Boli infecțioase majore la câini: o listă cu cele mai frecvente infecții (simptome, diagnostic, tratament)

Având în vedere prevalența pe scară largă a infecțiilor în natură, nu ar trebui să fim surprinși de apariția lor destul de frecventă la animalele noastre de companie. Un câine poate ridica o afecțiune oriunde, deoarece multe boli de acest tip sunt transmise prin picături în aer. Este important să știm cum se manifestă cel puțin unele boli infecțioase la câini

, întrucât în ​​acest caz sigur vă veți duce animalul la veterinar la timp.

Infecția cu coronavirus canin

Această boală este una dintre principalele cauze de profuzie diaree la pui. Infecțiile cu coronavirus se caracterizează printr-o rată ridicată a mortalității la animalele tinere. Câinii adulți se îmbolnăvesc rar. Acest lucru se explică prin faptul că sângele acestor animale conține deja anticorpi împotriva acestui agent patogen. Le primesc, fiind bolnavi de o infecție sub forme ușoare. Cât de largă este prevalența agentului patogen în mediul extern? Prevalența este foarte largă, deoarece virusul în cantitate de milioane de unități este eliberat în mediul extern în fiecare zi. Agentul patogen este acoperit cu o membrană groasă, asemănătoare grăsimii, rezistentă la temperatură și lumină. Pentru a garanta distrugerea virusului, trebuie să utilizați dezinfectanți alcalini..

Simptome

Principalul simptom este diareea severă și debilitantă la animalele de companie tinere. Spre deosebire de infecțiile cu parvovirus, vărsături rare în coronavirus. in orice caz, este nerealist să distingem aceste două boli fără teste de laborator. În plus, medicii veterinari experimentați de astăzi sunt înclinați să creadă că acești agenți patogeni pot provoca o infecție combinată, combinată. Dar nu numai manifestările „intestinale” sunt diferite coronavirus. Cel puțin el sună boli oculare, manifestat ca un puternic conjunctivită. În același timp, cavitatea conjunctivală este puternic inflamată și edematoasă, lichidă sau groasă care curge constant din colțurile ochilor, purulent exsudat.

În aceste cazuri, ratele de mortalitate ale puilor pot fi de până la 90%. Animalele cu vârsta mai mică de 12 săptămâni sunt considerate a fi expuse unui risc special. În rândul acestui grup, ratele de mortalitate sunt cele mai ridicate. Dacă au trecut trei zile sau mai multe de la apariția semnelor cinice, iar animalul dvs. de companie este în viață, atunci cel mai probabil va putea să-și revină. Așadar, încă o dată vă reamintim cât de important este vaccinări (realizat la timp) pentru toate animalele de companie. Nu economisiți timp și bani, vizitați medicul veterinar în mod regulat și nu neglija vaccinare. S-ar putea să vă salveze viața animalului de companie.!

Tratament

Nu există o terapie specifică, terapia simptomatică este prescrisă pentru boală. Cel mai important lucru este să preveniți dezvoltarea deshidratare. În cazuri ușoare, animalul trebuie doar să aibă un volum nelimitat de apă potabilă curată, dar mai des este necesar să se injecteze formulări speciale intravenos pentru deshidratare și îndepărtarea intoxicației..

Ehrlichioza la câini

Frecvente infecțioase boală toți caninii, ai căror purtători se găsesc în întreaga lume. Cu toate acestea, specialiștii în boli infecțioase veterinare sunt înclinați să creadă că boala sa răspândit în special după evenimentele din Vietnam, când câinii de serviciu au răspândit infecția în întreaga lume. Ce agent patogen cauzează această boală? De obicei tulpini de E. chaffeensis, E. ewingii și posibil E. ruminantium se găsesc la câini. Cu toate acestea, aceasta nu este întreaga listă. Există o mulțime de tulpini de Ehrlichia, iar unele dintre ele sunt universale, pot infecta mai multe specii de animale simultan. Există și soiuri, transmise oamenilor.

Rețineți că unele dintre microorganismele pe care cercetătorii le-au considerat recent reprezentanți ai Ehrlichiei, aparțin acum Anaplasmei. Ehrlichia în sine sunt rickettsia.

