Pododermatita la câini: cauze, diagnostic și tratament

Expresia „mișcare este viață” este valabilă mai ales pentru animalele de companie. Numai acei câini care umblă zilnic și pentru o lungă perioadă de timp își păstrează sănătatea și bunăstarea mult timp. Dar există mai mult de o duzină de boli în care animalul pur și simplu fizic nu poate juca în aer curat. Una dintre ele este pododermatita la câini..

Ce este?

Acesta este numele inflamației tampoanelor pentru labe. Care sunt motivele unui fenomen atât de neplăcut? Pot fi multe dintre ele: infecții, alergii, tulburări hormonale, boli autoimune, ecologie slabă (sare pe străzile orașului), oncologie. Înainte de a vizita medicul veterinar, este recomandabil să cunoașteți răspunsurile la următoarele întrebări:

 • Unde trăiește câinele (oraș sau peisajul rural)?
 • Semnele clinice apar în mod constant sau există o sezonalitate a fenomenului?
 • Leziunile se văd doar pe labe sau pot fi văzute și pe alte părți ale corpului.?
 • S-a practicat vreun tratament la domiciliu??
 • S-a schimbat dieta câinelui??
 • Nu ai călătorit nicăieri în ultima vreme?
 • Câinele are alte probleme de sănătate?

Alegerea unui medic veterinar depinde de răspunsurile dvs. exacte: ce să tratați, ce regim de tratament să utilizați, cât timp va dura.

Ce cauzează boala?

Să luăm în considerare principalii factori care determină apariția acestei boli. Deci, iată o scurtă listă a acestora:

 • Agenți bacterieni. Cel mai probabil, vinovatul bolii este stafilococul, proteusul, Pseudomonas aeruginosa sau unele tipuri de streptococi, blastomicoza sau criptococoza.
 • Pododermatita fungică. Orice tip de ciuperci patogene.
 • Parazit. Prurit de scabie, nematode din sol și viermi.
 • Alergic. Alergii atopice sau sezoniere, alergie la mancare, contact alergic dermatită.
 • Etiologie autoimună. Lupus eritematos sistemic, eritem, necroliză epidermică, vasculită, alte patologii similare.
 • Hormon. Hipotiroidism, hipercortizolism (Boala lui Cushing). Un astfel de rezultat nu este neobișnuit în cazul unor încălcări ale activității hepatice..
 • Tumori. Cel mai adesea găsit melanom, papilom inversat, adenocarcinom exocrin.

Separat, ar trebui să ne oprim asupra factorilor negativi ai mediului extern. Plăcuțele pentru câini nu tolerează alergarea îndelungată pe suprafețele asfaltice, precum și expunerea la reactivi rutieri utilizați pentru a contracara formarea gheții.

Tablou clinic

Este eterogen, în funcție de cauza principală care a cauzat dezvoltarea bolii. Deci, dacă acesta este un fel de patologie infecțioasă, tampoanele și labele devin vizibil roșii și se pot umfla, temperatura țesutului local este crescută. În aceste cazuri, puteți vedea noduli (papule) sau pustule, puteți observa ulcere sau descărcare de puroi (văzut în fotografie). Dacă boala se desfășoară, picioarele animalului devin deseori chel.

Și dacă pododermatita are un fundal alergic? Pielea labe este, de asemenea, înroșită și umflată, dar de obicei nu se înregistrează o creștere a temperaturii corporale locale. O caracteristică distinctivă este mâncărimea severă, din cauza căreia câinele se freacă și își linge în mod constant membrele. Dacă pododermatita interdigitală la câini s-a dezvoltat pe fundalul alergiilor, atunci câinele poate petrece ore întregi amânându-și labele în gură. Ca urmare, pielea de pe ele este macerată și începe pierderea masivă a părului. Părul rămas de pe labe este lipicios și important din multă salivă.

Vă rugăm să rețineți: dacă aveți de-a face cu o variantă de contact a bolii rezultată din contactul direct cu alergeni sau substanțe toxice, atunci leziunile sunt fixate pe tampoane. Când cauza este o reacție alergică generală, semnele patologiei sunt vizibile nu numai pe labe, ci și pe față și urechi..

Cel mai rău lucru este când pododermatita se dezvoltă pe fondul unui fel de boală autoimună. Semnul clasic este formarea de cruste și răni, împrăștiate aleatoriu pe suprafața plăcuțelor și a labelor în sine. În același timp, pielea se întunecă și se îngroașă, în paralel, se observă adesea semne ale unei reacții alergice. Pododermatita autoimună la câini este extrem de dificil de identificat, deoarece aceasta necesită mai mult de o duzină de teste și un studiu complet al întregului istoric medical. Aproximativ aceleași semne sunt caracteristice pododermatitei hormonodependente. Pielea se înroșește și se inflamează, pot apărea fenomene de edem tisular.

Dar ce zici de oncologie? Totul depinde de tipul specific de tumoare. Există foci și apariția neoplasmelor, ulcerele sunt foarte frecvente. Este foarte important, în caz de cea mai mică suspiciune de cancer, să contactați imediat medicul veterinar, deoarece, dacă rezistați la acest lucru, câinele poate muri. Cu acțiunea ecologiei proaste, cel mai ușor lucru este. Dacă câinele dvs. prezintă simptome de pododermatită la scurt timp după ce a mers pe căile „sărate”, câinele va avea probabil o reacție la acei reactivi care sunt stropiți pe drumuri.

Diagnostic și terapie

Diagnosticul se bazează pe istoricul medical și semnele clinice. Testele suplimentare, inclusiv cultura bacteriană și testele de sensibilitate la antibiotice, biopsia, testele de urină și sânge și testele de alergie, se fac în funcție de istoricul medical al animalului dvs..

Astfel, pododermatita la câini trebuie tratată pe baza cauzelor sale de bază. Se utilizează antibiotice, medicamente antifungice, medicamente acaricide etc. Tratamentul antibiotic începe numai după identificarea agentului patogen și efectuarea unui test de sensibilitate la medicamente.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Pododermatita la câini: cauze, diagnostic și tratament