puncte:

 • nutriție rațională nutritivă, prevenind dezvoltarea obezității;
 • înlocuirea gulerului cu un ham;
 • prevenirea inhalării de alergeni, fum, substanțe toxice și puternic mirositoare de către animalul de companie;
 • tratarea în timp util a bolilor infecțioase ale organelor respiratorii.

Dacă observați atacuri frecvente de tuse uscată la animalul dvs. de companie, trebuie să contactați clinica pentru o examinare. Tratamentul inițiat în timp util în majoritatea cazurilor ajută la suspendarea dezvoltării bolii și la evitarea complicațiilor grave.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Colaps traheal la câini: simplu și clar despre boală