Căi de transmisie

Agentul patogen este transmis de la animal la animal prin mușcături sugeți de sânge căpușe ixodide. În corpul acestuia din urmă, un parazit microscopic poate trăi cinci luni sau chiar șase luni, astfel încât acarian, hibernând, vă poate infecta câinele la începutul primăverii. Având în vedere că, din cauza schimbărilor climatice, zona de distribuție a căpușelor este în continuă expansiune, crește și prevalența ehrlichiozei.

Simptome

Care sunt simptomele? Boala are trei faze clinice. Semnele de acut pot fi observate la două până la trei săptămâni după mușcătura căpușei. Durata sa totală depășește rareori patru săptămâni. În acest moment, ehrlichia dăunează leucocitelor, pătrund în ele, începând să se hrănească intens cu „umplerea” celulelor protectoare. Paraziții își găsesc rapid drumul în ganglioni limfatici, splină, ficat și măduvă osoasă.

Pericolul de erlichioză este, de asemenea, că trombocitele sunt deteriorate și distruse în timpul bolii. Acestea sunt celulele responsabile de activitatea mecanismului de coagulare a sângelui. Ca urmare, infecțiile cresc adesea Ganglionii limfatici, ficat și splină. Anemie, febră, depresie, letargie, pierderea poftei de mâncare, dispnee, crud dureri articulare, - toate aceste semne sunt, de asemenea, caracteristice ehrlichiozei într-un grad sau altul. Se raportează că la aproximativ 30% dintre animale, corpul face față în cele din urmă infecției, altfel devine subclinică.

În această fază, animalul de companie pare complet sănătos, doar un test de sânge poate dezvălui anemie ușoară. Toți paraziții concentrat în splină, nu intră în fluxul sanguin general și, prin urmare, diagnosticul este extrem de complicat sau chiar imposibil. Durata acestei faze poate fi de până la câțiva ani. Acest lucru se încheie fie cu faptul că sistemul imunitar al animalului scapă în continuare de agentul cauzal al infecției, fie boala devine cronică (rezultatul cel mai nedorit).

Faza cronică poate fi moderată sau severă. Pierdere în greutate, anemie, convulsii neurologice, sângerări spontane, inflamația ochilor, edemul membrelor posterioare și pălăria, precum și febra intermitentă, sunt ocazional observate la un câine cu ehrlichioză cronică. Testele de sânge relevă o imagine alarmantă a scăderii numărului tuturor tipurilor majore de celule. Numai în unele cazuri se constată o creștere patologică a numărului de limfocite detectate. Din acest motiv, ehrlichioza este uneori confundată cu unele forme leucemie.

Cu o evoluție cronică moderată 90% din timp, câinele poate părea complet sănătos, doar atacurile episodice indică prezența bolii. Cu un curs cronic sever, se întâmplă în mod constant, animalul pierde rapid și inevitabil în greutate, începe să aibă probleme rinichi și articulații.

Tratament

Antibioticele puternice sunt utilizate în mod obișnuit pentru tratament, precum tetraciclina sau doxiciclina. Ceva mai „uman” pur și simplu nu funcționează asupra agentului patogen. Cursul terapeutic este lung, poate mai mult de patru săptămâni. Cu toate acestea, se crede că, după câteva zile de tratament, animalul trebuie să prezinte semne de îmbunătățire..

În cele mai severe cazuri, se recomandă o transfuzie de sânge. Dacă animalul primește asistență medicală adecvată în timpul fazei acute a bolii, prognosticul este de obicei bun. Când se tratează o formă cronică (în special severă), prognosticul este slab, practic nu există șanse de recuperare.

Enterita infecțioasă

Termenul "enterită"Se utilizează în medicină și medicina veterinară pentru a indica inflamația intestinului subțire. Pot exista numeroase motive pentru patologie. O astfel de inflamație poate provoca parvovirus, coronavirus, rotavirus, salmoneloză, paraziți etc. În acest caz, ne interesează mai mult infecții virale, deoarece au cel mai grav efect asupra stării tractului digestiv al animalului.

Simptome

Cel mai frecvent și caracteristic semn al enteritei este puternic, abundent diaree. De regulă, febra intermitentă este, de asemenea, diagnosticată. Cu toate acestea, cu enterita virală, acest simptom nu este atât de frecvent.. Fecale miros foarte neplăcut și chiar dezgustător.

„Aroma” se explică prin faptul că, din cauza bolii, mucoasa intestinală începe literalmente să urce și să putrezească, în urma căreia se formează o grămadă groasă. Din această cauză, consistența fecalelor cu enterită virală poate seamănă cu supa de mazăre. Dacă boala a mers suficient de departe, ca urmare a căruia peretele intestinal este deteriorat, poate apărea în fecale impurități abundente în sânge.

