Fox terrier cu păr sârmă (foto): un animal de companie prietenos și un adevărat vânător

Wire fox terrier

Clasificare

Origine: Marea Britanie

Clasă: conform clasificării FCI - grupa a 3-a (terieri) - secțiunea 1 (terieri mari și mijlocii)

Folosind: câine de vânătoare, câine de spectacol, câine de companie

Culoare: alb cu pete negre, maro-roșii sau de culoare roșie

dimensiuni: inaltime la greaban pana la 39 cm - greutate - 8 kg

Speranța de viață: 15-19 ani

Fox terrierii mici și prietenoși sunt vânători naturali și ajutoare reale.

Una dintre cele mai vechi rase de câini britanici este Wirehaired Fox Terrier. Câinele arată foarte mult frumos, este de mărime medie și este un prieten excelent al omului.

Istoria rasei

Numele rasei este direct legat de scopul său inițial: „vulpe” în traducere din engleză înseamnă „vulpe” și „terrier” - „pământ”. Anterior, câinele era folosit pentru a prinde vulpi din găuri.

Wirehaired Fox Terrier aparține unui grup mare de terrier, care includ: Yorkshire Terrierstaffordshire terrier, Airedale, norwich terrier, kern terrier, bedlington terrier, norfolk terrier, fox terrier neted, kerry blue terrier și multe altele.

Primele imagini și descrieri ale fox terrierilor datează din secolul al XI-lea. În acea perioadă, reproducerea terrierilor de vizuină era foarte relevantă, deoarece o rasă de câini era necesară pentru distrugerea rozătoarelor și pentru vânătoare..

Contele Montey a devenit primul crescător și fan al acestor animale de companie neînfricate. Terrierii săi de vulpe au câștigat popularitatea vânătorilor curajoși..

Wire fox terrier

Standardul rasei a început să prindă cont doar în secolul al XVII-lea. Primii cățeluși fox terrier cu păr sârmă au apărut prin încrucișarea a trei soiuri de terieri: cu păr neted, alb și engleză veche

Pentru a transmite agresivitatea și instinctele de vânătoare animalului, Wire Fox Terrier a fost amestecat cu beagles, impozite și spanielii.

Vârful popularității rasei a venit în secolul al XVIII-lea, când pentru vulpea britanică vânătoarea a devenit nu doar un divertisment, ci s-a transformat într-un sport național..

Interesant! Un Fox Terrier pe nume Igloo a participat la expediția în Antarctica condusă de amiralul Byrd.

Au început să apară cluburi de vânătoare, cu accent deosebit pe terrierii vulpilor. La reproducerea rasei, în primul rând, au fost luate în considerare caracteristici precum culoarea și „compactitatea” animalului..

Câinele trebuia să predomine în umbra hainei albe, astfel încât să poată fi distins de un animal sălbatic. Au fost necesare dimensiuni reduse pentru transportul convenabil al vulpilor în saci de vânătoare și capacitatea lor de a se strecura în găuri.

Dacă vă întrebați cum s-au schimbat rasele de câini de-a lungul a o sută de ani, vă recomandăm să citiți articolul https://kot-pes.com/kak-izmenilis-porody-sobak/

Wire fox terrier

Câinele trebuia să predomine în umbra hainei albe, astfel încât să poată fi distins de un animal sălbatic

Aspect

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, Clubul Fox Terrier a fost înființat în Anglia. Atunci a apărut problema împărțirii rasei în două tipuri: cu sârmă și cu păr neted.

În zilele noastre, Fox Terrierul cu păr sârmă a câștigat faima, cu un strat dens și cu o lungime medie.

Conform standardului, animalul are un bot dreptunghiular și lung cu barbă. Craniul și botul sunt de aceeași dimensiune. Fruntea spre nas are o tranziție lină, ușor vizibilă. Fălcile sunt bine închise, au o mușcătură de foarfecă.

Urechile mici triunghiulare cad înspre pomeți.

Cușca toracică este îngustă și profundă.

