Descrierea și caracteristicile rasei de câini laika karelian-finlandeze

Karelo-Laika finlandeză

Laika kareliană-finlandeză este cea mai mică dintre toate Laika. Este o vânătoare excelentă și o tovarășă amabilă. În acest articol voi vorbi despre descrierea, întreținerea și îngrijirea acestui câine. Voi lua în considerare trăsăturile personajului ei. Voi analiza regulile de mers și antrenament.

Descrierea rasei

Istoria huskilor din Karelia-Finlanda până în secolul al XIX-lea este acoperită de întuneric. Fie i-a considerat exclusiv ca câini de familie (deoarece majoritatea polițiștilor au fost aleși pentru vânătoare), fie popoarele din nord le-au folosit totuși pentru vânătoarea animalelor și păsărilor cu blană, dar nu a făcut publicitate acestor avantaje ale huskilor.

Acești câini au devenit celebri datorită vânătorului pasionat prințul Shirinsky-Shikhmatov. A atras atenția asupra câinilor mici roșii pufoși, care l-au încântat. În 1895, le-a dedicat o lucrare științifică, unde se indică faptul că efectivele principale erau situate pe teritoriul Karelia și Finlanda. De aici și numele rasei.

Standardul rasei a apărut abia la mijlocul secolului al XIX-lea.

IFF încă nu recunoaște această rasă. În 2006, a fost semnat un acord cu confederația conform căruia huskii careliano-finlandezi pot participa la competiții din rasa „Spitz finlandez”. Mica diferență între câini este explicată în suplimentele standard..

RKF echivalează ambele soiuri ale rasei cu unul - Spitzul finlandez, prin urmare, în sistemul rusesc nu există nici un nume „Laika kareliană-finlandeză”.

Rasa standard Karela-Finlandeză Laika
Rasa standard Karela-Finlandeză Laika

Astăzi câinele este considerat un vânător de animale mici și păsări..

Caracteristici distinctive ale Laika karelian-finlandeză:

 • corpul este cât mai pătrat (lungimea este egală cu înălțimea), pieptul nu este larg, stomacul este ascuns;
 • capul are o formă ușoară ca un ou atunci când este privit de sus;
 • botul este îngust, cu un pod drept al nasului și un lob negru;
 • fălci puternice cu un set complet de dinți, mușcătură de foarfecă;
 • ochi în formă de migdale, oblici, mici;
 • urechi sub forma unui mic triunghi, în poziție verticală;
 • coada pufoasă sub formă de inel, se află pe spate;
 • labele sunt puternice, drepte, paralele între ele;
 • haina este medie, pufoasă, „pantaloni” se formează pe picioare, pe coadă haina este mai lungă, pe bot, dimpotrivă, este scurtă. Substratul este abundent, moale și ușor.
 • Culorile posibile sunt nuanțe luminoase de roșu - de la auriu până la maro. Se acceptă mici semne albe pe piept și picioare..
 • Înălțimea la greabăn - 40-50 cm, greutatea - 8-13 kg.
 • Speranța de viață în medie 12-15 ani.

Reguli de întreținere și îngrijire

Laika kareliană-finlandeză are un conținut universal. Datorită dimensiunilor mici, acești câini pot locui cu ușurință într-un apartament. Haina lor groasă și caldă permite, de asemenea, să trăiască pe străzi în orice moment al anului. Pe vreme caldă, trebuie doar să aveți grijă de ocazia de a ascunde câinele la umbră de lumina directă a soarelui.

În orice caz, huskii au nevoie de o plimbare zilnică lungă, cu activitate fizică moderată..

Câinele are nevoie de plimbări zilnice și de activitate fizică
Câinele are nevoie de plimbări zilnice și de activitate fizică

Haina unui câine necesită îngrijire atentă. Periajul zilnic vă va ajuta să faceți față pierderilor abundente de substrat, în special în perioadele de vărsare. Este necesar să preveniți lâna să se rostogolească sau să se rostogolească în încurcături. Dacă se întâmplă acest lucru, este recomandat să le dezlegați manual. Sunt decupate numai în cazuri extreme. Tunsorile decorative nu sunt recomandate, lâna nouă crește extrem de lent.

Spălarea huskies-ului karelian-finlandez este permisă nu mai mult de 2-3 ori pe an, altfel pot apărea mătreață și haina se va păni.

Restul îngrijirii este destul de simplu:

 • curățați urechile și dinții după cum este necesar;
 • ghearele, dacă nu se macină singure, se taie o dată pe lună;
 • fa o tunsoare igienica.

Alimentația adecvată este extrem de importantă pentru această rasă, sănătatea și aspectul animalului de companie depind de aceasta..

Vă puteți hrăni câinele cu alimente naturale sau alimente gata preparate.

Pentru adepții hrănirii naturale, există o serie de reguli. Puii sunt hrăniți de 5-6 ori pe zi, cu accent pe produsele lactate bogate în calciu. Treptat, numărul meselor se reduce. Până la sfârșitul primului an de viață, câinele trece la două mese pe zi..

Puteți hrăni husky-ul cu produse naturale
Puteți hrăni husky-ul cu produse naturale

Produse interzise:

 • făină și dulciuri;
 • gras și afumat;
 • picant și sărat.

