Pancreatita la câini: cauze, simptome, tratament și prevenire

De ce apare pancreatita la câini?Tratamentul oricărei boli are succes dacă se detectează o afecțiune în stadiul inițial de dezvoltare, diagnosticul competent și ulterior complexul terapeutic individual. Dar amintiți-vă, cu cât proprietarul câinelui observă mai atent starea fizică și emoțională a animalului său de companie, cu atât este mai mică șansa de a dezvolta patologii..

Astăzi, în articolul nostru, vom vorbi despre una dintre cele mai periculoase boli ale câinilor - pancreatita. Dacă nu diagnosticați boala în timp util și nu urmați un curs de tratament, atunci sunt posibile consecințe foarte periculoase, care pot provoca nu numai mari daune sănătății câinelui, ci și îi pot lua viața..

Pancreatita la câini: cauze

Cauza pancreatitei este una și identică în toate - este disfuncția pancreasului, care este cauzată ca urmare a inflamației sale. Pancreatita la câini este asociată cu insuficiența pancreatică, care se manifestă ca producție scăzută de enzime. Enzimele îndeplinesc o funcție vitală în corpul câinelui - digestia tuturor alimentelor care intră în tractul gastro-intestinal.

Pancreasul se poate inflama din mai multe motive:

 • Motivul principal Dezvoltarea pancreatitei la câini este o dietă necorespunzătoare. Prin natură, corpul unui câine este creat pentru a digera carnea crudă prin producerea de enzime speciale. Principalele greșeli alimentare ale proprietarilor de blănuri sunt că le oferă animalelor lor mezeluri, mâncăruri prea gătite, conserve, sărate, condimentate și dulci. În acest context, încep să apară defecțiuni ale pancreasului. Enzimele pentru digestia cărnii crude rămân neutilizate, dar sunt produse continuu.
 • Pancreatita la câini se poate dezvolta datorită microorganismelor dăunătoare care au pătruns în corpul animalului împreună cu hrana. Prin urmare, ar trebui să monitorizați cu atenție calitatea și prospețimea produselor pe care animalul de companie le consumă. Toate produsele trebuie să fie proaspete, fără putregai. Este strict interzis să alimentați patrupedele de pe suprafețe murdare și să vă asigurați că nu ajunge în coșul de gunoi. Microorganismele patogene care intră în organism împreună cu alimentele contribuie la inflamația pancreasului și la boala infecțioasă ulterioară.
 • Cum se identifică pancreatita la câini - semneNutriție echilibrată și bogată, care include vitamine și minerale care contribuie la buna funcționare a animalului.
 • Plista bolilor, care afectează negativ activitatea pancreasului. De exemplu: diabet zaharat, disfuncție sau patologie a dezvoltării vezicii biliare, afecțiuni renale și hepatice, ulcer.
 • Pe baza multor cercetări, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pancreatita are un fundal ereditar. Canichii pitici, cocker spanielii, boxerii, terrierii din Yorkshire sunt susceptibili la dezvoltarea acestei boli..

Pancreatita la câini: simptome și tratament

Simptomele pancreatitei la câini

Pancreatita se poate manifesta sub două forme. Forma acută a evoluției bolii este însoțită de simptome severe, precum și de dureri severe. În acest caz, este pur și simplu imposibil să nu observați cum suferă animalul dvs. de companie. Nu puteți face fără îngrijire de urgență în timpul unei exacerbări a pancreatitei.

Simptomele evoluției bolii includ:

 • Este posibilă lipsa poftei de mâncare și refuzul de a bea;
 • Animalul suferă de vărsături nesfârșite, care se pot intensifica dacă animalul de companie dorește să mănânce ceva;
 • Boala este însoțită de fermentație afectată, și anume diaree;
 • Din cauza tulburărilor scaunului și a vărsăturilor, animalul de companie pierde rapid în greutate;
 • Se produce deshidratarea corpului. Puteți verifica acest lucru singur verificând membranele mucoase ale cavității bucale a câinelui, acestea vor fi uscate;
 • Pielea se inflamează, animalul de companie are mâncărime severă;
 • O creștere a temperaturii corpului, mai ales atunci când microorganismele și bacteriile dăunătoare au contribuit la dezvoltarea bolii.

