Mielopatia degenerativă la câini: cauze, diagnostic și îngrijire

Câinii bătrâni, precum și persoanele în vârstă, sunt predispuși la numeroase boli legate de vârstă. Una dintre cele mai severe este mielopatia degenerativă: la câini, această patologie duce la consecințe severe, handicap, stare „vegetală” a animalului.

Ce este această boală?

Mielopatia degenerativă este o boală specifică câinilor bătrâni, caracterizată prin distrugerea substanței albe a măduvei spinării. De obicei, primele simptome apar între vârsta de opt și paisprezece ani. Totul începe cu o pierdere a coordonării (ataxie) și slăbiciunea membrelor posterioare. Un câine bolnav se va legăna când merge, uneori cade sau se așează pe spate. În 70% din cazuri, este afectat mai întâi doar un singur membru. Boala progresează destul de repede și în curând animalul de companie bolnav nu poate merge deloc normal.

De la primele simptome până la paralizia completă a membrelor posterioare, poate dura de la șase luni la un an. Dacă procesul se dezvoltă într-un timp mai îndelungat, atunci se dezvoltă treptat și slăbiciunea membrelor anterioare, iar animalul va dezvolta, de asemenea, o tendință neplăcută la defecație spontană și urinare. Este important să rețineți că animalul de companie nu suferă nicio durere..

Din cauza dezvoltării bolii?

Mielopatia degenerativă începe în măduva spinării toracică. Dacă priviți o secțiune a organului afectat printr-un microscop, atunci degenerescența substanței albe este clar vizibilă. Conține fibre care transmit comenzi motorii (motorii) de la creier la membre. Când substanța albă începe să se descompună, semnalele fie nu ajung deloc, fie se îndreaptă spre membre într-o stare neclară. Acest lucru explică ataxia și comportamentul oarecum inadecvat..

În plus, se poate observa amestecarea anormală a semnalelor din măduva spinării și creier, ca urmare a faptului că animalul, în timp, își pierde complet controlul asupra corpului său. Cu câțiva ani în urmă, geneticienii au identificat o genă specială care este inerentă doar la animalele predispuse. Pur și simplu, mielopatia degenerativă este o boală moștenită.

Diagnostic și diagnostic diferențial

Din păcate, un test cu adevărat eficient pentru mielopatia degenerativă nu a fost încă dezvoltat. Cel mai adesea, diagnosticul se bazează pe excluderea consecventă a altor boli care pot oferi un tablou clinic similar. Dacă toate sunt excluse, atunci rămâne doar această patologie. Singura modalitate exactă de a detecta boala este diagnosticul postmortem, efectuat printr-un examen histologic al măduvei spinării a unui animal decedat. Desigur, acest lucru nu va ajuta în niciun fel un câine decedat, dar vă va permite să aflați cercul câinilor predispuși (descendenți, părinți).

Orice boală care afectează măduva spinării unui câine poate provoca semne de pierdere a coordonării și slăbiciune. Deoarece multe dintre aceste boli pot fi tratate, este important să se utilizeze toate metodele de diagnostic existente pentru a le distinge de mielopatie. Radiografia și ultrasunetele coloanei vertebrale sunt utile în special. De exemplu, ele dezvăluie procese degenerative în discurile intervertebrale. Această patologie apare mult mai des decât boala pe care o descriem..

Aproape orice leziune a coloanei vertebrale poate provoca un tablou clinic similar. Teckelii și alte rase cu picioare scurte prezintă un risc ridicat de hernie de disc. Această patologie este perfect detectată folosind cea mai simplă radiografie și Ultrasunete. Alte boli care trebuie excluse:

Chiar și un medic veterinar fără experiență va putea identifica toate aceste boli, dacă animalul dvs. de companie le are. De ce ne concentrăm atât de mult pe diagnosticul diferențial? Din păcate, răspunsul este simplu.

Ce sa fac?

Acest lucru se datorează faptului că nu există un remediu pentru mielopatia degenerativă la câini. Aproape toate patologiile descrise mai sus, chiar dacă este vorba de cancer, pot fi vindecate teoretic, dar problemele cu măduva spinării sunt o frază. În prezent, există zeci de studii promițătoare în acest domeniu, dar până acum nu a fost dezvoltată nicio tehnică. Nu există perspective pentru un câine bolnav. Oamenii de știință de astăzi se concentrează pe dezvoltarea unei metode rapide și ușoare de identificare a animalelor care poartă gena defectă pentru a le exclude de la reproducere. Există tehnici astăzi, dar cercetarea genetică este complexă și foarte costisitoare și, prin urmare, recurge la ele doar o fracțiune din procent din toți crescătorii din lume..

Este în puterea ta să încerci să menții o calitate a vieții mai mult sau mai puțin normală a unui animal bolnav. În niciun caz câinele nu trebuie supraîncărcat; în perioada exacerbărilor, toate antrenamentele sunt anulate complet. Plimbări - numai în condiții meteorologice răcoroase, măsurate și fără grabă. Dieta este de dorit. Acest lucru este valabil mai ales atunci când câinele este obez. În aceste condiții, fenomenele degenerative ale mușchilor se dezvoltă mult mai repede..

În cazul în care picioarele din spate ale animalului de companie au eșuat complet, nu este nevoie să-l torturăm forțându-l să meargă. Este mai bine să cumpărați un scaun cu rotile pentru sfoara sa. Acest lucru va ameliora stresul asupra mușchilor câinelui și îi va îmbunătăți bunăstarea generală. Fizioterapia este, de asemenea, utilă: nu acționează asupra cauzelor bolii, dar previne dezvoltarea distrofiei și escarelor.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Mielopatia degenerativă la câini: cauze, diagnostic și îngrijire