Deshidratarea la un câine. Înțelegem motivele și oferim primul ajutor

Orice proces fiziologic, chiar și somnul, necesită energie din corp. Toți nutrienții, oxigenul și vitaminele sunt transportate prin corpul câinelui cu apă. Apa este al doilea element cel mai important pentru menținerea funcțiilor vitale ale corpului, primul este oxigenul. Prea des, deshidratarea este confundată cu o ușoară abatere de la normă și procesul este lăsat în derivă, ceea ce este periculos, uneori fatal. Deshidratarea la un câine poate avea mai multe motive și nu este aproape niciodată o boală independentă..

Cauzele deshidratării la câini

Un câine, ca orice creatură vie, este capabil să simtă sete - un semn al unui consum excesiv de lichide. Fiziologic, câinele nu este niciodată suprasaturat cu apă în mod voluntar și corpul este întotdeauna ușor deficient de fluid. Încălcarea proceselor metabolice și a echilibrului apei se exprimă prin slăbiciunea corpului, animalul refuză hrana și hrana. Cu toate acestea, procesele de excreție a fluidului din corp sunt continue - consumul de apă fără completare duce la deshidratare treptată..

Cauzele deshidratării la un câine:

 • Supraîncălzire, solar și soc termic.
 • Convulsii recurente diaree sau vărsături.
 • Arsuri.
 • Trauma, hematoame, hemoragie.
 • Hemoragie internă.
 • Refuzul de a bea sau de a mânca mai mult de 24 de ore.
 • Insuficiență renală.
 • Diabet, boală metabolică.
 • Patologii cronice de toate tipurile.
 • Complicații în timpul și după naștere.

Nașterea și sarcina, în timpul cărora amenințarea cu deshidratarea este mare. Asigurați-vă că urmăriți câinele în timpul nașterii, oferiți animalului o băutură caldă, lapte cu miere, ceai dulce - are gust ca un animal de companie. Monitorizați starea scaunului animalului după naștere, câinele a pierdut deja foarte multe lichide, complicații precum diaree, vărsături, refuzul de a bea sunt simptome foarte alarmante.

Important! Cel mai frecvent motiv pentru deshidratarea animalelor este hrănirea cu alimente uscate și lipsa de apă suficientă. Furajele industriale sunt saturate cu săruri și, pătrunzând în stomac, granulele se umflă, absorbind apa. Asigurați-vă că un bol cu ​​apă este întotdeauna disponibil și umplut, deoarece, pe lângă deshidratare, din alimente uscate, cu lipsă de apă, insuficiența renală și urolitiaza pot juca.

Cum se identifică și se măsoară deshidratarea

Deshidratarea este împărțită în trei tipuri - ușoară, moderată și, respectiv, acută, pierderi de 5%, 10% și mai mult de 10% de lichid. Procesul se desfășoară destul de repede, având în vedere că stadiul ușor este aproape invizibil și se exprimă doar prin slăbiciune ușoară, vom lua în considerare semnele de deshidratare la câinii în stadii medii și acute și vom afla cum să verificăm posibilele simptome.

Primul semn vizibil este gingiile uscate:

 • Ridicați buza câinelui și glisați degetul pe gingie. Acționează rapid, când aerul pătrunde în gingie, membrana mucoasă se usucă rapid.
 • Gingiile ar trebui să fie ferme, strălucitoare, umede, roz intens, cu pigmentare ușoară.
 • Salivă lipicioasă, groasă sau gingii uscate excesive - simptom deshidratare 5-7%.

Pierderea de lichid este însoțită de îngroșarea sângelui, capilarele și vasele de sânge se umplu mai mult, rezultând înfometarea membranelor mucoase. Apăsați ușor degetul pe gingia din apropierea caninului pentru a estompa țesutul. Scoateți degetul și urmăriți cât de repede gingia își recapătă aspectul anterior. Într-o stare normală, intervalul de timp este de 2-3 secunde. Dacă gingiile par să cadă, pigmentarea durează mult sau nu se recuperează deloc, luați măsuri urgente. Inima animalului se confruntă deja cu o supraîncărcare puternică, iar gradul de deshidratare a atins 10%, vor avea loc modificări negative ireversibile în organism în decurs de 10-24 de ore.

Deshidratarea afectează starea pielii și a părului animalului, tegumentul devine grosier, pierzându-și forma. Pielea greabănului își recapătă încet forma după comprimare, haina pufăiește, își pierde strălucirea.

Important! La animalele obeze, diagnosticul stării pielii este irelevant. Grăsimea subcutanată „netezește” efectul de uscăciune.

Primul ajutor pentru deshidratare

Când cumpărați un câine, este mai bine să vă gândiți în avans cu ce situații puteți întâlni și să învățați anumite abilități. Cel puțin, injecțiile subcutanate și intramusculare trebuie făcute de fiecare gazdă. Dacă aveți abilități de îngrijire primară, deshidratarea poate fi tratată cu tratament la domiciliu.

Algoritm - ce trebuie făcut dacă câinele este deshidratat:

 • Evaluează daunele cauzate de boală și starea clinică. Câinele este lent, dar prezintă semne de interes pentru lumea din jur - efectuăm singuri tratamentul, animalul are urechi reci, membre, mucoase palide, dificultăți de respirație - oferim asistență de urgență și livrăm animalul de companie la clinică.
 • Așezați animalul într-o cameră rece și oferiți o băutură, convingeți, beți din mâini sau o seringă, faceți totul pentru a provoca animalul la acțiune.
 • Este important să știți că administrarea de Rehydron sau medicamente similare care rețin apa în organism este posibilă numai dacă aveți încredere în funcționarea normală a rinichilor câinelui..
 • Chiar dacă animalul bea, echilibrul apei are nevoie de timp pentru a-și reveni. Este necesar să se injecteze o soluție salină subcutanat unui câine atunci când este deshidratat, dacă este posibil, se diluează soluția cu glucoză. Doza se calculează în greutate, de la 5 metri cubi pe injecție pentru un câine cu o greutate de 5-7 kilograme.
 • Nu contează modul în care câinele a suferit o boală și cât de repede a revenit - asigurați-vă că vizitați un medic veterinar, consecințele dezechilibrului apei pot apărea în timp.
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Deshidratarea la un câine. Înțelegem motivele și oferim primul ajutor