Adevărat, mai des cu enterită, apare melena - o masă neagră vâscoasă (sânge digerat). Impuritățile roșii se găsesc numai dacă sursa sângerării se află undeva lângă intestinul gros. Indiferent de tipul specific de agent patogen, este imposibil să se determine cu exactitate tipul acestuia fără studii complexe de diagnostic efectuate numai în clinici veterinare foarte bine dotate..

Prognoza

Aproape toate cazurile de infecții intestinale ar trebui considerate „in absentia” destul de periculoase, deoarece acestea duc la deshidratare severă și intoxicaţie, care afectează negativ corpul oricărui câine, iar animalele tinere pot muri din cauza asta. De regulă, animalele de companie de la vârsta de șase luni sunt relativ sigure, în timp ce câinii mai tineri poartă boala mult mai mult. Totuși, același lucru se poate spune despre „vârstnici»Câinii ale căror sisteme imune nu mai pot rezista în mod eficient agenților infecțioși. În plus, focarele de infecție sunt foarte frecvente în pepiniere și în alte zone aglomerate de animale..

Tratament

În mod ciudat, dar în cazurile moderate de enterită ca atare, este posibil ca tratamentul să nu fie disponibil.. Dacă animalul dvs. de companie are doar diaree ușoară, acesta (de obicei) va dispărea în termen de două zile (acest lucru nu se aplică puiilor, animalelor bătrâne și slăbite). În alte cazuri, se prescrie terapia simptomatică, inclusiv prescrierea obligatorie a medicamentelor adsorbante.

Important! Unii adsorbanți conțin salicilat de bismut. În principiu, poate fi administrat câinilor, dar este recomandabil să faceți acest lucru sub supravegherea unui medic veterinar. Dar! Dacă câinele primește corticosteroizi antiinflamatori în acest moment, prescrierea medicamentelor care conțin salicilați este strict interzisă. Combinația acestor agenți poate provoca sângerări interne masive..

Inflamația stafilococică a pielii

Pe lângă cele descrise mai sus, infecțiile cutanate apar și la câini. Mai ales periculos stafilococi, de cand ei înapel purulent inflamația pielii. De unde știi dacă animalul tău de companie suferă de patologie stafilococică? Semnele clinice depind de gravitatea cazului. De regulă, totul începe după răni ușoare (zgârieturi și abraziuni).

Dacă se dovedește a fi însămânțat cu agentul patogen, va apărea roșeață, atunci când se încearcă sondarea, se simte o temperatură locală semnificativ crescută. Există o reacție dureroasă și mâncărime severă. Câinele zgârie constant zonele afectate ale pielii, ca urmare a căruia procesul patologic se înrăutățește, începe eliberarea exsudatului purulent.

Cât de periculoase sunt infecțiile stafilococice pentru câinele tău? Totul depinde de cazul specific. Dacă focarul inflamator continuă să crească odată cu apariția unor leziuni noi, totul se poate termina foarte prost (se va dezvolta o intoxicație severă și septicemie).

Tratament

Infecțiile bacteriene sunt adesea secundare altor boli, astfel încât medicul veterinar vă va verifica câinele pentru anomalii hormonale, parazite și alte. Diagnosticul este confirmat pe baza culturilor în creștere ale agentului patogen pe medii nutritive (în acest scop, se ia o probă de țesut afectat). De regulă, infecțiile stafilococice sunt tratate cu doze în bolus de antibiotice cu spectru larg..

Leptospiroza la câini

Infecțioasă răspândită boală, caracteristică în special mlaștinilor. Numele științific complet al agentului patogen este Leptospira interrogans sensu lato. Există multe serotipuri diferite, dintre care opt sunt periculoase pentru câini. Luați în considerare aceste tipuri de agenți patogeni din tabelul de mai jos..

Simptome

Există mai multe căi de transmisie posibile:

  • Împreună cu urina contaminată.
  • Transmisie sexuală și transplacentară.
  • Plăgi de mușcătură.
  • Consumul de gazde intermediare infectate.

Cu cât sunt ținute animale mai aglomerate, cu atât este mai mare probabilitatea de infecție. Habitatul natural al Leptospira este apă stagnantă și curge lent. Spre deosebire de multe alte microorganisme, Leptospira tolerează înghețarea bine. Majoritatea cazurilor de boală sunt diagnosticate vara și toamna.

