Infarct la un câine

Recent, medicii veterinari au observat că infarctul unui câine a început să fie înregistrat din ce în ce mai des, iar boala este foarte gravă. Se știe că animalul va muri fără tratament calificat și în timp util. Să ne dăm seama din ce motive poate avea un câine un infarct miocardic, ce simptome pot fi suspectate, cum se pune diagnosticul și ce terapie ar trebui să prescrie medicul veterinar.

Ce este infarctul miocardic? Nu este un secret faptul că miocardul este mușchiul inimii. Fără funcționarea sa normală, funcționarea completă a sistemului cardiovascular este imposibilă și fără aceasta, nu poate exista niciun sistem de organe. La urma urmei, oxigenul și substanțele nutritive sunt transportate în tot corpul cu sângele. La urma urmei, însăși, miocardul trebuie hrănit, ca orice alt mușchi al mustății. Și dacă alimentele sunt tulburate („livrarea” de oxigen încetează), atunci o bucată din mușchiul inimii se stinge. Și tocmai această necroză este numită atac de cord..

Plăci de colesterol

Ei bine, care dintre noi nu a auzit de ele? Și la câini, la fel ca la oameni, aceste plăci pot duce la patologii grave în corp, dintre care una este un atac de cord. Colesterolul înfundă treptat lumenul arterei coronare (ea este cea care hrănește mușchiul inimii), din cauza căreia miocardul „moare de foame” și moare treptat.

Artera coronariană în sine are un diametru mare, dar este plină de ramuri mici care sunt situate „în interiorul” miocardului. Prin urmare, localizarea necrozei depinde de locul în care vasul este „înfundat”. Dacă nu este complet înfundat, sângele curge parțial, atunci se dezvoltă boala coronariană.

Ischemia (tradusă din greacă - țin / opresc sângele) este o anemie localizată (într-un mod simplu, local) a unei anumite zone (organ, țesut) datorită scăderii sau încetării complete a aportului de sânge arterial.

Dacă această stare persistă mult timp, atunci celulele încep să moară. Astfel se dezvoltă necroza tisulară.

Dezechilibru hormonal

Dezechilibru hormonal cauzat de modificări legate de vârstă sau chiar de hipotiroidism. Hipotiroidismul este o afecțiune patologică rezultată din funcționarea insuficientă a glandei tiroide..

Dacă glanda tiroidă funcționează „incorect”, atunci cu siguranță va apărea o tulburare metabolică. Totuși, glanda tiroidă produce hormoni și, dacă glanda își oprește producția, fondul hormonal natural este perturbat. Ca urmare, funcționarea aproape tuturor organelor și a sistemelor de organe se schimbă. Sistemul cardiovascular nu face excepție - se dezvoltă eșecul.

Alte motive

  • Neoplasme. Tumorile pot comprima arterele, perturbând astfel fluxul normal de sânge.
  • Infecții. Există astfel de boli infecțioase (etiologie bacteriană și virală) care duc la dezvoltarea endocarditei negoase sau chiar ulcerative la mustață. Chiar dacă aceasta nu este o cauză directă, ci o contribuție, un atac de cord la un animal poate apărea în continuare din această cauză..
  • Boli parazitare și parazite ale sângelui. Există, de asemenea, boli parazitare care duc la patologii ale sistemului cardiovascular. De exemplu, difilobotriaza. „Viermii” parazitează direct în inimă.
  • Vasculită. Acestea sunt procese inflamatorii ale vaselor în sine. Cu vasculita, lumenul vasului scade, mai puțin sânge „trece” prin ele. Prin urmare, ischemia și acolo nu este departe de un atac de cord.

Simptome

După ce ați studiat simptomele caracteristice infarctului miocardic la câini, veți putea bănui că ceva nu este în regulă la timp și căutați ajutor veterinar calificat în caz de urgență.

Durerea și comportamentul se schimbă

În zona cotului stâng, animalul are dureri severe. Crede-mă, în ciuda faptului că mustața poate vorbi, vei observa că îi doare inima. Câinele va deveni foarte anxios, poate chiar să încerce să lingă zona care doare. Poate apărea o agitație excesivă și animalul va încerca să vă atragă atenția în toate modurile posibile.

Aritmie

Aritmie la câini

Datorită faptului că zonele țesutului muscular (deși de dimensiuni mici) suferă necroză, inima nu se poate contracta normal. Și primul simptom al infarctului miocardic la un câine va fi aritmia (cel mai adesea fibrilația atrială).

Aritmia este o încălcare a activității ritmice a inimii, care apare din cauza unei încălcări a automatismului, conducerii, contractilității și chiar excitabilității.

