Papiloame la câini: cauze, diagnostic, tratament

La prima vedere, unele tipuri de boli ale animalelor domestice nu prezintă un pericol special pentru viața și sănătatea lor, fiind mai degrabă o problemă cosmetică. Aici, de exemplu, papilomul la câini: gândiți-vă, un fel de neg! Dar sunt chiar atât de sigure? Sunt papiloamele un vestitor al unor probleme mai grave??

Despre ce e vorba?

Negii, numiți și papiloame sau fibropapiloame, sunt tumori specifice speciei (de obicei de etiologie benignă). Unele soiuri pot deveni canceroase (de exemplu, papilomul cu celule scuamoase la câini). Se întâmplă destul de rar, dar astfel de cazuri sunt încă înregistrate în practica veterinară mondială..

Care sunt motivele apariției lor? Acestea sunt cauzate de numeroși viruși din familia Papillomaviridae. La câinii domestici, negii se găsesc de obicei pe față (papiloame cutanate) și în gură (papiloame orale). În principiu, prevalența lor este un concept relativ, deoarece cu o probabilitate ridicată aceste formațiuni pot crește oriunde. Papiloamele la câini arată diferit: unele arată ca noduli roșiatici, în timp ce altele seamănă cu capetele de conopidă. Nu există „canoane” aici.

De ce unii câini suferă de negi, în timp ce alții nu? Acest lucru se datorează probabil slăbiciunii sau maturității sistemului imunitar al animalului. Există vreo predispoziție identificată științific la apariția lor? Anumite rase s-au dovedit a fi „dependente” genetic. Acestea sunt cocker spaniel, carlige, schnauzeri și terieri miniaturali. În general, pentru a deveni ca un mistreț, unii spitz, dar nu un mastin. Poate că acest lucru îl va face mai amenințător? Cu toate acestea, să trecem de la glume la fapte..

Medicii veterinari avertizează, de asemenea, că tratamentul pe termen lung cu corticosteroizi poate fi un factor predispozant. Cu cât animalul este mai tânăr, cu atât riscul de papiloame pe corp este mai mare. Virușii familiei Papillomaviridae care cauzează verucile canine sunt extrem de contagioși pentru câini. Deci, infecția poate fi transmisă de la un animal la altul după un simplu contact între ei. Nu sunt excluse cazurile de transmitere prin produse de îngrijire slab procesate.

În mediu, acești agenți patogeni sunt relativ stabili și pot persista în el pentru o lungă perioadă de timp. Din fericire, virusul papilomului nu se transmite oamenilor (sau pisicilor) datorită specificității extrem de pronunțate a speciei. Perioada de incubație este foarte variabilă și poate varia de la una la opt săptămâni din momentul în care agentul patogen intră în organism. Negii pot dispărea spontan în câteva luni, dar uneori vor persista mulți ani și alteori pentru tot restul vieții câinelui.

Ce pot fi?

Este posibil ca începătorii să nu poată spune întotdeauna cu certitudine dacă formația pe care o observă pe pielea câinelui lor este o negă. Iată câteva dintre caracteristicile lor distinctive:

  • „Bulges” pe piele, în special pe membre și bot, în gură și în jurul ochilor.
  • În unele cazuri, suprafața papiloamelor poate fi foarte aspră, „ramificată”, în aparență, creșterile seamănă cu conopida miniaturală.
  • Suprafața poate fi netedă, negul în sine arată ca un mic nodul. În același timp, culoarea sa variază de la roșu zmeură la negru. Adesea nuanța depinde de culoarea hainei câinelui..
  • Există papiloame izolate și „preferă” locuri îndepărtate de pe corp: axile, zona inghinală.
  • Uneori se formează „puieti” întregi de veruci.
  • Unele dintre ele rămân mici..
  • În alte cazuri, neoplasmul crește în dimensiune, uneori apar papiloame noi.
  • Uneori negul sângerează. Dacă da, este mai bine să fii precaut: este posibil ca tumoarea să fie malignă. Dar nu ar trebui să intrați în panică imediat: câinii le pieptănează adesea și chiar le smulg, deci este posibil să nu fie cancer..
  • Cu cât câinele este mai în vârstă, cu atât este mai probabil să se găsească negi separate, „izolate” (în special pe labe, abdomen). Puteți vedea un exemplu în această fotografie..

Diagnostic

După cum ați putea ghici, nu este greu să aflați despre prezența lor. Ele pot fi văzute pe burta câinelui, labele și alte părți ale corpului. Dar nu este întotdeauna atât de simplu. De exemplu, leziunile vulvare nu sunt observate de toți proprietarii de animale, cu excepția crescătorilor profesioniști care își examinează în mod regulat animalele de companie. În orice caz, dacă vă aduceți ocazional câinele pentru un examen preventiv anual de către un medic veterinar cu experiență, aceste neoplasme nu vor trece neobservate. În special, se găsesc chiar în gură. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când verifică calculul, un veterinar bun va examina cu siguranță membrana mucoasă a cavității bucale..

Este mai dificil să le găsești în cazul raselor cu păr lung. Mai ales în cazul în care câinele se teme de medicul veterinar și nu-l lasă să se apropie de el. La ce domenii ar trebui să acordați o atenție specială atunci când vă examinați animalul de companie? Negii, de regulă, se găsesc în jurul ochilor și pe buză, gingii și palat, adesea acoperă membrele câinelui, asemănându-se cu o colonie de agarici de miere pe o buturugă veche de copac. Desigur, este greu să nu le observi. Singurele excepții sunt papiloamele interdigitale la un câine..

