Tusea canisa la câini este o patologie infecțioasă. Cauze, semne, tratament

Infecțiile virale și bacteriene la câini sunt destul de frecvente și foarte des se dezvoltă în paralel. Uneori, chiar și un astfel de „amestec” este luat de crescători pentru o singură boală. Acestea includ tuse de canisa la caini..

Acesta este numele unei boli însoțite de inflamație acută a țesuturilor tractului respirator superior. Rețineți imediat că în medicina veterinară, această boală se numește traheobronșită infecțioasă. Patologia este destul de complexă în sensul că este cauzată de o combinație de mai mulți agenți patogeni, inclusiv agenți virali și bacterieni. În plus, simptome similare se pot dezvolta pe fondul deteriorării animalelor de către unele tipuri de paraziți. De exemplu, helminții pulmonari (Aelurostrongylus abstrusus, Capillaria aerophila, Crenosoma vulpis și Oslerus osleri).

Dar totuși, mult mai des boala este cauzată de cauzele unei etiologii infecțioase. Există mulți agenți patogeni diferiți care pot provoca traheobronșită. Cele mai frecvente sunt parainfluenza, bordetella bronșiseptice și micoplasma (dar semnificația sa este discutabilă). În plus, în unele cazuri, boala este cauzată de un al doilea tip de adenovirus canin, reovirus sau virus herpes canin. Deși oricare dintre aceste organisme poate provoca simptome ale bolii, aproape 90% din situațiile în care este diagnosticată o tuse la creșă implică o co-infecție.

Cel mai frecvent agent cauzal este virusul canin parainfluenza. În cazul în care câinele este deja adult, iar starea sa fiziologică este normală, boala cauzată de acest agent rareori durează mai mult de o săptămână. Multe vaccinuri multivalente împotriva infecțiilor respiratorii și împotriva traheobronșitei infecțioase asigură o bună protecție a animalului împotriva apariției acestei patologii..

Bronșisepticele Bordetella sunt cel mai frecvent tip de agent patogen pentru tuse în canisa bacteriană. Perioada de incubație durează de la două zile la două săptămâni, boala (dacă nu este complicată de nimic) durează aproximativ zece zile. Vă rugăm să rețineți că, chiar și după recuperare, animalul poate transporta agentul patogen timp de 6-16 săptămâni. În acest moment, câinele își infectează cu succes rudele, chiar dacă nu are simptome clinice. Oricum, agentul patogen nu este periculos pentru oameni.

Parainfluenza și bordetella lucrează de obicei împreună pentru traheobronșita infecțioasă, rezultând o boală care durează 14-20 de zile. din fericire, astăzi au fost create vaccinuri care pot proteja un animal de infecția cu acești agenți patogeni.

Semne clinice

Care sunt simptomele tusei de canisa la caini? Cel mai sever și pronunțat simptom este sever, tuse spastică. Apare imediat după infecție, brusc. Rețineți că este posibil să nu existe sunete străine în timpul auscultației (adică ascultarea). În cazurile mai severe, complicate de infecția secundară, pot fi găsite „trosnituri” și respirații șuierătoare. Temperatura corpul poate fi ușor mărit. Stadiul acut al bronșitei trece în 2-3 zile - tuse, totuși, poate persista 2-3 săptămâni.

Greu bronşită și pneumonie, care sunt la fel de probabil să se dezvolte odată cu această boală, este dificil de diferențiat. Faptul este că cazurile avansate de inflamație bronșică se transformă adesea în pneumonie, însoțită de aceleași semne clinice. În plus față de tuse și de creșterea temperaturii corpului, ambele procese sunt însoțite de respirație grea, răgușită, separarea volumelor mari de spută, membranele mucoase vizibile devin palide sau capătă o nuanță albăstruie (datorită tulburărilor metabolismului oxigenului).

În cazuri relativ ușoare, starea animalului nu se modifică de obicei în raport cu norma. Un individ bolnav diferă de un câine obișnuit numai prin tuse. Temperatura corpului este normală sau ușor crescută, pofta de mâncare este menținută, sete este (de regulă) ușor crescută. În cazurile severe de boală, atacurile de tuse spastică sunt însoțite de vărsături., există febră intermitentă, animalul este apatic, nu există pofta de mâncare, sete se păstrează.

Diagnostic și terapie

Diagnosticul se face pe baza testelor de laborator, care permit „filtrarea” altor cauze posibile ale ceea ce se întâmplă cu animalul. Este foarte recomandat să se efectueze radiografii toracice și examene cu ultrasunete pentru a determina gravitatea procesului. De asemenea, este necesar să se ia probe de material patologic direct din bronhii, deoarece această procedură va ajuta la identificarea exactă a tipului și tipului de agent patogen. Acest lucru este foarte important atunci când se prescrie un tratament eficient. Încă o dată, ne reamintim că, în cazul unei tuse la creșă, pot exista multe variante de agenți patogeni, mai multe microorganisme acționează adesea împreună și, prin urmare, alegerea unei tehnici terapeutice ar trebui abordată foarte responsabil.

În cazurile moderate până la severe, terapia de susținere poate fi eficientă, dar este important să se suprime imediat orice manifestare a infecțiilor secundare. Este foarte important să oferiți animalului bolnav odihnă completă, hrană bună și să vă asigurați că este complet fără stres.. Terapia cu antibiotice trebuie utilizată numai atunci când s-a dezvoltat o infecție bacteriană secundară. Corticosteroizii sunt prescriși pentru a reduce inflamația și a reduce probabilitatea de a dezvolta bronșită cronică.

Rețineți că, în cazurile în care animalul suferă de crize prelungite de tuse spastică, numai medicamentele care conțin codeină îi pot atenua deseori starea. Dacă tratamentul efectuat timp de trei până la patru zile nu dă niciun rezultat (sau starea animalului continuă să se deterioreze), atunci testele de diagnostic trebuie repetate. Este foarte recomandabil să luați material patologic pentru cultivarea unei culturi a agentului patogen chiar înainte de începerea tratamentului (astfel puteți identifica cauza bolii și puteți prescrie un tratament cu adevărat funcțional).

În cazurile ușoare de tuse de canisa, câinelui i se administrează inhalarea cu aerosoli (folosind un nebulizator convențional) folosind soluție salină normală ca umplutură. Diluează secrețiile din bronhii și facilitează expectorarea..

Rețineți că tratamentul tusei de canisa la câini va fi eficient numai dacă animalului i se prescriu bronhodilatatoare (albuterol, terbutalină). Sunt foarte eficiente atunci când sunt administrate concomitent cu corticosteroizii. În ultimii ani, s-a dovedit că antibioticele dintr-un nou grup de ciclosporine ajută în multe cazuri la patologia pe care o descriem..

Prevenirea

Dacă au fost raportate cel puțin cazuri izolate de tuse în canisa în regiunea dvs., se introduce imediat carantina. În acest caz, este foarte recomandabil să vă injectați animalul de companie cu ser autoimun, care poate preveni dezvoltarea bolii. Dar mult mai bine doar la timp vaccina câine cu toate tipurile de vaccinuri recomandate concepute pentru a proteja animalul de bolile respiratorii.

La primele atacuri de tuse, trebuie să îi arătați imediat câinele medicului veterinar, deoarece tratamentul în timp util a început, în multe cazuri, vă permite să opriți manifestările bolii în doar câteva zile..

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Tusea canisa la câini este o patologie infecțioasă. Cauze, semne, tratament