Diaree la un cățeluș de o lună: cauze, prim ajutor

Diareea la un cățeluș de o lună este un motiv serios de îngrijorare. Diareea nu este o boală independentă, prin urmare, este important să detectați și să opriți în timp util cauza principală a tulburărilor digestive.

informatii generale

Puii de o lună sunt foarte vulnerabili, iar sistemul lor digestiv este foarte sensibil. De la naștere până la o lună, bebelușii sunt alăptați. Dacă câinele nu poate hrăni puii sau nu are suficient lapte, puii sunt trecuți la înlocuitor de lapte. Cauzele deranjamentului digestiv pot sta în locul greșit sau în debutul alimentelor complementare.

La o vârstă atât de fragedă disbioză poate deveni o patologie care pune în pericol sănătatea. Imediat după naștere, un cățeluș orb primește colostru, care este încărcat cu bacterii benefice, prietenoase. Hrănindu-se cu colostru, puii își satură microflora cu colonii de bacterii, ceea ce îi va ajuta în continuare să digere laptele.

Dacă, dintr-un anumit motiv, cățelușul nu a primit colostru, de exemplu, mama nu avea lapte, microflora sa este colonizată de bacterii care sunt conținute în înlocuitorul sau formula de lapte. Hrănirea artificială, oricât ar fi de înaltă calitate și minuțioasă, duce întotdeauna la un focar de disbioză în momentul începerii hrănirii complementare.

Nu treceți cu vederea faptul că cățelușul poate avea o reacție acută la lapte de lapte. Astăzi, înlocuitorul laptelui este un produs obișnuit, dar este dificil să îl cumpărați în așezări mici. Pentru a hrăni puii, proprietarii folosesc adesea formulă pentru sugari pentru bebeluși.

Majoritatea formulelor pentru sugari conțin zahăr sau un substitut de zahăr. La etapa inițială de hrănire, cățelușul poate să nu aibă o reacție la zahăr, cu toate acestea, odată cu acumularea sa în organism, poate dezvolta alergii sau indigestie. Apropo, alimentele dulci sunt cele mai bune pentru procesul de fermentare din intestine..

La vârsta de o lună, puii devin interesați de mâncarea pentru adulți. Dacă intenționați să vă hrăniți bebelușii cu produse naturale, aceștia trebuie să ofere carne tocată sau produse lactate fierte. Până la vârsta de 4 luni, puii pot fi hrăniți în siguranță cu lapte integral. În hrănirea industrială, puii sunt hrăniți cu pateuri speciale sau alimente umede.

Culoarea și consistența scaunului

Imediat după începerea alimentelor complementare, este posibil ca catelul să dezvolte diaree. Tulburarea poate fi severă sau ușoară, adică gama de simptome variază între înmuierea ușoară a scaunului și scaunele libere. Dacă intensitatea diareei este înspăimântătoare (se repetă de mai mult de 4 ori pe zi), alimentele selectate pentru hrănirea complementară sunt temporar excluse din dietă. Dacă tulburarea intestinului este limitată la 1-2 mișcări intestinale lichide, aceasta poate fi considerată o „etapă de adaptare”.

Este important să înțelegem că sistemele digestive ale unui cățeluș și ale unui câine adult diferă semnificativ. În mod normal, fecalele unui cățeluș de o lună sunt de culoare galbenă și moale. Când apare diareea, scaunul cățelușului devine maro sau dă un miros distinct de putrezire.

  • Un simptom foarte deranjant este scaunele verzi, portocalii strălucitoare și violet. În primul caz, aveți de-a face cu un proces de descompunere sau cu o infecție cu virus.
  • Scaunele portocalii strălucitoare indică leziuni ale ficatului și eliberarea unei cantități prea mari de bilă în intestine..
  • Scaunul purpuriu indică sângerări la nivelul intestinului superior sau al stomacului. Apropo, prezența sângelui strălucitor în fecale vorbește și despre sângerare, cu toate acestea (cel mai probabil) cazul se află în vasele sau țesuturile deteriorate ale intestinului inferior.

Principalul pericol al diareei este că membranele mucoase produc lichide suplimentare în încercarea de a se apăra. Aproape 90% din mucus este apă, care este „luată” din corp. Un cățeluș de o lună care suferă de diaree poate deveni grav bolnav din cauza deshidratare mai puțin de o zi.

Important! Tratamentul diareei la puii mici trebuie efectuat sub supravegherea unui medic veterinar, deoarece utilizarea medicamentelor tradiționale este periculoasă pentru corpul în creștere.

Primii pasi

Ce trebuie făcut dacă un cățeluș de o lună are diaree? Cum puteți ajuta exact? Prima regulă care trebuie respectată în orice dezvoltare a evenimentelor este izolarea unui cățeluș bolnav de restul așternutului. Echipează un cuib cu un tampon de încălzire pentru bebelușul tău și apelează medicul veterinar. Chiar și pe timp cald, transportul unui cățeluș de o lună poate duce la hipotermie..