În cursul acut, febra este caracteristică cu perioade de creștere a temperaturii de până la 40 ° Celsius, câinele este puternic fiori, mușchii sunt tensionați și dureroși. Este posibilă apariția vărsăturilor severe, care este însoțită de dezvoltarea rapidă a deshidratării. Dacă un număr mare de agenți patogeni intră în corp la un moment dat, există pericolul de rănire ficat. În acest caz, temperatura corpului animalului poate scădea la valori critice.

În infecțiile subacute, animalul suferă de obicei de febră intermitentă, anorexie, vărsături, deshidratare (setea rămâne la același nivel). Din cauza durerii severe în mușchii animalul de companie încearcă să se miște cât mai puțin posibil.

O caracteristică caracteristică este icter (se dezvoltă din cauza afectării ficatului). Dacă nu există progrese în tratament în decurs de două până la trei săptămâni (sau când câinele nu a primit deloc ajutor), atunci dezvoltarea renal/hepatic eșec. Chiar și câinii recuperați „teoretic” rămân adesea purtători ai infecției timp de multe luni sau chiar ani. Acest lucru este cu atât mai periculos cu cât unele serotipuri pot fi transmise oamenilor. Se prescrie terapia cu antibiotice.

Parainfluenza la câini

O infecție destul de frecventă, deosebit de periculoasă pentru animalele tinere. Este interesant faptul că mai multe tipuri de microorganisme patogene pot provoca o boală cu același nume. În special, la „parainfluenza"De fapt poate fi înțeles ca afecțiuni cauzate de bordetella sau micoplasme. Se presupune că patologiile cauzate de adenovirusuri, retrovirusuri și altele asemenea duc la aceleași semne clinice. agenți patogeni. Cercetătorii sugerează acum că parainfluenza canină este cauzată în majoritatea cazurilor de o combinație de agenți patogeni.

Dacă boala este cauzată doar de viruși, simptomele sunt foarte estompate și boala, de regulă, dispare de la sine în aproximativ șase zile (maximul care amenință câinele este conjunctivita ușoară și diareea minoră). Bordetella bronchiseptica - cea mai frecventă cauză de parainfluenza, este și cea mai periculoasă. Primele semne clinice apar la 10-12 zile de la infectare.

Se crede că, chiar și după recuperare, animalul poate excreta agentul patogen în mediul extern timp de cel puțin șase luni. Simptomele sunt destul de diverse: animalul de companie se dezvoltă rinita, conjunctivită, tuse (în cazurile severe, este posibil bronşită și chiar pneumonie), leziuni ulcerative ale cavității bucale etc.. Fără tratament specific, se prescrie terapia simptomatică și de substituție.

Boala Aujeszky

A fost descrisă pentru prima dată de un medic veterinar maghiar, cu numele căruia patologia și-a primit numele. Al doilea nume este „fals”, sau „pseudo-furie”. După cum ați putea ghici din nume, patologia este însoțită de fenomene similare cu semnele clinice ale rabiei. Prin urmare, ar trebui să ne raportăm la pretinsul Aujeszky extrem de atent: este posibil ca acesta să nu fie „pseudo”, ci cea mai reală rabie. Agentul cauzal este herpesvirus. Boala poate afecta nu numai câinii, ci și pisicile, nurcile, vulpile arctice, vitele și caii.. Din fericire, o persoană nu este susceptibilă la infecție..

Virusul se transmite prin consumul de furaje contaminate. Cu toate acestea, există o opinie despre o posibilă infecție de contact, inclusiv prin mușcăturile rudelor sau ale altor animale. Boala este foarte contagioasă, pentru câini diferă aproape 100% letalitate, cazurile de recuperare sunt extrem de rare. Primele semne clinice apar la 10-12 zile de la intrarea agentului patogen în organism.

Tuse, conjunctivită severă și rinită se dezvoltă, mult exsudat este eliberat din nas și ochi. Dar acestea sunt fleacuri. În curând, animalul dezvoltă mâncărime fantomă. Este atât de puternic încât s-au descris multe cazuri când nefericitul câine și-a ronțat propriile labele până la os, încercând să facă față „scabiei”. Depresia este posibilă, alternând periodic cu excitare irepresibilă. Animalul aleargă în cercuri, fără să răspundă la stimulii externi și, uneori, stă doar cu capul pe perete.

