Acarian subcutanat la câine: simptome și tratament

Acarienii subcutanatiAcarienii subcutanati sunt o cauză comună de îngrijorare

iubitul tău animal de companie. Un câine este o creatură activă și sociabilă, care, la rândul său, îl expune la tot felul de boli de piele. Animalul de companie este un membru al familiei și trebuie, de asemenea, să fie îngrijit ca o persoană. Cum să identificăm și să ajutăm un câine să scape de suferință pentru totdeauna și să prevină apariția acestei boli, vom spune în acest articol.

1. Cauzele bolii

Principala cauză a demodicozei este scăderea imunității câinelui.

Aproape fiecare câine genetic predispus la infecție de către Demodexes, spre deosebire de pisici sau oameni. Odată cu slăbirea corpului, din cauza malnutriției, sarcinii și nașterii, hipotermiei și a altor boli, căpușa subcutanată la câini începe să se răspândească și provoacă anxietate animalului de companie. Persoanele tinere cu vârsta sub 2 ani și câinii din est sunt mai susceptibili la infecție. Se infectează cu acești paraziți la contactul cu un câine bolnav. Această patologie se dezvoltă din motive precum infecția cu viermi, rahitism, utilizarea prelungită a antibioticelor, intervenții chirurgicale, prezența altor infecții.

2. Simptomele bolii

Tratamentul câinilorPrimul simptom al unei căpușe subcutanate la câini este mâncărimea interminabilă. Câinele zgârie zona afectată cu o forță atât de mare încât rănile pot sângera. Animal devine neliniștit, nervos și agresiv. Apoi, părul începe să cadă, iar firele noi cresc slab, devin subțiri și fragile. Pe zonele chele apar pete roșii închise. Câinele miroase puternic a „cățeluș” chiar și cu proceduri de apă atente. Schimbul de căldură este perturbat. Dacă animalul dvs. de companie începe să bată cu labele din spate, este necesar să efectuați cercetări, deoarece acesta poate fi primul semnal care indică prezența acarienilor pe piele..

Semnele demodicozei sunt adesea similare cu alte boli ale pielii la câini, prin urmare, pentru a identifica cauza exactă, este necesar să se supună unei examinări, și anume o răzuire a pielii. Medicul veterinar va stabili exact ce parazit neplăcut s-a instalat la animalul dvs. de companie.

3. Formele bolii

Am enumerat deja simptomele caracteristice tuturor formelor bolii, acum vom afla ce caracteristici există în anumite tipuri de boală.

  • În funcție de severitatea simptomelor, se disting forme pustulare și solzoase ale unei căpușe subcutanate la câini.

Forma solzoasă se caracterizează prin apariția zonelor de piele acoperite cu o crustă fulgioasă, predispuse la descuamare, asemănătoare cu manifestarea mătreții. Se formează în principal pe labe și chipul fiarei. Acest tip de boală subcutanată este considerată cea mai ușoară..

Forma pustuloasă este mai severă. Cu o formă pustuloasă, pielea devine umedă. Apar formațiuni purulente de la galben la negru. Cel mai adesea, se formează vezicule roșiatice (pustule). Toate acestea duc la formarea ulcerelor care încep să sângereze. Membrele și botul câinelui sunt primele care suferă. Dacă tratamentul nu începe la timp, animalul va refuza să mănânce, va dormi de cele mai multe ori și poate muri de epuizare.

  • În ceea ce privește prevalența, se disting forme localizate și generalizate..

În 90% din cazuri, apare o formă localizată. Se caracterizează prin cel mult 5 leziuni cu diametru mic.

În alte cazuri, se determină forma generalizată. Cea mai mare parte a pielii câinelui este afectată. În prezența simptomelor secundare sau a altei patologii, șansele unui rezultat de succes sunt de 50%. Adesea forma generalizată este pustulară.. Se poate dezvolta anemie.

  • În funcție de imaginea clinică, se disting formele de căpușe subcutanate juvenile și adulte la câini.

O formă juvenilă a bolii este luată în considerare la persoanele cu vârsta sub 2 ani. Cu forma localizată la câinii tineri, remisia poate apărea fără tratament special după 2 săptămâni..

Forma adultă este adesea complicată de alte simptome însoțitoare.

4. Tipuri de acarieni subcutanati

  1. Acarian Demodex. Demodexurile trăiesc în stratul exterior al pielii câinelui - epiderma. Acești acarieni nu prezintă probleme gazdei și pot trăi în simbioză pașnică atâta timp cât animalul este complet sănătos și protejat de un sistem imunitar puternic. Acești paraziți se reproduc numai la câinii slăbiți.. Creșterea populației aceste artropode și determină dezvoltarea demodicozei.
  2. Căpușă subcutanată la câiniAcarianul Sarcoptis. Sarcoptis provoacă o boală numită "scabie clasică" sau râia sarcoptică. Acest parazit provoacă leziuni focale la fel ca în demodicoză. Principalul simptom va fi mâncărimea și apariția zonelor chele ale pielii..
  3. Acarianul urechii sau Notoedroza - Acest tip de acarian afectează doar urechile animalului de companie. Câinele poate zgâria urechea exterioară până când sângerează. Bătăile frecvente ale labei posterioare pot fi primul semn al bolii..