Un gât lung, muscular, este mai lat mai aproape de corp. Un spate ferm și uscat are o coadă scurtă. Trunchiul și picioarele sunt musculare și slabe.

Coada așezată în sus este purtată drept și nu ondulată. Descrierea din standard dă preferință culorilor alb cu negru, maro-roșu sau alb-negru..

Wire fox terrier

Rasa standard

Psihologie

Wirehaired Fox Terrier este un câine foarte activ, cu un temperament beligerant față de alte animale. Rasa are o minte plină de viață, o vitalitate nelimitată și o reacție rapidă.

Rezistența și calmul nu sunt specifice animalului. Animalul de companie reacționează violent la orice acțiune a proprietarului.

Dacă astfel de câini activi nu sunt potriviti pentru dvs., vă recomandăm să vă familiarizați cu următoarea listă: https://kot-pes.com/10-porod-sobak-dlya-lenivyx-xozyaev/

Câinii din această rasă sunt destul de încăpățânați și, într-o anumită măsură, au un caracter dominator. Pe de altă parte, sunt foarte deștepți și deștepți. Reacționează instantaneu la comanda proprietarului, în timp ce alte rase sunt mai lente.

Wire fox terrier

Este necesar să plimbați animalul cu lesa, deoarece este foarte curios și se poate pierde cu ușurință

Militanța față de alte animale este un alt motiv bun pentru a folosi o lesă.

Fox Terrierii sunt foarte sociabili și prietenoși cu membrii gospodăriei, dar precauți de străini. Nu vor permite niciodată unei persoane cărora nu îi place pe teritoriul lor..

Câinele nu va permite niciodată o atitudine nepoliticoasă față de sine, chiar și din partea proprietarului, și poate manifesta agresivitate. Ca orice altă rasă, Wire Fox Terrier are nevoie de antrenament..

Interesant! Pilotul Charles Rolls nu a intrat în mașină dacă terrierul său Fox, pe nume Joe, a simțit o defecțiune în transport și l-a avertizat pe proprietar lătrând.

Nu ar trebui să aveți un animal de companie cu copii mici. Dacă copilul îl rănește pe Fox, se va grăbi să răspundă în natură. Cu copiii mai mari, câinii din această rasă găsesc imediat un limbaj comun..

Wire fox terrier

Fox Terrierii sunt câini foarte prietenoși

Cerere

Wirehaired Fox Terrier participă adesea la expoziții de câini. Pasionații de vânătoare îl folosesc și pentru vânătoarea de vânat mic..

Animalul este un câine de companie excelent sau doar un animal de companie.

Wire fox terrier

Expoziția Wire Fox Terrier numită Sky

Cum să alegi un cățeluș

Pentru a cumpăra un câine, este mai bine să alegeți o canisă dovedită, cu o bună reputație, care vinde animale de companie care îndeplinesc standardul. Puii cu pedigree nu pot costa mai puțin de 20 de mii de ruble.

Fără prezența sa, prețul scade semnificativ și poate fi de aproximativ 10 mii de ruble. Trebuie să alegeți un animal de companie pe baza scopurilor pentru care achiziționați un animal.

În cazul în care puii Fox Terrier vor fi folosiți în viitor pentru a participa la expoziții, ar trebui să vă familiarizați cu pedigree-ul lor, să observați părinții și comportamentul animalului de companie în sine.

Small Wire Fox Terrier trebuie să aibă vârsta de cel puțin o lună și jumătate, dar nu mai mare de trei luni. Puii mai tineri au un psihic neformat și nu sunt gata să se despartă de mama lor.

Un câine mai vechi de trei luni are deja anumite obiceiuri, abilități din care va fi dificil pentru un nou stăpân să înțărceze animalul.

Wire fox terrier

Catelus Fox Terrier

Înainte de a cumpăra un animal de companie, observați comportamentul acestuia. Puii Fox sănătoși sunt foarte curioși și își arată temperamentul cocoș de la o vârstă fragedă..