Forma cronică a pancreatitei durează destul de mult, simptomele sunt destul de neclare și uneori sunt complet absente. În consecință, pot apărea patologii, deoarece pe tot parcursul bolii apare o distrugere lentă, dar sigură a pancreasului.

Simptomele includ:

 • Pierderea treptată în greutate fără un motiv aparent, deoarece apetitul animalului de companie este excelent, nu există probleme cu scaunul și nu există impulsuri emetice;
 • Husă din lână devine mai puțin atractivă. Haina devine plictisitoare, uneori poate începe să cadă;
 • Diagnosticul pancreatitei și tratamentul câinilorStructura fecala se poate schimba ușor - fie se topesc cremos, fie dobândesc un aspect mai dens;
 • Ocazional, dar câinele este îngrijorat în mod constant de balonare. Peretele frontal al abdomenului în timpul palpării trebuie să fie ferm și tensionat;
 • Stare fizică și emoțională periodic animalul de companie se schimbă dramatic. Câinele poate deveni somnoros și uneori poate părea mizerabil refuzând să iasă afară la plimbare..

Manifestarea oricăruia dintre simptomele de mai sus indică faptul că trebuie să vizitați un medic veterinar împreună cu animalul de companie, unde se vor efectua diagnostice și se va prescrie un curs de tratament pe baza caracteristicilor individuale ale pacientului.

Tratarea pancreatitei la câini

Înainte de a începe tratamentul pancreatitei la un câine, acesta ar trebui diagnosticat în timp util. Dacă există vreo suspiciune, proprietarul trebuie să arate animalul de companie medicului veterinar. Înainte de diagnostic, animalul de companie trebuie hrănit în conformitate cu dieta medicală prescrisă, câinele este lătrat cu cantități abundente de apă potabilă și terci aburit (digerat) în apă fără aditivi. Dacă, în timp ce urmează o astfel de dietă, animalul de companie continuă să vomite, atunci mâncarea ar trebui exclusă cu totul, dieta va consta în apă.

În acest caz, este strict interzisă auto-medicarea, deoarece medicamentele selectate necorespunzător și metodele populare nu pot decât să agraveze situația. În cazul unei exacerbări a unui atac acut de pancreatită, trebuie să apelați imediat un medic veterinar, în caz contrar organismul nu va face față sarcinii, deoarece o cantitate imensă de toxine sunt eliberate în sânge, care otrăvesc toate organele și sistemele corpului fără excepție..

Medicul veterinar poate utiliza una dintre următoarele metode pentru a diagnostica boala:

 1. Biopsie;
 2. Gastroscopie;
 3. Analize generale de sânge și urină;
 4. Raze X;
 5. Ultrasunete;
 6. Examinarea amănunțită a animalului, sondarea cavității abdominale;
 7. Intervievarea proprietarului câinelui despre manifestarea anumitor simptome.

Lista testelor și studiilor poate varia în funcție de evoluția bolii și de starea câinelui..

Tratamentul suplimentar al animalului va depinde de forma bolii, precum și de motivele apariției acesteia..

Un câine are un pancreas rău - ce să faci?Dacă animalul este depășit de vărsături și diaree, atunci medicul va prescrie în primul rând medicamente care vizează restabilirea echilibrului apă-sare și normalizarea scaunului. Odată cu manifestarea simptomelor enumerate, câinii, în majoritatea cazurilor, se deshidratează. Dacă animalul are sindroame dureroase, atunci medicul prescrie analgezice, antispastice. Se pot prescrie injecții intramusculare.

Sarcina principală a medicului veterinar este de a reduce producția de acid clorhidric în pancreas într-o perioadă scurtă de timp.!

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pancreatita la câini: cauze, simptome, tratament și prevenire