Primele zile ale unui cățeluș acasă: cum să vă ajutați animalul să se adapteze

Primele zile de cățeluș în casă sunt o mare bucurie și responsabilitate. Pentru ca procesul de adaptare să treacă repede și cât mai calm, viitorul proprietar ar trebui să știe ce trebuie pregătit în casă. Poate dura mai mult sau mai greu ca un cățeluș să cunoască o nouă casă dacă există deja animale de companie în casă. Cum să vă hrăniți cățelușul în primele zile.

La ce vârstă este recomandat să ridici un cățeluș de la mama?

Mulți potențiali proprietari caută să achiziționeze un cățeluș cât mai tânăr posibil. Această abordare este greșită.

Înțărcarea prea devreme de la mamă afectează negativ atât dezvoltarea fizică, cât și cea mentală a bebelușului:

 • Dacă aveți de gând să luați un cățeluș de pe stradă, îl puteți duce în casă imediat după ce începe să mănânce singur..
 • Dacă cumpărați un copil în canisă, trebuie să luați în considerare vârsta catelului. Recomandările pot varia în funcție de rasă.

Conform "standardului" general acceptat, puii sunt puși la rezervare la vârsta de 1 lună, pentru vânzare la vârsta de 3 luni. Puii de rase cu maturitate târzie sunt scoși la vânzare la 3-4 luni. Destul de des, canisele vând pui la vârsta de 5 luni și peste.

Notă! Puii încep să mănânce singuri la vârsta de 3-6 săptămâni. Din punct de vedere fizic, pot trăi fără mamă, dar mental nu sunt pregătiți pentru asta..

Înțărcarea devreme poate duce la fobii, făcând un cățel timid și nesigur. În plus, chiar și atunci când puii mănâncă în mod activ alimente complementare, continuă să sugă lapte, ceea ce este extrem de important pentru sănătatea lor fizică..

Ce trebuie să pregătiți în casă înainte de apariția cățelușului

După ce s-a mutat într-o nouă casă, cățelușul va fi supus unui stres sever câteva zile. Pentru a-ți ajuta bebelușul să se adapteze noilor condiții, trebuie să te gândești la toate din timp și să te pregătești pentru apariția unui nou rezident.

Reguli importante de siguranță

Chiar dacă nu ai timp să gătești pentru bebeluș șezlong, bolurile, lesa și hamul nu sunt fatale.

Pericolul real pentru animalul de companie este:

 • Firele pe care le poate roade.
 • Produse chimice de uz casnic în sertarele inferioare și în alte locuri accesibile.
 • Medicamente.
 • Orice mobilier greu care se mișcă sau poate cădea.
 • Orice suprafață pe care se poate urca catelul (altele decât mobilierul tapițat).

Mulți proprietari sunt frivoli în ceea ce privește asigurarea siguranței în casă, crezând că pot preveni orice probleme prin observarea comportamentului cățelușului. Această abordare este reală, dar implică monitorizarea constantă a animalului de companie..

Important! Dacă lucrați și vă veți lăsa copilul nesupravegheat, trebuie să faceți o remodelare a casei înainte de a cumpăra un cățeluș..

Alegerea unui loc de hrănire

În primele câteva săptămâni sau chiar luni, locul de hrănire ar trebui să fie constant. Puteți muta bolurile doar atunci când sunteți sigur că bebelușul se simte confortabil în noua casă..

De obicei, puii mici sunt hrăniți în bucătărie, dar există mai multe capcane aici. Dacă achiziționați un cățeluș de rasă mare, este mai bine să-l înțărcați din timp în zona de luat masa. Puteți găsi un loc pentru boluri pe hol sau în altă zonă..

Notă! Dacă aveți deja câini sau pisici în casa dvs., cățelușul ar trebui să mănânce singur, dar în același timp cu alte animale. Este important să vă asigurați că bebelușul nu simte concurență, nu se grăbește să mănânce și nu trebuie să protejeze vasul..

Este mai bine să acoperiți locul de luat masa cu un covor cauciucat. Acest material este ușor de curățat, astfel încât să îl puteți păstra cu ușurință. Salteaua protejează cățelul de căderi, de exemplu, dacă se grăbește la castron sau varsă apă.

Alegerea bolurilor este un eveniment separat, responsabil. Dacă intenționați să aveți un cățeluș de rasă medie sau mare, este mai bine să cumpărați imediat un suport, care se completează cu boluri pentru hrană și apă. Dacă bolurile sunt achiziționate separat, este mai bine să acordați preferință accesoriilor din ceramică, sticlă sau oțel inoxidabil..

Cum să echipezi un loc unde să dormi?

