Piroplasmoza la câini, simptomele sale și tratamentul eficient

La începutul primăverii, de îndată ce se încălzește puțin, pentru câine și stăpânul său, strada devine un teren de reproducere pentru acarienii care cauzează boli și, respectiv, probleme..

Cum se manifestă piroplasmoza la câinii afectați de căpușe? Și, mai important, cum să identificați simptomele și să le vindecați la timp?

Căpușe și infestare

Termenul „piroplasmoză” (în caz contrar - „babezioză”) este folosit de medici ca desemnare pentru o boală care se transmite cu mușcătura unei căpușe ixodide. Infecția din saliva parazitului intră în fluxul sanguin al animalului, infectându-l. Eritrocitele sunt deteriorate, în primul rând sunt afectați rinichii și ficatul, care elimină celulele moarte din sânge..

Corpul suferă intoxicație. Căpușele ixodide, spre deosebire de părerea multor proprietari de animale de companie, se găsesc nu numai în pădure, ci și în oraș, pe stradă. Insectele se pot ascunde în tufișuri și desișuri de iarbă, în care câinii de pază ne place să se joace.

Jucați câine de pază
Jucați câine de pază

Perioadă incubație

Timpul de la mușcătura în sine până la apariția primelor semne de infecție a corpului este de una până la două săptămâni, dar intervalul cel mai frecvent este de la trei la douăzeci și unu de zile. Dacă câinele este mușcat de o căpușă, în acest moment proprietarul trebuie să fie deosebit de vigilent și să urmărească semnele unei posibile infecții.

Notați informațiile! În unele cazuri foarte rare, perioada de incubație poate dura doar câteva ore, timp în care starea animalului se agravează..

Durata dezvoltării infecției este determinată de următoarele semne:

 • vârsta câinelui;
 • timpul căpușei petrecut pe corpul animalului de companie;
 • nivelul imunității;
 • sanatatea animalului;
 • prezența sau absența vaccinării;
 • numărul de organisme parazite din sângele câinelui.

Simptome și diagnostic

La fel ca orice infecție, piroplasmoza la câini se manifestă cu anumite simptome, pe baza cărora se construiește ulterior tratamentul. Simptomele includ următoarele:

Acarian în iarbă
Acarian în iarbă
 • comportamentul animalului se schimbă dramatic și nu în bine;
 • câinele arată letargic, slab și apatic;
 • plimbările nu mai atrag animalul de companie, nu prezintă activitate fizică;
 • urina devine mai întunecată;
 • respirația se accelerează;
 • apar tulburări digestive precum vărsături și diaree;
 • apetitul scade rapid;

Important! Dacă nu luați nicio măsură pentru a îmbunătăți starea animalului de companie, acesta poate arde de boală în doar câteva zile și, prin urmare, atunci când apar primele simptome, trebuie să contactați clinica veterinară, unde câinelui i se va oferi un ajutor profesional decent..

Proprietarul animalului își duce animalul afectat la medicul veterinar. Ce semne ale bolii va găsi medicul??

 • mai întâi, ohun medic veterinar experimentat va observa imediat că membranele mucoase și albul ochilor câinelui au dobândit o nuanță galbenă-
 • În al doilea rând, el va descoperi că temperatura corpului animalului a sărit la 40 de grade.

Merită să ne dăm seama că babezioza la câini este o boală foarte gravă care necesită doar tratament profesional și simptomele acestei boli sunt literalmente izbitoare. Va fi imposibil să-i ignori cu toată dorința dacă forma evoluției bolii nu este latentă.

Tratament

Proprietarul câinelui poate încerca să amelioreze simptomele și să ofere primul ajutor acasă. Pentru a face acest lucru, puteți utiliza medicamente antiparazitare și lipiți animalul cu o soluție care conține sodă. Dar, după cum sa menționat mai devreme, în niciun caz nu ar trebui să ezitați cu un apel la medicul veterinar. Medicul va colecta testele necesare pentru diagnosticul bolii, inclusiv:

Piroplasmoza la câini
- Sunt bolnav…
 • frotiu pentru a detecta piroplasmoza;
 • teste serologice și test biochimic de sânge;
 • analiza pentru a exclude simptomele inadecvate (analiza diferențială);
 • testul culorii urinei și analiză pentru prezența proteinei hemoglobinei în ea.