Alte simptome

Alte semne frecvente ale infarctului miocardic la câini:

DispneeChiar și cea mai mică activitate fizică duce la scurtarea respirației la mustață. Este foarte important să nu confundați simptomele primare ale unui atac de cord cu semne de insuficiență pulmonară..
Cianoza membranelor mucoaseDatorită faptului că inima funcționează mai rău, sângele este „livrat” în țesuturi și organe în cantități insuficiente. Cianoza apare deoarece sângele venos „revine” slab la inimă, mai ales după efort fizic.
Schimbările de mersChiar dacă animalul de companie umblă calm, se observă modul în care se clatină. Pendulează dintr-o parte în alta. Există slăbiciune labe.
Creșterea oboseliiAnterior, câinele alerga la plimbare, ca și cum ar fi fost o rană, dar acum chiar și o simplă plimbare lentă obosește mustața.
Tulburari ale somnuluiAnimalul de companie doarme prost, cel mai adesea pe partea sa. Gemu constant, scâncete din cauza durerii severe.

Cum se pune un diagnostic?

Nu încercați să vă diagnosticați! Infarctul miocardic la un câine este o boală foarte periculoasă. Și numai un medic veterinar o poate confirma pe baza unor examinări suplimentare. Angiografia este considerată cel mai bun test, dar niciun animal nu va minți liniștit și calm (aceasta nu este o ființă umană). Cineva va întreba: "Dar anestezia?" Dar mustața are o inimă proastă, iar utilizarea anesteziei generale poate fi fatală pentru el. Prin urmare, angiografia este rar utilizată..

ECG la un câine

EKG este adesea folosit. Pe baza rezultatelor, un medic veterinar calificat poate spune ce fel de probleme cardiace are mustața ta. ECHO, radiografie, ultrasunete sunt, de asemenea, prescrise. Un test de sânge va ajuta, de asemenea. Analiza urinei poate fi comandată suplimentar.

Tratamentul câinilor

Tratamentul unui câine cu infarct miocardic trebuie prescris doar de un medic veterinar! Cel mai adesea, schema de tratament arată astfel:

Medicamente antianginale

Aceste medicamente sunt prescrise astfel încât inima să aibă nevoie de mai puțin oxigen pentru a funcționa. Este imposibil să vă „răsfățați” cu nitroglicerina fără permisiunea medicului. În primul rând, nu va ameliora durerea, va fi eficientă doar pentru dificultăți de respirație. În al doilea rând, fără controlul presiunii, administrarea acestui medicament este periculoasă pentru viața animalului, deoarece dacă câinele bolnav are tensiune arterială scăzută, atunci utilizarea nitroglicerinei va duce la deteriorarea sănătății sale.

Medicamente de sprijin cardiac

Ele ajută inima să funcționeze. Țesuturile musculare se contractă mai bine, iar impulsurile nervoase sunt conduse. Dar trebuie să fiți foarte atenți la dozare. În caz contrar, îl puteți face și mai rău („motorul” corpului se va opri și animalul va muri).

Anticoagulante și dietă

Heparina și analogii săi sunt utilizați pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge. La urma urmei, un cheag de sânge se poate desprinde, înfunda un vas (nu neapărat în inimă și se va dezvolta un atac de cord la rinichi, creier sau alt organ). Cu utilizarea anticoagulantelor, sângele nu se coagulează, ceea ce înseamnă că tromboembolismul poate fi evitat. Și „asemenea” sânge este mai ușor de pompat prin corp. Cantitatea de grăsime consumată trebuie redusă. Vitaminele și mineralele sunt adăugate în dietă.

Prevenirea și predispoziția

Prevenirea infarctului miocardic la câini nu este să uităm de examinările preventive efectuate de un medic veterinar. Analize de sânge, analize de urină, ECG periodic (mai ales dacă există o predispoziție la această boală).

  • Nu vă supraîncărcați animalul de companie (nu trebuie să conduceți animalul până la epuizare).
  • Monitorizează starea emoțională a animalului. Stresul, frica nu vă va aduce bine.

Nu se poate spune că există anumite rase care suferă de infarct miocardic. Există o predispoziție, adică la unele rase această boală este înregistrată mai des decât la altele.

Rase mari

În primul rând sunt reprezentanți ai raselor mari. De exemplu, Newfes, St. Bernards. Necroza mușchiului cardiac apare datorită faptului că activitatea fizică a acestor bărbați frumoși este aleasă incorect. Excesul intens poate duce la boli de inimă.

Rase miniaturale

Pe locul al doilea, ca opusul complet al primului, sunt reprezentanții raselor mici (miniaturale). Pincheri, pudelii pitici și alți câini decorativi. Și de ce? Și din cauza emoționalității excesive. Ei bine, acești câini mici se comportă prea impulsiv, de multe ori se sperie de toate (fiecare foșnet, sunetul puternic duce la frică, stres și chiar manifestarea unei agresiuni excesive). Inima începe să bată tare, se uzează mai repede.

Bătrân

Nu este un secret faptul că animalele mai în vârstă au mai multe boli de inimă decât animalele mai tinere. Fundalul hormonal se schimbă, inima și vasele de sânge se „uzează”.

Mai aveți întrebări? Le puteți adresa medicului veterinar intern al site-ului nostru în căsuța de comentarii de mai jos, care le va răspunde cât mai curând posibil..


Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Infarct la un câine