Dormitul este un refugiu sigur pentru cățelușul tău din noua ta casă.. Șezlongul ar trebui să fie amplasat în afara dormitorului dvs., dar aproape de ușă.. Copilul trebuie să înțeleagă că ești aproape și îl vei putea proteja. În acest caz, este important să nu permiți libertăți, să nu permiți cățelușului să doarmă pe mobilier tapițat și pe patul tău..

De ce jucării are nevoie un cățeluș?

Cățelușul ar trebui să aibă suficientă varietate de jucării pentru a oferi timp liber chiar și în lipsa ta..

Jucării pentru cățeluși trebuie să fie puternic și sigur. Este mai bine să acordați preferință produselor durabile din cauciuc sau cauciuc care nu se sfărâmă. Jucăriile moi destul de des „plac” puii, dar nu sunt sigure, deoarece bebelușul poate înghiți poliesterul de căptușeală.

Sfat: pentru a economisi bugetul familiei, cumpărați 2-3 seturi de jucării și schimbați-le la fiecare 3-4 zile. Dacă observați că cățelușul are o jucărie preferată, nu trebuie să fie schimbat, dar asigurați-vă că este pe pat atunci când cățelușul nu se joacă..

Alegerea primului guler și ham

Lesa, gulerul și hamul sunt muniții de mers pe jos, prin urmare, nevoia sa depinde direct de disponibilitatea vaccinării la cățeluș. Mersul pe stradă, în special în locurile în care se adună câinii, este strict contraindicat până când copilul primește vaccinarea de bază.

Pentru antrenamentul gulerului, utilizați accesorii ușoare din nailon sau panglici din satin. Hamul este achiziționat dacă gulerul este contraindicat pentru cățeluș - un gât lung subțire, piept larg, alte caracteristici ale rasei.

Prezentarea cățelușului într-o casă nouă

Cunoașterea unui cățeluș cu o casă nouă este un eveniment important, reverent, care nu ar trebui să-l lipsească pe proprietar de calmul său și de raționalitate. Ești sincer mulțumit de cățeluș, dar asigură-te că emoțiile și sentimentele tale nu îi afectează starea.

Caracteristici ale comportamentului unui cățeluș în primele zile într-o casă nouă

Comportamentul unui cățeluș într-o casă nouă este direct dependent de temperament. Mulți pui se adaptează rapid și calm, ieșind din stat stres deja în a doua zi. Cu toate acestea, aproximativ 50% dintre pui au dificultăți de adaptare..

Stresul cățelușului asociat cu mișcarea poate duce la:

 • Urlând noaptea.
 • Apatie, lașitate.
 • Dorința de a te ascunde.
 • Refuzul de a mânca.
 • Disconfort fizic.

Deci, în prima zi de viață într-o casă nouă, nicio problemă, cu excepția simptomelor evidente ale bolii, nu ar trebui să vă sperie. Dacă vezi că puiul tău este foarte nervos, lasă-l în pace. Așteptați ca bebelușul să ia inițiativa și să vă intereseze, credeți-mă, acest lucru se va întâmpla foarte repede.

Cum să te comporti cu un cățeluș?

Principala regulă este să fii afectuos, dar nu „lisp” și nu umaniza prea mult cățelușul. Mulți proprietari fără experiență nu observă alarmele care pot apărea din primele zile.. Dacă aveți primul dvs. câine, va trebui să faceți un efort pentru a vă conține propriile emoții..

Notă! Cea mai frecventă greșeală pe care o fac aproape toți proprietarii este să lase cățelul să doarmă pe patul proprietarului..

Nu uitați că după o perioadă de adaptare, trebuie să luați o poziție de conducere într-o relație cu un câine. S-ar putea să vă fie milă și să vă mângâiați cățelușul dacă acționează la distanță. Dorința de a se ascunde și teama de lumea exterioară, adesea asociată cu îndoiala de sine.

Lucruri de făcut cu cățelușul tău?

Mutarea a avut loc, prima cunoștință a avut succes, ce să fac acum cu cățelușul? Există o mulțime de opțiuni:

 • Pregătirea toaletei în casă.
 • Antrenarea poreclei și câteva comenzi simple.
 • Diverse jocuri - dacă jucați jocuri competitive, încercați să pierdeți în fața cățelușului.
 • Pregătirea comportamentului la domiciliu.

În teorie, totul arată dur și uscat, dar nu vă faceți griji, timpul liber și învățarea sunt lucruri care se întâmplă în mod natural..

Orice ai face cu cățelușul tău, fă-o regulă să urmărești scopul construirii încrederii..

