Spaniel de jucărie continental (papillon): descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea, selecția puiului

Continental Toy Spaniel este o rasă de câini cu o inteligență ridicată și un aspect unic. Există două soiuri, în funcție de poziția urechilor: papillon / papillon (din fluture francez) - cu urechi erecte și falen (din molia franceză) - agățat. Deși câinii sunt numiți spanieli, nu au nimic de-a face cu vânătoarea. Practic, sunt crescute ca animale de companie decorative și papilonii sunt cei mai populari..

1 Originea

Se crede că strămoșii Papillonilor erau spanieli pitici, răspândiți în Italia și Spania.. Animalele în miniatură erau foarte populare printre monarhi și trăiau în curțile regale. Au fost aduși în Franța de o prințesă italiană care s-a căsătorit cu regele francez Francisc I. În secolul al XVII-lea, papilonii se aflau în vârful popularității lor și mulți artiști chiar i-au descris în picturile lor..

Marea Revoluție Franceză, care a început în 1789, a exterminat nu numai curtea regală, ci și spanielii pitici, care erau considerați un simbol al bogăției, puterii și aristocrației. Rasa a supraviețuit în Belgia și Anglia. La mijlocul secolului al XIX-lea, crescătorii de câini din Belgia și Franța au început să lucreze pentru a restabili Continental Toy Spaniel la forma sa originală..

În primul rând, s-au născut pui cu urechi agățate. La începutul secolului al XX-lea, s-a decis să nu se respingă câinii cu urechi semi-agățate sau ridicate, născuți periodic în așternuturi. Prin urmare, rasa a fost împărțită în două variante - falină și papillon..

Din anumite motive, animalele cu urechile erecte au prins rădăcini mai mult decât cele cu urechile atârnate. Au început să fie crescuți separat, iar falena a dispărut treptat.. Standardul Papillon a fost aprobat oficial în 1934. Rasa rămâne destul de rară. Practic, acești câini sunt distribuiți în Anglia și America..

2 Descriere

Continental Toy Spaniel este de dimensiuni mici, cu haina luxoasă și urechi mari. Acest animal în miniatură are mușchi bine dezvoltați, un fizic armonios și articulații puternice..

Caracteristicile rasei:

Creştere20-28 cm
Greutate2-5 kg
CapUșor, proporțional cu corpul. Craniul este rotunjit cu o canelură abia vizibilă între ochi
NasLob mic, negru, rotund, ușor aplatizat
BotUșor ascuțit
FălciDinți puternici și ascuțiți. Mușcătură de foarfecă
BuzeFoarte subțire, puternic comprimat, pigmentat, apropiat de maxilar
OchiMare, în formă de migdale, set redus, de culoare închisă
UrechiÎn comparație cu mărimea corpului, acestea sunt mari și sunt ridicate. Ușor deplasate în spatele craniului, au capete ascuțite. Acoperit cu păr foarte lung
GâtNu lung, ușor arcuit în partea din spate a capului
CufărLat și adânc, coastele curbate
Micul din spatePuternic, ușor arcuit
StomacPotrivi
CoadăLung, așezat înalt, cu un strat matasos. Nu ar trebui să fie pe spate și să aibă o formă rotunjită
MembreNetedă, puternică, paralelă una cu cealaltă. Picioarele din față sunt aproape de corp, picioarele din spate au unghiuri bine dezvoltate. Tampoane puternice, degete mobile
LânăStrălucitor, dens, fără substrat. Moale, zace în valuri mătăsoase. Pe coadă și pe spate, lungimea părului este de 15 cm
CuloareAlb cu pete de diferite culori (maro, roșu-roșu, lămâie pală). Cei mai apreciați sunt câinii alb-negru și albi.

Defecțiunile de descalificare includ:

 • Agresivitate, lașitate.
 • Limba paralizată sau clar vizibilă.
 • Nas roz sau patat.
 • Gura depășită sau subtransferată.

