Diaree cu mucus la un cățeluș: cauze, tratament

Ce trebuie să faceți dacă catelul dvs. are diaree cu mucus? Cum poți afla de ce animalul tău se simte rău și să oferi ajutor? De ce nu li se recomandă să trateze puii singuri, chiar dacă vorbim despre o afecțiune atât de „banală” precum diareea? Să ne dăm seama.

Diareea cu mucus este un simptom

Diaree acționează întotdeauna ca un simptom care indică direct sau indirect cauza principală, adică boala. Tratamentul eficient necesită o înțelegere exactă a cauzelor care stau la baza bolii..

În general, diareea este declanșată de reacția membranelor mucoase, care încep să secrete mai multe lichide și mucus. Întregul sistem digestiv este acoperit cu membrane mucoase, a căror activitate este foarte interconectată. Dacă mucoasa stomacului este iritată, intestinele vor avea același efect..

Când un obiect străin, alimente de calitate slabă sau alterate, toxine sau microflora patogenă intră în intestin, membrana mucoasă devine prima „barieră” a apărării corpului. Diareea se manifestă ca un mecanism de curățare și dacă „evenimentul” merge bine, atunci restul sistemelor corpului nu vor trebui să participe la luptă.

Vărsături iar diareea sunt mecanisme naturale care salvează viețile animalelor. Cu toate acestea, ambele fenomene sunt pline de complicații sub formă de deshidratare. Spre deosebire de vărsături și diaree, deshidratarea este deja o afecțiune patologică care poate declanșa procese degenerative ireversibile sau chiar duce la moarte..

Important! Tratamentul pentru diaree nu este întotdeauna benefic. Amintiți-vă, tratarea simptomelor este inutilă și imposibilă, iar diareea este un simptom.

Diareea poate fi oprită cu medicamente speciale. Utilizarea acestor medicamente este plină de o listă foarte serioasă de complicații și efecte secundare. Dacă adăugăm faptul că corpul cățelușului este foarte vulnerabil la toate cele de mai sus, imaginea este înspăimântătoare..

Diaree cu mucus sau constipație?

În medicina veterinară, există un astfel de termen ca pseudo diaree. Cu această încălcare, se întâmplă următoarele: ca urmare a deshidratării sau a eșecului procesului digestiv, se formează un dop de scaun în intestinele câinelui. De obicei scaunul este foarte dens și uscat.. Pseudoponozita este un blocaj al intestinelor.

Pentru a se salva, corpul folosește mecanisme de apărare. Membranele mucoase intestinale încep să producă lichid suplimentar, care ar trebui să înmoaie dopul și să-l „împingă” afară. Vizual, proprietarul observă următoarea situație: câinele se așează pentru a goli intestinele, dar în loc de fecale, mucusul iese din anus. De obicei mucusul este limpede sau are mici incluziuni fecale.

În această situație, este dificil chiar și pentru un proprietar cu experiență să ghicească că problema poate fi rezolvată cu o doză preventivă de laxativ. Dacă aveți dubii, câinele dvs. are diaree sau constipație, este mai bine să consultați un medic pentru un diagnostic profesional.

Diaree cu mucus, ca semn al infecției cu helminți

Infestarea helmintică este foarte frecventă la animalele de companie. Este imposibil să salvați un animal de companie de infecția cu viermi, chiar și în teorie. Puteți menține sterilitatea în casă, dar când mergeți sau în contact cu alți câini, animalul de companie este mai probabil să „ridice” paraziții.

Pentru prevenirea invaziilor helmintice, se recomandă administrarea câinilor antihelmintic medicamente o dată la trei luni. Deoarece sistemul digestiv al catelului este foarte vulnerabil, primele măsuri preventive sunt întârziate până la vaccinare.

Important! Înainte de prima vaccinare, cu cel puțin două săptămâni înainte, cățelușului trebuie să i se administreze un antihelmintic. După vaccinare, se stabilește un program stabil în funcție de care se efectuează prevenirea.

Experiența arată că recomandările medicilor ajung rar la destinatari. Dacă cățelușul înainte inoculare sau mai mult de șase luni nu au efectuat prevenirea viermilor, invazia poate atinge proporții colosale. Când sunt infectați cu cele mai frecvente tipuri de viermi, există o singură avertizare: paraziții se înmulțesc foarte repede. O perioadă de șase luni este suficientă pentru ca intestinele animalului să se umple literalmente cu viermi.

Încercând să supraviețuiască, helmintii încep să lupte între ei și cei slabi mor. Paraziții morți nu se pot mișca și nu pot rezista mișcării fecalelor, așa că părăsesc corpul câinelui în mod natural. După moarte, corpul viermelui încetează să mai producă mucus protector, ceea ce contribuie la descompunerea acestuia.

Invazia helmintică, chiar și în etapa inițială, este însoțită de o intoxicație constantă a corpului. Cu cât efectivele de viermi sunt mai numeroase, cu atât acestea emit mai multe deșeuri și cu atât otrăvirea devine mai puternică. Odată cu moartea parțială a viermilor, toxinele suplimentare intră în intestinele câinelui, care sunt eliberate în timpul descompunerii.

Cu o infestare puternică, se așteaptă diaree regulată, totuși, când paraziții încep să moară, tabloul clinic devine mai acut. Diareea devine mai pronunțată, apoasă și cronică. Când examinați fecalele, puteți găsi cheaguri cu mici pete albe ... acest lucru nu este altceva decât rămășițele viermilor morți.

Diaree cu mucus, ca simptom al patologiei virale

Din păcate, puii sunt foarte vulnerabili la patologiile virale. Unul dintre cele mai frecvente virusuri care afectează puii este enterita parvovirusului. La pui și câini tineri nevaccinați, tabloul clinic se dezvoltă foarte repede..

Primele simptome sunt de obicei trecute cu vederea, deoarece câinele devine puțin letargic și refuză să mănânce. Din momentul infecției până când apar primele simptome, poate dura de la una la șapte zile, apoi imaginea se va dezvolta mult mai rapid.

În termen de 24 de ore de la apariția primelor simptome, câinele începe să aibă diaree severă. În primele câteva mișcări intestinale, intestinele sunt complet eliberate de fecale. Câinele continuă să îndemne la golire, mucusul cu incluziuni verzi sau violete iese din anus. Incluziunile verzi indică procesul de descompunere și reproducere activă a microflorei patogene. Incluziunile purpurii sau maronii sunt sânge coagulat și, de fapt, mucoasa intestinală moartă.

Fără tratament, situația se deteriorează rapid. Mucusul cu sânge este secretat în mod constant de anusul câinelui, vărsăturile pot începe cu incluziuni de sânge ne-coagulat. Această afecțiune indică faptul că microflora intestinală a murit, iar membranele mucoase ale organelor digestive sunt complet distruse..

Probabilitatea de recuperare după enterită este foarte mică, chiar dacă tratamentul este început la timp. Terapia include o abordare integrată, constând în sprijin, eliminarea virusului și microflorei patogene. Din păcate, complexul de tratament este atât de agresiv încât poate agrava starea câinelui ... dar nu există altă cale de ieșire.

Mii de câini mor în fiecare an de enterită, dar nu a fost inventat niciodată un singur protocol pentru tratarea acestui virus. Ca profilaxie, se utilizează vaccinuri complexe cu un virus slăbit, care vă permit să dezvoltați imunitate. Vaccinarea cuprinzătoare nu garantează că câinele nu se va infecta, totuși, se crede că, după vaccinare, animalul va transfera mai ușor boala.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree cu mucus la un cățeluș: cauze, tratament