După ce specialistul face un diagnostic precis, el va putea continua tratamentul imediat. Secvența de acțiuni a medicului veterinar care folosește animalul:

 1. Medicul va folosi medicamente care elimină agentul patogen, cum ar fi Azidina, Veribena, Berinil, Piro-Stop, Imidocarba, Imizola. Faptul este că, dacă faceți o greșeală în dozare, puteți otrăvi animalul până la moarte și, prin urmare, numai un medic veterinar experimentat ar trebui să se ocupe de aceste medicamente..
 2. Urină alcalinizată cu bicarbonat de sodiu, administrat intravenos, ceea ce ajută la menținerea rinichilor în funcțiune. În plus, animalului i se oferă soluții saline și sodice..
 3. Medicul prescrie vitaminele ca elemente auxiliare în tratamentul câinelui, glucoză, diuretice și medicamente care restabilesc circulația sângelui.
 4. Sângele este purificat prin filtrare sau transfuzie.

Dacă stadiul de babezioză al câinelui dvs. este moderat până la sever, tratamentul de urmărire trebuie monitorizat de către un medic..

Posibile complicații

Babezioza prezintă un pericol pentru întregul organism, deoarece în timp ce boala continuă, întregul organism este afectat.

Câine cu căpușă
Câine cu căpușă

Printre consecințele babeziozei sunt următoarele:

 • anemie;
 • afectarea funcției renale;
 • ficat inflamat;
 • disfuncție a inimii;
 • afectarea sistemului nervos central;
 • intoxicația prelungită duce la hepatită toxică;
 • apariția aritmiei;
 • ischemie cerebrală.

Cu cât sunt mai multe complicații, cu atât se începe procesul de tratare a câinelui. Pentru a evita consecințele grave, merită să contactați un specialist cât mai curând posibil după apariția simptomelor. Dacă consecințele babeziozei sunt foarte grave, animalului i se atribuie proceduri suplimentare pentru restabilire.

Notă! La două până la trei săptămâni după boală, animalul nu trebuie supus unui efort fizic puternic, dar trebuie hrănit cu produse de asimilare ușoară..

În ce ar trebui să conste dieta?

 • din orez, terci de hrișcă cu carne (nu numai oase și carne de porc) și legume;
 • din produse lactate fermentate;
 • din furaje uscate, înmuiate anterior;
 • din apa dulce care trebuie schimbată în mod constant.
Mâncare pentru câini
Mâncare pentru câini

Dacă respectați regulile de mai sus, va dura aproximativ șase luni pentru ca un animal să se recupereze după o boală..

Măsuri preventive

Vaccinarea va ajuta la dezvoltarea imunității, în prezența căreia piroplasmoza, dacă este infectată, va continua relativ mai ușor. Agenții profilactici includ, de exemplu, spray, picături și un guler de paraziți.

Important! Când utilizați substanțe chimice împotriva insectelor, evitați contactul cu membranele mucoase și ochii animalului..

De asemenea, câinele poate fi îmbrăcat într-un costum special de protecție care îl va proteja de atacurile paraziților de pe stradă. Merită să ne amintim că de fiecare dată după o plimbare cu un animal de companie, este necesar să verificați dacă căpușele l-au parazitat. Dacă au fost găsite, acestea trebuie îndepărtate cu atenție cu o pensetă și arse.

Dacă se dovedește că căpușa a reușit să muște câinele, trebuie să recurgeți imediat la ajutorul unui medic veterinar. Căpușele ixodide sunt asemănătoare păianjenilor sau crabilor mici, de aproximativ jumătate de centimetru. Când căpușa este saturată cu sângele animalului, aceasta devine considerabil mai mare, ceea ce îi permite să fie văzută.

Concluzie

O mușcătură de căpușă nu provoacă neapărat piroplasmoza. Cu toate acestea, acești paraziți sunt purtători ai unei multitudini de boli diferite. Dacă animalul dvs. este mușcat de o căpușă, consultarea unui medic veterinar este o bună măsură de precauție..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Piroplasmoza la câini, simptomele sale și tratamentul eficient