Cum să vă ajutați cățelușul să se adapteze dacă există deja animale în casă

Mulți proprietari își fac griji cu privire la sănătatea cățelușului dacă există deja animale în casă. Să indicăm imediat că experiențele nu sunt neîntemeiate, deoarece în primele zile bebelușul se va simți extrem de nesigur și nu se va apăra, chiar dacă știe cum să o facă.

Cățeluș și pisici - ceea ce este important să ia în considerare

Cea mai mare amenințare pentru un cățeluș este de la pisicile adulte. Coordonarea unei pisici adulte este de multe ori mai mare decât capacitatea unui cățeluș. Cel mai mare pericol este să lovești un catel de o pisică.. Cele mai frecvente leziuni sunt leziunile oculare și nasului..

Procesul de cunoaștere și adaptare depinde în mare măsură de temperamentul pisicii. Dacă este calmă, sociabilă și nu este gelosă din fire, nu vor exista probleme speciale. Dacă pisica este teritorială, primele câteva contacte cu cățelușul ar trebui să fie sub supravegherea strictă a proprietarului. Cel mai bine este să acoperiți pisica în purtător, astfel încât catelul să o adulmece fără a fi în pericol..

Prezentarea cățelușului altor câini

Dacă aveți alți câini în casa dvs., tactica antrenamentului cunoașterii depinde direct de temperamentul lor.. În majoritatea cazurilor, câinii adulți, sănătoși din punct de vedere mental, în niciun caz nu vor dăuna grav unui cățeluș, chiar și unui străin.

Introduceți câinii treptat, țineți animalul adult pe lesă și bot. În primele câteva zile, nu permiteți câinilor să fie singuri..

Atunci când decideți să aveți un al doilea câine, este extrem de important să luați în considerare faptul că animalul de companie mai în vârstă poate arăta agresiune alimentară, chiar dacă nu au existat semne ale acesteia înainte. Nu experimentați și hrăniți animalele separat în primele 7-10 zile. Apoi, cu o atenție și o atenție deosebită, puteți încerca să hrăniți câinii în aceeași cameră..

Rozătoare și păsări în cuști - cum să asigurați siguranța reciprocă

Rozătoarele și păsările în cușcă nu sunt adesea considerate un factor de risc, dar în zadar. Majoritatea rozătoarelor mici nu sunt cu adevărat capabile să facă rău cățelușului, dimpotrivă, pot suferi de el.. Șobolanii adulți pot reprezenta o amenințare.

Cunoașterea unui pui cu păsări depinde în mod direct de mărimea și inundația acestora. Dacă un papagal locuiește în casa ta, trebuie să-ți faci griji cu privire la siguranța acestuia. Papagalii mari sunt capabili nu numai să sperie foarte mult, ci și să rănească fizic cățelușul.

Cum să vă hrăniți cățelul în primele zile?

Atunci când decideți ce să hrăniți cățelul în primele zile, este mai bine să respectați schema dovedită, general acceptată:

 • Primele 7-10 zile - hrănește bebelușul cu mâncarea cu care este obișnuit în timp ce locuiește cu mama sa. De asemenea, se recomandă să nu modificați programul de hrănire..
 • După adaptare, transferați cățelul la o dietă care vă convine..

Singura avertisment se referă la mâncarea uscată. Dacă crescătorul a hrănit cățelușul cu pelete după ce s-a mutat într-o casă nouă, începeți-l înmuia. În ciuda atitudinii frivole a multor crescători, medicilor veterinari și specialiștilor în hrănire, recomandă înmuierea alimentelor uscate până la vârsta de 4-4,5 luni.

Regulile de toaletă înainte și după vaccinare

Un punct foarte important care este adesea trecut cu vederea este regulile de organizare a unei toalete. În primele săptămâni, cățelușul nu va putea să meargă afară. Chiar dacă locuiți într-o casă privată, bebelușul nu va putea tolera mersul pe jos..

Pentru a evita „surprizele umede”, este mai bine să obișnuiești imediat cățelul cu locul permis pentru a satisface nevoile din casă. Cățelușul poate fi antrenat să meargă la toaletă sau pânză de ulei, scutec de absorbție a umezelii sau în tavă.

Ce probleme de sănătate pot apărea?

Toate punctele de mai sus sunt importante, dar practica arată că, pe emoții, unii proprietari nu observă problemele fizice pe care le are catelul după mutare. Să vedem ce probleme de sănătate pot apărea și cât de periculoase sunt acestea..

Cățelușul nu mănâncă

Dacă catelul nu mănâncă, motivele pot fi:

 • Stres - bebelușul va refuza mâncarea obișnuită, dar va răspunde pozitiv la tratamente.
 • Invazia helmintică - dacă ai luat un cățeluș pe stradă sau l-ai cumpărat de la „piața păsărilor”.
 • Temperatură ridicată - unul dintre semnele unei boli virale.