3 Caracter

Papilioanele sunt considerate unul dintre cei mai inteligenți câini din lume.. Sunt capabili să prindă bine intonația și starea de spirit a proprietarului, o înțeleg perfect. Au o memorie excelentă și un caracter echilibrat, nu manifestă niciodată nervozitate.

Sunt atenți la străini. Papilonii sunt buni paznici, dar nu vor latra degeaba. Dacă este necesar, aceștia își pot apăra în mod activ proprietarul.

Întotdeauna în mișcare și nu pot sta într-un singur loc. Acasă găsesc întotdeauna ceva cu care să se distreze. Pe stradă, câinele vânează rozătoare și insecte. Poate să se joace cu copiii, dar numai dacă era obișnuită cu asta din copilărie. Se înțelege prost cu alte animale. Prezintă agresiune față de câinii necunoscuți și ia o poziție amenințătoare.

Papilonii au nevoie de o socializare corectă și în timp util, altfel sunt capabili să treacă linia de la joc la agresiune și pot mușca. Câinele este învățat regulile comunicării încă din copilărie.

Animalul de companie este puternic atașat de proprietarul său. Nu este recomandat să-l lăsați în pace prea mult timp, deoarece va fi foarte trist, va experimenta disconfort psihologic și se poate îmbolnăvi. De asemenea, el nu tolerează intonația dură, abuzul și pedepsele fizice. Acesta este un animal atât de vulnerabil încât se poate ofensa chiar și la o ușoară creștere a vocii..

Avantajele și dezavantajele rasei:

proMinusuri
 • Afecțios și amabil cu toți membrii familiei.
 • Să ai o sănătate bună.
 • Vesel și jucăuș.
 • Nu latra fara motiv.
 • Participă cu succes la sporturile câinilor.
 • Ascultător, inteligent, bine antrenat
 • Ochii, urechile și părul trebuie îngrijite în mod constant.
 • Sensibil, gelos.
 • Nu poate fi lăsat singur mult timp.
 • Poate mușca dureros.
 • În unele cazuri, arată agresivitate (dacă au fost slab socializate).
 • Lipsa atenției devine iritabilă.
 • Ai nevoie de exercițiu

4 Alegerea unui catelus

Mulți oameni aleg un cățeluș, acordând atenție aspectului său: cu un bot atrăgător sau mai pufos. Dar dacă în viitor este planificat ca câinele să participe la diferite competiții și expoziții, atunci trebuie luate în considerare următoarele puncte:

 • părinții cățelușului au un pedigree bun;
 • culoarea bebelușului îndeplinește standardul;
 • părți ale corpului cu proporția corectă;
 • datele fizice sunt adecvate vârstei;
 • membrele și coada sunt poziționate corect;
 • nu există agresivitate și nervozitate;
 • contactează cu ușurință o persoană.

Este recomandat să cumpărați un cățeluș în canisa. Numai în acest caz poți fi sigur că animalul este pur și sănătos. Cel mai bine este să luați un copil la vârsta de două luni..

Porecla papillon primește un grațios și ușor care îi va reflecta esența. Ar trebui să fie scurt și sonor, potrivit pentru caracterul unui animal de companie vesel..

Pentru bărbați: Chipi, Macho, Twist, Baloo, Dandy, Mario, Richard.

Pentru cățele: Lady, Vita, Rosarita, Charo, Fifi, Margo, Lizzie, Elsa.

5 Educație și instruire

Creșterea unui papillon este ușoară datorită naturii sale blânde.. Dar, deoarece animalul este predispus la dominare, atunci creșterea sa ar trebui să fie abordată încă din copilărie. Animalul de companie trebuie să știe clar ce poate și ce nu poate face. Nu este necesar să folosiți comenzi pentru acest lucru, este suficient să vorbiți cu el cu o voce severă. Pentru ca câinele să îndeplinească toate cerințele, trebuie să-l recompensați cu lovituri și delicii. De obicei, papillonul face totul fără îndoială și nu dă semne de nemulțumire..