Înainte de sosirea medicului veterinar, este necesar să se monitorizeze temperatura corpului cățelușului, să-i ofere băutură, dar nu și mâncare. A doua regulă care se aplică oricărui tip de diaree este dieta de foame.

Important! Un cățeluș de o lună poate urma o dietă de foame, fără consecințe pentru organism, nu mai mult de 6 ore.

O dietă rapidă este o necesitate pentru supărarea intestinului. Faptul este că alimentele care intră în stomac și intestine rănesc membranele mucoase (care sunt deja iritate) și totuși nu vor fi absorbite.

În momentul diareei acute, microflora patogenă „se dezlănțuie” în intestinele cățelușului, care va consuma literalmente toți nutrienții. Obținând resurse suplimentare, bacteriile vor începe să se înmulțească mai activ. Dacă cățelușului i se dă hrană de mestecat, bucățile de alimente vor răni suplimentar peretele intestinal iritat, ceea ce va duce la o stare mai acută și mai dureroasă..

Cauzele diareei la un cățeluș de o lună și primul ajutor

Dacă ați reușit să determinați cauza diareei, în unele cazuri, puteți trata acasă. După cum sa menționat mai sus, cea mai frecventă cauză a diareei la puii lunari este disbioză. După pauza foamei, cățelușului i se vor oferi alimente bogate în bacterii benefice. De obicei, bebelușii se bucură de iaurt de casă din lapte integral..

Notă! Dacă nu aveți ocazia să faceți iaurt sau brânză de vaci, puteți adăuga preparate speciale care conțin lactobacili în apa cățelușului..

Mulți proprietari „dobândesc” câini din pură întâmplare. Mergând pe stradă sau pe piața păsărilor, s-ar putea să vă pară rău pentru un copil mic care are nevoie disperată de o casă. Primul lucru de făcut atunci când îți aduci cățelul acasă este să-l lași să doarmă. Proprietarii fără experiență scaldă imediat copilul, încep să-l hrănească, încearcă să se joace cu el, dar toate acestea sunt uriașe stres. Primul este odihna. Numai că se află într-o stare de somn profund, catelul se poate recupera..

Notă! Sistemul imunitar al corpului funcționează cel mai activ atunci când animalul doarme..

Supraalimentarea este o problemă cu care se confruntă proprietarii de pui. La vârsta de o lună, puii pur și simplu nu simt proporția și mănâncă atât timp cât există ceva în castron. Un cățeluș de o lună ar trebui să fie hrănit de 5-6 ori pe zi, împărțind aportul zilnic de alimente în părți egale. Rețineți că dacă mâncarea rămâne în castron la 20 de minute după ce ați început să hrăniți câinele, porția este clar mare.

Următoarea „neplăcere” care poate provoca diaree la un cățeluș este viermi. Din nou, indiferent de unde îți iei cățelușul de pe stradă sau de la crescător, șansele de a obține paraziți sunt cam aceleași. Invazia helmintică la vârsta de o lună pune viața în pericol, mai ales dacă bebelușul este infectat cu paraziți din laptele matern.

Nu este recomandat să luați măsuri preventive fără a consulta un medic veterinar, deoarece intestinele catelului sunt prea sensibile, iar pereții acestuia sunt foarte subțiri. Din păcate, medicii veterinari se confruntă adesea cu fenomenul rupt de intestine la pui..

Paraziții, otrăviți de agentul profilactic, se „pierd” în bulgări, care încep să se miște prin intestine și să-l sfâșie. Ca rezultat, se observă următorul tablou clinic: revărsarea fecalelor în cavitatea abdominală, peritonită și deces.

Puii lunari sunt foarte curioși și deseori poartă tot ce găsesc în dinți. Cand înghițind un obiect străin, care se poate întâmpla involuntar, există două scenarii posibile pentru dezvoltarea evenimentelor:

  • Primul, favorabil, este că obiectul străin va ieși natural în decurs de 3-4 ore.
  • Al doilea amenință viața câinelui, pentru că dacă catelul a mâncat un obiect cu colțuri ascuțite sau prea mare, nu va putea scăpa de el în mod natural. Singura soluție a problemei este o operație care se efectuează sub anestezie generală și amenință viața bebelușului nu mai puțin decât obiectul străin în sine.

Important! Celofanul, cu care câinii adoră să se joace, este deosebit de periculos. Chiar și o mică bucată de film, cum ar fi o carcasă de cârnați, poate deveni o jucărie mortală pentru animale de companie..

Faptul este că celofanul nu se dizolvă în sucul gastric și poate bloca intrarea în intestin. La catel, se dezvoltă obstrucție intestinală și fecalele încep să se acumuleze în el. O dificultate deosebită este aceea că pânza de ulei nu este vizibilă în timpul ultrasunetelor. Singura modalitate de a detecta un blocaj este folosind o radiografie de contrast. Din nou, când spresopunctura intestinala, singura soluție este operația.

Distribuie pe rețelele de socializare:
Așa arată
» » Diaree la un cățeluș de o lună: cauze, prim ajutor