Tine minte, că, cu boala Aujeszky, spre deosebire de rabie, câinele își păstrează pofta de mâncare, mănâncă doar produse comestibile (și nu se lipeste cu pungi), nu se teme de apă. În plus, Aujeszky nu produce volume mari de salivă.!

din pacate, nu există leac. Există dovezi că, în unele cazuri, ajută serul hiperimun din sânge de cal..

Hepatita infecțioasă

Extrem de periculos infecțios boală, numit tip 1 (CAV-1) adenovirus. Se caracterizează prin distrugere severă afectarea ficatului. Agentul patogen este distribuit în întreaga lume; este excretat din abundență din corpul animalelor bolnave cu fecale, urină și salivă. Câinii recuperați pot fi purtători de infecție timp de nouă luni. Sursa de transmisie - furaje contaminate, apă, articole de îngrijire etc..

Virusul infectează inițial amigdalele și laringe, ce cauzează Durere de gât, tuse, uneori pneumonie. Virusul se înmulțește rapid în sânge, motiv pentru care intră rapid și în cantități mari în ficat și rinichi. Corneea ochiului este puternică devine tulbure și „înnorat”. Acest lucru se întâmplă deoarece virusul se înmulțește în celulele acestui țesut, distrugându-le fără milă. De îndată ce ficatul este afectat „suficient”, câinele dezvoltă icter, diaree, vărsături severe (din cauza intoxicației severe).

De regulă, animalele tinere cu vârsta sub un an sunt bolnave, dar boala poate afecta toți câinii, indiferent de vârsta, rasa și starea fiziologică a acestora. Patologia se desfășoară adesea într-o formă fulgerătoare, când moartea survine în câteva ore după apariția primelor semne clinice. Nu există un tratament specific, se utilizează terapia simptomatică. Numai vaccinarea în timp util vă poate salva de infecție.

Ciuma carnivorelor

Contrar credinței populare, ciuma la câini (și la pisici) nu are nicio legătură cu boala umană. Doar pentru că, în primul caz, boala este cauzată de un virus, iar în celălalt - de o bacterie. Agentul cauzal este un virus care conține ARN, care este instabil în mediul extern. Boala se transmite (de regulă) pe cale alimentară, adică prin consumul de furaje contaminate sau prin consumul de apă murdară. Se întâmplă ca un animal de companie să fie infectat cu „ciuma” mâncând un șoarece, un șobolan sau alt animal mic infectat. Există, de asemenea, informații că insectele pot acționa ca purtători.

Odată ajuns în organism, virusul este filtrat de ganglionii limfatici, în țesuturile cărora crește rapid și se reproduce (se înmulțește). Exact din acest motiv primul semn clinic este considerat excesiv umflat, ganglionii limfatici inflamati. După această etapă, agentul patogen începe să „rătăcească” prin corp și de data aceasta afectează celulele epiteliale. Ca urmare - diaree, vărsături, tuse, conjunctivită și uveită.

Foarte des, agentul patogen traversează bariera hematoencefalică, după care câinele se dezvoltă neurologic convulsii. Posibil paralizie, tetra și paraplegia, în cazul unui curent fulgerător, câinii cad rapid în la care, scoate-i din care este aproape imposibil. Rata mortalitatii, în funcție de vârsta și forma bolii, aceasta poate varia de la 30 la 90%.

Ca și în cazurile anterioare, fără tratament specific. Terapia este doar simptomatică. Este posibil să protejați în mod fiabil un câine numai prin vaccinare în timp util.

Rabia

O boală teribilă, periculoasă pentru aproape toate speciile de mamifere și oameni. Letalitatea este de 99,99%. De când au apărut primele descrieri ale bolii, nu s-au înregistrat mai mult de o duzină de cazuri de recuperare. Agentul cauzal este un virus care conține ARN. Este destul de neobișnuit. Spre deosebire de alte virusuri, este capabil să persiste destul de mult timp (până la câteva luni) în mediul extern și în creierul în descompunere al unui animal mort - până la doi (sau chiar trei) ani. Transmis prin mușcături. Nu există alte căi de infecție.

După mușcătură, agentul patogen intră în țesutul nervos, de unde începe să crească treptat, ajungând la creier. Cu cât mușcătura este mai aproape de cap, cu atât se vor dezvolta mai repede semnele clinice ale infecției. Acest lucru se întâmplă de obicei în termen de trei până la cinci zile.. Dacă animalul de companie are deja manifestări clinice ale bolii, nu mai este posibil să o salvați.