Pentru ca un animal de companie să fie ascultător, trebuie să îl antrenezi. Mai întâi este instruit să folosească toaleta, apoi la guler și lesă. Când dresează un câine, proprietarul trebuie să-i anunțe că este liderul haitei. Intonația vocii trebuie să fie joasă și calmă.

Primul obicei pe care un catel trebuie să-l învețe este abilitatea de a răspunde la porecla lui. El este, de asemenea, învățat comenzile „stai”, „voce”, „așteaptă”, „culcă-te”, „lângă”. Nu poți supraîncărca câinele, totul trebuie făcut moderat. În timpul antrenamentului, este interzis să strigi la animalul de companie și să scoți furia pe el, altfel va fi jignit și va ignora toate comenzile ulterioare.

6 Întreținere și îngrijire

Papilioanele sunt de dimensiuni mici, deci pot fi păstrate atât într-un apartament, cât și într-o casă privată. Câinele ar trebui să aibă propriul loc de odihnă și mâncare. Trebuie să mergi cu ea de două ori pe zi timp de 20-30 de minute. Animalul are nevoie de plimbări active și intense. La îngheț sever, hainele speciale sunt puse pe papillon (cel mai adesea folosesc salopete speciale pentru rasele mici).

Reguli de bază pentru îngrijire:

 • Asigurați-vă că aveți grijă de haina animalului de companie, pieptănându-l de 2 ori pe săptămână cu un pieptene metalic și în fiecare zi în timpul năpârlirii. Anterior, haina este umezită cu balsam, care este diluat cu apă. Covoarele trebuie tăiate. Nu se recomandă pieptănarea hainei uscate și murdare, deoarece acest lucru va determina ruperea firelor de păr.
 • Spălați câinele în timp ce se murdărește. De multe ori acest lucru nu se poate face, altfel pielea devine prea uscată. Pentru procedurile de apă, utilizați un șampon special. După spălare, lâna poate fi uscată cu un uscător de păr, în timp ce aerul trebuie să fie cald.
 • O dată la 2 luni, ghearele sunt tăiate folosind un tăietor de unghii. După fiecare plimbare, labele sunt spălate sau șterse cu o cârpă umedă. Pentru a evita crăpăturile de pe tampoane, puteți folosi ulei vegetal frecat în ele..
 • Urechile sunt curățate în mod regulat cu un tampon de bumbac umed. Curățarea dinților se efectuează de 2-3 ori pe săptămână. Se recomandă ca câinele să primească jucării speciale și hrană solidă pentru a preveni tartrul..
 • Ochii se șterg o dată pe săptămână cu un tampon de bumbac, care este umezit în apă caldă sau decoct de mușețel.

6.1 Hrănirea

Un cățeluș în vârstă de 1,5-2 luni este hrănit de 6-8 ori pe zi, reducând treptat numărul de porții. Până la vârsta de un an, câinele mănâncă deja de două ori pe zi. Meniul bebelușului ar trebui să fie bogat în alimente proteice necesare creșterii..

Dieta unui catel constă din următoarele alimente:

 • gălbenuș de ou - o dată pe săptămână;
 • piept de pui fiert;
 • organe fierte;
 • carne - iepure, carne de vită, vițel;
 • pește de mare dezosat - o dată pe săptămână;
 • fructe și legume crude (cu excepția cartofilor);
 • cereale bine fierte din porumb, fulgi de ovăz, orez, hrișcă;
 • brânză de vaci și chefir cu conținut scăzut de grăsimi.

Nutriția unui animal de companie adult nu este diferită de cea a unui copil, doar cantitatea de porții a fost mărită. De asemenea, i se dau oase cu cartilaj (cu excepția păsărilor).

Papillonul este interzis:

 • dulciuri;
 • ciocolată;
 • carne de porc, orice carne grasă;
 • nuci;
 • mâncare picantă;
 • Paste;
 • brutarie proaspata;
 • leguminoase;
 • Pești de râu;
 • produse afumate;
 • condimente.