Este recomandat să includeți în dietă carne slabă, păsări de curte (dacă nu sunteți alergic la aceasta), cereale, fructe și legume..

Atunci când aleg o dietă naturală, medicii veterinari recomandă să le ofere animalelor de companie un curs de multivitamine de 1-2 ori pe an..

Natura Laika kareliană-finlandeză

Karelienii sunt foarte sociabili și loiali. Sunt gata să-l urmărească pe proprietar peste tot. Cu toate acestea, sunt atenți la străini. Acești câini nu sunt predispuși la agresivitate, cu toate acestea, în nevoia de a proteja proprietarul de pericole, se pot implica într-o luptă. Aceste calități îi fac, de asemenea, mari supraveghetori..

Energia, inteligența rapidă și instinctele dezvoltate vor ajuta la creșterea unui vânător într-un câine.

Huskii careliano-finlandezi au nevoie de dragoste și grijă, cu o creștere crudă și grosolană, adăpostesc resentimente și cresc neîncredere față de o persoană.

Acești câini vor găsi un limbaj comun cu alte animale, cu excepția rozătoarelor și, de asemenea, se joacă cu interes cu copiii de orice vârstă..

Antrenamentul câinilor

Antrenamentul necesită persistență, răbdare și experiență în creșterea unui câine..

Metoda obișnuită de recompensă nu va funcționa. Clasele ar trebui construite sub formă de joc, astfel încât câinele să fie mereu interesat de ele..

Începătorii sunt sfătuiți să urmeze un curs de formare sub supravegherea unui profesionist. Crescătorii cu experiență vor face față ei înșiși această sarcină..

La antrenament, este important să vă interesați câinele, altfel nu va avea sens
La antrenament, este important să vă interesați câinele, altfel nu va avea niciun sens

Este de preferat antrenamentul individual cu un câine, deoarece vor fi prea mulți stimuli pentru ea în grup.

Dacă găsiți abordarea corectă a câinelui, învățarea comenzilor va fi foarte ușoară datorită inteligenței sale rapide și a încercărilor de a mulțumi proprietarul..

Sănătate

Aprecierile sunt centenari și au o stare de sănătate destul de bună. Cu toate acestea, acestea sunt susceptibile la o serie de boli:

 • probleme articulare;
 • matreata si caderea parului datorita ingrijirii necorespunzatoare;
 • obezitate cu stil de viață imobil și supraalimentare.

Pentru a menține sănătatea animalului de companie, trebuie să faceți toate vaccinările la timp și să efectuați vizite preventive la medicul veterinar.

Vaccinarea animalelor începe de la 2 luni. Până la un an, trebuie să vă vaccinați la 3 luni, la 6-7 luni după schimbarea dinților și la 12 luni. Apoi vaccinarea se face anual.
Câinii adulți sunt vaccinați în fiecare an
Câinii adulți sunt vaccinați în fiecare an

Cât costă un cățeluș

Se recomandă achiziționarea unui cățeluș numai într-o canisă verificată și nu printr-un anunț făcut manual.

Atunci când cumpără un cățeluș fără pedigree, proprietarul nu are nicio garanție că va crește o Laika kareliană-finlandeză, corespunzătoare dimensiunii și culorii rasei..

Atunci când cumpărați, trebuie să observați copilul, comportamentul și reacția acestuia la lumea din jur. Apoi, asigurați-vă că inspectați și excludeți defectele externe evidente..

Există pui cu un pedigree de la 30.000 la 70.000 mii. Costul final depinde de titlul părinților și de calitatea catelului în sine.

Există doar 3 pepiniere care cresc huski carelo-finlandezi în Rusia și toate sunt situate la Moscova:

 1. Clubul de vânătoare Harsik cu Laika kareliană-finlandeză;
 2. Canisa finlandeză Spitz;
 3. club SUOMEN.

Pentru cei care doresc să cumpere cel mai bun reprezentant al acestei rase, crescătorii recomandă să meargă în Finlanda pentru el.

Costul cățelușilor Laika karelian-finlandezi este de la 30 la 70 de mii de ruble
Costul cățelușilor Laika karelian-finlandezi este de la 30 la 70 de mii de ruble

Caracteristici de reproducere

Deoarece rasa este destul de rară pe teritoriul Rusiei, dacă doriți să aveți un Laika Karelian-Finlandez, este mai bine să contactați creșa de la care câinele a fost cumpărat pentru ajutor și selecția unui partener. Acești câini nu au restricții privind amestecarea culorilor, astfel încât alegerea unei perechi se va baza în principal pe merit și date externe.

Crescătorii cu experiență vă vor spune, de asemenea, despre toate complexitățile împerecherii unui câine, sarcinii și nașterii..

Laika careliană-finlandeză este o alegere excelentă pentru oamenii activi și vânătorii avizi. Ea va deveni nu numai o asistentă la vânatul de vânătoare, ci și o însoțitoare amabilă și un membru al familiei iubitoare. Acest câine este potrivit pentru începătorii care sunt gata să învețe elementele de bază ale antrenamentului cu un instructor profesionist și, de asemenea, va dedica o cantitate suficientă de timp îngrijirii animalului de companie..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Descrierea și caracteristicile rasei de câini laika karelian-finlandeze