Nu vă panicați dacă puiul dvs. a renunțat la mâncare, dar pare a fi activ și sănătos. Foamea este sigură pentru cățeluș timp de 12 ore. Dacă în această perioadă, catelul are simptome alarmante, contactați imediat medicul veterinar.

Cățelușul nu bea

Dacă cățelușul nu bea, motivele pot fi următoarele:

 • Prea mică - până la o lună, puii se hrănesc cu laptele matern și nu beau apă, deoarece nu au un reflex condiționat.
 • Boli de diferite etiologii.

Dacă catelul are mai mult de o lună și a refuzat brusc apa, nu așteptați, contactați imediat medicul veterinar. Puii mici pot dezhidrata în câteva ore, iar starea este mortală..

Ce trebuie să faceți dacă catelul dvs. este letargic

Pe măsură ce observați că catelul dvs. este letargic, puneți-vă următoarele întrebări:

 • Catelul arata sanatos? Are ochii și nasul curate, haina strălucitoare, mucoasele roz ale gingiilor?
 • Cât timp a dormit catelul?
 • De cât timp mănâncă catelul?
 • De cât timp se duce catelul la toaletă??

Dacă bebelușul arată nesănătos sau pentru o lungă perioadă de timp nu s-a dus la toaletă, contactați imediat medicul veterinar.

Letargia poate fi asociată cu oboseala, caz în care bebelușul trebuie lăsat singur, astfel încât să poată dormi bine. Comportamentul apatic poate indica o lipsă de energie din cauza foamei. Dacă bănuiți că puiul dvs. a postit de mult timp, începeți să vă hrăniți cu lapte fracționat - des și puțin câte puțin.

Catelul are diaree

Diareea unui cățeluș după mutare poate indica:

Diaree, cauzată de o schimbare bruscă a dietei, poate dura 2-3 zile. În acest caz, trebuie să monitorizați cu strictețe că catelul nu este deshidratat..

Cățelușul nu merge la toaletă

Dacă cățelul nu merge la toaletă după mutare, motivele pot fi următoarele:

 • Constipație - cățelușul nu are mișcare intestinală.
 • Deshidratare - catelul nu urineaza si nici nu goleste intestinele.
 • Copilul se teme sau nu știe unde să meargă la toaletă.
 • Patologii congenitale care s-au agravat pe un fond de stres.

Dacă catelul nu merge la toaletă mai mult de 4 ore și știți sigur ce a mâncat și a băut apă, este mai bine să vă contactați medicul veterinar.

Cățelușul doarme mult

Ar trebui să vă faceți griji dacă puiul dvs. doarme mult? Răspunsul la această întrebare depinde de vârstă, cu cât catelul este mai mic are nevoie să doarmă mai mult. Dacă bebelușul are deja 3-4 luni și doarme prea mult, motivele pot fi următoarele:

 • Oboseala datorată stresului - timpul de somn al cățelușului crește semnificativ la 3-4 zile după mutare.
 • Stare de sănătate proastă.

Monitorizează-ți animalul cu atenție! Dacă are febră, diaree, vărsături sau alte simptome deranjante, consultați imediat un medic.

Notă! Dacă ai luat un cățeluș pe stradă, el a mâncat, a băut și a mers la toaletă, apoi doarme prea mult - nu-ți face griji. Când este suprasolicitat, catelul poate dormi 10-12 ore la rând.

Ce să faci dacă puiul tău nu doarme deloc

Ce să faci dacă puiul tău nu doarme deloc? Acest comportament poate fi cauzat de stres sau dureri severe.. În primul caz, cățelușul va părea nesigur și, după 5-6 ore fără somn, vor apărea semne de hiperactivitate. În caz de durere acută, activitatea cățelușului va scădea rapid, după care starea va deveni apatică..

Cum să-ți ajuți cățelușul dacă se plânge și plânge constant

„Tortura” pentru mulți proprietari - cățelușul se tânjește și plânge constant, dar nu este clar cum să-l ajute. Singurul lucru care trebuie făcut în caz de urgență este să vă asigurați că bebelușul nu plânge de durere..

Dacă văicărelile sunt asociate cu moralul (cățelușul se plictisește de mama sa), este important să-l înconjoare cu grijă și timp liber. Joacă-te cu puiul tău mai des pentru a obosi și a dormi mai bine. Un plâns melancolic este un fenomen temporar, trebuie doar să-l experimentați..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Primele zile ale unui cățeluș acasă: cum să vă ajutați animalul să se adapteze