Dacă câinele este hrănit cu alimente uscate, atunci un vas cu apă curată trebuie să fie disponibil gratuit..

7 Reproducerea

Creșterea papilioanelor începe cu selectarea producătorilor. Animalele care cresc nu trebuie să aibă boli ereditare și alte probleme de sănătate. Pentru ca un câine să fie admis la împerecherea planificată, scorul său nu trebuie să fie mai mic decât „foarte bun”. Cea mai bună vârstă pentru împerechere este de 2 ani.

Curva și câinele sunt tratați cu medicamente pentru purici și viermi. Momentul cel mai favorabil pentru concepție este de 9-15 zile de la începutul estrului. Este recomandabil să efectuați două împerechere. Căldura se manifestă după cum urmează:

 • bucla se umflă;
 • cățeaua o arcuiește pe spate și își mișcă coada.

Sarcina este de obicei lipsită de evenimente. În această perioadă, câinele are nevoie de o atitudine mai atentă. Nu o poți lua în brațe și nu-i permiți să fie activă fizic în timp ce merge. În a doua jumătate a sarcinii, volumul porțiilor este crescut.

Înainte de a naște câinele, părul din zona genitală și de pe abdomen este tăiat și șters. Când începe acest proces, cățeaua arată anxietate, tremură, respiră frecvent și ritmul cardiac crește. Părțile laterale se prăbușesc pe măsură ce burta se scufundă. Contracțiile apar în 2-3 ore. Când se naște un cățeluș, este necesar să eliminați mucusul din căile respiratorii cu un bulb mic de cauciuc. Curva de obicei mușcă ea însăși cordonul ombilical. După ce s-au născut toți bebelușii, așternutul este schimbat și aplicat mamei.

8 Boli și vaccinări

Papilioanele au de obicei o sănătate bună, dar din cauza îngrijirii necorespunzătoare sunt predispuse la diferite afecțiuni. Câinii suferă adesea de boli virale, deci trebuie să fie vaccinați. Înainte de prima vaccinare, cățelușul nu este umblat, ci obișnuit cu un scutec.

Câinilor din această rasă li se administrează următoarele vaccinări:

 • de la rabie;
 • împotriva ciumei;
 • polivaccin (împotriva microsporiei, trichofitozei, leptospirozei, parainfluenza câinilor, enteritei);
 • de la hepatita infecțioasă.

Papilioanele sunt susceptibile la următoarele boli:

BoalăDescriereTratament
Atrofia progresivă a retineiModificări degenerative apar în retină și, de obicei, animalul încetează să mai vadă în întuneric. Orbirea completă nu este exclusăAceasta este o boală incurabilă
Entropia secoluluiEste o încălcare a structurii pleoapei, din cauza căreia membrana mucoasă a ochiului este iritată în mod constant. Riscul de a dezvolta un proces inflamator și degenerescența retiniană creștePentru a corecta forma pleoapei, se efectuează o operație chirurgicală simplă
Luxația congenitală sau subluxația rotuleiAceasta este o tulburare ereditară care apare din cauza slăbiciunii ligamentelor articulațiilor. Câinele este adesea rănit chiar și cu exerciții normaleOperatie chirurgicala
HipoglicemieO scădere accentuată a nivelului de glucoză din sânge. Animalul are slăbiciune, confuzie, modificări de comportament, convulsii, convulsii epilepticePuteți ameliora simptomele bolii adăugând cantități mici de zahăr sau miere în alimente.
Respirație paroxisticăAcesta este un atac, care este însoțit de respirații scurte ascuțite cu "mormăit". Pot să apară salivări abundente sau spasme muscularePentru a relaxa mușchii gâtului, trebuie să gâdilați gâtul câinelui. De asemenea, puteți închide nările cu palma și animalul de companie va respira instinctiv prin gură.

Cu îngrijire și întreținere adecvate, papilioanele trăiesc 14-16 ani.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Spaniel de jucărie continental (papillon): descrierea rasei, întreținerea și îngrijirea, selecția puiului