5. Tratamentul căpușelor subcutanate la câini

Medicamente

În formele severe ale bolii, nu puteți face fără îngrijirea veterinară și tratamentul medicamentos. În stadii avansate, sunt prescrise injecții intramusculare sau subcutanate. Pentru inceput - acestea sunt medicamente antiparazitare precum Aversectom și Eprimek. Picăturile topice și unguentele care au acțiune acaricidă ajută, de asemenea, să scape de paraziți. S-a dovedit în lupta împotriva picăturilor de acid acarian Amidel-gel și Prazicid. Gelul sau sprayul Ivermec vor ajuta la ameliorarea mâncărimii și inflamației.

În al doilea rând, se utilizează medicamente care îmbunătățesc imunitatea câinelui. De exemplu, sunt prescrise complexe multivitaminice și imunomodulatoare.

Unii medici veterinari vor prescrie fotografii Detomax foarte puternice sau similare. Studiați cu atenție instrucțiunile pentru medicamente, deoarece nu toate animalele sunt capabile să tolereze o astfel de terapie agresivă. Posibile decese.

Căpușe la câini: tratament la domiciliu

Tratarea unui câine pentru acarienii subcutanatiDesigur, acarienii subcutanati la caini sunt tratabili acasa. În absența diagnosticului veterinar este necesar să selectați un medicament care are o acțiune largă împotriva tuturor tipurilor cunoscute de căpușe, și anume Demodex, Sarcopticis și Notoedrosis. Medicamentul Amitrazine distruge bine paraziții la câini. Picăturile Amitan și Acarabor au acțiune acaricidă..

Cu o formă pustulară generalizată, este necesar să tăiați animalul în scurt timp, să îndepărtați toate pustulele cu peroxid și să spălați bine pielea animalului de companie cu șampon seboreic. Apoi, efectuați tratamentul cu medicamente antiparazitare (Mitaban, Gemitraz, Amitraz).

Deoarece este dificil să stabiliți acasă dacă este într-adevăr o căpușă subcutanată sau doar o reacție alergică, este necesar să cumpărați antihistaminice. Pentru a îmbunătăți starea generală a corpului, este necesar să se asigure câinelui o îngrijire adecvată și o nutriție adecvată, îmbogățit cu toate vitaminele și mineralele necesare. Este de dorit să vă hrăniți des, dar încetul cu încetul. Pentru a întări imunitatea animalului se recomandă administrarea de Maxidine și Immunoparasitan.

Este recomandabil să petreceți șapte zile curs de tratament animal de companie cu șampon sau unguent acaricid. Dacă este necesar, cursul se repetă după o săptămână de pauză. Când luați orice medicament, ficatul unui câine suferă foarte des, deci este necesar să luați Carsil, un medicament care îmbunătățește starea ficatului. În cazul unei infecții bacteriene, va fi nevoie de antibioterapie.

Tratamentul alternativ al câinilor pentru căpușe subcutanateToate manipulările cu medicamente se efectuează cel mai bine sub supravegherea unui medic și nu depășesc dozele recomandate și regimul de medicamente indicate în instrucțiuni. Tratamentul cu unguente speciale sau picături trebuie făcut cu mănuși, respectând toate măsurile de precauție. O condiție importantă pentru proprietarii raselor Collie, Sheltie, Bobtail: acestor câini li se interzice strict preparatele care conțin Ivermectină!

Metode tradiționale de tratament

Cel mai frecvent remediu în lupta împotriva bolilor de piele este utilizarea tratamentelor cu apă folosind săpun de gudron sau șampon..

În lupta împotriva paraziților, unguentele din fructele rădăcinilor de ienupăr și celandină ajută.

Usturoiul tocat are efect antiviral, poate fi folosit pentru tratarea zonelor afectate în combinație cu uleiul de migdale.

În lupta împotriva acarienilor subcutanati, unguentul sulfuric și de zinc ajută.

Uleiul de lavandă are un efect calmant și descurajant..

6. Măsuri preventive

La început, se recomandă excluderea contactului câinelui cu alte animale expuse riscului, de exemplu, fără adăpost.

În al doilea rând, este necesar să se vaccineze câinele în timp util.

În al treilea rând, trebuie să oferiți animalului dvs. de companie o nutriție bună și o bună îngrijire a părului. Este necesar să vă spălați animalul de companie cel puțin o dată pe săptămână și să spălați haina cu un șampon antiparazitar special.

Al patrulea, nu ar trebui să îi administrați animalelor de companie antibiotice fără prescripție veterinară.

Boala este tratată cel mai ușor într-un stadiu incipient, prin urmare, atunci când apar primele semne, ar trebui să solicitați imediat ajutor veterinar pentru a stabili un diagnostic precis..

Un câine de sex feminin despre care s-a constatat că are căpușă subcutanată ar trebui sterilizat pentru a evita recidiva din cauza dezechilibrului hormonal sau a transmiterii căpușelor.

Tratamentul cu succes al căpușelor subcutanate se bazează pe întărirea generală a corpului câinelui..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Acarian subcutanat la câine: simptome și tratament