Cum se manifestă rabie? Există două forme de infecție: tăcută și clasică. În primul caz, animalul devine neobișnuit de liniștit, afectuos, saliva, dar animal de companie se teme de apă și își pierde complet capacitatea de a înghiți. Cu o formă violentă, câinele devine extrem agresiv, în tăcere și fără să latre (laringe paralizat) se repede asupra oamenilor și a altor animale.

Din când în când, există convulsii care seamănă epileptic, saliva curge constant din gura câinelui. Dacă observați oricare dintre cele de mai sus împreună cu câinele, sunați imediat la medicul veterinar! Încercați să izolați câinele într-o cameră separată (fără fanatism). Amintiți-vă că rabia este incurabilă! Este imposibil să-l vindeci și, prin urmare, câinele bolnav este adormit, cadavrul este distrus prin ardere.

Toxoplasmoza

Infecție pe scară largă a protozoarului datorată protozoarelor parazitare, toxoplasma. Dar! Este frecvent la pisici, dar câinii se îmbolnăvesc rar.. Cu toate acestea, acest lucru nu anulează în niciun fel pericolul bolii, dacă câinele s-a infectat deja cu ea..

Deci, pisicile sunt singurele gazde definitive pentru T. gondii. Sunt singurele mamifere care elimină milioane de ovociste infecțioase în fecale. După cinci până la zece zile în mediul extern (perioada depinde de perioada anului și de temperatura aerului), ei dobândesc capacitatea de a infecta animalele. Acest lucru se întâmplă atunci când câinele bea apă sau mănâncă alimente care au fost însămânțate cu oochiste. Totul este agravat de faptul că „ouăle” acestor paraziți pot fi în mediul extern luni de zile. Sunt destul de rezistenți la lumina ultravioletă, dezinfectanți și alți factori de mediu agresivi datorită prezenței unei cochilii dense.

Pericolul Toxoplasmei pentru câini este (la fel și pentru oameni, apropo) că aceștia sunt gazde intermediare pentru parazit. Aceasta înseamnă că Toxoplasma „primară” se instalează în mușchi, plămâni, ficat și creier. Simptomele în toate aceste cazuri depind de organul care a fost infectat.. Uneori toxoplasmoza este cea care provoacă moartea subită a animalelor de companie..

T. gondii produce rareori caracteristici „clasice” la câini., toxoplasmoza felină. În astfel de situații, se dezvoltă febră, animalul este apatic, refuză să se hrănească, este posibilă diaree cronică. După cum am spus deja, tabloul clinic suplimentar depinde de localizarea paraziților: pneumonia, bronșita sunt posibile, miocardită, animalul de companie dezvoltă icter, este posibilă paralizia. Cățelele bolnave dau naștere puii morți. Tratați boala (cu succes variabil) cu doze de șoc de antibiotice cu spectru larg.

Tuberculoză

O boală notorie care apare și la câini. Mai exact, este antropozoonoză, adică infecția poate fi transmisă de la persoană la animal și invers. Există cazuri în care câinii și pisicile persoanelor cu tuberculoză s-au îmbolnăvit și după câțiva ani de viață cu proprietarul..

La cea mai mică suspiciune pe care o are câinele tău tuberculoză, Izolați-l de oameni și alte animale IMEDIAT! Mai mult decât atât, în aceste scopuri, ar trebui folosită o cameră, care ulterior nu va fi păcat să se manipuleze cu dezinfectanți „duri”..

Agentul cauzal al tuberculozei este acoperit cu o membrană densă și este extrem de rezistent la condițiile de mediu. În casele în care locuiau oameni bolnavi sau animale, cazurile de infecție pot fi înregistrate în următoarele decenii..

Boala se manifestă după cum urmează:

  • La început se inflamează și cresc dramatic ganglionii limfatici submandibulari.
  • Ulterior, aceste locuri ulcera, ar putea aparea abcese.
  • Se dezvoltă subțire cronică, starea hainei și pielii animalului se înrăutățește.

Tusea, contrar credinței populare, nu se dezvoltă în toate cazurile, deoarece tuberculii pot fi găsiți în orice organ intern. Un animal cu tuberculoză devine apatic, încearcă să doarmă mult.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Boli infecțioase majore la câini: o listă cu cele mai frecvente infecții (simptome, diagnostic, tratament)