Viitorul animal de companie ar trebui să fie moderat bine hrănit. O burtă umflată poate indica prezența helmintilor la animal. Paltonul trebuie să strălucească și ochii să strălucească. Nasul animalului de companie trebuie să fie răcoros și umed..

Puii din canise, de regulă, sunt vândute deja cu o coadă ancorată și prezența vaccinărilor necesare. Prețul, desigur, este mult mai mare acolo, dar viitorul proprietar poate fi sigur că a achiziționat un animal de companie sănătos.

Caracteristici de îngrijire

Datorită dimensiunilor reduse, această rasă de câini este ideală atât pentru păstrarea în apartamente, cât și pentru case private. Dacă animalul nu participă la expoziții, atunci nu necesită nicio îngrijire specială.

Vulpile practic nu se varsă, dar haina lor necesită totuși o îngrijire adecvată. Au nevoie de periaj regulat cu o perie rigidă specială. Câinele este tăiat de mai multe ori pe an. Foarfecele nu sunt folosite pentru tăierea lânii.

Modul de utilizare a furminatorului pentru îngrijirea părului câinelui poate fi găsit în următorul articol: https://rum.animalefans.com/câini/4071-furminator-pentru-câini-cum-să-alegeți.html

Tunderea este utilizată nu numai în scopuri estetice, ci și pentru sănătatea animalului de companie. Părul mort care nu este îndepărtat la timp va duce la faptul că fox terrierul va mânca în mod constant, rănind pielea. Acest lucru, la rândul său, poate provoca boli de piele..

Animalele de companie de expoziție sunt tăiate exclusiv de îngrijitori profesioniști. Dacă câinele nu participă la expoziții, atunci puteți face singur procedura acasă. Tunderea se face cu un cuțit și un pieptene special, smulgând ușor părul mort. Este necesar să se obișnuiască câinele cu procedura la o vârstă fragedă..

Puii Fox trebuie tăiați pentru prima dată nu mai târziu de patru luni. La o vârstă ulterioară, câinele va fi foarte greu să se obișnuiască cu procedura.

Câinele este scăldat nu mai mult de o dată la trei luni. Ghearele sunt tăiate cu un stâlp de zgâriere, după cum este necesar.

Ochii animalului de companie necesită, de asemenea, atenție. Dacă se constată chiar și o ușoară acidifiere, acestea trebuie șterse cu un tampon de bumbac înmuiat în frunzele de ceai.

Wire fox terrier

Vulpile practic nu se varsă, dar blana lor necesită totuși o îngrijire adecvată.

Mersul pe jos

Wirehaired Fox Terrier este o rasă care necesită activitate regulată. Animalele de companie sunt plimbate cel puțin de două ori pe zi timp de 1,5-2 ore.

Dacă animalul nu este prevăzut cu încărcătura necesară în timpul plimbărilor, atunci acest lucru poate avea un efect negativ asupra obiectelor de uz casnic și a mobilierului. Este necesar să se desfășoare jocuri active și intelectuale cu animalul de companie, astfel încât toată energia acumulată a animalului să fie irosită în direcția corectă.

Deoarece nu este recomandat să lăsați vulpea în lesă în locuri publice, este necesar să călătoriți cu animalul de companie în afara orașului cel puțin o dată pe săptămână, astfel încât câinele să poată alerga la maximum.

Wire fox terrier

Animalul trebuie să asigure o încărcătură în timpul mersului

Alimente

Pentru hrănirea animalelor de companie, utilizați atât alimente premium cât și superioare, precum și alimente obișnuite.

Dieta câinelui trebuie să includă următoarele alimente:

 • vită;
 • morcov;
 • Sfeclă;
 • terci;
 • brânză de vacă;
 • ulei vegetal.

Animalul de companie nu poate primi:

 • mâncare sărată și afumată;
 • dulciuri;
 • pești de râu;
 • porc.