Dacă nu diferă mai ales în dimensiunile ciclopice și nu interferează cu animalul, prezența lor poate rămâne un mister pentru o lungă perioadă de timp. În cazul în care se observă remisiunea spontană, negii care au existat la câine pot fi ghiciți doar prin cicatricile dintre degete..

Metodele de diagnostic „avansate” sunt rareori necesare pentru confirmarea prezenței papiloamelor. Probele de biopsie de creșteri suspecte pot fi prelevate cu ușurință și furnizate laboratorului pentru examinarea imunohistochimică detaliată, pentru a identifica un virus papilom specific sau pentru a exclude sau confirma oncologia. Ocazional, se utilizează PCR, este, de asemenea, o reacție în lanț a polimerazei. Cu ajutorul acestuia, se detectează nu numai papilomatoza virală la câini, ci și un tip specific de agent patogen.

Microscopia electronică poate oferi un diagnostic 100% precis, dar într-un cadru clinic, un astfel de lux poate fi visat doar.

De ce sunt periculoase, care sunt efectele vizibile ale apariției negilor?

Negii canini sunt de obicei nedureroși și benigni. Dar sunt chiar atât de sigure? Negii din gură pot provoca disconfort, salivare și respirație urât mirositoare. În funcție de locul în care se află, papiloamele împiedică câinele să prindă alimentele în mod normal, să le mestece și să le înghită (de exemplu pe limbă). Dacă cresc între degetele de la picioare, animalul poate linge și roși în mod constant labele, încercând să scape de sursa de disconfort. Acest lucru nu numai că poate provoca sângerări suficient de severe, dar amenință și dezvoltarea unor infecții secundare bacteriene și fungice ale pielii labelor..

Negii sunt de obicei nedureroși și nu necesită tratament medical. Unii proprietari doresc să îndepărteze papiloamele de la câinele lor din motive cosmetice (pentru pleoapă) sau în cazurile în care cauzează disconfort real animalului. În general, această întrebare este încă deschisă: da, în majoritatea cazurilor nu există niciun rău din aceste neoplasme benigne, dar acestea pot degenera în tumori maligne (dar acest lucru este foarte rar), câinii le rup sau le roagă, în urma cărora începe sângerarea severă.

Există vreo categorie de câini care este indicată direct pentru îndepărtarea papiloamelor? Da, iată grupul de risc: câini tineri, pui, animale cu imunitate slăbită și animale de companie după 10 ani - este mai bine pentru ei să elimine neoplasmele de acest fel.

Terapie și sfaturi

Repetăm ​​încă o dată: dacă câinele tău are o verucă pe labă (sau altundeva), dar nu-l deranjează în niciun fel, atunci nu trebuie să te grăbești să-l tai! Dar în acele cazuri când începe să doară, sângerează, mâncărime sau se manifestă cumva (papilomul la un câine crește rapid), ar trebui făcută o vizită urgentă la medicul veterinar. Nu este nevoie să întârziem.

Imediat, observăm că nu costă nimic de făcut acasă: „rețete miraculoase” precum celandina și alte medicamente pot ajuta de fapt în unele cazuri, dar efectele secundare ale unui astfel de „tratament” sunt adesea extrem de severe, până la necroză și chiar trecerea papilomului la o formă malignă. Așadar, nu vă asumați riscuri, complicațiile sunt prea periculoase.

Observați cu atenție starea creșterilor: dacă au început brusc să scadă, acest lucru poate indica o remisie spontană a bolii. În acest caz, putem presupune că animalul dvs. de companie are un sistem imunitar bun și, prin urmare, corpul său a făcut față singur virusului. Dacă negii deranjează animalul sau proprietarul acestuia, pot fi îndepărtați prin excizie chirurgicală tradițională, criochirurgie, terapie cu laser sau electrochirurgie / electrocauterizare (de asemenea, creșterile sunt cauterizate în acest caz).

Electrocauteria, excizia chirurgicală și criochirurgia se pot efectua de obicei fără anestezie generală, numai cu ajutorul anesteziei locale (pentru aceasta se folosește novocaină pentru papiloame la câini). Operațiunea este mult mai ușoară, mai ieftină și mai sigură pentru animalul însuși. Terapia cu laser este utilizată în cazurile în care există multe veruci sau / și sunt concentrate în locuri „intime” sau greu accesibile (în urechi). Acest lucru necesită anestezie generală.

Terapia medicamentoasă

Există, de asemenea, tratament medical pentru papiloame la câini. Se prescrie azitromicină. Se administrează o dată pe zi, în fiecare zi timp de 10 zile. În multe cazuri, acest medicament stimulează remisiunea, care este vizibilă după două săptămâni. Se arată și utilizarea interferonului (cel puțin opt săptămâni, zilnic). Dar la câini, poate provoca multe reacții adverse neplăcute, inclusiv febră, dureri articulare, greață, pierderea poftei de mâncare și amețeli. Este mult mai sigur să tratați papiloamele cu fosprenil. Vaccinuri speciale împotriva papilomatozei canine sunt, de asemenea, testate..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Papiloame la câini: cauze, diagnostic, tratament