Câinele dvs. ar trebui să primească un supliment multivitaminic cu alimente. Vulpea trebuie monitorizată, astfel încât să nu mănânce în exces. Alimentele cu proteine ​​trebuie să fie prezente în dieta zilnică, altfel problemele de sănătate nu pot fi evitate.

Fox Terrierii pot fi hrăniți cu ouă crude de mai multe ori pe lună. Brânza de vaci și produsele lactate fermentate sunt hrănite de două ori pe săptămână, înlocuind carnea cu ele. Peștii de mare pot fi hrăniți o dată la 1-1,5 săptămâni. Puii de vulpe trebuie să primească cartilaj și oase. În timpul năpârlirii, câinele ar trebui să mănânce produse lactate fermentate de până la 4 ori pe săptămână..

Mâncare uscată premium sau super premium sunt selectate cu eticheta „pentru câini activi” - conțin cantitatea necesară de proteine ​​pentru un animal de companie activ.

Sănătate

Rasa Fox Terrier are o sănătate bună, dar, la fel ca toate animalele de companie, animalul este încă sensibil la un anumit grup de boli.

Boli tipice

Fox Terrierii suferă cel mai adesea de următoarele boli:

 • cataractă;
 • distichiază;
 • surditate;
 • epilepsie;
 • Diabet;
 • boli de piele;
 • patologii ale articulațiilor șoldului și umărului.

Pentru a evita problemele de sănătate, câinele trebuie prezentat medicului din când în când și toate vaccinările necesare trebuie făcute în timp util..

Vaccinări

Rasa Fox Terrier are nevoie, ca și alți câini, de vaccinare preventivă.

Vaccinări ajutați animalul dvs. să evite următoarele boli:

 • helmintiaza;
 • letospiroza;
 • parainfluenza.

Vaccinarea împotriva bolilor de mai sus se face la vârsta de 8 săptămâni. După o perioadă de două săptămâni, procedura profilactică se repetă. La vârsta de șapte sau opt luni, animalul de companie trebuie vaccinat împotriva rabiei, tulburării, hepatitei și a diverselor infecții.

Tricotare

Prima împerechere a unei cățele Fox Terrier nu ar trebui să fie mai devreme de vârsta de un an și jumătate. Persoanele mai tinere nu sunt încă pregătite pentru stresul asociat cu nașterea și hrănirea descendenților. Împerecherea timpurie poate duce la boli și modificări fiziologice.

Într-o viață, un câine aduce până la 6-7 litere. Ultima împerechere se efectuează nu mai târziu de opt ani. Nu este de dorit o împerechere suplimentară, deoarece aceasta poate afecta sănătatea cățelei.

Bărbații sunt tricotați de la vârsta de doi ani până la sfârșitul vieții.

Important! În momentul împerecherii, animalul trebuie să fie complet sănătos.

Împerecherea trebuie să fie planificată în avans. Crescătorii de câini cu experiență țin jurnale, în care indică starea fizică, sănătatea și măsurile preventive luate.

Wire fox terrier

Familia Fox Terrier

Cu șase săptămâni înainte de împerechere, se efectuează un test bacteriologic pentru a detecta infecțiile aerobe, care sunt una dintre principalele cauze ale morții puiilor..

Cu patru săptămâni înainte de estrus, se efectuează un tratament antiparazitar al animalului.

Înainte de împerechere, Fox Terrierii ar trebui să primească o vaccinare multivitaminică pentru a spori imunitatea viitorilor descendenți. Tricotați un câine timp de 12-15 zile după start estru.

Wirehaired Terrier: un animal de companie prietenos și un adevărat vânător

Una dintre cele mai vechi rase de câini britanici este Wirehaired Fox Terrier. Animalele mici și prietenoase se nasc vânători și ajutoare reale.

Igor Bazhyn7 Scor general Caracteristic Agresivitate6 Adaptabilitate6 Activitate10 Greutate4 Antrenament6 Prietenie8 Plăcere8 Inteligență6 Zgomot8
Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Fox terrier cu păr sârmă (foto): un animal de companie prietenos și un adevărat vânător